Ποια η χρησιμότητα της γείωσης και πού χρειάζεται να τη συνδέσετε σε ένα παλιό σύστημα γείωσης TN-C

Εισαγωγή : Γείωση ονομάζεται η αγώγιμη σύνδεση ενός ακροδέκτη ηλεκτρικού κυκλώματος με το έδαφος ή άλλο αντικείμενο μηδενικού δυναμικού. Η σύνδεση ενός σημείου με τη γείωση συμβολίζεται με τρεις παράλληλες γραμμές μία μεγαλύτερη και δύο μικρότερες άνισες με τη μεσαία στη μέση ή σπανιότερα ισομήκεις. Οποιοδήποτε σημείο είναι συνδεδεμένο με τη γείωση έχει δυναμικό ίσο με το μηδέν, δηλαδή
Χρησιμότητα της γείωσης  Η γείωση μπορεί να προσφέρει ασφάλεια από την ηλεκτροπληξία τα βραχυκυκλώματα και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που προκύπτουν από βλάβες σε συσκευές που διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, έχει θεσπιστεί από το νόμο σε κάθε κτήριο η εγκατάσταση γείωσης και κυρίως στις πρίζες. Η γείωση προστασίας εφαρμόζεται σε συσκευές με μεταλλικά μέρη και περιβλήματα, για να προστατέψουν το χρήστη από πιθανή διαρροή ρεύματος.

Επιπλέον, υπάρχουν και συσκευές που για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται γείωση, οπότε η γείωση ονομάζεται λειτουργική γείωση. Σε αυτήν την περίπτωση η λειτουργική γείωση διαρρέεται από ρεύμα, για αυτό το λόγο αν η ίδια συσκευή χρειάζεται λειτουργική γείωση και γείωση προστασίας, τότε η συσκευή γειώνεται διπλά και τα δύο σημεία γείωσης απέχουν μεταξύ τους αρκετά μέτρα

Η γείωση αποτελεί καταβόθρα φορτίου, πρακτικά άπειρου. Η σύνδεση με τη γείωση μπορεί να εξουδετερώσει οποιοδήποτε θετικό ή αρνητικό φορτίο, ενώ φορτίζει αγώγιμα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε ηλεκτροστατικό πεδίο. Σημειωτέον ότι όλα τα σημεία που είναι γειωμένα συμπεριφέρονται σαν να συνδέονται μεταξύ τους, γιατί το δυναμικό σε κάθε γειωμένο σημείο είναι το ίδιο.

Αναλυτικά:. Πρακτικά σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο λειτουργίας σε μια σύγχρονη συσκευή οικιακής χρήσης υποδεικνύεται σχετικά με την αναγκαιότητα της γείωσης του. Πώς να το βάλετε; Μπορώ να ενεργοποιηθώ χωρίς γείωση; Θα λειτουργήσει κανονικά; Μπορείτε. Θα είναι.
  Οι περισσότεροι συμπολίτες μας ζουν σε σπίτια όπου δεν υπάρχει γείωση. Μια σύγχρονη οικιακή συσκευή έχει όλα. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για γείωση, λειτουργεί με επιτυχία χωρίς αυτό.
Η γείωση χρησιμοποιείται για την προστασία ενός ατόμου από ζημιές. ηλεκτροπληξία. Κατά την κανονική λειτουργία της συσκευής, η θήκη της είναι αξιόπιστα απομονωμένη από τα ενεργά μέρη. Αν η συσκευή σπάσει, τα ενεργά μέρη ενδέχεται να αγγίξουν το περίβλημα και, στη συνέχεια, να είναι υπό τάση. Ένα άτομο που έχει αγγίξει μια τέτοια συσκευή θα χτυπήσει με ένα ρεύμα.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο διακόπτης δεν θα βοηθήσει, αφού το ρεύμα που διέρχεται από το άτομο δεν θα είναι αρκετό για να το ενεργοποιήσει. Αλλά αυτό το ρεύμα αρκεί για να στερήσει ένα άτομο από την υγεία και ακόμη και τη ζωή.
  Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, η περίπτωση όλων των ηλεκτρικών συσκευών που μπορεί να αγγίξει κάποιος πρέπει να είναι γειωμένη, δηλαδή ηλεκτρικά συνδεδεμένη με τη γη μέσω αγωγών. Σε αυτή την περίπτωση, το ρεύμα από τη συσκευή και μαζί με την επικίνδυνη τάση θα εισέλθει στο έδαφος χωρίς να προκληθεί βλάβη στους ανθρώπους.
  Για να εξασφαλιστεί αυτή η γείωση, οι Ευρωπαίοι πρόσθεσαν ένα καλώδιο γείωσης στις οικιακές ηλεκτρικές καλωδιώσεις. Η καλωδίωση τελείωσε με τρία καλώδια. Δύο καλώδια, όπως και στη φάση καλωδίωσης - μηδέν, είναι σχεδιασμένα για να τροφοδοτούν τις ηλεκτρικές συσκευές και το τρίτο είναι προστατευτικό γείωσης.
  Οι έξοδοι όπως η καλωδίωση πρέπει να έχουν τρεις επαφές - μηδέν, φάση και έδαφος. Οι οικιακές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τέτοια καλωδίωση έχουν ένα καλώδιο τριών πυρήνων και ένα βύσμα τριών ακίδων. Δύο πυρήνες του καλωδίου είναι μια φάση και μηδέν, και το τρίτο είναι σχεδιασμένο να συνδέει την θήκη του οργάνου με την ηλεκτρική γείωση. Η επαφή γείωσης της υποδοχής (μεταλλικές λωρίδες πάνω και κάτω) συνδέεται με την προστατευτική γείωση των ηλεκτρικών καλωδίων. Η επαφή βύσματος γείωσης είναι συνδεδεμένη με το σώμα της συσκευής.
Συνδέοντας την πρίζα, συνδέουμε τη μεταλλική θήκη της συσκευής με προστατευτική γείωση. Τώρα, ακόμη και με την εμφάνιση τάσης στη θήκη του οργάνου, ολόκληρο το φορτίο θα εισρεύσει στο έδαφος και η ελαττωματική συσκευή δεν φορτίζεται με ρεύμα.
  Γείωση οικιακές συσκευές  είναι δυνατή μόνο εάν το σπίτι έχει βρόχο γείωσης. Στα σπίτια του παλαιού κτιρίου, δυστυχώς όχι. Σε εκείνες τις ημέρες, η καλωδίωση έγινε με ένα διπλό σύρμα, ένα από τα καλώδια ήταν μηδέν, και η άλλη φάση. Οι υποδοχές και τα βύσματα είχαν επίσης δύο επαφές, μηδέν και φάση. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα γείσει τότε. Πράγματι, εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν είχαν πρακτικά οικιακές συσκευές και στα σπίτια υπήρχαν αρκετές βύσματα ασφαλείας για έξι αμπέρ. Δηλαδή, αν η ισχύς όλων των ηλεκτρικών δεκτών που περιλαμβάνονται στο διαμέρισμα φτάνει το ενάμισι κιλοβάτ, οι κυκλοφοριακές μαρμελάδες καίγονται.
  Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις κατοικίες των ανθρώπων, όλο και περισσότεροι ηλεκτρικοί βοηθοί έγιναν. Κάπου από τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα, τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρικά σίδερα άρχισαν να εμφανίζονται στα σπίτια. Η δεκαετία του '90 έφερε στην καθημερινή μας ζωή υπολογιστές, αυτόματα πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, κλιματιστικά κλπ. Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού και της χωρητικότητας των ηλεκτρικών δεκτών, ο αριθμός των κρουσμάτων ηλεκτροπληξίας από τις ελαττωματικές ηλεκτρικές συσκευές άρχισε να αυξάνεται. Το πρόβλημα αυτό έπρεπε να λυθεί με κάποιο τρόπο και από το 1997 οι κατασκευαστές υποχρεώθηκαν να εξοπλίσουν όλα τα υπό κατασκευή κτίρια με προστατευτική γείωση.
  Στα σπίτια της σύγχρονης κατασκευής όλες οι καλωδιώσεις είναι τριών πυρήνων και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία της σύγχρονης τεχνολογίας.



Στα παλιά σπίτια, με καλωδιώσεις δύο πυρήνων, ακόμη και οι συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλήρως μπορούν να χτυπήσουν το ρεύμα. Το γεγονός είναι ότι οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές είναι εφοδιασμένες με ενσωματωμένο σύστημα προστασίας από υπερτάσεις, το οποίο προστατεύει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα της συσκευής από αιφνίδιες υπερτάσεις τάσης. Ο σχεδιασμός του φίλτρου είναι τέτοιος ώστε να συνδέει τα καλώδια μηδέν και φάσης με το περίβλημα του οργάνου μέσω πυκνωτών. Εάν η θήκη του οργάνου δεν είναι γειωμένη, τότε εμφανίζεται μια τάση 110 βολτ. Δηλαδή, υπάρχει μια τάση 110 βολτ στην περίπτωση ενός πλυντηρίου, ψυγείου, φούρνου μικροκυμάτων, υπολογιστή.
  Αν ζείτε σε ένα σπίτι με παλιά καλωδίωση χωρίς γείωση και έχετε κάποιες γνώσεις ηλεκτρικής μηχανικής, προσπαθήστε να μετρήσετε την τάση στο σώμα του υπολογιστή, του ψυγείου και του πλυντηρίου. Είναι πιθανό ότι θα υπάρχει τάση 110 V. Αυτή η δήλωση φαίνεται να είναι ανοησία. Εξάλλου, οι κατασκευαστές γνωρίζουν καλά ότι ο εξοπλισμός που παράγουν πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής για τους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση να μην είναι επιβλαβής για την υγεία τους. Αλλά οι δημιουργοί της εισαγόμενης τεχνολογίας, μακριά από τη ρωσική πραγματικότητα, δεν φαντάζουν ότι μπορεί να λειτουργήσει κάπου χωρίς γείωση. Αυτή η κατάσταση μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη λογική του κατασκευαστή. Η νέα τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για το γεγονός ότι μια μικρή ποσότητα ρεύματος πρέπει να ρέει από τους πυκνωτές στο έδαφος μέσω του σώματος της συσκευής. Μια τάση 110 V εμφανίζεται στο περίβλημα μόνο αν δεν είναι συνδεδεμένη με τη γείωση.
  Παρά το μεγάλο μέγεθος, αυτή η τάση δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο. Η μικρή χωρητικότητα των πυκνωτών του φίλτρου περιορίζει το ύψος του ρεύματος έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους ανθρώπους. Από αυτό, μπορείτε να πάρετε μόνο μια δυσάρεστη ηλεκτροπληξία εάν αγγίξετε ταυτόχρονα ένα ζωντανό περίβλημα και οποιοδήποτε γειωμένο αντικείμενο, όπως μια μπαταρία ή μια βρύση νερού. Παρόλο που δεν αξίζει να το κάνουμε αυτό, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση ενός τέτοιου πειράματος.
  Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση όταν, λόγω της βλάβης της συσκευής, το σώμα της είναι συνδεδεμένο με το καλώδιο παροχής. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχουν 220 V στη θήκη του οργάνου και η τρέχουσα τιμή δεν θα περιορίζεται από τους πυκνωτές φίλτρου δικτύου. Η επαφή με ένα τέτοιο όργανο μπορεί, υπό δυσμενείς συνθήκες, να οδηγήσει σε θάνατο.
  Παρά το γεγονός ότι οι ελαττωματικές οικιακές συσκευές μπορούν να αποτελέσουν πηγή σοβαρού κινδύνου, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας ζει σε σπίτια χωρίς γείωση και δεν γνωρίζει καν τους κινδύνους που τους περιμένουν. Σχεδόν ο καθένας από εμάς ήταν συγκλονισμένος, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι χρειάστηκαν να υποστούν σοβαρές ηλεκτρικές βλάβες. Τι εξηγεί αυτή την τρέχουσα επιλεκτικότητα; Γιατί μερικοί άνθρωποι παρασύρουν και σκοτώνουν, ενώ άλλοι κάνουν κλικ;
Η επίδραση του ρεύματος στο ανθρώπινο σώμα καθορίζεται από το μέγεθός του. Ένα άτομο είναι σε θέση να αισθανθεί ένα ρεύμα ενός milliampere. Ένα ρεύμα από ένα έως δέκα milliamperes προκαλεί πόνο σε ένα άτομο. Ένα ρεύμα πάνω από δέκα milliamperes προκαλεί σπασμωδική συστολή των μυών, ως αποτέλεσμα του οποίου ένα άτομο δεν μπορεί να αποσυνδέσει ανεξάρτητα το χέρι του προκειμένου να σπάσει την επαφή με το τμήμα που μεταφέρει το ρεύμα. Σε ένα ρεύμα πάνω από σαράντα milliamperes, αναπνευστική παράλυση συμβαίνει και μια δυσλειτουργία της καρδιάς Ένα ρεύμα εκατό milliamperes οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή και θάνατο.
  Το μέγεθος του ρεύματος που ρέει μέσα από το ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από το μέγεθος της τάσης που εφαρμόζεται σε αυτό και από την αντίσταση του κυκλώματος μέσω του οποίου διέρχεται το ρεύμα. Για να κατανοήσουμε γιατί με την ίδια τάση, το ρεύμα σε μια περίπτωση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία μόνο σε ένα άτομο χωρίς να τον προκαλέσει βλάβη, και στο άλλο σκοτώσει, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι ένα τρέχον κύκλωμα και πώς δημιουργείται.
  Ένα κύκλωμα ρεύματος είναι μια διαδρομή ρεύματος και αυτή η διαδρομή είναι πάντα κλειστή. Το ρεύμα στο σπίτι μας προέρχεται από το υποσταθμό μετασχηματιστή μέσω του καλωδίου φάσης, μετά το οποίο επιστρέφει στον ίδιο υποσταθμό μέσω του μηδενικού καλωδίου. Και πόσο ρεύμα έχει προέλθει από τον υποσταθμό στο σπίτι, τόσο πολύ θα πρέπει να επιστρέψει από το σπίτι στον υποσταθμό, όχι περισσότερο και όχι λιγότερο.
  Το ρεύμα δεν επιστρέφει αναγκαστικά στον υποσταθμό παρά μόνο μέσω του ουδέτερου καλωδίου. Εάν η μόνωση έχει υποστεί ζημιά, ενδέχεται να παρουσιαστεί ρεύμα διαρροής στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση, μέρος του ρεύματος θα επιστραφεί στον υποσταθμό από το έδαφος και εν μέρει από το ουδέτερο σύρμα. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το πλήρες ρεύμα που επιστρέφεται στον υποσταθμό θα είναι ίσο με το ρεύμα που πηγαίνει από τον υποσταθμό στον καταναλωτή.
  Εάν για κάποιο λόγο η επιστροφή ρεύματος στον υποσταθμό είναι αδύνατη, για παράδειγμα, το ουδέτερο σύρμα έχει καεί στον υποσταθμό, τότε δεν θα υπάρχει ρεύμα στα σπίτια του καταναλωτή. Θα υπάρχει τάση στις πρίζες και τόσο στις φάσεις όσο και στις μηδενικές επαφές των 220 βολτ, αλλά το ρεύμα μέσω των συσκευών δεν θα πάει και δεν θα λειτουργήσουν.


Γιατί στα σπίτια δεν μπορεί να κάνει μηδενισμό;

Παρεμπιπτόντως, αυτή η περίπτωση δείχνει σαφώς γιατί δεν πρέπει να γίνει η μηδενισμός σε σπίτια, δηλαδή να συνδεθούν τα κιβώτια των οργάνων με το μηδενικό σύρμα, όπως συχνά κάνουν οι ηλεκτρολόγοι βουνών σε σπίτια όπου δεν υπάρχει σύνδεση εδάφους. Πράγματι, όσο τα πάντα λειτουργούν καλά, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο σύρμα μηδέν ή γείωσης που είναι προσαρτημένο στο σώμα των προστατευόμενων ηλεκτρικών συσκευών. Αλλά όταν το ουδέτερο σύρμα πυροδοτείται πάνω του και συνεπώς σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο μηδενικό καλώδιο εμφανίζεται μια τάση 220 V. Το ίδιο θα συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της επισκευής πίνακα διανομής  Ο ηλεκτρολόγος θα συγχέει το καλώδιο γείωσης με το καλώδιο φάσης. Στην περίπτωση αυτή, τα σώματα οργάνων θα συνδεθούν όχι με το μηδέν, αλλά με το καλώδιο φάσης και θα έχουν επίσης τάση 220 V.
  Έτσι, το τρέχον κύκλωμα είναι η τρέχουσα διαδρομή από τον υποσταθμό στον καταναλωτή και πίσω από τον καταναλωτή στον υποσταθμό. Εάν σε κάποιο σημείο είναι σπασμένο, δεν θα υπάρχει ρεύμα στο κύκλωμα. Τα πουλιά που κάθονται στα καλώδια δεν είναι συγκλονισμένα μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει κύκλωμα για τη διέλευση του ρεύματος. Ένας ηλεκτρολόγος που στέκεται σε ένα ελαστικό χαλάκι δεν τον χτυπάει με ένα ρεύμα, επειδή το χαλί εμποδίζει το ρεύμα να επιστρέψει στον υποσταθμό μέσω του κυκλώματος: ένα καλώδιο φάσης -\u003e ηλεκτρολόγος -\u003e γείωση -\u003e υποσταθμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με την ίδια τάση, το ρεύμα μπορεί μόνο να τσιμπήσει ένα άτομο ελαφρώς, και ίσως ακόμη και να σκοτώσει. Όλα εξαρτώνται από το εάν έχει αξιόπιστο τρόπο να επιστρέψει στον υποσταθμό μετασχηματιστή ή όχι. Εάν υπάρχει, τότε το πρόσωπο που έχει πέσει κάτω από το στρες δεν θα το βρει.
  Το Διαδίκτυο περιγράφει το τραγικό περιστατικό που συνέβη με το αγόρι που ήθελε να κάνει τα μαθήματα στον κήπο το βράδυ. Πήρε το φανό γραφείου με το καλώδιο προέκτασης που περιλαμβάνεται στο δίχτυ και άρχισε να το εκτελεί από το σπίτι. Ο λαμπτήρας ήταν ελαττωματικός - ένα σύρμα ζωντανής φάσης άγγιξε το σώμα της λάμπας. Το αγόρι κρατούσε μια ζωηρή κατοικία λαμπτήρων, αλλά δεν χτυπούσε από το ρεύμα. Ένα ξηρό ξύλινο δάπεδο εμπόδισε το ρεύμα να επιστρέψει στον υποσταθμό. Μόλις το αγόρι βγήκε από τη βεράντα και βγήκε στο έδαφος, δημιουργήθηκε ένα κύκλωμα κλειστού ρεύματος: υποσταθμός μετασχηματιστή -\u003e φάση καλώδιο -\u003e φωτιστικό γραφείου -\u003e άνθρωπος -\u003e γείωση -\u003e ξανά ο υποσταθμός του μετασχηματιστή και το αγόρι σκοτώθηκε από το ρεύμα. Η τραγωδία δεν μπορούσε να είναι. Εάν η λάμπα, το καλώδιο προέκτασης και η καλωδίωση στο σπίτι γειώνονται, τότε το ρεύμα από το περίβλημα του λαμπτήρα θα ρέει μέσα από το έδαφος χωρίς να βλάπτει το αγόρι.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης γης στο σπίτι, τότε τουλάχιστον πρέπει να θυμόμαστε ότι το ρεύμα δεν θα πρέπει να μπορεί να επιστρέψει στο υποσταθμό μέσω του εδάφους. Μόνο σε ειδικά σχεδιασμένο μηδενικό σύρμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίζετε ταυτόχρονα ηλεκτρικές συσκευές και γειωμένα μέρη, όπως μπαταρίες, σωλήνες νερού κ.ο.κ., για να εμποδίσετε το ρεύμα να περάσει από το έδαφος και να επιστρέψει στον υποσταθμό. Αν υπάρχει υγρό δάπεδο σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να φοράτε παπούτσια με αδιάβροχη σόλα που θα γίνει εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και το αγώγιμο δάπεδο, σε περίπτωση που τυχαία πέσετε κάτω από ένταση.

Τι είναι το RCD;

Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τέτοιες μεθόδους ηλεκτρικής ασφάλειας και δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσετε γείωση, τότε υπάρχει ένα πιο ισχυρό εργαλείο ικανό να σας προστατεύει αξιόπιστα από την τραυματική επίδραση ενός ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η συσκευή προστατευτικό κλείσιμο, περισσότερο γνωστή από τη συντομογραφία του RCD. Συγκρίνει την τρέχουσα φάση με το τρέχον μηδέν. Εάν το ρεύμα στο αγωγό φάσης, τουλάχιστον ελαφρώς πιο πρόσφατο  στο μηδενικό σύρμααυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διαρροή και μέρος των σημερινών επιστροφών στον υποσταθμό μέσω του εδάφους. Σε αυτή την περίπτωση, ο RCD θα αποσυνδέσει αμέσως τη γραμμή και εάν η διαρροή προκαλείται από ένα άτομο υπό τάση, μέσω του οποίου ρέει ρεύμα στο έδαφος, τότε τίποτα κακό δεν θα συμβεί σε αυτό. Το RCD θα έχει χρόνο να απενεργοποιήσει το ρεύμα προτού να έχει χρόνο να βλάψει το άτομο. Αν και τα ατυχήματα που σχετίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι είναι πολύ σπάνια, δεν αξίζει να σώσετε τέτοιες συσκευές. Εξάλλου, η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ ακριβή για να παραμελήσει έναν τέτοιο κίνδυνο.

Βίντεο: γιατί χρειάζεστε γείωση και τι είναι RCD

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με σας πώς να συνδέσετε τη γείωση. Αυτό το θέμα είναι αρκετά εκτεταμένο και έχει πολλές αποχρώσεις, και εδώ δεν μπορείτε να το πείτε τόσο εύκολα - κάντε το ή συνδεθείτε εδώ. Επομένως, για να με καταλάβετε, και ήταν πιο εύκολο για μένα να σας εξηγήσω, θα υπάρξει τόσο θεωρία όσο και πρακτική.

Η γείωση στη σύγχρονη ζωή μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε χωρίς γείωση, γιατί πόσα ζούσαμε χωρίς αυτό. Όμως, με την εμφάνιση των σύγχρονων οικιακών συσκευών, η γείωση είναι απλά προϋπόθεση για την προστασία ενός ατόμου από ηλεκτροπληξία.

Γενικές έννοιες.

Γείωση  - εκ προθέσεως ηλεκτρική σύνδεση  οποιοδήποτε σημείο του δικτύου, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή εξοπλισμό με συσκευή γείωσης.
Η γείωση προορίζεται για διαρροή ρεύματος διαρροήςπου προκύπτουν από το σώμα ηλεκτρικού εξοπλισμού κατά τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης αυτού του εξοπλισμού, και παροχή συνθηκών  για άμεση αποσύνδεση της τάσης από το κατεστραμμένο τμήμα του δικτύου ενεργοποιώντας προστατευτικές και αυτόματες συσκευές τερματισμού λειτουργίας.
Για παράδειγμα: υπήρξε μια διάσπαση της μόνωσης μεταξύ της φάσης και της περίπτωσης ηλεκτρικού εξοπλισμού - ένα συγκεκριμένο δυναμικό της φάσης εμφανίστηκε στην υπόθεση. Εάν ο εξοπλισμός είναι γειωμένος, τότε αυτή η τάση θα ρέει μέσα από μια προστατευτική γη, η οποία έχει χαμηλή αντίσταση και ακόμα και αν δεν λειτουργεί μια προστατευτική συσκευή τερματισμού, τότε όταν το άτομο αγγίξει την περίπτωση, το ρεύμα που παραμένει στην περίπτωση δεν θα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αν ο εξοπλισμός δεν είναι γειωμένος, όλο το ρεύμα θα ρέει μέσα από το άτομο.
Η γείωση αποτελείται από αγωγός γείωσης  και αγωγός γείωσηςσύνδεση συσκευή γείωσης  με γειωμένο μέρος.

Γειωμένο  είναι μια μεταλλική ράβδος, συνηθέστερα χάλυβας ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με το έδαφος άμεσα ή μέσω ενός ενδιάμεσου αγώγιμου μέσου.
Αγωγός γείωσης  - είναι το καλώδιο που συνδέει το τμήμα γείωσης (θήκη εξοπλισμού) με τον αγωγό γείωσης.
Συσκευή γείωσης  - Αυτός είναι ένας συνδυασμός αγωγών γείωσης και γείωσης.

Λίγη θεωρία.

Έχετε όλοι δει στις αυλές μικρές κατασκευές από τούβλα στις οποίες εισέρχονται και εξέρχονται καλώδια ρεύματος - αυτό είναι υποσταθμών μετασχηματιστών  (ηλεκτρικό). Οι υποσταθμοί μετασχηματιστών χρησιμοποιούνται για τη λήψη, τη μετατροπή και τη διανομή ηλεκτρική ενέργεια. Οποιοσδήποτε υποσταθμός έχει μετασχηματιστή ισχύος που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή τάσης, τον πίνακα διακοπτών και τις συσκευές αυτόματο έλεγχο  και προστασία.
Αποδοχή καλωδίων υψηλής τάσης 6 - 10 kV  (kilovolt) το μετασχηματίζει και το μεταφέρει στον καταναλωτή - δηλαδή σε μας. Η λήψη και μετατροπή της τάσης παρέχεται από έναν μετασχηματιστή ισχύος, από τον οποίο η τριφασική εναλλασσόμενη τάση πηγαίνει στον καταναλωτή 0,4 kV  ή 400 βολτ. Για την τροφοδοσία του οικιακού μονοφασικού εξοπλισμού (τηλεόραση, ψυγείο, σίδερο, ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.λπ.) χρησιμοποιείται μία από τις τρεις φάσεις L1L2L3  και μηδέν εργαζόμενο  αγωγός " Ν».

Πρόκειται για ένα πρότυπο σχέδιο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, βάσει της οποίας αναπτύχθηκαν συμπληρωματικά συστήματα, τα οποία διαφέρουν ως προς τη σύνδεση προστατευτική γείωση, σύνδεση και προστασία ηλεκτρικού εξοπλισμού, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των ατόμων από ηλεκτροπληξία.
Ο υποσταθμός του μετασχηματιστή έχει γείωσηστην οποία συνδέονται όλα τα μεταλλικά περιβλήματα του εξοπλισμού του υποσταθμού. Ο βρόχος γείωσης αποτελείται από μεταλλικές ράβδους που οδηγούνται στο έδαφος και συνδέονται με μεταλλικό λεωφορείο με συγκόλληση. Αυτό το ελαστικό καλείται λεωφορείο εδάφους.

Το λεωφορείο γείωσης τοποθετείται στο κτίριο του υποσταθμού και τοποθετείται κατά μήκος της περιμέτρου του κτιρίου. Οι κοχλίες συγκολλούνται σε αυτό, στον οποίο έχουν ήδη συνδεθεί αγωγούς γείωσης  είναι συνδεδεμένος όλος ο εξοπλισμός υποσταθμού.

Σύμφωνα με τους κανόνες ηλεκτρικής εγκατάστασης (PUE), ο αγωγός γείωσης ( μηδενική προστασία) στο ηλεκτρικά κυκλώματα  έχει επιστολή « RE"Και κωδικοποίηση χρώματος  με εναλλασσόμενες εγκάρσιες ή διαμήκεις λωρίδες κίτρινου και πράσινου χρώματος.

Συστήματα γείωσης.

Τα συστήματα γείωσης ποικίλλουν ανάλογα με τη μέθοδο γείωσης. μηδέν εργαζόμενο  "Ν" αγωγό στο δευτερεύον τύλιγμα μετασχηματιστή ισχύος  και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (κινητήρας, τηλεόραση, ψυγείο, υπολογιστής κλπ.) που τροφοδοτούνται από αυτόν τον μετασχηματιστή.
Εξετάστε το παράδειγμα ενός υποσταθμού μετασχηματιστή.
  Η δευτερεύουσα περιέλιξη του μετασχηματιστή ισχύος του υποσταθμού έχει τρία πηνία συνδεδεμένα " αστέρι"Όταν η αρχή των πηνίων συνδέεται με ένα κοινό σημείο που ονομάζεται ουδέτερο « Ν"Με την οποία συνδέεται άμεσα συσκευή γείωσης. Τα ελεύθερα άκρα των πηνίων συνδέονται με τα καλώδια τριφασικό δίκτυοπου πηγαίνει στους καταναλωτές τριφασικής ή μονοφασικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ουδέτερη σύνδεση καλείται κωφοί γειωμένοι  και χρησιμοποιείται σε συστήματα γείωσης τύπου TN.

Εδώ είναι ένα ουδέτερο Ν"Ή αλλιώς καλείται λειτουργεί μηδέν, εκτελεί δύο λειτουργίες:
1. Μαζί με μία από τις τρεις φάσεις σχηματίζεται τάση 220 βολτ.
  2. Εκτελεί προστατευτική λειτουργίακαθώς έχει άμεση επαφή με το έδαφος.
Προς το παρόν υπάρχουν 3 τύποι συστημάτων γείωσης:
1. TN  - ένα σύστημα στο οποίο γειώνεται το ουδέτερο του μετασχηματιστή και τα ανοικτά αγώγιμα μέρη συνδέονται με το ουδέτερο.
2. TT  - ένα σύστημα στο οποίο γειώνεται το ουδέτερο του μετασχηματιστή και τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη γειώνονται χρησιμοποιώντας μια γειωμένη συσκευή ηλεκτρικά ανεξάρτητη από το γειωμένο ουδέτερο του μετασχηματιστή,
3. IT  - ένα σύστημα στο οποίο ο ουδέτερος μετασχηματιστής απομονώνεται από τη γη ή γειώνεται μέσω συσκευών με υψηλή αντίσταση και τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη είναι γειωμένα.

Και τα τρία συστήματα γείωσης έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα άτομα και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό από τη δράση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα συστήματα γείωσης θεωρούνται ισοδύναμα για την προστασία των ανθρώπων, αλλά δεν είναι ισοδύναμα στη μέθοδο εξασφάλισης της αξιοπιστίας (αξιοπιστία, συντηρησιμότητα) της τροφοδοσίας των καταναλωτών με ηλεκτρική ενέργεια.
Καθορισμένο σύστημα γείωσης σε δύο γράμματα.
  Το πρώτο γράμμα ορίζει τη σύνδεση του ουδέτερου μετασχηματιστή με τη γείωση:
Τ  - το ουδέτερο είναι γειωμένο,
Εγώ  - το ουδέτερο είναι απομονωμένο από τη γη.
Το δεύτερο γράμμα ορίζει τη σύνδεση των ανοικτών αγώγιμων τμημάτων με το έδαφος:
Τ  - τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη γειώνονται άμεσα.
Ν  - τα ανοικτά αγώγιμα εξαρτήματα συνδέονται με το ουδέτερο γειωμένο γήπεδο του μετασχηματιστή.
Τώρα εξετάστε όλα τα συστήματα.

1. Σύστημα γείωσης TN.

Σύστημα " TN"Είναι ένα σύστημα στο οποίο ουδέτερο  μετασχηματιστή γειωμένο, και τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη είναι προσαρτημένα ουδέτερο  μέσω του ουδέτερων αγωγών προστασίας.
Ανοίξτε το αγώγιμο τμήμα  - το αγώγιμο τμήμα μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης που είναι προσπελάσιμη στην επαφή (για παράδειγμα: το περίβλημα οικιακών ηλεκτρικών συσκευών), η οποία βρίσκεται σε κανονική λειτουργία μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης δεν ενεργοποιείταιαλλά μπορεί έρχονται κάτω από άγχος  σε περίπτωση βλάβης της μόνωσης.
Κατά κανόνα, οι ζημιές στη μόνωση μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες: αυτό περιλαμβάνει τη γήρανση του εξοπλισμού, τις μηχανικές βλάβες, τη μακροχρόνια λειτουργία σε μέγιστο φορτίο, τη συσσώρευση σκόνης μεταξύ της θήκης εξοπλισμού και των ενεργών εξαρτημάτων, τον σχηματισμό υγρασίας στη σκονισμένη επιφάνεια κοντά σε μέρη υπό πίεση, γάμος, κλπ.
Έτσι, με τη σειρά του, το σύστημα TN  χωρισμένο σε τρία υποσυστήματα:
1. TN-C  - ένα σύστημα στο οποίο οι αγωγοί μηδενικής προστασίας "RE" και μηδενικού "Ν" συνδυάζονται σε έναν αγωγό "PEN" σε όλο το σύστημα.
2. TN-S  - ένα σύστημα στο οποίο οι αγωγοί μηδενικής προστασίας "PE" και μηδενικού "Ν" διαχωρίζονται καθ 'όλο το μήκος του συστήματος.
3. TN-C-S  - ένα σύστημα στο οποίο οι λειτουργίες μηδενικών αγωγών "RE" και μηδενικού "Ν" συνδυάζονται σε έναν αγωγό σε κάποιο τμήμα του, ξεκινώντας από έναν μετασχηματιστή ισχύος.

Ας ξεκινήσουμε tN-C συστήματα.
TN-C.
Σύστημα TN-C  - Πρόκειται για ένα από τα πρώτα συστήματα γείωσης, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο παλιό απόθεμα κατοικιών που κατασκευάστηκε πριν από τα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει και είναι έγκυρο. Αυτό το σύστημα τοποθετείται τεσσάρων συρμάτων  καλώδιο στο οποίο πάει 3 φάση  καλώδια και 1 μηδέν.
Εδώ είναι ένα μηδενικό προστατευτικό " RE"Και μηδέν εργάτης" Ν"Οι αγωγοί συνδυάζονται σε έναν αγωγό σε όλο το σύστημα. Δηλαδή, για τροφοδοσία ηλεκτρικού εξοπλισμού και γείωση χρησιμοποιείται ένας PEN"Αγωγοί, και αυτό είναι σήμερα το κύριο μειονέκτημα του συστήματος TN-C.

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πρακτικά ηλεκτρικός εξοπλισμός που να απαιτεί τρισδιάστατη σύνδεση και, κατά συνέπεια, δεν είχαν προστεθεί ειδικές απαιτήσεις στην προστατευτική γείωση, και ένα τέτοιο σύστημα θεωρήθηκε αξιόπιστο. Αλλά με την εμφάνιση του σύγχρονου τριπλού εξοπλισμού στη ζωή μας, όπου παρέχεται ο αγωγός PE, το σύστημα TN-C έχει σταματήσει να παρέχει το απαιτούμενο επίπεδο ηλεκτρικής ασφάλειας.
Σήμερα, σχεδόν όλοι σύγχρονη τεχνολογία  που τροφοδοτούνται με εναλλαγή τροφοδοτικών που δεν έχουν ηλεκτρική απομόνωση  με δίκτυο 220 βολτ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις μονάδες ισχύος παλμού υπάρχει φίλτρα κατά της παρεμβολής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την καταστολή του θορύβου υψηλής συχνότητας του δικτύου παροχής ρεύματος 220 V και τα οποία συνδέονται στην περίπτωση του εξοπλισμού μέσω πυκνωτών αποσύνδεσης.
Παρεμβολή υψηλής συχνότητας στο δίκτυο τροφοδοσίας, μέσω πυκνωτών αποσύνδεσης, προστατευτικού αγωγού γείωσης "PE", τριπολικού βύσματος και αποχέτευσης στο "έδαφος". Γι 'αυτό υπάρχει ο κίνδυνος τάσης φάσης  στην περίπτωση του εξοπλισμού κατά τη διάσπαση της μόνωσης μεταξύ της φάσης και της θήκης ή στην εξαφάνιση του μηδενικού "Ν" όταν χρησιμοποιείται σύγχρονη τεχνολογία με τη χρήση του συστήματος γείωση TN-C  χωρίς χωριστό αγωγό PE PE.
Παραδείγματος χάριν: εάν το μηδέν εργασίας "N" σας αποκολληθεί ή εκραγεί μεταξύ του δαπέδου και του επίπεδου πλαισίου, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης τάσης φάσης στο σώμα, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος οικιακού εξοπλισμού. Και αν δεν είναι γειωμένο, όταν αγγίζετε τη μεταλλική άβαφη θήκη με το γυμνό χέρι σας, ρεύμα θα ρέει μέσα από σας και θα πάρετε μια χρέωση.


Αν και, ευχαριστώ παλμούς δέσμης  η τεχνολογία τροφοδοσίας ενέργειας έχει γίνει μικρότερη, φθηνότερη και ελαφρύτερη, αλλά, φυσικά, οι απαιτήσεις για ηλεκτρική ασφάλεια έχουν αυξηθεί.
Αλλά, όπως λένε, η διάσωση των πνιγμένων χεριών του ίδιου του πνιγμού και επομένως, για να προστατευθούν, ορισμένοι τεχνίτες τραβούν το έδαφος ανεξάρτητα. Κάποιοι κάθονται στα θερμαντικά σώματα κεντρικής θέρμανσης, άλλοι συνδέονται με το σώμα του πίνακα δαπέδου, βάζουν έναν βραχυκυκλωτήρα στην έξοδο, εγκαθιστούν ένα RCD, και κάποιοι κάνουν ακόμη και το δικό τους βρόχο γείωσης.
Για παράδειγμα: Συνδέσατε τον τρίτο αγωγό στο σώμα της θωράκισης δαπέδου και σκεφτείτε ότι έχετε γείωση. Αυτή είναι μια μεγάλη εσφαλμένη αντίληψη. Το κάνατε μηδενισμός  - και τίποτα περισσότερο.
Προστατευτικό μηδενισμό  - εκ προθέσεως ηλεκτρική σύνδεση εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη της εγκατάστασης (π.χ., σώμα εξοπλισμού) με γειωμένο ουδέτερο γεννήτρια ή ένα μετασχηματιστή ρεύματος, ηλεκτρικές εκτελούνται σε σειρά.
Χωρίς γείωση ουδέτερο  - Είναι ουδέτερος μετασχηματιστής συνδεδεμένος απευθείας με τη συσκευή γείωσης.
Έτσι, μηδενισμός  στο σώμα της ασπίδας δαπέδου είναι επικίνδυνο, διότι σε περίπτωση θραύσης του λειτουργεί μηδέν  Η τροφοδοσία ρεύματος "N" των οικιακών συσκευών που είναι συνδεδεμένες στην πρίζα θα περάσει από τον προστατευτικό αγωγό "PE".

-

Και αυτό είναι ήδη λάθος  παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακές συσκευές, η οποία θα οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα  και να σπάσει όλο τον εξοπλισμό. Ο διακόπτης προστασίας θα λειτουργήσει, αλλά μόνο από το ρεύμα βραχυκυκλώματος που θα δημιουργήσει ο ήδη καμένος σας εξοπλισμός. Και αν σε αυτή τη στιγμή αναλάβετε τη μεταλλική άβαφη θήκη, τότε επιπλέον, για μια στιγμή, θα λάβετε μια επιβάρυνση ζωντάνια. Παρόλο που στην PUE Νο. 7 επιτρέπεται η μηδενισμός και θεωρείται πρόσθετο μέτρο προστασίας. Αλλά και πάλι τίθεται το ερώτημα: σε ποια θέση να κάνει το μηδέν. Εδώ αποφασίζετε.
Ένα άλλο παράδειγμα.
Έχετε συνδεθεί με κεντρικό σύστημα θέρμανσηςπροσπαθώντας να εξαπατήσετε το μετρητή με αυτό τον τρόπο ή να το βάλετε. Στην οροφή σας, ένας γείτονας κάνει επισκευές κάτω και αντικαθιστά παλιές σκουριασμένες σωλήνες με πλαστικές. Ως αποτέλεσμα - απομακρύνεστε από τη φανταστική γη σας. Τώρα εσείς και οι γειτονικές χώρες θα βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο.
Ή άλλο παράδειγμα.
Έχετε λάβει υπόψη όλες τις αποχρώσεις και αποφάσισε να γη με άλλο τρόπο. Στο υπόγειο του σπιτιού ή κοντά στο σπίτι σπρώχτηκε μια τρύπα, με καρφίτσες, σύμφωνα με τους κανόνες γείωση, και ο αγωγός εδάφους "PE" οδήγησε στο διαμέρισμά του. Όλα γίνονται, και τώρα μπορείτε να κοιμηθείτε με ειρήνη. Και όχι.

Ξαφνικά, ο γείτονάς σας αποφάσισε να σας διασκεδάσει από βλάβη ή απλά από φθόνο ότι έχετε μια σύνδεση εδάφους, αλλά δεν το έχει. Πάρτε και κόψτε τον αγωγό γείωσης. Ή ο υπεύθυνος του σπιτιού θα δει το σύρμα που έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με το σχέδιο και θα το αφαιρέσει, αλλά ζείτε και γνωρίζετε ότι δεν μένετε χωρίς γείωση. Επιπλέον, η γείωση πρέπει να ελέγχεται περιοδικά με ειδικές συσκευές. Θα το κάνετε αυτό; Έχετε τέτοιες συσκευές;
Ως επιλογή ασφαλείας, εγκαταστήσατε μια γραμμή δύο καλωδίων UZO. Κατ 'αρχήν, αυτό δεν είναι τόσο κακή επιλογή, αλλά και έχει αποχρώσεις.
Το RCD λειτουργεί σε ρεύματα διαρροής 10 mA, 30 mA και 300 mA, αλλά για αυτό χρειάζεται προστατευτικό αγωγό  "RE", για την οποία το RCD βλέπει αυτά τα ρεύματα. Στο σύστημα TN-C  προστατευτικός αγωγός "RE" όχιαλλά είναι στο σύστημα TN-S, για την οποία αναπτύχθηκε το RCD. Στη γραμμή δύο καλωδίων, το RCD θα λειτουργήσει επίσης, αλλά μέσω του ρεύματος διαρροής που δημιουργείτε με το σώμα μου.
Πάρτε, για παράδειγμα, την ίδια βλάβη μόνωσης στο σώμα, και συγχρόνως, ταυτόχρονα αγγίζοντας τη γυμνή μπαταρία κεντρικής θέρμανσης. Στο σύστημα TN-S  το ρεύμα διαρροής που προκύπτει από την περίπτωση, περνά αμέσως από τον προστατευτικό αγωγό " RE"Και αν το κατώφλι του υπερβεί τη ρύθμιση RCD, θα λειτουργήσει και θα απενεργοποιήσει την ισχύ. Και ακόμα και όταν το κατώφλι για το RCD είναι μικρό και δεν λειτουργεί - δεν θα νιώσετε τίποτα, ή απλώς θα τσιμπήσετε λίγο.
Στο σύστημα TN-C  μια άλλη περίπτωση. Με ταυτόχρονα  αγγίζοντας την θήκη και την εκτεθειμένη μπαταρία κεντρικής θέρμανσης, ρεύμα θα σας ρεύσει στη μπαταρία. Εάν υπάρχει ένα συνηθισμένο πολυβόλο, τότε, ανάλογα με το τρέχουσα ισχύ, και θα παραμείνετε κρέμονται ανάμεσα σε δύο πυρκαγιές, καθώς περνούν μέσα από σας τρέχουσα  δεν θα εμφανιστεί ρεύματος βραχυκυκλώματος. Αν θα σταθεί UZO, τότε όταν φτάσει το κατώφλι, θα ενεργοποιηθεί και θα απενεργοποιηθεί η ισχύς.
Και εδώ έρχεται η στιγμή της αλήθειας: RCD, TN-C, από ηλεκτροπληξία δεν θα σας εξοικονομήσει. Θα λάβετε την επιβίωσή σας για χαρά. Το μόνο ερώτημα είναι χρόνος που δαπανάται από ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο PUE Νο. 7, σχετικά με την εγκατάσταση ενός RCD στο σύστημα TN-C, αναφέρεται:
1.7.80.   Δεν επιτρέπεται η χρήση RCD που αντιδρούν διαφορικό ρεύμασε τέσσερα καλώδια τριφασικά κυκλώματα  (σύστημα TN-C). Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε RCD προστασίας για τις μεμονωμένες ηλεκτρικές δέκτες που λαμβάνουν ισχύ από το σύστημα TN-C, ηλεκτρικές δέκτες ΡΕ-προστατευτικός αγωγός πρέπει να συνδεθεί στο κύκλωμα ΡΕΝ-αγωγό παροχής καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, για την προστατευτική συσκευή μεταγωγής.
Και πάλι, τίθεται το ερώτημα: πώς να σχεδιάσετε τον προστατευτικό αγωγό. Έτσι, και πάλι αποφασίζετε.
Ως εκ τούτου, εάν ζείτε σε παλιά σπίτια, και έχετε ένα δίκτυο δύο καλωδίων, έχοντας εξασφαλίσει επίπεδο έδαφος του, νομίζετε ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, και θα πάρει μόνο χειρότερα για σας ή τους γείτονες. Το πρόβλημα ενός δικτυωτού δικτύου πρέπει να επιλυθεί συλλογικά - με ολόκληρο το σπίτι:

1. Μεταβολή ή αλλαγή συστήματος τροφοδοσίας οικίας από γραμμή τεσσάρων συρμάτων σε γραμμή πέντε καλωδίων.
  2. Αντικατάσταση παλαιών πάνελ δαπέδου με καινούργια, σχεδιασμένα για γραμμή πέντε συρμάτων.
Αλλά μην νομίζετε ότι όλα είναι τόσο τρομακτικά. Σε αυτό το μέρος του άρθρου, μίλησα για πιθανές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν μαζί μας εάν η προστατευτική γείωση είναι λανθασμένα συνδεδεμένη και χρησιμοποιηθεί. Στο άρθρο θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα συστήματα γείωσης.
  Καλή τύχη!
Γείωση και προσγείωση. Λέξεις μιας ρίζας Η προσγείωση σημαίνει αποβίβαση. Η γείωση είναι ένας όρος από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών και των συναφών. Απομένει να αναλυθεί ποια είναι η σχέση με τη γη.

Τι είναι η γείωση

Εάν συζητηθεί η σύνδεση μεταξύ ηλεκτρολογικού υλικού και εδάφους, είναι δυνατόν να μιλήσουμε για γείωση. Μερικές φορές, οι απορρίψεις συσσωρεύονται στην επιφάνεια των συσκευών. Μεταξύ των λόγων - η παραβίαση της επιφάνειας των καλωδίων. Μέσω διαρροής απομόνωσης, το ρεύμα από τον εξοπλισμό περνά στα σώματα ανθρώπων και ζώων που τον αγγίζουν.
Η σάρκα γίνεται ένας αγωγός στον δρόμο των ηλεκτρονίων στη γη. Γνωρίζοντας αυτό, οι άνθρωποι προσφέρουν ένταση με διαφορετικό τρόπο. Οι οδηγοί κάνουν το σύρμα αφήνοντας τον εξοπλισμό στο έδαφος. Η αντίσταση του δέρματος στο ρεύμα είναι μεγαλύτερη από αυτή του μετάλλου.
Έχοντας λάβει την επιλογή, το ελευθερωμένο ρεύμα περνά στα κράματα. Το έδαφος όπου οδηγούν, απορροφά τέλεια την ενέργεια. Ιδιαίτερα καλή «εξαπλώνεται» στα υδροφορείς της γης.
Έγινε με πώς να κάνετε γείωση  Μπέντζαμιν Φράνκλιν. Είχε την ιδέα ενός κεραυνού. Αρχικά, ένας Αμερικανός πρόσδεσε μια μεταλλική ράβδο σε ένα μηχάνημα.
Η χρέωση από την τελευταία άρχισε να ρέει ομαλά κάτω από τον κίονα, όπως ακριβώς πριν από μια καταιγίδα το ρεύμα καταρρέει κατά μήκος των πλοίων και των πυργίσκων των εκκλησιών. Ο Franklin ήταν πεπεισμένος για την ηλεκτρική φύση της αστραπής και μαντέψαμε ότι με τις υψηλές δυνατότητες του πεδίου, μερικά από τα ηλεκτρόνια από αυτό θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από τους αγωγούς.

Η συνολική φόρτιση μειώνεται. Αντί της αστραπής με αστραπές, γεννιέται μια εκκένωση κορώνας, η ίδια που εκροές και μόνο ελαφρώς ακτινοβόλο. Αυτό δεν μπορεί να ανάψει τα γύρω αντικείμενα και να τραγουδήσει τη σάρκα.
Αποδεικνύεται, από πρακτική άποψη γείωση- είναι η προστασία της υγείας και των υλικών περιουσιακών στοιχείων. Αναλυτικότερα για το ρόλο της τρέχουσας εκτροπής στο έδαφος θα το πούμε στο επόμενο κεφάλαιο.

Γιατί χρειάζεστε γείωση

Αν περιγράφετε το ρεύμα, τότε είναι μια άοσμο ουσία, γεύση και χρώμα. Εάν αγγίξετε ένα ζωντανό αντικείμενο, ενδέχεται να μην γνωρίζετε τον κίνδυνο. Ο σπινθήρας αρχίζει μόνο σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Εμφανίζεται όταν συνδέετε σημεία ηλεκτρικό κύκλωμα  με διαφορετικές ηλεκτρονικές δυνατότητες.
Η "αθόρυβη" γείωση έχει σχεδιαστεί για εξοικονόμηση από την ίδια ανεπαίσθητη τάση. Το δυναμικό γης εξισορροπήθηκε με το δυναμικό της γάστρας ηλεκτρική συσκευή. Εντούτοις, είναι δυνατόν να εκτρέψετε πλήρως το ρεύμα στο έδαφος μόνο με χαμηλή αντίσταση στο τμήμα του κυκλώματος.
Μια εναλλακτική λύση για τη γείωση είναι μηδέν. Το σύρμα του τροφοδοτείται στον υποσταθμό ουδέτερου μετασχηματιστή. Όταν η φάση πλήξει τη συσκευή, εμφανίζεται βραχυκύκλωμα. Χρησιμεύει ως ώθηση για την ενεργοποίηση ενός δικτύου ασφαλειών.
Η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα. Δηλαδή, ο μηδενισμός δίνει στους ανθρώπους ένα σήμα βλαβών, αλλά η τάση παραμένει στις θήκες οργάνων. Είναι απαραίτητο να επισκευάσετε το δίκτυο, μόνο στη συνέχεια να επιστρέψετε στη λειτουργία του εξοπλισμού. Πραγματικό για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Σπίτι χώμαείναι καλύτερο
Το Pinging ονομάζεται επίσης έδαφος εργασίας. Δεν καθοδηγείται τόσο από τα ζητήματα ασφάλειας, όσο και από την ασφάλεια για ένα ατύχημα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η δυνατότητα λειτουργίας του εξοπλισμού σε ακραίες συνθήκες.
Η κανονική γείωση καλείται προστατευτική. Ο κύριος ρόλος του είναι να σώσει ζωές και υγεία. Για ηλεκτροπληξία, παρεμπιπτόντως, δεν αρκεί να αγγίζετε τη συσκευή υπό τάση. Χρειάζεστε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.
Υπάρχουν 3 συμμετέχοντες σε αυτό - η συσκευή, το σώμα και η γη. Αν κάποιος, για παράδειγμα, κρεμάει στον αέρα, η αλυσίδα δεν θα διπλωθεί και θα περάσει το ηλεκτρικό σοκ. Αλλά, όπως η ηρωίδα της Ostrovsky Thunderstorm θρήνησε: "Γιατί δεν πετούν οι άνθρωποι;"
Το πρώτο κεφάλαιο έδειξε ότι το ρεύμα απορροφάται από το νερό ακόμα καλύτερα από τη γη. Τα ηλεκτρικά τόξα, τα οποία σχηματίζονται μέσω του ανθρώπινου σώματος σε υγρό έδαφος, λακκούβα, συνήθως γίνονται θανάσιμα.
Αρκεί να υπενθυμίσουμε σκηνές από ταινίες με το χτύπημα των χεριών στο νερό με το στεγνωτήρα μαλλιών. Γενικά, η γείωση με όργανα είναι ιδιαίτερα σημαντική στις υγρές περιοχές, περιοχές με κίνδυνο πλημμύρας.
Η ικανότητα των διαφορετικών εδαφών να "αντιληφθούν" το ρεύμα με διαφορετικούς τρόπους είναι αντοχή στο έδαφος. Η Γη εξουδετερώνει την εξάπλωση των ηλεκτρονίων μέσω αυτής. Υπάρχει ένα πλαίσιο για αυτή την αντίθεση. Για ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες και κατοικίες συνιστάται αντίσταση 30 ohms. Στους αγωγούς αερίου και στους αλεξικέρατους, επαρκεί 10 Ω και στις τηλεπικοινωνίες - 2-4-πρώην.


Ο τρίτος τύπος γείωσης αναγνώρισε την ίδια αστραπή, που δημιουργήθηκε από τον Benjamin Franklin. Η έλλειψη προστασίας των οικιακών και βιομηχανικών συσκευών σπάνια οδηγεί σε πυρκαγιές.
Η θερμοκρασία στο σημείο της τάσης είναι χαμηλή. Για να ξεκινήσετε μια πυρκαγιά, χρειάζεστε έναν σπινθήρα και εύφλεκτα αέρια στον αέρα. Οι παράγοντες σπανίως συμπίπτουν. Όταν το αστραπές χτυπά, το σημείο αλληλεπίδρασης με αυτό θερμαίνει μέχρι και 30.000 μοίρες. Το 1/5 των πυρκαγιών στις προσωπικές εκτάσεις είναι το αποτέλεσμα μιας ουράνιας έκλυσης.
Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, ιδιωτική γειωμένη κατοικία απαραίτητο και στις συσκευές, καθώς και στην οροφή με τη μορφή μεταλλικού σπιράλ. Πώς να το εγκαταστήσετε και να κάνετε προστασία στον ηλεκτρικό εξοπλισμό, θα το πούμε περαιτέρω.

Πώς να κάνετε μια γείωση

Η ακίδα μιας κεραυνό, συνήθως, είναι ένα χάλυβα ράβδος εκατοστά πλάτος και περίπου 2,5 μέτρα μήκος. Αυτός είναι ένας τρέχων δέκτης. Τοποθετήστε το στο επάνω μέρος της οροφής. Είναι γνωστό ότι ο κεραυνός προσελκύει αντικείμενα υψηλού υψομέτρου.
Από τον δέκτη στους τοίχους του σπιτιού κάτω από τη ράβδο. Είναι καλώδιο γείωσηςμε ένα στρογγυλό και ευρύ τμήμα. Βιδώστε τη ράβδο μακριά από τα παράθυρα και τις πόρτες. Η ίδια η γείωση μοιράζεται οικιακές συσκευές  κατοικίες.
Με άλλα λόγια, οι αγωγοί από το σπίτι και από την οροφή οδηγούν στο ίδιο κύκλωμα που είναι θαμμένο στο έδαφος. Αρκετό πλαίσιο από 3 ηλεκτρόδια. Οι λεγόμενοι αγωγοί του 1ου τύπου σε επαφή με τον ιοντικό αγωγό.
Τα ηλεκτρόδια για τον βρόχο γείωσης πρέπει να είναι "γυμνά", δηλαδή χωρίς διηλεκτρικά αντιδιαβρωτικά. Περιορίζεται στο βερνίκι στον τομέα της συγκόλλησης.
Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η βαθμιαία αραίωση του χάλυβα κάτω από τη δράση της διάβρωσης. Επομένως, τα ηλεκτρόδια λαμβάνονται με περιθώριο στο τμήμα. Υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις. Έτσι, το πλάτος μιας γαλβανισμένης ράβδου πρέπει να είναι 6 χιλιοστά και περισσότερο. Ελάχιστο για ράβδους σιδηρούχων μετάλλων - εκατοστό.
Ηλεκτρόδια στο χάλυβα ταινίας γείωσης. Αυτό ονομάζεται thrips. Με τα ηλεκτρόδια συγκολλάται. Μπορώ να το κάνω dIY γείωση. Είναι σημαντικό να οδηγείτε το περίγραμμα στο μετρητή από τους τοίχους και 5 μέτρα από τα μονοπάτια και τη βεράντα του σπιτιού.
Κατά συνέπεια, είναι βολικό να οδηγήσετε τους αγωγούς στους οπίσθιους τοίχους του κτιρίου και τις κλίσεις της οροφής. Ωστόσο, υπάρχουν σπίτια με πολλές εισόδους. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το περίγραμμα 5 μέτρα από το καθένα.
Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι βολικό να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα γείωσης. Συνίσταται στη χρήση των στοιχείων που υπάρχουν ήδη στη δομή για τη διεξαγωγή του ρεύματος. Για παράδειγμα, η ενίσχυση μπορεί να εφαρμοστεί στο ίδρυμα. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να αποθηκεύσετε την αγορά καλωδίων και να αποθηκεύσετε τη φυσική εμφάνιση του κτιρίου. Το σύρμα, παρεμπιπτόντως, καλείται τεχνητή γείωση.

Σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, το σύστημα γείωσης παρέχεται στις ασπίδες. Πρέπει να περιλαμβάνονται στον βρόχο του συστήματος. Η σύνδεση με αυτό συμβαίνει μέσω λεωφορείο εδάφους. Για να συνοψίσει πολλούς αγωγούς. Ο δίαυλος σας επιτρέπει να εξισώνετε τις δυνατότητες του δικτύου.
Ένα στοιχείο είναι κατασκευασμένο από σίδηρο. Στην πραγματικότητα, ο χαλκός και το αλουμίνιο θα ταιριάζουν καλύτερα, αλλά ο δρόμος και υπάρχει ο κίνδυνος να κοπεί το μέταλλο για να περάσει στα σημεία υποδοχής. Μπορείτε να κάνετε ένα λάστιχο από χρυσό, το οποίο είναι επίσης παράλογο με την παρουσία φτηνών και μη ενδιαφερόντων συλλεκτών κραμάτων σιδήρου.
Το καλώδιο γείωσης, ακόμη και σε ένα διαμέρισμα, ακόμη και σε ένα σπίτι, πρέπει να περιλαμβάνεται στην κύρια καλωδίωση για να συμπίπτει σε διατομή με μια φάση κατοικία στην καλωδίωση γύρω από το σπίτι. Αυτό είναι το πρότυπο. Κατά συνέπεια, η καλωδίωση είναι τριών πυρήνων.

Ένας "έζησε" σε αυτό - μηδέν, ο δεύτερος - η φάση και ο τρίτος - γείωση Υποδοχή μεέχει επαφές. Φέρνουν στο σώμα. Η αυτόματη ενεργοποίησή του "εκκινεί" όχι μόνο την τρέχουσα λειτουργία, αλλά και το έργο του αγωγού γείωσης.
Η φθορά της μόνωσης δεν οδηγεί μόνο σε βραχυκύκλωμα. Αντιδρούν σε μηχανήματα προστασίας. Πιο συχνά, τα μικρά ρεύματα "απομακρύνονται" από το σύστημα. Το RCD έχει οριστεί γι 'αυτούς. Η συντομογραφία σημαίνει "προστατευτική διάταξη τερματισμού λειτουργίας". Ωστόσο, κατευθύνουν το πλεονάζον ρεύμα και των δύο συσκευών στο καλώδιο γείωσης και το τελευταίο οδηγεί την τάση στο έδαφος.
Εκτός από τη στατική γείωση είναι φορητή. Χρησιμοποιείται, κατά κανόνα, στις επιχειρήσεις κατά την αποσύνδεση από το ρεύμα των τμημάτων του δικτύου κοντά σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει κίνδυνος λανθασμένης παροχής ρεύματος ή επαγόμενου ρεύματος. Το τελευταίο θεωρείται ως μια ορισμένη μεταφορά ηλεκτρονίων από τη γειτονική γραμμή, η οποία παραμένει αγώγιμη.

Φορητή γείωση- Είναι ένας αγωγός που σύρεται μαζί με τον εαυτό του, κατά προτίμηση από χαλκό. Η αντίσταση της είναι ελάχιστη. Το καλώδιο συνδέεται με τη γραμμή μεταφοράς ρεύματος. Προεγκαταστήστε το. Το άλλο άκρο του φορητού αγωγού συνδέεται με τα καλώδια γείωσης. Είναι ακόμη και φυσικό, ακόμη και για τους τεχνητούς κλάδους της ροής των ηλεκτρονίων.

Τι εργαλείο είναι χρήσιμο

Για την τεχνητή γείωση λαμβάνετε ράβδους, γωνίες και σωλήνες από χάλυβα. Το τελευταίο μπορεί να είναι τόσο στρογγυλό όσο και ορθογώνιο τμήμα. Κατάλληλο και σκυρόδεμα. Έχει έναν ηλεκτρικά αγώγιμο τύπο. Η χρήση του σκυροδέματος είναι ευεργετική από την άποψη της αντοχής στη διάβρωση του υλικού.
Τα ηλεκτρόδια σπρώχνονται στο έδαφος με ένα βαρούλκο. Με το εργοστάσιο θέτει τσιπς εργασίας. Για να συνδέσετε τις ακίδες, βάλτε βιδωτούς συνδέσμους. Η σύνδεση του αγώγιμου σύρματος με το ηλεκτρόδιο περνά μέσα από τον σφιγκτήρα. Πάρτε χάλυβα.
Για να μειωθεί η αντίσταση στις αρθρώσεις βοηθάει μια ειδική πάστα. Είναι σε ηλεκτρικά καταστήματα. Συγκολλημένη κατασκευή φυσικά μηχανή συγκόλλησης  ή παλιού τύπου συγκολλητικό σίδερο. Το κλιμακοστάσιο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είναι επίσης πρακτικό.
Μην ξεχνάτε τη χαλύβδινη, χάλκινη σύζευξη, αν κάνουμε την γείωση σε ένα πολυκατοικία. Σε γενικές γραμμές, το ακριβές σύνολο αποθεμάτων εξαρτάται από τον τύπο του κτιρίου, το ύψος του, την χωρητικότητα του δικτύου.
Δεν είναι μυστικό ότι ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών στη χώρα μας έχει το παλιό σύστημα γείωσης TN-C. Αυτό συμβαίνει όταν δύο δίκτυα καλωδίων χωρίζονται σε διαμερίσματα. Ένα σύρμα είναι φάση "L", και το δεύτερο σύρμα είναι αγωγός "PEN" (συνδυασμός μηδενικών και μηδενικών αγωγών προστασίας).
Σήμερα, σταδιακά, αλλά πολύ αργά, αναβαθμίζεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος των πολυκατοικιών, δηλ. μεταφορά σε ένα πιο σύγχρονο και ασφαλές σύστημα γείωση TN-C-S. Αν αυτό έχει ήδη συμβεί στο σπίτι σας, τότε αυτό είναι μόνο ευτυχία για σας)))
Αλλά η επισκευή παλαιών ηλεκτρικών καλωδιώσεων σε διαμερίσματα πέφτει στους ώμους των ίδιων των ιδιοκτητών. Εδώ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν λογικά και κατά τη διάρκεια της γενικής επισκευής αλλάζουν ολόκληρη την καλωδίωση. Αν το σπίτι σας διαθέτει ένα νέο σύστημα γείωσης TN-S ή ένα ήδη αναβαθμισμένο TN-C-S, τότε πρέπει απλώς να συνδέσετε όλες τις υποδοχές με καλώδιο τριών πυρήνων, δηλ. οι αγωγοί N και PE πρέπει να είναι ανεξάρτητες φλέβες.
Αν το σπίτι σας παραμένει παλιό σύστημα  TN-C γείωση, χρησιμοποιήστε επίσης καλώδια τριών συρμάτων όταν αντικαθιστάτε την καλωδίωση. Προσβλέπουμε στο μέλλον. Τι θα συμβεί αν στο εγγύς μέλλον οι ηλεκτρολόγοι θα έρθουν στο σπίτι σας και θα εκσυγχρονίσουν την τροφοδοσία ολόκληρου του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί μόνο να συνδέσετε τους προστατευτικούς αγωγούς προστασίας στην προστατευτική γείωση της θωράκισης δαπέδου. Εάν δεν φροντίζετε το μέλλον, εξοικονομήστε χρήματα και εκτελέστε καλώδια δύο πυρήνων, για να μεταφέρετε το διαμέρισμά σας σε ένα ασφαλές σύστημα γείωσης, θα χρειαστεί να εκτελέσετε μια σημαντική αναθεώρηση πάλι με την αντικατάσταση όλων των καλωδίων.
Έτσι, τώρα κινούμαστε σταδιακά στο κύριο σημείο του ίδιου του άρθρου.
Το σπίτι σας με το παλιό σύστημα γείωσης TN-C και τοποθετήσατε καλώδια τριών πυρήνων παντού όταν αντικαταστήσατε την καλωδίωση. Αυτή είναι η σωστή απόφαση. Πού να συνδέσετε τα δύο καλώδια είναι μια "φάση" και "μηδέν" είναι κατανοητό. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι έχουν συχνά μια άλλη ερώτηση: Πού πρέπει να συνδέσετε τα τρίτο κίτρινο-πράσινα σύρματα των καλωδίων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν τις λειτουργίες μηδενικών αγωγών προστασίας; Σε μια τέτοια κατοικία δεν υπάρχει ακόμη ξεχωριστός κύριος προστατευτικός αγωγός.

Πολύ συχνά ακούω τις ακόλουθες απαντήσεις στο ερώτημα πού να συνδεθούν τα καλώδια γείωσης αν το σπίτι έχει ένα παλιό σύστημα γείωσης TN-C:
  1. Οι αγωγοί γείωσης πρέπει να συνδέονται με τους αγωγούς και τα θερμαντικά σώματα θέρμανσης και παροχής νερού, καθώς είναι γειωμένα.
Προσωπικά, θεωρώ ότι όλες αυτές οι απαντήσεις είναι λανθασμένες, λανθασμένες και επικίνδυνες για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω την άποψή μου. Στις παρατηρήσεις μπορείτε να εκφράσετε τη γνώμη σας για το θέμα αυτό.
Ας εξετάσουμε πρώτα την κατάσταση στο σπίτι με το νέο σύστημα γείωση TN-S. Παρακάτω απεικονίζεται το στοιχειώδες διάγραμμα του πίνακα διανομής. Ένα παρόμοιο σχέδιο θα είναι για το διαμέρισμα πάνελ στο σπίτι με το εκσυγχρονισμένο σύστημα γείωσης TN-C-S.
Τώρα ας φανταστούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν έχει εφαρμοστεί επικίνδυνη τάση στην επαφή γείωσης της πρίζας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αστοχία της ίδιας της πρίζας, λόγω θραύσης των οικιακών συσκευών κ.λπ. Έγραψα αυτή την κατάσταση στο παρακάτω διάγραμμα για την τρίτη έξοδο. Ας υποθέσουμε ότι η φάση "L" έρχεται σε επαφή με την υποδοχή "PE". Πιστέψτε με, αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Δεδομένου ότι όλες οι επαφές γείωσης είναι συνδεδεμένες στο κύκλωμα γείωσης του κτιρίου και το δυναμικό γείωσης θεωρείται ότι είναι ίσο με το μηδέν, αυτό το ρεύμα "έκτακτης ανάγκης" θα τρέξει κατά μήκος της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης.
Δηλαδή, η πορεία της θα είναι ως εξής: μια επαφή υποδοχή γείωσης - το προστατευτικό αγωγό στο διαμέρισμα - διαμερίσματα έδαφος δίαυλο του πίνακα - το προστατευτικό αγωγό της πλάκας δαπέδου διαμέρισμα για - ασπίδα ορόφων έδαφος λεωφορείο - ένα κύριο αγωγό προστατευτικής γείωσης - το περίγραμμα του κτιρίου έδαφος.
Έτσι, αποδεικνύεται ότι η πιθανότητα επικίνδυνη για ένα άτομο θα "τρέξει" κατά μήκος της πορείας της ελάχιστης αντίστασης και θα πάει στο έδαφος. Αν αυτή η έξοδος προστατεύεται από ένα RCD ή από ένα διάνυσμα, αυτά συσκευές ασφαλείας  Άμεση λειτουργία και απενεργοποίηση της ελαττωματικής γραμμής. Έτσι το άτομο θα προστατευθεί.
Κάτω από το διάγραμμα, έδειξα τον τρόπο της τρέχουσας κίνησης με βέλη.
Παρακάτω υπάρχει ένα παρόμοιο στοιχειώδες διάγραμμα ενός πίνακα διανομής για ένα σπίτι με ένα παλιό σύστημα γείωσης TN-C. Στη συνέχεια, έρχονται στην ασπίδα δύο καλώδια "L" και "PEN", και στην έξοδο πηγαίνει μια νέα καλωδίωση τριών καλωδίων. Αυτό το διάγραμμα παρουσιάζει την πιο συνηθισμένη κατάσταση. Αυτό συμβαίνει όταν όλοι οι ουδέτεροι αγωγοί προστασίας συνδέονται αφενός με τις πρίζες των υποδοχών και αφετέρου συνδέονται με τον κοινό αγωγό γείωσης, αλλά ο ίδιος ο δίαυλος εδάφους δεν συνδέεται με το σώμα του πίνακα δαπέδου.

Ας φανταστούμε τώρα μια παρόμοια έκτακτη ανάγκη εδώ και να δούμε τι συμβαίνει. Στην τρίτη έξοδο, η φάση "L" έπληξε την επαφή με το έδαφος της εξόδου. Πού θα τρέξει στη συνέχεια;
Η απάντηση είναι λογικό - ή όταν δεν τρέχει, αλλά απλώς επικίνδυνο δυναμικό πέφτει για πρώτη φορά στο γενικό λεωφορείο έδαφος, και στη συνέχεια από αυτό θα εξαπλωθεί σε όλες τις συνδέσεις γείωσης όλων των υπόλοιπων εξόδους, και μέσω αυτών ήδη στα μεταλλικά περιβλήματα των ηλεκτρικών συσκευών (ψυγείο, πλυντήριο, φούρνο μικροκυμάτων, κλπ .d.) Σε αυτό το σύστημα γείωσης δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του διαύλου PE και του βρόχου γείωσης και δεν υπάρχει σημείο με μηδενικό δυναμικό στο οποίο θα ρέει ρεύμα. Το συμπέρασμα από εδώ μπορεί να γίνει έτσι ώστε σε αυτή την περίπτωση ένα άτομο μπορεί να πάρει ηλεκτρικό σοκ και μπορεί να σπάσει οικιακές συσκευές.


Τώρα ας αναλύσουμε όλες τις απαντήσεις που έχω ήδη αναφέρει παραπάνω για το ζήτημα του πού να συνδεθούν τα καλώδια γείωσης αν το σπίτι διαθέτει ένα παλιό σύστημα γείωσης TN-C;
    Όλοι οι αγωγοί γείωσης πρέπει να εισάγονται στην εσωτερική θωράκιση, συνδεδεμένοι σε αυτό σε ένα κοινό διαύλου γείωσης και στη συνέχεια αυτός ο δίαυλος γείωσης συνδέεται με τον κορμό της θωράκισης δαπέδου.
    Η απάντησή μου: Αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς η προστατευτική θωράκιση δεν μπορεί να γειωθεί και το επικίνδυνο δυναμικό μπορεί να είναι στην θήκη της και στις μεταλλικές θήκες των οικιακών συσκευών σας. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για εσάς και για άλλους ενοικιαστές.
    Όλοι οι αγωγοί γείωσης πρέπει να εισάγονται στην εσωτερική θωράκιση, συνδεδεμένοι σε αυτό με κοινό γειωμένο αγωγό γείωσης και αυτό το καλώδιο γείωσης δεν πρέπει να συνδέεται με το σώμα της θωράκισης δαπέδου.
    Η απάντησή μου: Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Έχω ήδη εξετάσει αυτήν την κατάσταση παραπάνω στην περιγραφείσα περίπτωση έκτακτης ανάγκης για ένα σπίτι με σύστημα γείωσης TN-C.
    Όλοι οι αγωγοί γείωσης πρέπει να εισάγονται στην εσωτερική θωράκιση, να συνδέονται με τον κοινό αγωγό γείωσης και στη συνέχεια να συνδέονται με τον μηδενικό δίαυλο με έναν βραχυκυκλωτήρα, δηλ. πραγματοποιήστε τη μετάβαση από το TN-C στο TN-C-S στον επίπεδο πίνακα.
    Η απάντησή μου: Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η ουσία της μετάβασης στο σύστημα γείωσης TN-C-S είναι η εκ νέου γείωση Αγωγός PEN  στη θέση του χωρισμού του, έτσι ώστε το επικίνδυνο δυναμικό να εισέλθει στο έδαφος. Στον πίνακα διαμερισμάτων αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αν σε μια τέτοια σύνδεση των αγωγών συμβαίνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η φάση εισέρχεται στην επαφή γείωσης της πρίζας, τότε απλά αποδεικνύεται βραχυκύκλωμα. Ο αγωγός PE συνδέεται με έναν βραχυκυκλωτήρα στον αγωγό Ν και επομένως αποδεικνύεται ότι η "φάση" πέφτει αμέσως στο "μηδέν". Και γνωρίζουμε ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα με σπινθήρες και καύση των επαφών. Το "Babah" μπορεί να εμφανιστεί στην πρίζα ή στις οικιακές συσκευές, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.
    Όλες οι επαφές γείωσης στις ίδιες τις υποδοχές πρέπει να συνδέονται με γέφυρες με τις επαφές των ουδέτερων αγωγών λειτουργίας.
    Η απάντησή μου: Δεν μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Αυτή η κατάσταση είναι παρόμοια με την κατάσταση από τον αριθμό απάντησης 3.
    Οι αγωγοί γείωσης πρέπει να συνδέονται με τους κελύφους και τα θερμαντικά σώματα, καθώς είναι γειωμένα.
    Η απάντησή μου: Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η θέρμανση και το νερό μπορεί να σπάσουν. Για παράδειγμα, κάποιος στο πάτωμα κάτω κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης κόβει τους παλιούς μεταλλικούς σωλήνες και βάζει νέους σωλήνες από πολυπροπυλένιο. Η σύνδεση των μεταλλικών σωλήνων των ανωτέρων ορόφων προς το "έδαφος" θα σπάσει. Σε μια τέτοια κατάσταση, εάν η επικίνδυνη δυναμική πέσει στην επαφή γείωσης της πρίζας, τότε οι ενεργοποιητές και οι σωλήνες για θέρμανση και παροχή νερού θα ενεργοποιηθούν. Είναι πολύ επικίνδυνο για εσάς και για άλλους ενοικιαστές του σπιτιού.

Τώρα στρίβω στην απάντησή μου στο ερώτημα πού να συνδέσετε τα καλώδια γείωσης αν το σπίτι διαθέτει ένα παλιό σύστημα γείωσης TN-C.
Προσωπικά, νομίζω ότι πρέπει να συνδεθούν μηδενικοί αγωγοί προστασίας ως εξής:
  • Στο επίπεδο πάνελ πρέπει να εγκαταστήσετε ένα κοινό διαύλου εδάφους και να συνδέσετε σε αυτό όλα τα τρίτο κίτρινο-πράσινα καλώδια που προέρχονται από τις υποδοχές.
  • Κατά τη διάρκεια επισκευών, να ορίσει μια ξεχωριστή γραμμή όπως PUGV να οργανώσει PE ασπίδα ισόγειο διαμέρισμα με λεωφορείο του πατώματος PE λεωφορείο, ή να χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό τρία καλώδια μολύβδου-καλώδιο. Στον κεντρικό πίνακα, ο προστατευτικός αγωγός μπορεί να συνδεθεί στον δίαυλο γείωσης. Στην ασπίδα δαπέδου δεν συνδέεται, αλλά απλά στρίβετε απαλά και κρύβεται από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
  • Στις ίδιες τις πρίζες, οι ουδέτεροι αγωγοί προστασίας δεν πρέπει να συνδέονται με τις επαφές γείωσης των πριζών. Χρειάζονται μόνο να στρίψουν απαλά και να κρύβονται βαθιά μέσα στην πλάκα πυθμένα.
Κάποιος θα πει ότι είναι καλύτερο να συνδέσετε μηδενικούς προστατευτικούς αγωγούς στις ίδιες τις πρίζες και όχι να τις συνδέσετε μόνο με το λεωφορείο PE στον πίνακα διαμερίσματος. Επίσης, όταν μεταφέρετε το σπίτι στο σύστημα γείωσης TN-C-S, θα είναι ευκολότερο να τα βγάλετε στη ζυγαριά PE και να μην ανοίξετε όλες τις υποδοχές, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετές δεκάδες.
Απαντώ γιατί δεν αξίζει να το κάνετε. Κατά κανόνα, πολλές υποδοχές μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία ομάδα εξόδου (γραμμή). Εάν συνδέσετε μηδενικούς αγωγούς προστασίας σε αυτές και το κοινό πυρήνα τους PE δεν είναι συνδεδεμένο με την ασπίδα, θα έχετε την ακόλουθη κατάσταση. Όλα τα κίτρινα-πράσινα σύρματα μιας ενιαίας ομάδας ροζέτ στο δρόμο προς την ασπίδα είναι πάντα ενωμένα σε μία γραμμή (πυρήνας), για παράδειγμα, σε κουτί διασταύρωσης. Μόνο ένα καλώδιο από πολλές υποδοχές έρχεται στην ασπίδα. Συνεπώς, όλες οι έξοδοι από την ίδια ομάδα εξαγωγής θα έχουν καλή σύνδεση μεταξύ των επαφών γείωσης. Εάν η "φάση" σε μια από αυτές τις πρίζες πέσει στην επαφή γείωσης της, τότε αυτή η "φάση" θα πέσει επίσης στις επαφές γείωσης των άλλων υποδοχών. Έτσι θα υπάρξει μια επικίνδυνη κατάσταση σε διάφορα σημεία πώλησης.
Έτσι, αν συνδέσετε τα καλώδια γείωσης σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, τότε θα αποκλειστεί μια επικίνδυνη κατάσταση με φάση που έπληξε τις επαφές γείωσης όλων των υποδοχών και των μεταλλικών περιβλημάτων οικιακών συσκευών. Υπάρχει μια φάση που πέφτει στην επαφή γείωσης της πρίζας, δεν θα πάει άλλο και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα είναι μόνο σε ένα σημείο και όχι σε ολόκληρο το διαμέρισμα.
Παρακάτω είναι σωστό σχήμα  συνδέοντας καλώδια γείωσης σε ένα σπίτι με ένα παλιό σύστημα γείωσης TN-C. Οι κόκκινοι σταυροί σημαίνουν ότι ο προστατευτικός προστατευτικός αγωγός έρχεται εδώ, αλλά δεν συνδέεται.

Ελπίζω τα επιχειρήματα και τα επιχειρήματά μου σχετικά με αυτό το ζήτημα να είναι σαφή σε σας. Αν έχετε διαφορετική γνώμη και θεωρείτε ότι κάνω λάθος και λάθος, φροντίστε να το γράψετε παρακάτω στα σχόλια. Η εύρεση της σωστής και ασφαλούς λύσης για τη σύνδεση των καλωδίων εδάφους σε σπίτια με σύστημα γείωσης TN-C θα είναι πολύ χρήσιμη για εσάς και εμένα. Σας ευχαριστώ!