Η διατομή της καλωδίωσης. Τμήμα καλωδίων για καλωδίωση


Διατομές αγωγών τυπικής οικιακής εγκατάστασης


Αν ο ίδιος σκέφτεστε να αντικαταστήσετε την καλωδίωση στο σπίτι, αλλάξτε την τρέχουσα σε μια νέα. Ανακύπτει το ερώτημα, τι πρέπει να πάρουμε πρώτα, ποιο τμήμα θα πρέπει να είναι το καλώδιο για πρίζες; Από την αρχή, θα πρέπει να δείτε: εάν είναι δυνατόν να αλλάξετε εντελώς τα καλώδια - αυτή είναι μια επιλογή ή χρησιμοποιήστε αυτήν που είναι και κάντε νέες υποδοχές και διακόπτες από αυτήν - αυτή είναι μια άλλη επιλογή. Η δεύτερη επιλογή είναι ευκολότερη, απλούστερη και πολύ φθηνή (αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι είναι ασφαλέστερη).
Βάσει αυτού, θα εξετάσουμε την πρώτη επιλογή. Πρώτα πρέπει να κάνετε ένα έργο (πρέπει να συντονιστείτε στο Energonadzor).
Σύνδεση του σπιτιού με την τροφοδοσία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Για παράδειγμα, όλοι οι χώροι συνδέονται με ένα ηλεκτρικό μετρητή μέσω μιας μηχανής, οι υποδοχές συνδέονται με μια άλλη ή μπορείτε (η πιο σωστή επιλογή) κάθε δωμάτιο συνδεδεμένο με ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας αυτόνομο μηχάνημα. Αυτόματη σύνδεση στην ασπίδα κοντά στον πάγκο. Οι θετικές ιδιότητες αυτής της σύνδεσης είναι ότι αν προκύψει δυσλειτουργία ή άλλη ανάγκη, μπορείτε να αποσυνδέσετε το επιθυμητό δωμάτιο από το δίκτυο και να υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στα υπόλοιπα δωμάτια.
Σε οποιοδήποτε δωμάτιο μπορείτε να βάλετε ένα σημάδι στον τοίχο όπου πρέπει να κάνετε ηλεκτρική πρίζα  και τους διακόπτες. Σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα, οι διακόπτες τοποθετούνται σε απόσταση 80-90 cm από το δάπεδο, αλλά κατά προτίμηση, φυσικά, σε απόσταση από το χαμηλωμένο χέρι (για άνεση). Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πρίζες δεν βρίσκονται πίσω από τον τοίχο των επίπλων ή κάτω από τις εικόνες. Τοποθετούνται περίπου 30 cm από το πάτωμα.   Δεξιώσεις στο διάδρομο με ράφια για παπούτσια.

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε σε υποδοχές

Δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε σε βάρος των καταστημάτων. Σε ένα δωμάτιο, είναι επιθυμητό να γίνουν 2-3, εμφάνιση  τα δωμάτια δεν θα υποφέρουν από αυτό. Στην κουζίνα, οι υποδοχές συνδέονται πάνω από το τραπέζι της κουζίνας, αλλά όχι πάνω σόμπα αερίου  ή πάνω από το νεροχύτη.
Στη συνέχεια, πηγαίνετε γύρω από το δωμάτιο και μετρήστε πόσα "σημεία" είναι. Για ένα δεδομένο σημείο πρέπει να αγοράσετε ένα κουτί στο οποίο θα υπάρχουν πρίζες και διακόπτες. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αγοράσετε διακόπτες και πρίζες, μονής και διπλής, καθώς και υποδοχές εξοπλισμένες με και χωρίς καλώδιο γείωσης (οι συσκευές που λειτουργούν στην κουζίνα και στο μπάνιο συχνά πρέπει να γειώνονται, και στο μπάνιο επιπλέον πρέπει να τοποθετήστε τις υποδοχές με καλύμματα ασφαλείας).

Πώς να επιλέξετε τα σωστά καλώδια σύνδεσης για τις έξοδοι

Τώρα εξετάστε τα καλώδια σύνδεσης. Ποιο τμήμα θα πρέπει να είναι το καλώδιο για τις εξόδους; Κατάλληλο για αυτό το καλώδιο με χαλκό που έχει διπλή μόνωση, όπως το VVG. Ένα καλώδιο με διάμετρο εγκάρσιας διατομής μεγαλύτερο από 2,5 mm2 συνδέεται στις υποδοχές και ένα τριπλό σύρμα μίας δεδομένης διαμέτρου συνδέεται με πρίζες με γείωση. Χρησιμοποιείται σύρμα για φωτισμό με διάμετρο 1,5 mm2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τραβήξτε τα καλώδια φωτισμού για τις υποδοχές ξεχωριστά από το κιβώτιο διανομής. Σε ενεργειακά εντατικές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο ρούχων  είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετούνται ξεχωριστά καλώδια με γείωση. Ηλεκτρική κουζίνα  ή ο φούρνος συνδέεται με ένα καλώδιο με διάμετρο μεγαλύτερη από 4 mm2.
Στη συνέχεια χρειάζονται κιβώτια διανομής που εγκαθίστανται σε κάθε δωμάτιο. Όπως ορίζεται παραπάνω, από το μηχάνημα εκτόξευσης, το κύριο καλώδιο θα οδηγείται χωριστά σε κάθε δωμάτιο κουτί διασταύρωσης. Υπολογίστε εκ των προτέρων πόσα και ποια συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, θα βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο και υπολογίζουν τη συνολική χωρητικότητά τους. Από αυτή την ένδειξη θα εξαρτηθεί από τη διάμετρο που το κύριο καλώδιο πρέπει να τραβηχτεί από τον ηλεκτρικό πίνακα στο κουτί διακλάδωσης. Πιο συχνά, τα κύρια καλώδια έχουν διάμετρο 2,5 mm2. Αυτό είναι ιδανικό για την τροφοδοσία του δωματίου με συνολική χωρητικότητα τουλάχιστον 3 kW. Τι τμήμα θα πρέπει να είναι το καλώδιο για πρίζες στην τρέχουσα κουζίνα, όπου ο αριθμός των ηλεκτρικών συσκευών είναι πολύ το κύριο καλώδιο πρέπει να ληφθεί με διάμετρο 4 - 6 mm2, και όταν εγκατασταθεί στον ηλεκτρικό φούρνο κουζίνας - η διάμετρος του σύρματος λαμβάνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εμφανίζονται στο διαβατήριο στη σόμπα.
Συνοψίζοντας, υπολογίστηκε η ισχύς, προσδιορίστηκαν οι διάμετροι των συρμάτων. Στη συνέχεια, πρέπει να υπολογίσετε το μήκος των συρμάτων από όλα τα κιβώτια διασταύρωσης και το μονοπάτι της καρφίτσας τους στους σταθερούς εκκινητές της ασπίδας. Τα καλώδια χρειάζονται ένα μήκος μεγαλύτερο των 1-2 μέτρων από το υπολογισμένο, για να έχουν ένα συμπαγές καλώδιο σε όλο το μήκος της ταινίας. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των κύριων καλωδίων, στριμμένα από κομμάτια.
Τι συμβουλή να δώσετε επιπλέον; Εάν ζείτε σε πολυώροφο κτίριο και ο μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σε κοινή ασπίδα στο χώρο, τότε πρέπει να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα ένα ανεξάρτητο ηλεκτρικό πάνελ, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ας συνοψίσουμε το τμήμα του σύρματος:

  • Οι ηλεκτρικές εργασίες ξεκινούν από τις πρώτες (σφυρηλάτηση αυλακώσεων για κουτιά και πρίζες, διακόπτες, κουτιά διακλάδωσης, αυλακώσεις για καλώδια) και φινίρισμα με τις πιο πρόσφατες (μόνιμα φωτιστικά, πρίζες κλπ.).
  • Επιλέγοντας μια πρίζα, κοιτάξτε τη μέθοδο στερέωσης καλωδίων. Στις εισαγόμενες υποδοχές χρησιμοποιούνται συσκευές για σύσφιξη, στις οποίες το καλώδιο εισάγεται απλά. Οι υποδοχές αυτές είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να μεταφέρουν μεγάλα φορτία.
  • σε μια ενιαία μονάδα επιτρέπεται να τοποθετούνται πρίζες και διακόπτες μεταξύ τους.
  • για το μπάνιο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ξεχωριστό RCD με υπολογισμένο ρεύμα διαρροής 10 mA.
  • εάν εσείς οι ίδιοι δεν κάνετε τις καλωδιώσεις, τότε όλες οι απαραίτητες εργασίες στην ηλεκτροτεχνία αναθέτουν σε ειδικευμένους τεχνικούς ή οργανισμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες.

Επιλογή αναθεώρησης βίντεο καλωδίου ή καλωδίου

Ποιο τμήμα του καλωδίου για τις υποδοχές πρέπει να είναι στο διαμέρισμα; Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όταν όλες οι αλλαγές καλωδίων στον χαλκό, αντί του παλιού, αλουμινίου. Μετά από όλα, είναι σημαντικό τα καλώδια να αντέχουν σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι σας. Και σήμερα υπάρχουν πολλά από αυτά, αντίστοιχα, και καταναλώνει ηλεκτρισμό σε μεγάλους όγκους. Αλλά για αυτό, πριν να θέσετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης του καλωδίου στην πρίζα, είναι σημαντικό να καταλάβετε πόσα πρίζες χρειάζεστε.
Μόνο αφού καταλάβετε όλα αυτά τα ζητήματα, πρόκειται να μιλήσετε για την επιλογή του τμήματος καλωδίου για την παροχή ρεύματος. Σίγουρα το πιο καλύτερες επιλογέςΑυτά είναι καλώδια από χαλκό. Των οποίων οι στερεοί πυρήνες, καλά, ή, σε ακραίες περιπτώσεις, λανθάνον, καθώς και εξαιρετική μόνωση βινυλίου. Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι σήμερα μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα προϊόντα στο κατάστημα ή στην αγορά, και προσφέρεται στο ευρύτερο φάσμα. Για να συνδέσετε τις εσωτερικές πρίζες, τα καλώδια πρέπει να έχουν διατομή διαμέτρου δυόμισι τετραγωνικών χιλιοστών. Και όταν χρησιμοποιείτε πρίζες, στα οποία υπάρχει γείωση, χρειάζεστε καλώδια γενικά, τριών πυρήνων και με το ίδιο τμήμα. Επιλέγοντας το τμήμα καλωδίου για καλώδια που φωτίζουν το δωμάτιο, η διάμετρος θα χωρέσει σε μισό τετράγωνο. mm

Τμήμα καλωδίου - πού και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Τα καλώδια για το φωτισμό του δωματίου, που προέρχονται από το διαχωριστικό κιβώτιο, τοποθετούνται ξεχωριστά από το καλώδιο στο οποίο πρέπει να συνδεθούν οι ίδιες οι έξοδοι, καθώς καταναλώνουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, γι 'αυτό και γίνονται πολύ ζεστές. Συνεπώς, συνδέουν πολύ ισχυρές ηλεκτρικές συσκευές. Εάν δυσκολεύεστε να υπολογίσετε το τμήμα του καλωδίου, μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, και ο πίνακας καλωδίων μας επίσης σας βοηθά σε αυτό!


Αν μιλάμε για σταθερές ηλεκτρικές συσκευές που έχουν μεγάλη ισχύ, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα ξεχωριστό, με μια μεγάλη διατομή του σύρματος. Εδώ μιλάμε για την ηλεκτρική κουζίνα, ορείχαλκο και φούρνο μικροκυμάτων, πλυντήριο ρούχων. Λοιπόν, πριν αγοράσετε καλώδια, είναι σημαντικό να υπολογίσετε με ακρίβεια τα απαραίτητα βίντεο. Ας είναι καλύτερα να μείνουμε λίγα, παρά όχι αρκετά.

Για να εξοικονομήσετε χρόνο και νεύρα, πάρτε το δέκα τοις εκατό "στο αποθεματικό".

Για κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας χρειάζεστε ένα κιβώτιο διασταύρωσης. Σε αυτή την περίπτωση, εκτελέστε σωστά το καλώδιο από το ίδιο το μηχάνημα ανάγνωσης σε κάθε κουτί διαχωρισμού, ξεχωριστά.

Ισχύς στα κιβώτια διανομής

Για κάθε ένα από τα δωμάτια θα πρέπει να υπολογίσει το σύνολο που συνδέεται με το κουτί διασταύρωσης, δύναμη. Αυτό θα βοηθήσει να μάθετε ποια είναι η συνολική χωρητικότητά τους, καθώς και να γνωρίζετε ποια ενότητα πρέπει να επιλέξετε, μεταξύ άλλων από πίνακα ελέγχου  - στο κιβώτιο διασταύρωσης.

Εάν η συνολική ισχύς των συσκευών είναι μέγιστη τρία κιλοβάτ, η διάμετρος απαιτείται 2,5 μιλίων. Όσον αφορά την κουζίνα, στην οποία υπάρχουν πολλές ισχυρές ηλεκτρικές συσκευές, η διατομή του καλωδίου πρέπει να είναι 6 τετραγωνικά μέτρα. mm

Η αντικατάσταση της ηλεκτρικής καλωδίωσης είναι δύσκολη και δεν μπορούν όλοι να το κάνουν. Εάν είστε μεταξύ εκείνων που αμφιβάλλουν τις ικανότητές τους για την επίλυση αυτού του ζητήματος, τότε σίγουρα αξίζει να προσλάβετε έναν ειδικό που θα εκτελέσει το έργο αποτελεσματικά και γρήγορα.

Υπολογισμός διατομής καλωδίου για κρυφή καλωδίωση

Τμήμα καλωδίου, mm²χαλκό. Εδώ οι τιμές για τα απορρίμματα χαλκού στη Μόσχα είναι πολύ ευνοϊκά.αλουμινίου
τρέχουσα Αkwτρέχουσα Αkw
220V380V220V380V
1,0143,05,3
1,5153,35,7
2,5214,67,916,03,56,0
4,0275,910,021,04,67,9
6,0347,412,026,05,79,8
10,05011,019,038,08,314,0
16,08017,030,055,012,020,0
25,010022,038,065,014,024,0
35,013529,051,075,016,028,0

Υπολογισμός διατομής καλωδίου για εξωτερική καλωδίωση

Τμήμα καλωδίου, mm²χαλκόαλουμινίου
τρέχουσα Αkwτρέχουσα Αkw
220V380V220V380V
0,5112,4
0,75153,3
1,0173,76,4
1,5235,08,7
2,5306,611,0245,29,1
4,0419,015,0327,012,0
6,05011,019,0398,514,0
10,08017,030,06013,022,0
16,010022,038,07516,028,0
25,014030,053,010523,039,0
35,017037,064,013028,049,0

Καλώδια χαλκού
Τάση, 220 VΤάση, 380 V
τρέχουσα, Αισχύ kWτρέχουσα, Αισχύ kW
1,5194,11610,5
2,5275,92516,5
4388,33019,8
64610,14026,4
107015,45033,0
168518,77549,5
2511525,39059,4
3513529,711575,9
5017538,514595,7
7021547,3180118,8
9526057,2220145,2
12030066,0260171,6
Το τμήμα του αγώγιμου αγωγού, τ.μ.Καλώδια αλουμινίου
Τάση, 220 VΤάση, 380 V
τρέχουσα, Αισχύ kWτρέχουσα, Αισχύ kW
2,5204,41912,5
4286,12315,1
6367,93019,8
105011,03925,7
166013,25536,3
258518,77046,2
3510022,08556,1
5013529,711072,6
7016536,314092,4
9520044,0170112,2
12023050,6200132,0

Ο όμορφος και αξιόπιστος φράχτης από μια πηγή είναι απαραίτητος σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Δεν προστατεύει μόνο την περιοχή, αλλά δημιουργεί και μια αίσθηση ψυχικής άνεσης ...Οι σύγχρονοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών και οικιστικών οικοπέδων δεν βλέπουν τις νόμιμες κατοχές τους απλώς ως έδαφος για τα έργα των δίκαιων για τη φύτευση και τη συλλογή ...Τα γκαμπόνια είναι υφασμάτινα δοχεία που είναι γεμάτα με χονδρόκοκκο πέτρα. Στην πραγματικότητα, χωρίς πλήρωση, αυτά τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ...Σήμερα, ένα αυτοκίνητο κήπου - ένα αντικείμενο χρήσης - βολικό στη χρήση, διαρκεί πολύ και είναι σχετικά φθηνό. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ...  Τι θα συμβεί με την τιμή του πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 Το πετρέλαιο σήμερα έχει γίνει ένα από τα κύρια κερδοσκοπικά εργαλεία στην αγορά. Και όλα χάρη στη μεγάλη αστάθεια. Το πετρέλαιο σήμερα έχει γίνει πιο πολιτικό ...Αν και το μπάνιο δεν είναι το κέντρο του σπιτιού, εξακολουθεί να κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή ενός σύγχρονου ατόμου. Και όταν έρχεται χρόνος να κάνουμε ένα σημαντικό remo ...Κατά την εγκατάσταση ηλεκτρικές καλωδιώσεις  Μερικοί «γραμματικοί» πελάτες ρώτησαν γιατί έβαλα ένα καλώδιο 2,5 mm² αντί για 1,5 mm² στις υποδοχές, όπως για τους λαμπτήρες και γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιώ ένα καλώδιο με διατομή ακόμη και 4 mm². Δεν ενδιαφέρονται για αδράνεια περιέργεια, αλλά γιατί περισσότερες ενότητες  έζησε καλώδια, οπότε είναι πιο ακριβό. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να απαντήσω όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε όλους, γιατί και πώς επιλέγεται μετρητή σύρμα για  ενός ή του άλλου οικοπέδου ηλεκτρικές καλωδιώσεις  σε ένα διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι.Με βάση την σωστή και σωστή επιλογή της διατομής των καλωδίων και των καλωδίων που έχουν τοποθετηθεί, οι οικιακοί καταναλωτές θα δουλέψουν τόσο αξιόπιστα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Όπως γνωρίζουμε, όλα τα καλώδια αρχίζουν με καλώδιο εισόδου - καλώδιο από ηλεκτροφόρα καλώδια (ηλεκτρικά καλώδια) σε ένα κοινό (εισαγωγικό) ή ηλεκτρικό μετρητή. Το συνολικό φορτίο όλων των καταναλωτών σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι πέφτει πάνω σε αυτό το καλώδιο. Για να προσδιορίσετε τη διατομή του καλωδίου εισόδου, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τη συνολική ισχύ (Watt) όλων των ηλεκτρικών συσκευών που είναι εγκατεστημένες στο σπίτι σας - φούρνο μικροκυμάτων, κλιματισμός, πλυντήριο ρούχων, θερμοσίφωνας, ηλεκτρική κουζίνα κ.λπ. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μόνο ισχυρές συσκευές, μικρά μπορούν να αγνοηθούν, όπως ξυράφι, μύλος καφέ, μικρή τηλεόραση, κλπ. Με την προσθήκη της ισχύος των συσκευών, έχουμε τη συνολική ισχύ όλων των καταναλωτών μας. Πολλαπλασιάστε αυτό το ποσοστό κατά συντελεστή 0,75 και λάβετε ένα τμήμα των πυρήνων φάσης (ή φάσης) του καλωδίου εισόδου. Η διατομή του μηδενικού πυρήνα επιτρέπεται λίγο λιγότερο, ή το ίδιο.
Μια άλλη πτυχή: κατά τον υπολογισμό της συνολικής ισχύος, αξίζει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες μόνο εκείνων των καταναλωτών που θα συμπεριληφθούν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα. Διαφορετικά, οι υπολογισμοί σας μπορούν να οδηγήσουν στην επιλογή ενός καλωδίου με ένα τμήμα ενός μικρού δέντρου!
Η ισχύς μιας οικιακής ηλεκτρικής συσκευής μπορεί να βρεθεί είτε στην περίπτωσή της είτε στο τεχνικό διαβατήριο που επισυνάπτεται.
Παρακάτω είναι ένας πίνακας με τον οποίο μπορείτε να προσδιορίσετε τη διατομή του καλωδίου που χρειάζεστε, γνωρίζοντας την κατανάλωση ενέργειας σε αυτή τη γραμμή καλωδίωσης. Ή αντίστροφα: γνωρίζοντας τη διατομή των καλωδίων, μπορείτε να προσδιορίσετε τι είδους ρεύμα και ισχύ μπορεί να παραλείψετε και να αντέξετε. Ο πίνακας εμφανίζει τις τιμές για σύρμα χαλκούαπό τότε αλουμινένια καλώδια  απαγορεύεται από τους Κανόνες Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης (ΠΟΥ).
Επιλογή πίνακα καλωδίων και καλωδίων 
Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπολογίσουμε την διατομή καλωδίων και καλωδίων για τη γραμμή των υποδοχών και της γραμμής φωτισμού.
Αν ξεκινήσουμε μόνο από τους τύπους υπολογισμών τραπέζης ή τμήματος, θα αποδειχθεί ότι θα υπάρχει αρκετό καλώδιο 1,5 mm² για τη γραμμή υποδοχής και λιγότερο από 1,5 mm² για τη γραμμή φωτισμού. Στην πράξη όμως συναρμολογούν καλώδια αυτού του τμήματος: για πρίζες - τουλάχιστον 2,5 mm², για φωτισμό - τουλάχιστον 1,5 mm². Γιατί αυτό γίνεται;

Όσον αφορά τη γραμμή φωτισμού, είναι αδύνατο και ακόμη και πρακτικό να τοποθετηθεί σύρμα με διατομή μικρότερη από 1,5 mm². Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν θα αντέξει μηχανικά φορτία και χημικές αντιδράσεις (οξείδωση). Και η τοποθέτηση του καλωδίου για πρίζες με διατομή τουλάχιστον 2,5 mm² παρέχεται έτσι ώστε στο μέλλον να μπορείτε να ενεργοποιήσετε ηλεκτρικές συσκευές μεγαλύτερης ισχύος από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, είχατε ένα σίδερο 1,5 kW, απέτυχε, αγοράσατε ένα νέο 2,5 kW. Θέλετε πραγματικά να αλλάξετε ολόκληρη τη γραμμή καλωδίωσης για αυτή την έξοδο;

Όσον αφορά τη διατομή καλωδίων σε ηλεκτρικές καλωδιώσεις και διακόπτες κυκλώματος, η εγκατάστασή τους βασίζεται επίσης σε αυτόν τον πίνακα. Για παράδειγμα, για τις υποδοχές στην κουζίνα, τεντώσατε ένα καλώδιο 2,5 χιλ., Το οποίο αντέχει ένα ηλεκτρικό ρεύμα 27 Αμπέρ και έχει σχεδιαστεί για ισχύ 5,9 kW. Στο ηλεκτρικό πλαίσιο για αυτή τη γραμμή ηλεκτρικής καλωδίωσης με υποδοχή είναι εγκατεστημένη διακόπτη  ή RCD με μέγιστο ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τους 25 Αμπέρ.
Επίσης, κατά το σχεδιασμό ηλεκτρικής καλωδίωσης, εξετάστε το μήκος της γραμμής που θα τροφοδοτεί τον τελικό χρήστη ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, και στη συνέχεια, μην ξεχάσετε την επιλεκτικότητα των αυτομάτων. Η επιλεκτικότητα είναι ένα ειδικό χαρακτηριστικό της προστασίας του ρελέ για την ανίχνευση ενός κατεστραμμένου στοιχείου καλωδίωσης (βραχυκύκλωμα, υπερφόρτιση) και αποσυνδέστε το από τους κοντινούς διακόπτες, χωρίς διακοπή της κανονικής λειτουργίας των υπόλοιπων ζωνών του ηλεκτρικού κυκλώματος.

Τυπικές Διατομές αγωγών σε οικίες 

Οι αγωγοί φάσεων στα κυκλώματα εναλλασσόμενου ρεύματος και επίσης όλοι οι ενεργοί αγωγοί σε κυκλώματα συνεχούς ρεύματος πρέπει να έχουν διατομή τουλάχιστον ίση με αυτή που δίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Ελάχιστες διατομές αγωγών

Είδος ηλεκτρικής γραμμήςΧρήση του κυκλώματοςΑγωγοί
ΥλικόΔιατομή mm^2
Μόνιμες εγκαταστάσειςΜονωμένοι αγωγοί ή καλώδιαΚυκλώματα ισχύος και κυκλώματα φωτισμού.Χαλκός Αλουμίνιο1,5 16 (1)
Κυκλώματα ελέγχου και σηματοδότησηςΧαλκός0,50 (2)
Γυμνοί αγωγοίΚυκλώματα ισχύοςΧαλκός Αλουμίνιο10 16
Κυκλώματα ελέγχου και σηματοδότησηςΧαλκός4
Εύκαμπτες συνδέσειςΜονωμένοι αγωγοί ή καλώδιαΤροφοδότηση συγκεκριμένης συσκευήςΧαλκόςΣύμφωνα με το αντίστοιχο Πρότυπο
Οποιαδήποτε άλλη χρήση0,75 (3)
Κυκλώματα πολύ χαμηλής τάσης για ειδικές εφαρμογές0,75
Σημειώσεις: 1. Οι συνδετήρες που χρησιμοποίούνται για τους αγωγούς αλουμινίου πρέπει να έχουν δοκιμασθεί και να είναι εγκεκριμένοι για αυτή τη χρήση. 2. Για κυκλώματα ελέγχου και σηματοδότησης που προορίζονται για ηλεκτρονικό εξοπλισμό επιτρέπονται αγωγοί διατομής 0,1 mm^2 3. Σε πολυπολlκά καλώδιa με 7 ή Περισσότερους από 7 αγωγούς, εφαρμόζεται η σημείωση 2.

Σημείωση: Στον προηγούμενο "ΚΕΗΕ" υπήρχαν και άλλες πρόσθετες περιπτώσεις όπου επιβάλλονταν μια ελάχιστη διατομή.Για παράδειγμα, στους κινητήρες δεχόμαστε 2,5 mm2 σαν ελάχιστη διατομή. Εφόσον η τροφοδοσία του κινητήρα υπολογισθεί τόσο στην εκκίνηση όσο και στην ομαλή λειτουργία και σφάλματα δεν υπάρχει πλέον λόγος για την ελάχιστη διατομή των 2,5 mm2 αλλά η ελάχιστη διατομή είναι 1,5 mm2 ενιαία όπως οι άλλες.

Ελάχιστες επιτρεπτές διατομές αγωγών στα διάφορα κυκλώματα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
α/αΕλάχιστη επιτρεπόμενη διατομή αγωγού [mm^2]Εφαρμογές
1.0,5Ηλεκτρικά κυκλώματα που λειτουργούν με τάση μικρότερη των 50 V, π.χ. συνεχή ή εναλλασσόμενη
2.0,75Ηλεκτροδότηση λαμπτήρων και συσκευών σχετικά μικρής ισχύος
3.1,5Ηλεκτροδότηση γραμμών ονομαστικής έντασης ρεύματος της τάξης των 10 Α, π.χ. γραμμές φωτισμού
4.2,5Ηλεκτροδότηση ξεχωριστών λήψεων ρευματοδοτών, π.χ. γραμμές ενισχυμένων ρευματοδοτών
5.4Hλεκτρoδότηση θερμoσίφωνα
6.6Ηλεκτροδότηση μαγειρείου
7.4Αιωρούμενες ηλεκτρικές γραμμές μήκους <20 m
8.6Αιωρούμενες ηλεκτρικές γραμμές μήκους 20/40 m
9.10Ηλεκτροδότηση (παροχέτευση) καταναλωτών χαμηλής τάσης (Δ.Ε.Η.)
10.16Γείωση μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας
11.25Ενταφιασμένοι ή απρόσιτοι αγωγοί γείωσης προστασίας
12.2,5Ανεξάρτητοι μονωμένοι αγωγοί γείωσης
13.6Ανεξάρτητοι γυμνοί αγωγοί γείωσης
14.2,5Ρευματοδότηση ηλεκτροκινητήρων (εγκαταστάσεις κίνησης)


Βιβλιο Αγωγοί και καλώδια

Software to download http://www1.pubcloud.cosmote.gr/cwp?uuid=5b2559d93d0426da4282e2082c86d03cae613569

PDF http://edume.myds.me/00_0070_e_library/10030/06_Electrical_installations_books/15/06_4.pdf

Tables https://oaedhlectrologoi.blogspot.com/2015/04/blog-post_14.html

Online calculators http://www.monachos.gr/forum/content.php/265-online-calculators

Link https://mekelektro.ru/el/wiring/the-main-types-of-cables-and-wires-which-cable-is-best-used-for-wiring-in-the-apartment-brands-crosssections-choice.html
https://docplayer.gr/38803551-Kefalaio-7-prosdiorismos-ton-kalodion-kai-tis-prostasias-toys-syn.html
https://www.ti-soft.com/el/support/help/electrical/knowledgebase/lowvoltage/cables/panelcad_elaxistes_diatomes_agwgwn

Reblog https://electric-in-home.com/el/section-of-electrical-wiring-wire-cross-section-for-electrical-wiring/ Να ευχαριστήσουμε τους ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για το εκπληκτικό τεχνολογικό περιεχόμενο και τα υπέροχα άρθρα που δημοσιεύουν στο blog τους.