Designing Fire escape plan - Σχέδιο Διαφυγής και Διάσωσης ISO 23601

Designing Fire escape plan - Σχέδιο Διαφυγής και Διάσωσης ISO 23601


Σχέδιο Διαφυγής και Διάσωσης

Το σχέδιο Διαφυγής είναι απαραίτητο ειδικά σε επιχειρήσεις όπου η θέση τους και η έκταση τους καθιστούν δύσκολη τη διαφυγή των εργαζομένων από τις θέσεις εργασίας του. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει το σχέδιο διαφυγής και διάσωσης (Άρθρο 30, Ν.3850/2010).

Σε αυτό θα αποτυπωθούν οι οδεύσεις διαφυγής, οι έξοδοι κινδύνου, τα μέσα πυροπροστασίας, ο χώρος συγκέντρωσης κοινού καθώς και θα υπολογιστούν οι βέλτιστες χρονικά οδεύσεις διαφυγής ώστε να κερδίσουμε όσο πιο πολύ χρόνο μπορούμε σε μια κρίσιμη κατάσταση και να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός και το να χαθεί κάποιος εργαζόμενος στη προσπάθεια του να διαφύγει..

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014 η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3149/Β’/24-11-2014,  τα Πλάνα Διαφυγής πρέπει να είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προσδιορίζονται στο ISO 23601 (Safety Identification – Escape and evacuation plan signs).
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρότυπο τα Πλάνα διαφυγής πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφουν ευκρινώς:


  • Την κάτοψη του κάθε χώρου
  • Τις κύριες και δευτερεύουσες οδεύσεις και εξόδους διαφυγής
  • Τη θέση των μέσων πυρόσβεσης και των κομβίων αναγγελίας έκτακτης ανάγκης
  • Τη θέση του εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και Α’ βοηθειών
  • Την τοποθεσία των σημείων συγκέντρωσης
  • Τις διαδικασίες εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Τήρηση βιβλίου ΤΑ θεωρημένου από την Επιθεώρηση εργασίας
  • Mελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού κινδύνου 
  • Σχεδιασμός και ανάρτηση σχεδίου διαφυγής (ISO 23601 Π/Δ 15/2014 - ΦΕΚ 3149)


Για τα ξενοδοχεία:
Τα πλάνα σύμφωνα με το νέο πρότυπο θα πρέπει να βρίσκονται σε όλους τους χώρους δωματίων, διαδρόμων, υποδοχής και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Η ύπαρξη τους καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αποτελεί απαίτηση του Federation of Tour Operators (FTO) και ζητείται από όλους τους Tour Operators.

Αναλαμβάνω καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας βιομηχανικών και Ξενοδοχειακών μονάδων
Χρειάζεστε Τεχνικό Ασφαλείας ?  Κατηγορίας Α' Β' Γ' με μόνο ένα ημερομίσθιο και ένα Ένσημο το μήνα τηλεφωνήστε τώρα στο: Vodafon CU: 6948692272 - Whats Up: 6977562112