Εγκατάσταση τριφασικής πρίζας
Πως αλλάζουμε μία πρίζα σούκο
Αφαίρεση παλιάς πρίζας
Απαραίτητα εργαλεία
Τα εργαλεία που είναι απαραίτητα είναι ένα ίσιο κατσαβίδι και ένα κατσαβίδι σταυρωτό (όλες οι νέες πρίζες χρησιμοποιούν βίδες philips αλλά παλαιότερες μπορεί να χρησιμοποιούν και ίσιες), ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι ή πολύμετρο και ένα απογυμνωτή καλωδίων. Ο απογυμνωτής καλωδίων δεν είναι απαραίτητος σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μπορεί να χρειαστεί αν κάποιο καλώδιο έχει σπάσει και πρέπει να το απογυμνώσετε.
Διαδικασία
Εφόσον έχετε κλείσει το γενικό και φοράτε στεγνά παπούτσια, μπορείτε να αρχίσετε να αφαιρείτε την παλιά πρίζα. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις βίδες με τις οποίες είναι στερεωμένη στον τοίχο.
Αν η πρίζα έχει κάποια εμφανή εξωτερική βίδα (συνήθως στο κέντρο της πρίζας, τότε θα πρέπει να ξεβιδώσετε αυτή πρώτα. Αν την ξεβιδώσετε, τότε θα βγει λογικά το πλαστικό καπάκι της πρίζας και θα μείνει το εσωτερικό μεταλλικό μέρος.
Αυτό θα συγκρατείται στον τοίχο με δύο βίδες που βρίσκονται αριστερά και δεξιά. Αν τις ξεσφίξετε, τότε θα μπορεί να αφαιρεθεί και το εσωτερικό μέρος.
Το τελευταίο που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα καλώδια από το παλιό κομμάτι. Συνήθως τα συγκρατεί μόνο μία βίδα, που αν την ξεσφίξετε μπορεί να ελευθερωθούν. Υπάρχει όμως περίπτωση να μην υπάρχουν βίδες και τα καλώδια να συγκρατούνται μέσω μηχανισμού με μοχλό, που πρέπει να πιέσετε για να ελευθερωθούν.
Καθαρίστε καλά το κουτί
Εφόσον αφαιρέσατε επιτυχώς την παλιά πρίζα και στο κουτί έχουν μείνει μόνο τα καλώδια, καλό είναι να το καθαρίσετε από τυχόν σκόνες και ότι έχει μπορεί να έχει μέσα.
Τα καλώδια είναι μονόκλωνα χάλκινα, και έτσι δεν σκουριάζουν. Αλλά κάποιες φορές αν υπήρχε αρκετή υγρασία στο κουτί, μπορεί να είχαν σκουριάσει τα μεταλλικά μέρη στο εσωτερικός της πρίζας. Αν είχε γίνει αυτό, τότε η άκρη των καλωδίων, μπορεί να έχει κολλημένη σκουριά, οπότε καλό είναι να τα καθαρίσετε ελαφρά με μία βούρτσα για να φύγουν τυχόν υπολείμματα.
Τοποθέτηση νέας πρίζας
Τώρα θα πρέπει να τοποθετήσετε την νέα πρίζα. Για να το κάνετε αυτό εφαρμόζετε την αντίθετη διαδικασία. Πρώτα συνδέστε το καλώδιο της γείωσης στην κεντρική βίδα και στην συνέχεια συνδέστε τα καλώδια της φάσης και του ουδέτερου στις πλαϊνές. Αν έχει δύο υποδοχές η κάθε βίδα μπορείτε να βάλετε το καλώδιο σε όποια από τις δύο επιθυμείτε, αν και καλό είναι να προτιμήσετε τις ακρινές, ώστε να έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους και έτσι να είναι μικρότερη η πιθανότητα ένα καλώδιο να ακουμπήσει κάποιο άλλο.
Πρέπει να σφίξτε τις βίδες όσο γίνεται, αλλά όχι υπερβολικά γιατί μπορεί να σπάσουν. Για να βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν γίνει σωστά, θα πρέπει να τραβήξετε κάθε καλώδιο ξεχωριστά. Αν βγει εύκολα, θα πρέπει να το ξανακάνετε από την αρχή. Αν παραμείνει στη θέση του, τότε είστε μια χαρά.
Στην συνέχεια θα πρέπει να βιδώσετε τις πλαϊνές βίδες όσο σφιχτά γίνεται. Μην βιδώσετε πρώτα τελείως την μία και μετά πάτε στην άλλη, αλλά βιδώνετε λίγο λίγο την καθεμία, ώστε να στερεωθεί περίπου στο κέντρο. Πάλι μην το παρακάνετε με το σφίξιμο γιατί μπορεί να σπάσουν.
Τέλος βάζετε το καπάκι το βιδώνετε, σηκώνετε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος και είστε έτοιμοι.
Μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε
- Πριν ξεκινήσετε την αλλαγή οποιασδήποτε πρίζας, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα ηλεκτρολογικά σας (πλην της πρίζας που θέλετε να αλλάξετε) δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα (πχ δεν πέφτει η ασφάλεια χωρίς λόγο, δεν σας χτυπάει ρεύμα όταν ακουμπάτε ξυπόλυτοι διακόπτες ή συσκευές). Αν έχετε κάποιο τέτοιο πρόβλημα, καλό είναι να φωνάξετε έναν ηλεκτρολόγο.
Καλέστε ηλεκτρολόγο αν δεν λυθεί το πρόβλημα
- Αν ο λόγος που θέλατε να αλλάξετε την πρίζα είναι ότι πριν δεν έδινε ρεύμα και συνεχίζει το ίδιο πρόβλημα ακόμα και μετά την αλλαγή, θα πρέπει να φωνάξετε ηλεκτρολόγο ώστε να εντοπίσει το πρόβλημα (στην καλωδίωση ή στον πίνακα).
Διαστάσεις
- Μπορεί όλες οι πρίζες να μοιάζουν ότι είναι ακριβώς ίδιες σε διάσταση, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Έχουν μικρές διαφορές σε πλάτος και μήκος από εταιρία σε εταιρία. Οπότε είναι πιθανό αν η νέα είναι μικρότερη σε διάσταση από την παλιά, να φαίνεται κάποιο σημάδι ή χρώμα από προηγούμενο βάψιμο (αν ο μπογιατζής δεν είχε κάνει το κόπο να βάψει κάτω από τις πρίζες).
1: Ακόμα και με μποτάκια εργασίας, αν έρθουμε σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, θα μας χτυπήσει και θα νιώσουμε ένα μούδιασμα ή κάψιμο στα δάκτυλα, απλώς δεν θα μπορέσει να μας διαπεράσει, το οποίο είναι αυτό που προκαλεί τους θανάσιμους τραυματισμούς. Φυσικά ένα άτομο με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ακόμα και με ένα μικρή ηλεκτροπληξία στα δάκτυλα, μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, κυρίως λόγω του σοκ.