Θερμοσίφωνας - ανάλυση - συμβουλές - ασφάλεια ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Ο απλός θερμοσίφωνας είναι αυτός που έχουμε σχεδόν όλοι στα σπίτια μας ή σε μικρό επαγγελματικό χώρο, ο οποίος για να ζεστάνει το νερό μας, χρειάζεται οπωσδήποτε ρεύμα. Αυτός ο ''απλός'' θερμοσίφωνας παράγεται σε διάφορους τύπους και σε διάφορες χωρητικότητες. Θα μιλήσουμε για τους 3 δημοφιλέστερους, που κατασκευάζονται για κατοικίες και η συνηθέστερη χωρητικότητα είναι τα 80 λίτρα.
Μη βιαστείτε να κλείσετε τη σελίδα και να σκεφτείτε: ''εγώ; ξέρω τι είναι το θερμοσίφωνο και τι κάνει''. Αρκετά παρακάτω θα διαβάσετε αρκετές λεπτομέρειες για τους θερμοσίφωνες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε πολλές περιπτώσεις καθώς και σωστό τρόπο χειρισμού και πολλά άλλα...
Πάμε λοιπόν να δούμε τα βασικότερα είδη θερμοσιφώνων τα οποία είναι:
Ο οριζόντιος (δαπέδου)...
Ο οριζόντιος κρεμαστός...
και ο κάθετος...
Οπότε, τον Δαπέδου θα τον τοποθετήσουμε σε πατάρι (ακουμπηστό) ...
τον οριζόντιο κρεμαστό κάπου ψηλά στον τοίχο σε οριζόντια θέση και μόνο...
και τον κάθετο μόνο σε όρθια θέση, πάλι κάπου ψηλά στον τοίχο μας...
Λόγω της κατασκευής, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κάθετο θερμοσίφωνα στο πατάρι, ξαπλωτό δηλαδή. Και αντίθετα τον οριζόντιας κατασκευής, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με όρθια στήριξη. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί οι σωλήνες του νερού που εισέρχονται στο θερμοσίφωνα έχουν συγκεκριμένη φορά!
Λίγη φυσική για τους θερμοσίφωνες... θα παρατηρήσουμε στα σχήματα που ακολουθούν (προσέχτε το αυτό είναι το σημαντικότερο) ότι η σωλήνα του ζεστού νερού (με κόκκινο πάντα) είναι πάντα στο ψηλότερο σημείο του boiler. Αυτό λόγω φυσικής, όπως γνωρίζουμε (οι περισσότεροι τουλάχιστον) οι θερμές μάζες πάντα ανεβαίνουν και οι ψυχρές ''πέφτουν'' προς τα κάτω !! Άρα σε ένα θερμοσίφωνα, που ανοίγουμε το διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα για να ζεστάνουμε το νερό, μόλις το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται, η ποσότητα του νερού που θερμαίνεται ανεβαίνει στο επάνω μέρος του θερμοσίφωνα και το ψυχρό που ήταν επάνω κατεβαίνει και ''παραχωρεί'' τη θέση του στο ζεστό!!
Έτσι λοιπόν, όταν ανοίγουμε τη βρυσούλα μας, θα τραβήξει αμέσως το θερμό νερό από το καζάνι ενώ το ψυχρό θα αρχίσει και πάλι να εισέρχεται από τη μπλε σωλήνα. Γι αυτό το λόγο μετά από λίγο, όσο τρέχει το νερό, παρατηρούμε ότι το νερό κρυώνει. Δεν κρυώνει, απλά εισέρχεται κρύο νερό στο καζάνι, αναμιγνύεται με το ζεστό και η θερμοκρασία πέφτει σιγά σιγά. Όσο ζεστό καταναλώνουμε, τόσα λίτρα κρύου εισέρχονται στο καζάνι.
Για αυτούς τους λόγους θα παρατηρήσουμε στα σχήματα ότι σε όλους τους τύπους θερμοσίφωνα, η σωλήνα του ζεστού είναι πάντα επάνω.
Θα παρατηρήσουμε στα παρακάτω σχήματα πως είναι το εσωτερικό ενός θερμοσίφωνα και θα καταλάβετε γιατί γίνεται αυτό...
Θερμοσίφωνας οριζόντιος (κλασικός)
Φανταστείτε ότι αυτός ο θερμοσίφωνας είναι ''ξαπλωτός'' στο πατάρι μας. Σε αυτόν το θερμοσίφωνα θα παρατηρήσουμε ότι οι σωλήνες έχουν είσοδο και έξοδο από το θερμοσίφωνο από την πάνω πλευρά. Βλέπετε ότι η έξοδος του νερού (κόκκινο) ίσα που μπαίνει στο καζάνι. Οπότε μόλις το νερό ζεσταθεί, θα τραβάμε μόνο το ζεστό ως ότου τελειώσει, δηλαδή μέχρι το κρύο γεμίσει και πάλι το καζάνι.
Οριζόντιος κρεμαστός...
Αυτός τοποθετείται ΜΟΝΟ οριζόντια και επίτοιχα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος τοποθέτησης εκτός...... αν αρχίσουμε τις πατεντάρες μας και τον γυρίσουμε τούμπα 180 μοίρες!! Αν τον γυρίσουμε 180 μοίρες λοιπόν και βρούμε και δύο στοπ για να μην κυλάει, τότε είμαστε κοντά στην επιτυχία της πατεντάρας !!! Εκεί όμως έρχονται οι σωλήνες που θα παρατηρήσουμε ότι στην περίπτωση της πατεντάρας θα είναι .....το μπλέ επάνω και το κόκκινο στο βάθος!! Εκεί έρχεται ο πατεντάρας πάλι και κάνει το εξής απλό. Τοποθετεί (εξωτερικά του θερμοσίφωνα) τα σωληνάκια εισόδου και εξόδου ανάποδα !!! Τέλοσπάντων μη δίνετε βάση στην ''πατέντα'', απλά το ανέφερα ότι υπάρχει η λύση του μαστοράντζα.
Κάθετος...
Και περνάμε και στον κάθετο. Αυτό το είδος θερμοσίφωνα τοποθετείται πάντα και ΜΟΝΟ κρεμαστός επίτοιχα σε όρθια θέση. Θα παρατηρήσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, η σωλήνα του ζεστού, ανεβαίνει ως την κορυφή του εσωτερικού του καζανιού. Αυτό γιατί είπαμε ; Για να τραβήξει το ζεστό νερό που θέλουμε από ψηλά. Μπορούμε να τον τοποθετήσουμε ξάπλα; ΟΧΙ !! Αν βρεθεί ''τεχνικός'' που θα τον τοποθετήσει ακουμπηστό, δε θα έχουμε ΠΟΤΈ ζεστό νερό, ακόμη και τρείς μήνες αν αφήσουμε ανοιχτό το διακόπτη του θερμοσίφωνα στον πίνακά μας. Διότι το ζεστό νερό θα παραμένει εγκλωβισμένο στο επάνω μέρος του καζανιού!
Λίγα λόγια γενικά για τους θερμοσίφωνες - Συμβουλές
Τα θερμοσίφωνα έχουν και ηλεκτρικά μέρη φυσικά. Πως αλλιώς άλλωστε θα ζέσταιναν το νερό; Οπότε έχουμε ένα θερμοσίφωνο που αποτελείται από το καζάνι που είδαμε σε άπειρες φωτό παραπίσω καθώς επίσης έχει τα παρακάτω ''παρελκόμενα''...
Ηλεκτρική αντίσταση
Υπάρχουν πολλά είδη αντιστάσεων, αλλά μόνο ένα κάνει για το δικό σας θερμοσίφωνα. Αυτό θα το δει ο τεχνικός που θα έρθει κάποτε για αντικατάσταση.
Ηλεκτρική αντίσταση είναι το εξάρτημα που....ανεβάζει τους λογαριασμούς του ρεύματος στα ύψη. Είναι ένα εξάρτημα που ''ευθύνεται'' για τη θέρμανση του νερού μας καθώς και για πολλές εκρήξεις όταν ξεχνάμε το διακόπτη του θερμοσίφωνα ανοιχτό. Χωρίς αυτό, νερό ζεστό ...γιόκ!! Οι αντιστάσεις βγαίνουν σε διάφορους τύπους, μεγέθη, ισχύ κλπ. Είναι ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε καζανιού και τον κάθε κατασκευαστή. Μπορέι να ξεκινούν από 1500Watt σε μικρά θερμοσίφωνα των 10 - 15 λίτρων, φτάνουν τα 4000Watt που είναι στα περισσότερα οικιακά θερμοσίφωνα και σε κάποιες περιπτώσεις, ανεβαίνουν κι άλλο σε ισχύ, που μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 12000watt σε αρκετές περιπτώσεις !
Συμβουλή: Δεν αφήνουμε το θερμοσίφωνο ανοιχτό για πάντα (όπως ισχυρίζονται κάτι εξυπνάκηδες) ότι και καλά καίει λιγότερο ρεύμα. Δε σας είπαν όμως ότι αν συμβούν κάποιες συγκυρίες τότε.....κλαύτα Χαράλαμπε, θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί!! Μισή ώρα με τρία τέταρτα, αρκούν ώστε το νερό να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ώστε ένα ζευγάρι ανθρώπων να κάνει το μπάνιο του και μάλιστα με σπατάλη νερού.
Θερμοστάτης
Ο θερμοστάτης είναι το ηλεκτρικό εξάρτημα που ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού στο καζάνι, οπότε και δίνει την εντολή στην αντίσταση να σταματήσει να ζεσταίνει άλλο το νερό. Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο θερμοστάτης σε ένα θερμοσίφωνο; ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ !!! Αν θεωρήσουμε ότι δεν βάζουμε θερμοστάτη σε κάποιο θερμοσίφωνο (εγκληματική πράξη), πάμε και ανάβουμε το θερμοσίφωνο και το ξεχνάμε ανοιχτό !!! Τότε στην καλύτερη περίπτωση, θα γεμίσει το σπίτι μας νερά διότι με την αύξηση της πίεσης θα ανοίξει η βαλβίδα ασφαλείας !!! Και να πάρουμε και το εντελώς ακραίο; Μπλοκάρει και η βαλβίδα ασφαλείας ! Τι θα γίνει τότε; Τότε έχουμε το φαινόμενο της βόμβας υδρογόνου. Μπορεί το καζάνι να βρεθεί τρία τετράγωνα οικοδομικά πιο πέρα ανοίγοντας τρύπα στον τοίχο για την ηρωική του έξοδο από το διαμέρισμά σας.
Ο θερμοστάτης λοιπόν έχει επάνω του δύο κουμπάκια. Το ένα είναι ο ρυθμιστής θερμοκρασίας και το άλλο το θερμικό.
Το ρυθμιστή κοιτάμε να μη τον βάζουμε στο τέρμα που συνήθως δείχνει 80 βαθμούς. Μια ρύθμιση στους 60 βαθμούς αρκεί για μπάνιο ζευγαριού με σπατάλη νερού, εξ άλλου το σώμα μας δεν αντέχει τους 80, θα πάθουμε εγκαύματα.
Το κουμπάκι του θερμικού δεν κάνουμε κάτι, απλά υπάρχει στο θερμοστάτη για λόγους ασφαλείας. Αν ο θερμοστάτης αρχίζει και τα παίζει, τότε το θερμικό πέφτει (πετάγεται έξω)! Τότε λοιπόν άλλοι εξυπνάκηδες το πατάνε και το θερμοσίφωνο ξαναδουλεύει και το ξεχνάνε έτσι.... αυτό μας δηλώνει ότι ο θερμοστάτης θέλει αντικατάσταση. Πρέπει να τον αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν.
Καλό είναι, οι θερμοστάτες να είναι διπολικοί (τεσσάρων επαφών). Αυτό ώστε να κόβουν και φάση και ουδέτερο, όπως και ο διπολικός διακόπτης θερμοσιφώνου στον ηλεκτρικό μας πίνακα.
Βαλβίδα ασφαλείας
Η βαλβίδα ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα (υδραυλικό) το οποίο ελέγχει την πίεση του νερού. Τοποθετείται στο σωλήνα του κρύου πάντα και συνήθως υπάρχει επάνω στο θερμοσίφωνα κατά την αγορά του.
---
Είναι κατασκευασμένη με τρόπο που όταν το καζάνι ανεβάσει πίεση παραπάνω, αυτή θα ανοίξει με αποτέλεσμα να γεμίσουμε νερά στο σπίτι ή στο πατάρι. Αυτό όμως είναι καλό, διότι αν δεν υπήρχε θα αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα όπως αυτά που προαναφέραμε. Έχει παρατηρηθεί ότι η βαλβίδα ασφαλείας θα ανοίξει με δύο τρόπους: Αν το δίκτυο ύδρευσης έχει υψηλή πίεση στο σημείο που βρισκόμαστε ή αν ο θερμοστάτης έχει κολλήσει στο.....ανοιχτό ! Με αποτέλεσμα να ανέβει πολύ η πίεση του νερού στο καζάνι.
Όλες οι βαλβίδες είναι κατασκευασμένες αντεπίστροφες. Δηλαδή, αν κοπεί για οποιονδήποτε λόγο το δίκτυο ύδρευσης, να μην αδειάσει το νερό από το θερμοσίφωνα.
Ανόδιο
Το ανόδιο είναι ένα ''αμφιλεγόμενο'' εξάρτημα! Δεν είναι ούτε ηλεκτρικό (δε τροφοδοτείται με ρεύμα) και ούτε υδραυλικό (δεν παίρνει νερό). Είναι ένα εξάρτημα που τοποθετείται επάνω στην αντίσταση (έξτρα ας πούμε) το οποίο προστατεύει το καζάνι μας από διάβρωση στα εσωτερικά του τοιχώματα!!
---
Χωρίς αυτό, θεωρητικά θα αλλάξουμε θερμοσίφωνα σχετικά πιο γρήγορα, διότι θα καταστραφεί από οξειδώσεις και άλατα. Επίσης, αν το καζάνι και η αντίσταση γεμίσουν άλατα, τότε και το νερό ζεσταίνεται πιο αργά (γιατί η αντίσταση είναι σκεπασμένη με άλατα) και η ποσότητα ζεστού νερού θα είναι λιγότερη! Οπότε θεωρούμε ότι τα ανόδια χρειάζονται σε ένα θερμοσίφωνο.
Πολλές φορές όμως, ακόμη και με ανόδια και με ότι θέλεις, βγάζοντας την αντίσταση για αντικατάσταση, θα παρατηρήσουμε το εξής...
---
Συμβουλές
Δεν κάνουμε ποτέ μπάνιο με ανοιχτό θερμοσίφωνα. Η κλασική απάντηση είναι: ''Ναι σιγά, τόσα χρόνια δεν έχω πάθει κάτι''. Μια φορά θα το πάθουμε, μετά δε θα το ξέρουμε !!!!
Καλό είναι να ελέγχουμε που και που τα εξαρτήματα αυτά, καλώντας έναν ηλεκτρολόγο Αδειούχο ή ακόμη και έναν υδραυλικό για έναν τυπικό έλεγχο. Δεν κοστίζει πολλά μια επίσκεψη.
Δεν αφήνουμε ανοιχτό το θερμοσίφωνο πάνω από μισή ώρα με τρία τέταρτα. Δεν κάνει απολύτως τίποτα μετά !!
Τοποθετούμε οπωσδήποτε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Πρώτον μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία και δεύτερο, θα εντοπιστεί μια τυχόν διαρροή ρεύματος της αντίστασης πολύ γρηγορότερα από το αν δεν έχουμε ρελέ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ρελέ. αρχίζουν αυτά τα .....ελαφρά τσιμπηματάκια από το ρεύμα την ώρα που κάνουμε μπάνιο.
Για να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα χρονικό, το οποίο πατώντας το κουμπί να ανάψει το θερμοσίφωνο, αυτό θα τον κλείσει στο χρόνο που του έχουμε ρυθμίσει! Προσοχή: ΌΧΙ χρονοδιακόπτη, αλλά Χρονικό!
Πώς θα κάνεις σωστή Ρύθμιση Θερμοστάτη Θερμοσίφωνα
Βλάβες στο θερμοσίφωνα μας.
Τι είδους βλάβες μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου και πως τις αντιμετωπίζουμε.
Πως καταλαβαίνουμε ότι ο θερμοσίφωνας έχει βλάβη; Ή ότι τελοσπάντων κάτι δεν πάει καλά; Θα προσπαθήσω να εξαντλήσω κάθε πιθανή αιτία…
Γενικά…
Υλικό θερμοσιφώνου στον ηλεκτρικό πίνακα
Προς καταναλωτές: Στον ηλεκτρικό μας πίνακα υπάρχει ένα υλικό το οποίο είναι για το χειρισμό του θερμοσίφωνα...
Θα ασχοληθούμε και πάλι με τον ''κλασικό'' οικιακό 80 λίτρων θερμοσίφωνα, ο οποίος έχει ισχύ 3500 - 4000Watt. Ένας διπολικός διακόπτης, μια Μονοπολική ασφάλεια και μια ενδεικτική λυχνία. Αυτά πρέπει να είναι 2Χ40Α ο διακόπτης, 1Χ20Α η ασφάλεια, ή Διπολικός ασφαλειοδιακόπτης 2Χ20Α...
---
Ποτέ δεν χειριζόμαστε από την ασφάλεια. Το θερμοσίφωνο το ανοίγουμε πάντα από τον διπολικό διακόπτη. Η ασφάλεια χρησιμεύει μόνο για περίπτωση βραχυκυκλώματος, δηλαδή αν υπάρξει βραχυκύκλωμα στη γραμμή ή το θερμοσίφωνα, αυτή θα πέσει. Για χειρισμό, είναι ΜΟΝΟ οι διακόπτες.
Προς καταναλωτές: Ανοίγοντας τον διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα, το θερμοσίφωνο ξεκινάει και ζεσταίνει το νερό μας. Όλοι έχουμε ένα λαμπάκι δίπλα στο διακόπτη, που μας λέει ότι ….το ανάψαμε. Αυτό είναι σχετικό. Το λαμπάκι αυτό, στην ουσία μας δηλώνει ότι στέλνουμε ρεύμα προς το θερμοσίφωνο. Όμως δε σημαίνει ότι δουλεύει, διότι οι τυχόν βλάβες στο θερμοσίφωνο δε φαίνονται από το λαμπάκι αυτό. Αυτό το λαμπάκι χρησιμεύει ΜΟΝΟ για να δούμε ότι το υλικό του θερμοσίφωνα στον πίνακά μας είναι εντάξει. Δηλαδή ότι ο διακόπτης ή η ασφάλεια του θερμοσίφωνα λειτουργούν, άρα ρεύμα προς το θερμοσίφωνα πάει !! Μόνο και μόνο αυτή είναι η χρησιμότητα αυτής της λυχνίας.
Προς Ηλεκτρολόγους: Καλό είναι η ενδεικτική λυχνία να τροφοδοτείται με φάση και ουδέτερο από το ραγοϋλικό και όχι ουδέτερο από τη μπάρα ουδετέρου. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε αν προκύψει πρόβλημα στον διπολικό διακόπτη του θερμοσίφωνα
Προς Καταναλωτή και Ηλεκτρολόγο: Αν επιθυμούμε να έχουμε ένδειξη πραγματική, τότε τοποθετούμε ένα δεύτερο λαμπάκι στον ηλεκτρικό μας πίνακα, ακόμη και δίπλα στο άλλο λαμπάκι, το οποίο το διαλέγουμε και άλλου χρώματος για να ξεχωρίζει και τραβώντας και ένα καλώδιο από την έξοδο του θερμοστάτη, τότε και μόνο θα έχουμε ένδειξη ότι το θερμοσίφωνο λειτουργεί. Αυτό θα μας δείξει ότι ανοίγοντας το θερμοσίφωνα το νερό ξεκινάει και ζεσταίνεται και όταν φτάσει στη θερμοκρασία που ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος, τότε η δεύτερη λυχνία σβήνει! Παρ όλ αυτά όμως, υπάρχει περίπτωση να λειτουργεί και αυτό το λαμπάκι και το νερό να μη ζεσταίνει!! Τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση του θερμοσίφωνα τά χει παίξει !!! Άρα περνάμε στη βλάβη αντίστασης.
Αλλαγή αντίστασης και ανώδιου ηλιακού θερμοσίφωνα
Υπάρχουν δύο στάδια βλάβης αντίστασης...
Το πρώτο είναι ότι κόβεται η αντίσταση εσωτερικά του περιβλήματος, οπότε, ενώ όλα δείχνουν να λειτουργούν κανονικά, το νερό δε ζεσταίνεται! Αυτό συμβαίνει σχετικά νωρίς... Ο αδειούχος ηλεκτρολόγος που θα έρθει για την αποκατάσταση της βλάβης, θα μετρήσει ωμικά την αντίσταση ή με κάποιο Buzzer να διαπιστώσει ότι αυτή έχει χαλάσει.
Δεύτερο στάδιο βλάβης αντίστασης είναι όταν αυτή έχει κοπεί εντελώς και το ρεύμα περάσει στο νερό ή στη γείωση (μεταλλικά μέρη θερμοσίφωνα). Σε αυτή την πείρίπτωση, όταν ο Ηλεκτρολόγος αφαιρέσει την αντίσταση θα την δείτε κάπως έτσι...
Eγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα
Σε αυτό δώστε μεγάλη προσοχή διότι υπάρχουν δύο τινά: 1ον Αν δεν έχετε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό σας πίνακα, το σίγουρο είναι ότι θα σας βρούνε στη μπανιέρα μετά από μέρες έχοντας πάθει ηλεκτροπληξία, διότι όταν το ρεύμα περάσει σε μεταλλικά μέρη ή στο νερό και η γείωσή σας τυγχάνει να είναι κακή ή ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις, τότε το ρεύμα θα βρεί έξοδο προς τη γη μέσω του σώματός σας !! Πολλά περιστατικά είναι καταγεγραμμένα από θανάτους στο μπάνιο λόγω διαρροής και κακής γείωσης και μάλιστα πρόσφατα ...
Τραγικός θάνατος 10χρονης !!! από θερμοσίφωνα!!! http://sehpreveza.gr
Το δεύτερο τινό, είναι να πέσει το ρελέ διαρροής και τότε θα διακόψει το ρεύμα σε όλη μας την εγκατάσταση, οπότε και γλυτώνουμε από ηλεκτροπληξία. Αφού τη γλυτώσαμε (λόγω ρελέ διαρροής) καλούμε έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο να διαπιστώσει τη βλάβη και αν είναι η αντίσταση να την αντικαταστήσει.
Υπάρχουν και δύο ακόμη περιπτώσεις να πέσει το ρελέ διαρροής ενώ λειτουργεί το θερμοσίφωνο. Πρώτη περίπτωση είναι να έχει τρυπήσει το καζάνι (αρκετά παλιά θερμοσίφωνα) ή η αντίσταση και να τρέχει νερό επάνω στη σύνδεση (ηλεκτρικά μέρη θερμοσίφωνα). Αν δεν έχετε ρελέ (πολύ κακώς) ή θα σας χτυπήσει ρεύμα ή θα βραχυκυκλώσει με αποτέλεσμα να πέσει η ασφάλεια στον ηλεκτρικό πίνακα...
2016 Τραγικός θάνατος 23χρονης από ηλεκτροπληξία στο μπάνιο http://www.biznews.gr
Και το δεύτερο, να έχει λιώσει το παροχικό καλώδιο του θερμοσίφωνα από κακό σφίξιμο και να έχει κολλήσει ο ένας αγωγός με τον άλλο. Πάλι σε αυτή την περίπτωση ένας αδειούχος εγκαταστάτης θα λύσει το πρόβλημα.
Θερμοστάτης θερμοσίφωνου How to connect an electric water heater thermostat
Πως αλλάζει ο Ηλεκτρολόγος την αντίσταση;
Η αλλαγή αντίστασης δεν είναι πολύ εύκολο πράγμα. Απαιτεί κάποιες τεχνικές όπως, άδειασμα όλου του νερού που υπάρχει στο θερμοσίφωνα.
Αν το θερμοσίφωνο είναι ηλιακό και βρίσκεται στην ταράτσα, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Κλείνουμε διακότη νερού. Κλείνουμε διακόπτη ρεύματος και ξεκινάμε…
Ξεβιδώνουμε την αντίσταση (βλέπε φωτό αντίστασης) τη λασκάρει και το νερό θα τρέξει όλο στην ταράτσα (δε μας πειράζει και αυτή είναι η εύκολη λύση διότι θα αδειάσει και γρήγορα).
Βασικό ‘’εργαλείο’’ για αντικατάσταση αντίστασης θερμοσιφώνου (εντός κατοικίας) είναι το αλφαδολάστιχο!
Γιατί δεν ανάβει ο θερμοσίφωνας; έλεγχος θερμοστατη
Γιατί όμως χρειάζεται το αλφαδολάστιχο; Διότι αυτό χωράει ακριβώς στην σωλήνα του θερμοσίφωνα, καθώς και το νερό που θα αδειάσει (περίπου 80 λίτρα) δε μπορούμε να το αδειάσουμε ούτε σε λεκανάκια ούτε στο σπίτι ή στο πατάρι. Πρέπει να το οδηγήσουμε έως κάποια αποχέτευση, συνήθως νεροχύτη, νιπτήρα ή μπανιέρα κλπ.
Επόμενο βήμα, Αν το θερμοσίφωνο βρίσκεται στο πατάρι ή τοποθετημένος όρθιος σε κάποιο σημείο (κάθετος θερμοσίφωνας), τότε πρέπει, αφού έχουμε κλείσει διακόπτη νερού και ρεύματος να ξεβιδώσουμε και τα δύο σωληνάκια νερού που βρίσκονται στο θερμοσίφωνα, δηλαδή και το κόκκινο και το μπλέ. Αφαιρούμε τη βαλβίδα ασφαλείας και τοποθετούμε ένα ….αλφαδολάστιχο στην τρύπα του θερμοσίφωνα που ήταν το κρύο νερό, δηλαδή στη μπλέ.
Προσοχή εδώ: Ανάλογα πως είναι τοποθετημένος ο θερμοσίφωνας, έχει σημασία για να σπρώξουμε αρκετά ή όχι το αλφαδολάστιχο εντός του θερμοσίφωνα. Παίζει ρόλο, αν είναι οριζόντιος ακουμπηστός στο πατάρι, πρέπει να βάλουμε το αλφαδολάστιχο ως την κάτω μεριά του καζανιού, ώστε τραβώντας νερό, να το αδειάσει όλο...
Αν δε το βάλουμε καλά να ακουμπήσει σχεδόν στον πάτο του καζανιού, τότε θα μείνει νερό μέσα, οπότε αν το θερμοσίφωνο θέλει πέταμα, θα δυσκολευτούμε να τον κουβαλήσουμε. Αν θέλουμε να αλλάξουμε μόνο αντίσταση, πρέπει να αδειάσει μέχρι το κάτω σημείο της αντίστασης.
Αν ο θερμοσίφωνας είναι τοποθετημένος οριζόντιος επίτοιχος τότε το αλφαδολάστιχο πρέπει ίσα ίσα να μπεί στο καζάνι, διότι το κρύο είναι στο χαμηλό σημείο πάντα...
---
Αν είναι τοποθετημένος όρθιος επίτοιχος (κάθετος) τότε πάλι ίσα που το βάζουμε στο καζάνι και πάλι γιατί το κρύο είναι χαμηλά οπότε θα έχουμε ροή.
Αφού τοποθετήσουμε λοιπόν το αλφαδολάστιχο, πάμε στο νιπτήρα, ρουφάμε μια και θα δούμε ότι το νερό θα εισέλθει στο αλφαδολάστιχο και θα έρχεται προς εμάς! Οδηγούμε την άκρη του αλφαδολάστιχου στην αποχέτευση του νιπτήρα και περιμένουμε λίγα λεπτά ως ότου αδειάσει το νερό.
Υπάρχει βέβαια και ο τρόπος με τα ίδια τα σωληνάκια του θερμοσίφωνα. Δηλαδή: Αφού έχουμε κλείσει διακόπτη νερού, βγάζουμε το σωληνάκι του κρύου, αφαιρούμε και τη βαλβίδα ασφαλείας, και βιδώνουμε το σωλήνα του ζεστού από τις βρύσες, στην οπή του θερμοσίφωνα του κρύου !! Φυσάμε με δύναμη στην οπή του ....''πρώην ζεστού'' του θερμοσίφωνα, αφήνουμε ανοιχτή μια βρύση και το θερμοσίφωνο αρχίζει και αδειάζει. Αυτό το βήμα βέβαια, αν είναι εφικτό λόγο χώρου κλπ.
Τυχόν εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι: ένα κλειδί 13 και ένα κλειδί 13 ακόμη για κόντρα ! Σε πολλές περιπτώσεις ο χώρος για κόντρα είναι πολύ μικρός. Σε αυτή την περίπτωση το δεύτερο κλειδί απλά το στραβώνουμε κοντά στην άκρη, ώστε να χωρέσει να πιάσει τη βίδα από το κάτω μέρος. Υπάρχουν όμως πολλά είδη αντιστάσεων, με διαφορετικά βιδώματα, εκεί μεριμνήστε ώστε να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία.
Τελειώσαμε με την αντικατάσταση της αντίστασης;
ΟΧΙ !! Και όμως, ενώ έχουμε τοποθετήσει τη νέα αντίσταση και έχουμε σφίξει καλά και έχουμε κάνει όλες τις συνδέσεις, νερού και ηλεκτρικού, μη βιαστείτε να ανοίξετε το διακόπτη του θερμοσίφωνα στον ηλεκτρικό πίνακα!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάψετε την αντίσταση διότι θα δουλέψει στον...αέρα !! Ξεχάσατε να γεμίσετε το καζάνι με νερό ! Τι κάνουμε; Ενώ λοιπόν έχουμε ανοίξει και τη βάνα νερού, το νερό δεν έχει πάει στο καζάνι διότι μέσα στο καζάνι υπάρχουν 80 λίτρα αέρα !! Για να γεμίσει το καζάνι με νερό, πρέπει να ανοίξουμε όλες τις βρύσες του σπιτιού ώστε να αρχίσει να γεμίζει το καζάνι με νερό και να αφαιρείται ο αέρας από μέσα. Για περίπου ένα με δύο λεπτά οι βρύσες θα κάνουν εξαέρωση. Μόλις αρχίσει να τρέχει το νερό κανονικά από τις βρύσες, τότε είμαστε έτοιμοι. Κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο για τυχόν διαρροές νερού στο πατάρι και όταν σιγουρευτούμε ότι όλα είναι καλά, ανοίγουμε το διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα και περιμένουμε 5 λεπτά να δούμε αν ζεσταίνει το νερό μας. Είμαστε ΟΚ !!
Θερμοστάτης
Ανοίγουμε το διακόπτη στον πίνακα και παρατηρούμε ότι το νερό δε ζεσταίνεται! Αν έχουμε εκείνο το δεύτερο λαμπάκι που σας είπα στην αρχή και δεν ανάψει, σημαίνει ότι τώρα τα ‘’έπαιξε’’ ο θερμοστάτης! Δύο βλάβες μπορούν να συμβούν στο θερμοστάτη. Ή θα πετάξει την ασφαλειούλα που έχει ενσωματωμένη, ή θα χαλάσει ακαριαία. Αυτό δε δημιουργεί θέματα διαρροών ή βραχυκυκλώματος, απλά το θερμοσίφωνο δε λειτουργεί.
Η λύση του ‘’μπακάλη’’ είναι να πατήσουμε το κουμπάκι (ασφαλειούλα) του θερμοστάτη, οπότε θα ξαναλειτουργήσει, αλλά αυτό είναι επικίνδυνο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θερμοστάτης θα το ξανακάνει άμεσα, αν δε το κάνει άμεσα, είναι πολύ επίφοβο να κολλήσει και να παρακαλάτε, να μην κολλήσει στο …ανοιχτό, γιατί τότε ή θα πλημμυρίσετε ή θα συμβούν άλλα.
Η ορθή λύση είναι να καλέσουμε έναν Αδειούχο Ηλεκτρολόγο να αντικαταστήσει το θερμοστάτη.
Άλλη πιθανή ηλεκτρολογική βλάβη στο θερμοσίφωνα
Πολύ συχνό φαινόμενο, ή από κακό σφίξιμο στην κλέμα σύνδεσης ή από λάθος διατομή καλωδίου, τα καλώδια να λιώσουν με αποτέλεσμα να κολλήσουν μεταξύ τους. Πάλι, ένας αδειούχος ηλεκτρολόγος θα δώσει λύση, ή αντικαθιστώντας την κλέμα σύνδεσης ή αντικαθιστώντας την γραμμή με σωστής διατομής.
Βαλβίδα ασφαλείας
Η βαλβίδα ασφαλείας μπορεί και αυτή να χαλάσει με αποτέλεσμα να στάζει ή ακόμη και να τρέχει νερό και στην περίπτωση που ο θερμοσίφωνας βρίσκεται στο πατάρι, θα το καταλάβουμε εφόσον δούμε τα νερά να τρέχουν από τους τοίχους ή όταν αρχίσει και μυρίζει μούχλα, επειδή η διαρροή νερού θα είναι μικρότερη και ότι έχουμε αποθηκευμένο στο πατάρι θα χαλάσει.
Καζάνι
Πιο σπάνιο πρόβλημα, αλλά συμβαίνει και αυτό, το καζάνι είτε από τα πολλά χρόνια που έχει να συντηρηθεί ή έχει ξεχαστεί, να τρυπήσει, οπότε εκεί θέλουμε αντικατάσταση θερμοσίφωνα.
Σωλήνες νερού.
Συχνό φαινόμενο, μετά από καιρό, είτε λόγω επειδή πάλιωσαν είτε επειδή χαλάρωσαν στο σφίξιμο, να τρέχει σιγά σιγά ή ακόμη και περισσότερο, νερό από ντα σημεία που ενώνονται τα σωληνάκια νερού στο θερμοσίφωνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα τα σωληνάκια του νερού.
Ελπίζω να εξάντλησα τυχόν βλάβες ενός θερμοσίφωνα και να καταλάβατε πως γίνεται σε κάθε περίπτωση.
Θα επαναλάβω κάποιες συμβουλές, απαραίτητες για κάθε περίπτωση…
- Έχουμε τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα
Τραγικός θάνατος 76χρονης από θερμοσίφωνα...http://www.makeleio.gr/
- Μία φορά το χρόνο, υπολογίζουμε μια επίσκεψη ηλεκτρολόγου, ώστε να ελέγχει την κατάσταση του θερμοσίφωνα.
- Δεν αφήνουμε ποτέ το θερμοσίφωνα ανοιχτό, πάνω από 45 λεπτά, είναι υπέρ αρκετά. Οι ζημιές που μπορεί να προκύψουν είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες!
- Δεν ακούμε συμβουλές μερικών εξυπνάκηδων, ότι και καλά, το θερμοσίφωνο να το έχουμε πάντα ανοιχτό. Από τη μέρα που θα μπούμε στο σπίτι, μέχρι αυτό να γκρεμιστεί λόγω παλαιότητας. Το πιθανότερο είναι να γκρεμιστεί κάποια στιγμή από έκρηξη!! Αυτό να το κάνουν στο δικό τους σπίτι, αυτοί που το προτείνουν.
- Υπάρχουν και άλλες λύσεις για την καλύτερη λειτουργία και παρακολούθηση του θερμοσίφωνά μας. Αυτές είναι οι εξής:
1) Τοποθέτηση χρονικού, ώστε να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό
2017 Τραγικός θάνατος 60άχρονης από ηλεκτροπληξία στο μπάνιο http://www.neakriti.gr
2) Τοποθέτηση θερμοκρασιόμετρου (θερμόμετρου) νερού, του θερμοσίφωνα, ώστε να είμαστε σίγουροι σε κάθε περίπτωση ότι λειτουργεί...
ΑΠΛΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ : Ο ηλιακός δεν κατεβάζει ζεστό νερό , τι να κάνω?
3) Τοποθέτηση χρονοδιακόπτη, ώστε και πάλι να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα γνωρίζουμε ότι οι ώρες που θα κάνουμε το μπάνιο μας θα είναι συγκεκριμένες! Δηλαδή, αν πχ τον έχουμε ρυθμίσει να λειτουργεί 19:00 – 20:00 μόνο από κει και μετά θα μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό. Βέβαια υπάρχει και η λύση του By pass του χρονοδιακόπτη, αλλά εκεί είναι δώρον άδωρο όλος αυτός ο αυτοματισμός. Οπότε η λύση ενός χρονικού είναι ότι καλύτερο σε κάθε περίπτωση.
Οδηγίες Εγκατάστασης και συντήρησης Ηλιακού θερμοσίφωναhttps://www.interplast.gr/sites/default/files/odigies_egkatastasis_kai_syntirisis_iliakon_final.pdf