Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ.

Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ (διπλός διακόπτης) 

Ο διακόπτης κομμυτατέρ (Από την γαλλική λέξη commutateur = μεταγωγικός διακόπτης) ή σωστότερα κομιτατέρ (με ένα μι και γιώτα) είναι ο διακόπτης που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ελέγξουμε δυο ή περισσότερους λαμπτήρες που είναι χωρισμένοι σε δυο ομάδες, από το ίδιο σημείο ελέγχου.

Η συνδεσμολογία του διακόπτη με μια λάμπα ανά ομάδα φαίνεται στο σχέδιο.
Το L είναι η φάση και έχει μαύρο χρώμα ενώ το Ν είναι ο ουδέτερος και έχει μπλε χρώμα. Σε παλιά σπίτια ο ουδέτερος έχει γκρι χρώμα.


Ο διακόπτης αυτός είναι ο γνωστός διπλός διακόπτης, λέγεται επίσης και διακόπτης διαδοχής .

Συνήθως είναι ο διακόπτης που ελέγχει ένα πολύφωτο.
Σύμβολο διακόπτη κομιτατέρ

Όταν κλείσει η αριστερή επαφή του διακόπτη του σχεδίου, δηλαδή πατηθεί το αριστερό πλήκτρο του διακόπτη, θα ανάψει ο πάνω λαμπτήρας .
Αν κλείσει (πατηθεί) η δεξιά επαφή (πλήκτρο) θα ανάψει ο κάτω λαμπτήρας.



Αρχή λειτουργίας
Από τον μαύρο αγωγό L1 πηγαίνει τάση στον διακόπτη αφού κλήσουμε το κύκλωμα πατώντας το πλήκτρο που μας αφορά την κάθε φορά ή και τα δυο πλήκτρα το ρεύμα μεταφέρεται από τις επιστροφές (κόκκινο-καφέ αγωγό) στις καταναλώσεις που έχουν τερματιστεί από εκεί το ρεύμα επιστρέφει στο δίκτυο από τον ουδέτερο (μπλέ αγωγός) ο οποίος ειναι κοινός σε όλες τις καταναλώσεις επίσης δεν ξεχνάμε ποτέ τον αγωγό προστασίας - γείωσης (κίτρινος αγωγός) όπου συνδέεται στο σασί κάθε κατανάλωσης.









Διακόπτες φωτιστικών (απλοί, κομιτατέρ, αλέ ρετούρ)

Πως αλλάζω διακόπτη και πρόβλημα με κύκλωμα αλλε ρετουρ



Διακόπτες φωτιστικών (απλοί, κομιτατέρ, αλέ ρετούρ)


Αλλαγή πρίζας σούκο



Cosmote whatsup: 6977562112 Vodafon CU: 6948692272 Δείτε περισσότερα στο https://mixanikos365.blogspot.com Facebook σελίδα https://www.facebook.com/mixanikos365/ Facebook chat @mixanikos365