Συνδεσμολογια καλωδίωση ηλεκτρολογικού πίνακα οικίας

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΙΚΙΑΣ Πολυγραμμικό μονοφασικού πίνακα 4 γραμμών

Μονογραμμικό μονοφασικού πίνακα 11 γραμμών




Πολυγραμμικό τριφασικού πίνακα 4 γραμμών

Μονογραμμικό τριφασικού πίνακα 13 γραμμών
Τέλος δείτε και τα είδη των ηλεκτρικών πινάκων






Ας δούμε ένα μονογραμμικό σχέδιο και ένα σκίτσο για το πως θα έπρεπε να είναι ο πίνακας του φίλυο Άγγελου με βάση αυτά που του έχει βάλει ο ηλεκτρολόγος στο σπίτι...


1) Θα μπορούσε ο πίνακας να ήταν 3 σειρών και να περιείχε τα εξής: Γενικό διακόπτη, Γενικές ασφάλειες, αναχωρήσεις (ασφάλειες πριν το ρελέ) για τους πίνακες των ορόφων, ρελέ διαρροής ισογείου, ασφάλειες ισογείου
2) Τα ίδια, με τη διαφορά ότι θα μπορούσε οι παροχές των ορόφων να ήταν τριφασικές για καλύτερη κατανομή φορτίων (εφόσον έχουμε τριφασικό ας το εκμεταλλευτούμε)! 
3) Οι πίνακες των ορόφων πρέπει να περιείχαν τουλάχιστον Γενικό διακόπτη και γενική ασφάλεια. Αν λόγω οικονομίας, δεν ήθελε ο πελάτης και κει ρελέ διαρροής, ας έμπαινε μόνο στον γενικό του ισογείου, με την προϋπόθεση όμως ότι οι παροχές των ορόφων θα ήταν εντός ρελέ ισογείου, οπότε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον από πλευράς ηλεκτροπληξίας, ο καταναλωτής θα ήταν ήσυχος. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο αρνητικό ότι, αν κάποια στιγμή έπεφτε το ρελέ από κάποια διαρροή του 2ου ορόφου, θα έπρεπε να κατεβούμε στο ισόγειο ώστε να σηκώσουμε το ρελέ! 
4) Ότι και το 3, αλλά με προσθήκη ρελέ διαρροής σε κάθε υποπίνακα. Έτσι, η εγκατάσταση θα ήταν πλήρης και δε θα χρειάζονταν να κατεβαίνουμε  στο ισόγειο σε περίπτωση διαρροής.
Σε μια σημερινή περίπτωση, αντικαθιστούσα εξαρτήματα σε πίνακα πελάτη και διαπίστωσα ότι η παροχή του προβολέα (HQI 400w) είχε πειραχτεί! Δηλαδή.... το καλώδιο που έδινε ρεύμα προς τον προβολέα ήταν το κίτρινο καλώδιο ενός ΝΥΜ 3Χ2,5!!! Το μαύρο ήταν καταργημένο! Προφανώς είχε διαρροή ή κάτι άλλο και σκέφτηκε ο άθλιος να χρησιμοποιήσει το καλώδιο της γείωσης ώστε να στείλει ρεύμα προς τον προβολέα!! Εννοείται ότι ρελέ ΔΕΝ υπήρχε στον πίνακα! Κατα τ άλλα είναι υποχρεωτικό βάση νόμου. 


Επιστροφή και πάλι στον Κο Άγγελο. Εμάς μας χαροποιεί πάντως που περιπτώσεις σαν τον Άγγελο, υπάρχουν κι άλλες. Δηλαδή, ο καταναλωτής διαβάζει, καταλαβαίνει αν αυτά που διαβάζει έχουν βάση και αποφασίζει να αγοράσει ή να φτιάξει κάτι που διάβασε και αφορά την ασφάλειά του. Χαιρόμαστε επίσης ακόμη περισσότερο, ότι το ρελέ διαρροής τύπου Α το καταλαβαίνουν από αυτή τη σελίδα οι αναγνώστες. Προσπαθούμε όσο πιο απλά να τα γράφουμε ώστε να είναι απολύτως κατανοητά. Τα διαφορικά ρεύματα και οι DC συνιστώσες και λοιπές τέτοιες εκφράσεις δεν βοηθούν καθόλου τον αναγνώστη να αποφασίσει τι θέλει. Μάλιστα θεωρώ ότι το ξεπερνά αμέσως! Πρέπει να εξηγούμε με πολύ απλούστερα λόγια, γιατί μας διαβάζουν και καταναλωτές, όχι μόνο ηλεκτρολόγοι. Εδώ αν αρχίσουμε τις συνιστώσες τις συνεστραμένες και τις συντεταγμένες....ούτε οι ηλεκτρολόγοι δε θα καταλάβουμε και πολλά! 
Επίσης, το παρόν ελπίζω να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. . Ας γνωρίζετε το πρόβλημα και το βάζετε στο πρόγραμμα για αργότερα, ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος. 




Η σύγχρονη τάση διάταξη στο μονοφασικό πίνακα (δεν περιλαμβάνει τήξης ) και είναι η εξής:
1. Τυπικός οικονομικός πίνας με κόστος υλικών στα 70 ευρό περίπου.
 Τυπικός GACIA πίνακας 2 σειρών με:
✔️ 3 x c10Α ασφάλειες
✔️ 2 x c16Α ασφάλειες
✔️ Γενική ασφάλεια c32Α

✔️ Ασφάλεια - διακόπτης κουζίνας - θερμοσίφωνα

✔️Ρελε διαφυγής 2 x 40A

2. Ο ίδιος ακριβώς αλλά με πιο ακριβά υλικά ΑΒΒ και διαφορά  +28 ευρό περίπου.
Τυπικός πίνακας ΑΒΒ 2 σειρών με:
✔️ 3 x c10Α ασφάλειες
✔️ 2 x c16Α ασφάλειες
✔️ Γενική ασφάλεια c32Α

✔️ Ασφάλεια - διακόπτης κουζίνας - θερμοσίφωνα
✔️Ρελε διαφυγής 2 x 40A