Οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας - ώρες ετήσιας απασχώλησης



ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Με το άρθρο 4 του Π.Δ. 17/96 η υποχρέωση απασχόλησης του τεχνικού Ασφαλείας επεκτάθηκε και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους.


ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι υποχρεώσεις του Τεχνικού Ασφαλείας προσδιορίζονται από τα άρθρα 6 και 7 του Νόμου 1568/85
Ο τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφάλειας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ' αυτό το βιβλίο.

Ειδικότερα ο τεχνικός ασφάλειας:
1.                   συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας, καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας και γενικά οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας,
2.                   ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους, καθώς και των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση της επιχείρησης.

Για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση:
1.  Να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους,
2.  Να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας,
3.  Να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων.
4.  Να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.


Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση:
1.     Να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους ενημερώνει και καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους,
2.     Να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.


Ο τεχνικός ασφάλειας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους. Τυχόν διαφωνία του με τον εργοδότη, για θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση του τεχνικού ασφάλειας πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.

Σε επιχειρήσεις που έχουν Ιατρό Εργασίας είναι υποχρεωτική η συνεργασία του με τον Τεχνικό Ασφαλείας κάνοντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.



Αναλαμβάνω καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας βιομηχανικών και Ξενοδοχειακών μονάδων
Χρειάζεστε Τεχνικό Ασφαλείας ?  Κατηγορίας Α' Β' Γ' με μόνο ένα ημερομίσθιο και ένα Ένσημο το μήνα τηλεφωνήστε τώρα στο: Vodafon CU: 6948692272 - Whats Up: 6977562112



  • Τήρηση βιβλίου ΤΑ θεωρημένου από την Επιθεώρηση εργασίας
  • Mελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού κινδύνου 
  • Σχεδιασμός και ανάρτηση σχεδίου διαφυγής (ISO 23601 Π/Δ 15/2014 - ΦΕΚ 3149)


      Ασφαλείας

       Ποιές είναι οι αρμοδιότητες του τεχνικού ασφαλείας;
      Οι αρμοδιότητες του τεχνικού ασφάλειας περιγράφονται στα άρθρα 6 και 7 του Ν.1568/85 και στο Π.Δ.17/96. Οι αρμοδιότητες αυτές είναι συμβουλευτικές προς τον εργοδότη ενώ επίσης ο τεχνικός ασφάλειας έχει την υποχρέωση επίβλεψης των συνθηκών εργασίας.
      Συγκεκριμένα:
       O τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Tις γραπτές υποδείξεις καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας. O εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως των υποδείξεων που καταχωρούνται σ αυτό το βιβλίο.
       Eιδικότερα ο τεχνικός ασφάλειας:
      α) συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας και γενικό οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας.
      β) ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους καθώς και των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση της επιχείρησης.
       Για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση:
      α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
      β) να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
      γ) να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει τα αποτελέσματα των ερευνών, να τα αξιολογεί και να προτείνει μέτρα αποτροπής παρόμοιων ατυχημάτων.
      δ) να εποπτεύει την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού για τη διαπίστωση ετοιμότητες προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
       Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση:
      α) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους ενημερώνει και καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.
      β) να συμμετέχει στην κατάρτιση και εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
       H άσκηση του έργου του τεχνικού ασφάλειας δεν αποκλείει την ανάθεση σε αυτόν από τον εργοδότη και άλλων καθηκόντων πέραν του ελάχιστου ορίου ωρών απασχόλησής ως τεχνικού ασφάλειας.
       O τεχνικός ασφάλειας έχει κατά την άσκηση του έργου του ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους. Τυχόν διαφωνία του με τον εργοδότη, για θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση του τεχνικού ασφάλειας πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

       Πόσες ώρες ετησίως πρέπει να απασχολείται ο τεχνικός ασφάλειας;
       Με βάση την προηγούμενη κατηγοριοποίηση καθορίζονται συντελεστές από το Π.Δ.294/88 (άρθρο 3), που πολλαπλασιαζόμενοι επί τον αριθμό των εργαζομένων δίνουν τις ελάχιστες ώρες ετήσιας απασχόλησης τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας για κάθε μία από τις κατηγορίες επιχειρήσεων που κατανέμονται κατά μήνα με κοινή συμφωνία εργοδότη και Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας:

      α. Κατηγορία Α
      Ώρες ετήσιας απασχόλησης
      Αριθμός εργαζομένων
      Ετήσιες ώρες Τεχνικού Ασφαλείας ανά εργαζόμενο
      έως 500
      3,5
      501 έως 1000
      3,0
      1001 έως 5000
      2,5
      5001 και άνω
      2,0

      β. Κατηγορία Β
      Ώρες ετήσιας απασχόλησης
      Αριθμός εργαζομένων  
      Ετήσιες ώρες Τεχνικού Ασφαλείας ανα εργαζόμενο
      έως 1000               
      2,5

      γ. Κατηγορία Γ
      Ώρες ετήσιας απασχόλησης
      Αριθμός εργαζομένων  
      Ετήσιες ώρες Τεχνικού Ασφαλείας ανα εργαζόμενο
      Μέχρι 20
      25 ώρες/έτος
      20- 50
      50 ώρες/έτος
      50 έως 1000
      75 ώρες/έτος
      έως 1000               
      0,4 Χ Αριθμό εργαζόμενων


      Εξαιρούνται ορισμένες περιπτώσεις εποχιακών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχει και σχετική εγκύκλιος.


      Έντυπα: 


       Ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας και Γιατρού εργασίας 

      Έντυπο που υπογράφει ο Γιατρός Εργασίας, ο Τεχνικός Ασφαλείας (είτε η ΕΞΥΠΠ), καθώς και η επιχείρηση, με το οποίο γίνεται γνωστοποίηση ανάθεσης καθηκόντων αυτών (Έντυπο 1) Google drive 

       Τροποποίηση στην ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας και Γιατρού εργασίας

      Τροποποιητικό Έντυπο που υπογράφει ο Γιατρός Εργασίας, ο Τεχνικός Ασφαλείας (είτε η ΕΞΥΠΠ), καθώς και η επιχείρηση, με το οποίο γίνεται τροποποίηση της ανάθεσης καθηκόντων αυτών (Έντυπο 1) Google drive

       Ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας και Γιατρού εργασίας σε επιχείρηση με υποκαταστήματα

      Έντυπο που υπογράφει ο Γιατρός Εργασίας, ο Τεχνικός Ασφαλείας (είτε η ΕΞΥΠΠ), καθώς και η επιχείρηση, με το οποίο γίνεται γνωστοποίηση ανάθεσης καθηκόντων αυτών. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποκαταστήματα (Έντυπο 2) Google drive

       Αποδοχή καθηκόντων Γιατρού εργασίας

      Έντυπο που υπογράφει ο Γιατρός Εργασίας, με το οποίο δηλώνει ότι αποδέχεται τα καθήκοντα (Έντυπο 3) Google drive

       Αποδοχή καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας

      Έντυπο που υπογράφει ο Τεχνικός Ασφαλείας, με το οποίο δηλώνει ότι αποδέχεται τα καθήκοντα (Έντυπο 3) Google drive

       Αναγγελία Εργατικού Ατυχήματος

      Έντυπο για την αναγγελία εργατικού ατυχήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας Google drive

       Έντυπο – Δήλωση Θεώρησης Σχεδίου έργου

      Έντυπο – Δήλωση Θεώρησης Σχεδίου και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας στην Επιθεώρηση Εργασίας Google drive

       Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών

      Υπόδειγμα Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας Google drive

       Υπεύθυνη Δήλωση Γιατρού Εργασίας

      Υπεύθυνη Δήλωση Γιατρού Εργασίας Google drive

      Οδηγίες σύμφωνα με την Εγκύκλιο 11091/2003 του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με  τη διαδικασία αναγγελίας Τ.Α. & Γ.Ε

      ΒΙΒΛΙΑ
      ο ρολος του τεχνικου ασφαλειας
      ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
      ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΕΠΕ
      ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
      ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
      ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
      ΕΝΤΥΠΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
      Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων