Πίνακας - τι υλικό πρέπει να βάλω; τι κάνει το καθένα; Τι ''αξεσουάρ'' βάζω;

ο ηλεκτρολογικός πίνακας, τι υλικό πρέπει να περιέχει, είτε είναι μονοφασικός είτε τριφασικός, πως είναι το κάθε υλικό (εμφανισιακά) και τι κάνει. Αν είναι σωστό ένα υλικό, αν πρέπει να το έχουμε εγκαταστήσει στον πίνακά μας και πολλά άλλα.

Σε αυτό το άρθρο, μπορεί να ακούσετε και να διαβάσετε πράγματα που για πολλούς είναι αυτονόητα, όμως υπάρχουν πολλά, τα οποία για αρκετό κόσμο είναι άγνωστα! Οπότε θα ‘’υπομείνετε’’ οι …ειδικοί!
Θα διαβάσουμε για εξαρτήματα που προστατεύουν εμάς και τις συσκευές μας από καταστροφή.
Δε θα μιλήσουμε για ‘’έξυπνες’’ λύσεις και γκατζετάκια γενικότερα (από τα οποία υπάρχουν άπειρα να σας αδειάζουν χωρίς νόημα τις τσέπες). Θα ακούσετε μόνο για εξαρτήματα που αφορούν την ασφάλεια του καταναλωτή και των συσκευών μόνο.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες που ΔΕΝ αφορούν τον καταναλωτή όπως, διατομές αγωγών, ισχύς ασφαλειών, αυτά εννοείται ότι αυτός που κάνει την εγκατάσταση, τα έχει κάνει όπως προβλέπονται.
Ας ξεκινήσουμε όμως με την καρδιά της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης που είναι ο πίνακας.
Τι είναι ο Ηλεκτρολογικός πίνακας;

Όπως προανέφερα, είναι η καρδιά της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης. Εκεί, καταλήγει η παροχή μας, η οποία ξεκινάει από το μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) είτε είναι μονοφασική, ή τριφασική. Επίσης εκεί, καταλήγουν όλες οι γραμμές της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης, είτε είναι πρίζες (ρευματοδότες) είτε φωτιστικά, κουζίνες, πλυντήρια, θερμοσίφωνα, τοστιέρες, φρυτέζες και πολλές άλλες γραμμές που μπορούμε να έχουμε στην εγκατάστασή μας.
Θα μου πείτε κάποιοι (οι οποίοι δε γνωρίζουν βασικά πράγματα για τον ηλεκτρισμό) γιατί να μπαίνουμε στη διαδικασία να βάζουμε ένα κάρο εξαρτήματα, αφού όλα καταλήγουν σε ένα ….κουτί !! Ας τα κάνουμε ένα τσούρμο, ας τα διακλαδώσουμε όλα μαζί, ας κλείσουμε και την πρόσοψη με ένα μεγάλο καπάκι να μη φαίνεται τίποτα οπότε και όλο το σπίτι θα λειτουργεί και δε θα έχουμε αυτό το ενοχλητικό κουτί με τα δεκάδες (σε πολλές περιπτώσεις) λαμπάκια, να το βλέπουμε φόρα μόστρα όλη τη μέρα!!
Και απαντώ ότι, ναι, αυτό θα μπορούσε να γίνει και όλη η εγκατάσταση θα λειτουργούσε…. κανονικότατα!! Όμως αυτό, ούτε σωστό είναι, ούτε λογικό και κυρίως, ΔΕΝ είναι ασφαλές για κανέναν κοινό θνητό ή άλλο ζωντανό οργανισμό που έχουμε στο σπίτι μας και κινείται μέσα σε αυτό! Οπότε οι ‘’ειδικοί’’ σκέφτηκαν (σας πάω τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω τώρα) εφόσον έχουμε διάφορες συσκευές, που η κάθε μια έχει διαφορετική απαίτηση ρεύματος, δεν μπορούμε να αρκεστούμε στις ασφάλειες του ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ), διότι, οι πυρκαγιές θα ήταν συχνότερες κατά πολύ, οπότε θα φτιάξουμε ‘’πραγματάκια’’ τα οποία κάθε φορά που μια συσκευή υπερβαίνει τα όριά της σε απαίτηση ρεύματος, αυτά τα πραγματάκια, να διακόπτουν το κύκλωμα!
Πόσο απλή και σωτήρια σκέψη, φανταστείτε να έχετε ένα θερμοσίφωνα και να λειτουργεί με καλώδιο ….πορτατίφ!! Θα έπαιρνε φωτιά το καλώδιο, εντός λίγων δευτερολέπτων και δε θα υπήρχε κάποιο μέσο να διακόψει τη γραμμή αυτή!!
Άρα αυτομάτως έχουμε πυρκαγιά!
Εκτός αυτών, ένας πίνακας φτιαγμένος με μεράκι και από ''τρελό'' ηλεκτρολόγο, μπορεί να κάνει και τον πιο γκατζετάκια, να θέλει να τον βλέπει όλη μέρα
Στον πίνακα λοιπόν πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει διάφορα εξαρτήματα τα οποία χρησιμεύουν για διάφορα πράγματα. Πχ, από πυρκαγιές, από ηλεκτροπληξίες, από βραχυκυκλώματα, υπερφορτίσεις, υπερτάσεις και πολλά άλλα ενδιαφέροντα και απαραίτητα που θα δούμε παρακάτω…
Εννοείται ότι για να έχουμε ηλεκτρολογική ασφαλή εγκατάσταση, αυτή πρέπει να μας την κάνει ένας Ηλεκτρολόγος αδειούχος ο οποίος έχει κάτσει στα θρανία, έχει περάσει από εξετάσεις του υπουργείου και έχει κάτσει μερικά χρόνια δίπλα σε έναν άλλο ηλεκτρολόγο οπότε και έμαθε τα αυτονόητα και με βάση όλα αυτά, να σας φτιάξει το σπίτι.
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο, αναλυτικότερα για τον Ηλεκτρολογικό πίνακα: Ηλεκτρολογικός πίνακας
Τι κάνουμε λοιπόν αφού έχουμε μαζέψει όλα τα καλώδιά μας σε αυτό το κουτί που λέγεται Ηλεκτρολογικός πίνακας;

Αρχίζουμε και ξεχωρίζουμε τις γραμμές μας, ανάλογα με τις διατομές τους και γράφουμε σε ένα χαρτάκι πόσες ασφάλειες θα αγοράσουμε! Το καλό σε μια εγκατάσταση, όσες περισσότερες γραμμές, τόσο το καλύτερο. Θα έχουμε άπλετο ρεύμα παντού, χωρίς διακοπές, και χωρίς το φόβο…. Να βάλω σκούπα και κλιματιστικό μαζί; Να ανοίξω το θερμοσίφωνα και να κλείσω το πλυντήριο να μην πέσει η γενική ασφάλεια; Να βάλω τοστιέρα, βραστήρα, καφετιέρα και να σκεφτώ και τι άλλο, στον πάγκο της κουζίνας μου; Ή θα πέσει η πολυκατοικία όλη; Πόσες φορές δεν τα έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια από νοικοκυρές που θέλουν όλες αυτές τις συσκευές ταυτόχρονα; 
Όλα αυτά λύνονται όταν έχουμε ισχυρή παροχή από το ΔΕΔΔΗΕ και μελετημένη σωστά την ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση. Άρα ισχυρή παροχή, πολλές γραμμές (καλώδια) στην εγκατάστασή μας και σωστά μοιρασμένα τα φορτία. 


Τι πίνακα να διαλέξουμε;

Ευάερο ….ευήλιο …..διαμπερές ….. να αερίζεται καλά…… αστειεύομαι... εν μέρη!! Και όμως, είναι σαν τον Υπολογιστή μας, όσο πιο μικρό είναι το κουτί και στενάχωρο, τόσο περισσότερο θερμαίνονται τα εξαρτήματά του με συνέπεια τη γρηγορότερη καταστροφή τους! Οπότε; Διαλέγουμε πίνακα μεγάλο, ευρύχωρο, με αποστάσεις μεταξύ των σειρών των ασφαλειών ικανοποιητικές και να έχει και ικανοποιητικό βάθος. Γενικότερα όσο πιο ευρύχωρος είναι ένας πίνακας, τόσο λιγότερο στρίμωγμα θα υπάρχει στα καλώδια και στα εξαρτήματα, που σε πολλές περιπτώσεις υπερθερμαίνονται πολύ! Όπως και στα ηλεκτρονικά, έτσι και στα ηλεκτρολογικά, η υψηλές θερμοκρασίες είναι και ο Θάνατός τους!
Επίσης, μη παίρνετε πια, αυτούς τους τσίγκινους πίνακες, που είναι εντελώς χάλι μαύρο και σκουριάζουν με λίγο υγρασία στο χώρο. Υπάρχουν πλέον από όλες τις εταιρείες, πινακάρες πλαστικές πολύ σούπερ και σε ντιζάιν αλλά και σε χώρους κλπ
Αφού έχουμε σκεφτεί όλα τα παραπάνω και έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εντός του ηλεκτρολογικού μας πίνακα, οι απαιτήσεις είναι όντως πολλές!
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε πως αλλάζουμε πίνακα σε κατοικία ή κατάστημα. Ποια η διαδικασία και τα βήματα αναλυτικά: Αντικατάσταση παλιού ηλεκτρικού πίνακα
Ποια είναι τα βασικά που πρέπει να περιέχει ένας ηλεκτρολογικός πίνακας;
Σε ένα πίνακα κατοικίας ξεκινούμε με τον γενικό διακόπτη. Αυτός ανάλογα είπαμε με την παροχή έχει και την αντίστοιχη ισχύ. Πχ σε μονοφασικό έχουμε Γενικό διακόπτη 40Α , Γενική ασφάλεια 32 ή 35Α. Ο γενικός διακόπτης, διακόπτει το ρεύμα από όλη μας την εγκατάσταση. Στο μόνο σημείο που έχουμε ρεύμα κλείνοντάς τον, είναι η μια του βίδα από τη μια πλευρά (ή την πάνω ή την κάτω)
Γιατί να βάλω γενικό διακόπτη;

Διότι οτιδήποτε και να συμβεί, είναι το εξάρτημα που μόλις το κατεβάσουμε θα διακόψει όλη μας την εγκατάσταση (αν είμαστε στο σπίτι! Αν δεν είμαστε, παρακάτω θα δείτε τι μέσα υπάρχουν ώστε ότι και να συμβεί, η εγκατάσταση θα διακοπεί αυτόματα!!
Γιατί να έχω γενική ασφάλεια;

Η γενική ασφάλεια χρησιμοποιείται κυρίως για να ‘’μαζεύει’’ τα σύνολα των ρευμάτων που καταναλώνουμε στο σπίτι και όταν αυτά τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια της παροχής μας (πχ αν έχουμε μονοφασικό 1Χ40Α στο μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ, η ασφάλεια η γενική θα είναι 35Α MAX.) να πέσει αυτή, ή να καεί αν είναι τύπου φυσιγγίου. Με αυτό τον τρόπο και ελέγχουμε τις καταναλώσεις μας αλλά και γλυτώνουμε το να πέφτει συνεχώς η ασφάλεια του ρολογιού της ΔΕΔΔΗΕ, οπότε και θα είμαστε στο πάνω κάτω να ανεβοκατεβάζουμε την ασφάλεια του ρολογιού!

Μεταξύ των δύο παραπάνω υλικών, μπορούμε να έχουμε τοποθετήσει και λυχνίες ενδεικτικές (λαμπάκια). Με τις λυχνίες, βλέπουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Μπορούμε πχ, να θέλουμε να δούμε, πότε κάηκε η ασφάλεια του μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ! Τότε, θα βάλουμε (μετά το γενικό διακόπτη) ένα λαμπάκι. Αυτό, μόλις καεί η ασφάλεια του μετρητή της ΔΕΔΔΗΕ, θα σβήσει, μαζί με όλο μας το σπίτι! Όμως, εμείς θα ξέρουμε (πριν καλέσουμε ηλεκτρολόγο) ότι κάηκε η ασφάλεια του μετρητή, άρα θα είμαστε λιγάκι ‘’διαβασμένοι’’

Αν ο πίνακάς μας είναι νέας τεχνολογίας, η γενική ασφάλεια θα είναι αυτόματου τύπου, άρα εκεί ΔΕ χρειάζεται λαμπάκι, διότι όταν πέσει…. φαίνεται ότι έπεσε !!
Αν είναι με φυσίγγιο βιδωτό, τότε χρειάζεται και εκεί η τοποθέτηση μιας λαμπίτσας (ενδεικτικής λυχνίας), οπότε αν καεί το φυσίγγιο, καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι η βλάβη. Εφόσον βέβαια το λαμπάκι του γενικού είναι ακόμη αναμμένο.

Ρελέ διαρροής

Μετά τη γενική ασφάλεια, τοποθετείται το ρελέ διαρροής! Τι είναι το ρελέ διαρροής; Τι κάνει; Τι ρελέ πρέπει να βάλω;
Αναλυτικά για το ρελέ διαρροής μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους…
Όμως, αφού ξεκίνησα εδώ την ανάλυση, πρέπει να σας πω με δυό λόγια τι είναι και τι κάνει. Το ρελέ διαροοής ανιχνεύει διαρροές σε όλη μας την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ή συσκευές. Αν κάτι μας χαλάσει και ρέει το ρεύμα άφθονο προς τα μεταλλικά μέρη του σπιτιού μας, το ρελεδάκι θα το καταλάβει αμέσως (δε μπορεί να το κοροϊδέψει κανένα ηλεκτρόνιο πάνω από τα επιτρεπτά!) Το ρελέ διαρροής λοιπόν, είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εξάρτημα στον πίνακα μας, το οποίο σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας ΔΕΝ θα πεθάνουμε. Θα την ακούσουμε λιγάκι (ελαφρά όμως) αλλά δε θα πεθάνουμε από ηλεκτροπληξία!
Οπότε έχοντας ρελέ, θα ξανακούσουμε Ανίτα την επόμενη μέρα, δε θα χάσουμε επεισόδιο.
Το ρελέ διαρροής τοποθετείται μετά από τη γενική μας ασφάλεια. Γιατί μετά; (Θα ρωτήσουν κάποιοι) Αυτή είναι πιο ειδική ερώτηση και η απάντηση αφορά κυρίως επαγγελματίες. Το τοποθετούμε μετά, διότι μόνο έτσι, στο μέλλον μπορούμε να τοποθετήσουμε δεύτερο ρελέ στον πίνακα, ή τρίτο ή πολλά ρελέ ή όλος ο πίνακας να γεμίσει με ρελέ διαρροής. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει βάση κανονισμών, αυτό να ασφαλίζεται από ασφάλεια. Και η ασφάλεια που θα το ασφαλίσει, είναι η Γενική! Πάει κι αυτό….
Μετά από το ρελέ διαρροής θα τοποθετήσουμε τα επι μέρους φορτία του σπιτιού μας. Θερμοσίφωνο, κουζίνα, κλιματιστικά, φωτισμούς, πρίζες και πολλά άλλα.
Διακόπτης (ή Ραγοδιακόπτης) διπολικός!

Στις βαριές συσκευές από πλευράς κατανάλωσης ρεύματος πχ θερμοσίφωνας και κουζίνα (άσχετα αν και οι δύο που ανέφερα, είναι ίσως οι πιο βαριές και σε κιλά στο σπίτι μας) στις οποίες κάνουμε χειρισμό από τον ηλεκτρικό πίνακα, πρέπει να τις χειριζόμαστε από διακόπτη και όχι από ασφάλεια και μάλιστα διπολικό, για να διακόπτουμε και τον ουδέτερο αγωγό.
Πάρα πολλές φορές έχω πάει σε σπίτια ή καταστήματα και βλέπω στον πίνακα το διακόπτη του θερμοσίφωνα, ανεβασμένο και την ασφάλεια κάτω. Ρωτώ λοιπόν τον ιδιοκτήτη: ‘’Γιατί έχετε επάνω το διακόπτη και κάτω την ασφάλεια;’’ Και μου απαντά, γιατί έτσι μου έχουν πει, να τον ανάβω από την ασφάλεια !! ΛΑΘΟΣ. Ο χειρισμός πρέπει να γίνεται από το διακόπτη, ο οποίος έχει μεγάλες ΑΝΤΟΧΕΣ σε σπινθήρες (ARC, θα δούμε στη συνέχεια του άρθρου τι είναι το Arc). Άρα απαραίτητα αγοράζουμε ραγοδιακόπτες για το χειρισμό συσκευών με υψηλή απαίτηση σε ρεύμα.
Πως ξεχωρίζουμε το Διακόπτη από την ασφάλεια στον πίνακά μας;
Ο διακόπτης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι διπλός σε φάρδος από την ασφάλεια. Στις νέες εγκαταστάσεις είναι ίδιος σε φάρδος και τώρα τελευταία και μισός από την ασφάλεια!! ΟΜΩΣ….. το κυρίως σημάδι, από το οποίο ξεχωρίζει ο διακόπτης από την ασφάλεια είναι ….. ο πίνακας να είναι ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ!! Δηλαδή, κάτω από το κάθε εξάρτημα πρέπει να αναγράφεται το τι είναι το καθένα. Σε αυτό μεριμνεί ο Ηλεκτρολόγος και εφόσον έχει συντάξει ΥΔΕ για την εγκατάσταση, είναι υποχρεωμένος να γράφει αναλυτικά τι είναι το κάθε εξάρτημα. ΠΧ: στην προκειμένη περίπτωση: Διακόπτης θερμοσίφωνα….

Αυτόματες ασφάλειες…
Τι είναι οι αυτόματες ασφάλειες; Γιατί να έχω; Για ευνόητους λόγους, υποχρεωτικά, κάθε κύκλωμα πρέπει να ασφαλίζεται. Και τι εννοούμε ασφαλίζεται….. ότι αν περάσει ρεύμα παραπάνω από τις αντοχές ενός καλωδίου, τότε για να αποφύγουμε υπερθερμάνσεις αγωγών, ακόμη χειρότερα πυρκαγιές, η ασφάλεια να πέσει και να προστατέψει το κύκλωμα (καλώδιο – γραμμή) από καταστροφή.
Η ασφάλεια, εκτός από το καλώδιο, προστατεύει και τις συσκευές τις οποίες έχουμε τοποθετημένες σε αυτό, είτε συνδεμένες κατ ευθείαν, είτε σε κάποιο κουτί εντός ή εκτός του τοίχου μας. Αν για κάποιο λόγο, κάποιο εξάρτημα κάποιας συσκευής μας πάθει βλάβη (βραχυκύκλωμα) τότε η ασφάλεια θα διακόψει το συγκεκριμένο κύκλωμα και η συσκευή δε θα καταστραφεί ολοσχερώς. Ίσως είναι επισκευάσιμη, ανάλογα πάντα και τη συσκευή.
Που συναντούμε ασφάλειες; Σε όλες τις γραμμές – συσκευές. Από καφετιέρα μέχρι κλιματιστικό…. Μέχρι πορτατίφ …..μέχρι ΟΛΑ! Όλα πρέπει να ασφαλίζονται. Μη κοιτάτε που εμείς λόγω κρίσης οι μισοί είμαστε ανασφάλιστοι! Έχουμε δει τι παθαίνουν οι άνθρωποι που είναι ανασφάλιστοι και χρειάζονται περίθαλψη, έτσι και οι συσκευές μας, αν τις αφήσουμε ……’’ανασφάλιστες’’ ……τις χάσαμε, τότε θα περάσει περισσότερο ρεύμα από το επιτρεπτό και ….κλαύτα Χαράλαμπε!
Όλα όσα γράψαμε ως τώρα αφορούν το μεγαλύτερο οικιακό μερίδιο πινάκων της χώρας. Απλά, μπορεί κάποιοι πίνακες, να διαφέρουν στο μέγεθος, λόγω περισσότερων γραμμών ή απαιτήσεων του κάθε καταναλωτή.
Αφού ως τώρα καλύψαμε διαρροές, ηλεκτροπληξίες, υπερθερμάνσεις κλπ, είπαμε (πιο πάνω, στο σημείο του γενικού διακόπτη) τι γίνεται σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι και γίνει κάτι.
Ας περάσουμε λοιπόν σε πιο ειδικά εξαρτήματα που μπορεί κάποιος να έχει στον ηλεκτρολογικό του πίνακα και γιατί;
Γιατί παράγονται τα πιο ειδικά εξαρτήματα;
Πάντως όχι για να μας τρώνε τα λεφτά και να μας αδειάζουν τις τσέπες (όταν ξέρουμε τι ψωνίζουμε) γι αυτό, το καλύτερο πράγμα, είναι η ενημέρωση. Βέβαια, αν τα τηρήσουμε όλα όσα σας γράφω εδώ, θέλουμε ένα σκασμό λεφτά για να είμαστε ήσυχοι τελείως.
Είναι κάτι σαν το αυτοκίνητο. Να πάρω ένα αυτοκίνητο που να με πηγαίνει στη δουλειά απλά; Γιατί όλα θα μας πάνε. Η να χώσω χρήμα, οπότε και μπετονιέρα να περάσει από πάνω, να βγώ και απλά να ξεσκονίσω το …πέτο;

Γι αυτό ότι γράφω, πρέπει να τα διαβάζει ο καταναλωτής, να ρωτάει και μετά, ανάλογα με τις δυνατότητές του, να ψωνίζει ότι του είναι περισσότερο χρήσιμο. Έτσι κι αλλιώς ο …..αερόσακος είναι πλέον στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα, είναι υποχρεωτικός. Έτσι και το ρελέ διαρροής, που είναι για να μας σώσει τη ζωή από ηλεκτροπληξίες, σας το έχω βάλει πιο πάνω στα στάνταρ!! Είναι υποχρεωτική η τοποθέτησή του με νόμο.
Τι μπορεί να συμβεί στο σπίτι μας όταν λείπουμε;
(Μπορεί η μπετονιέρα, να μην περνάει κάθε μέρα από πάνω μας, αλλά η επιστήμη και η τεχνολογία έχει μεριμνήσει και για αυτή την περίπτωση, οπότε…..)
Πάρα πολλά! Τα ηλεκτρολογικά είναι πολύ ύπουλα πράγματα, σατανικά (όπως ισχυρίζονται κάποιοι Πατέρες). Το παραμικρό σφάλμα σε μια εγκατάσταση, εντός των τοίχων μας (κουτιά - σωλήνες κλπ) δρά ανενόχλητο και απαρατήρητο! Από μια κακή διακλάδωση που σπινθηρίζει σιγά σιγά ….επι χρόνια….. από κακό σφίξιμο σε βίδες ρευματοδοτών ή σε συνδέσεις συσκευών, από κακη επαφή γενικότερα του ρεύματος με το χαλκό, μπορούν να συμβούν μέχρι και πυρκαγιές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπανόρθωτες!!
Η τεχνολογία λοιπόν ‘’ανακάλυψε’’ ένα εξάρτημα το οποίο μάλιστα στην Ευρώπη και Αμερική, τοποοθετείται σε πάρα πολλές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι το λεγόμενο: Ανιχνευτής τόξου σφάλματος (AFDD)

(Σας δίνω δουλειά για το Σαββατοκύριακο τώρα …ξέρω, αλλά κάντε τον κόπο και διαβάστε τα. Είναι αρκετά χρήσιμα θεωρώ).
Τι κανει το AFDD; Αξίζει να το τοποθετήσω; Είναι δύσκολο στην τοποθέτηση; Θέλει πολύ χρόνο;
Το AFDD, ανιχνεύει κάθε κακοτεχνία που έχει γίνει στον ‘’ύπουλο’’ τοίχο σας, ή στο πλύμπριζό σας ή στον πίνακα, ή σε σύνδεση κάποιας πρίζας ή συσκευής γενικότερα. Ανιχνεύει τις κακές συσφίξεις παντού εντός της επιτήρησής του, ή τα σφάλματα μονώσεων των αγωγών με αποτέλεσμα να γίνει κάποιο arc και να πάρουμε φωτιά!!
Διαβάστε στους παρακάτω σύνδεσμους αναλυτικά για το τι είναι το AFDD και μην παραλείψετε να δείτε το βίντεο, είναι αρκετά ενδιαφέρον...
Τοποθετείται μέσα στον πίνακα και είναι ένα ‘’αξεσουάρ’’ το οποίο αξίζει η τοποθέτησή του αβλεπή!! Φανταστείτε να λείπετε από το σπίτι και το φαινόμενο ARC να εκδηλωθεί εκείνο το χρονικό διάστημα. Μπορεί να γίνει με το που κλείσετε την πόρτα ή σε μια εβδομάδα ή μήνα …..η και ποτέ, μη τα δραματοποιούμε όλα (είναι κάτι σαν τη μπετονιέρα).
Μοναδικό μειονέκτημα του AFD θεωρώ πως είναι η τιμή αγοράς του. Είναι ένα αρκετά ακριβό εξάρτημα το οποίο αν υπολογίσουμε ότι πρέπει να τοποθετείται σε κάθε γραμμή, τότε όσο περισσότερες γραμμές έχουμε πρέπει να το πολαπλασιάσουμε με την τιμή του κάθε AFD για να υπολογίσουμε το συνολικό κόστος! Αν έχουμε ας πούμε 10 κυκλώματα και θέλουμε AFD και στα 10 τότε το κόστος μόνο της αγοράς ανέρχεται στα 150ευρώ περίπου το κομμάτι!!! Αρα μιλάμε για μια συσκευή με πολύ υψηλό κόστος.
Ωραία, καταλάβαμε και τη δουλειά ενός AFDD και τι είναι το ARC, Ας περάσουμε τώρα, σε μερικά άλλα ‘’αξεσουάρ’’ που μπορούμε να τοποθετήσουμε στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα και τα οποία είναι για την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των συσκευών μας….
Επιτηρητής τάσης

Το σημαντικότερο εξάρτημα κατά την άποψή μου, μετά από το ρελέ διαρροής, είναι ο επιτηρητής τάσης και απώλειας ουδέτερου. Ένα εκάρτημα που πρέπει να γίνει υποχρεωτικό με νόμο κιόλας, διότι είναι η μοναδική συσκευή που κυριολεκτικά σώζει ζωές σε περίπτωση διακοοπής ούδέτερου του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο, τι μπορεί να συμβεί όταν έχουμε κομμένο ουδέτερο στο δίκτυο...και ειδικά από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ! 
Ακόμη ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για πολλούς σπαστικό, επειδή όταν έχουμε φαινόμενα που θα χρειαστεί να λειτουργήσει και εκείνη τη στιγμή βλέπουμε τη Μενεγάκη, μας έρχεται να σπάσουμε και τον επιτηρητή και την τηλεόραση μαζί...
Φανταστείτε τη μπάλα να έχει πάρει τροχιά για το δεξί Γάμα του Σαργκάνη (που τον θυμήθηκα ε; ) και τη στιγμή που περνάει πάνω από τα χέρια του…… κόβει το ρεύμα ο επιτηρητής !!! Τον άτιμο….. γυναίκααααα, φώναξε τον ρημαδοηλεκτρολόγο που μας το τοποθέτησε, να το ξηλώσει!
Και όμως, ο επιτηρητής τάσης, μας δείχνει κάθε πρόβλημα του δικτύου του παρόχου (ΔΕΔΔΗΕ ας πούμε) και διακόπτει την ηλεκτροδότησή μας, με αποτέλεσμα να μην καεί η τηλεόραση και αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε τη Μενεγάκη, γιατί φράγκα για νέα τηλεόραση…. δύσκολες εποχές!!!
Προσθήκη επιτηρητή τάσης και απώλειας ουδέτερου σε υπάρχον πίνακα

Ο επιτηρητής τάσης μπορεί να είναι μόνο φάσεων αλλά και ουδετέρου, φυσικά προτιμούμε τον δεύτερο (λιγάκι πιο ακριβός) αλλά έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από κάθε κακοτεχνία της ΔΕΔΔΗΕ ή του δικτύου μας γενικότερα. Ένα εργαλείο, που μας δείχνει την πηγή των προβλημάτων στο ρεύμα και μας κάνει να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι πρόβλημα υπάρχει. Γιατί αν κοπεί ο ουδέτερος της ΔΕΔΔΗΕ….. πάλι, κλαύτα Χαράλαμπε! Εκεί θα μας κάψει ότι συσκευή υπάρχει στο σπίτι. Και ποιος ασχολείται μετά (κακώς βέβαια) με αγωγές κατά του παρόχου.
Και ο επιτηρητής τάσης λοιπόν, δεν είναι δύσκολος και ούτε ακριβός θα έλεγα, για τοποθέτηση στον πίνακά μας. Βατό για την τσέπη μας υλικό και απαραίτητο θα έλεγα κυρίως σε δίκτυο ΤΝ…διαβάστε σχετικό άρθρο... Επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου
Άλλο ένα αξεσουάρ σχετικά φτηνούλικο, είναι οι διπολικές ασφάλειες! Τι είναι η διπολική και ποια η χρήση της;

Διαβάστε αναλυτικά τι είναι η διπολική ασφάλεια και γιατί πρέπει να την προτιμάμε... ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ή καλύτερα L+N 
Η ασφάλεια αυτή, μπορεί να τοποθετηθεί ή εξ αρχής στον πίνακα, ή αντικαθιστούμε τις παλιές με τις διπολικές! Αυτό απαιτεί λίγο δουλίτσα παραπάνω εντός του ηλεκτρολογικού μας πίνακα αλλά αξίζει τον κόπο και το ….λίγο χρήμα!
Είναι πολύ χρήσιμο υλικό, ειδικά σε καταναλωτές που έχουν συχνές διαρροές ρεύματος με αποτέλεσμα να πέφτει το ρελέ και περιμένουν δίχως ηλεκτρισμό, το πότε θα έρθει ο ηλεκτρολόγος για την αποκατάσταση (πολλές φορές ξήλωμα του ρελέ ο άθλιος)
Εμφανισιακά, δεν έχει διαφορά με τις απλές ασφάλειες, αλλά την ξεχωρίζουν οι πιο ...ειδικοί από τα ....γραφόμενα επάνω της ...

Η τοποθέτηση μιας διπολικής ασφάλειας βέβαια, προϋποθέτει και ότι έχει γίνει σωστή εγκατάσταση και όχι ένας ουδέτερος για 5 ασφάλειες….. εκεί θα καταλάβετε και το αν ο ηλεκτρολόγος σας έκανε σωστά τη δουλειά του.
Όσοι έχετε φρέσκια εγκατάσταση, καλέστε τον τεχνικό σας και βάλτε του στο τραπέζι αυτή την επιθυμία. Αν σας το απορρίψει….. μη τον συστήσετε ξανά ούτε στο μπαγκλαντές στις καλύβες (σημαίνει ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του) αν σας πει αμέσως το ναι, τότε είναι καλός και προχωρήστε φυσικά στην εγκατάσταση αυτών των ασφαλειών.
Θα σωθείτε πραγματικά...
Φανταστείτε να λείπετε διακοπές και ο καταψύκτης ή το ψυγείο να το έχετε γεμάτο με πράγματα (τρόφιμα) και να πέσει για οποιονδήποτε λόγο το ρελέ διαρροής! Μεγάλη η ζημιά, πολλοί άνθρωποι το έχουν βιώσει. Όταν όμως έχουμε διπολικές ασφάλειες στον πίνακα μας, τότε φεύγοντας τις κατεβάζουμε όλες πλην αυτής που τροφοδοτεί το ψυγείο ή τους καταψύκτες μας. Άρα η μοναδική περίπτωση για να πέσει το ρελέ διαρροής τώρα, είναι να παρουσιάσει πρόβλημα το ίδιο το ψυγείο ή ο καταψύκτης!!! Ε τότε....ας πάει το παλιάμπελο...

ή να πέσει το ρελέ σας σε γιορτή και να περιμένετε ηλεκτρολόγο να έρθει για τη βλάβη και να παραπονιέστε που αργεί στις 3 τη νύχτα κιόλας. Ενώ με τις διπολικές ασφάλειες, θα κλείσετε αυτή τη γραμμή που παρουσιάζει το πρόβλημα και μόνο και θα συνεχίσετε τη γιορτή ή το πανηγύρι, με ασφάλεια και ….χωρίς ένα πορτατίφ, ή χωρίς το φώς του σαλονιού…..
Θα κλείσω με ένα τελευταίο εξάρτημα που προτείνω ανεπιφύλακτα, πάρα πολύ χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε σπίτια τα οποά βρίσκονται στην ύπαιθρο και όχι μόνο. Κάθε πίνακας θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένα αντικεραυνικό!! (εγώ στο σπίτι μου πάντως, δεν έχω ακόμη!)
Αντικεραυνικό

Αντικεραυνικό!! Παρα λίγο να το ξέχναγα! Έχουμε παρατηρήσει πολλοί από εμάς, κάθε φορά που χτυπάει ο Θεός Δίας στη γειτονιά μας, να αγοράζουμε καινούργιο ψυγείο ή τηλεόραση την άλλη μέρα ή άλλη συσκευή! Γιατί αυτό; Γιατί δεν είχαμε δώσει λίγα χρήματα να τοποθετήσουμε ένα αντικεραυνικό στον πίνακα.
Είναι μια συσκευή, η οποία θα αρπάξει από το λαιμό, τις μεγάλες υπερτάσεις και θα τις πετάξει με λύσσα στο χώμα! Οπότε θα λέτε στους κεραυνούς…. Από δω ο δρόμος προς τη γη και όχι από τις συσκευούλες μου.
Βέβαια, ένα αντικεραυνικό, θα αρπάξει τα μεγάλα ρεύματα (εκατοντάδες χιλιάδων βολτ) να τα πετάξει στα ‘’σκουπίδια’’. Όμως κάποια ρεύματα (μερικές χιλιάδες βολτ) θα γλυτώσουν από το Αντικεραυνικό και θα περάσουν (δυστυχώς) προς τις συσκευές μας. Εκεί θα πρέπει να βάλουμε συσκευούλες πρίζας, οι οποίες βουτάν απ το λαιμό, ότι έχει γλυτώσει από το αντικεραυνικό, με αποτελέσματα θεαματικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ότι σας αναφέρω στο παρόν άρθρο, εννοείται ότι προτείνω πάντα να κοιτάτε κάτι επώνυμο. Να ψάχνεστε στο ιντερνετ εννοείται, αλλά μόλις βλέπετε κινέζικο, 30 και 50% κάτω σε τιμή από τα επώνυμα….. μακριά. Το ηλεκτρολογικό υλικό αφορά την δική σας ασφάλεια και των παιδιών σας, αλλά και του σπιτιού η του καταστήματός σας.
Υπάρχουν εταιρείες επώνυμες, λίγο πολύ γνωστές σε όλους, από τις οποίες πρέπει να προτιμάτε το υλικό τους. Καλώς ή κακώς, είναι οι μόνες που κάθε υλικό το δοκιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια πριν σας το προωθήσουν.

Μια σημαντική παρατήρηση: Οτιδήποτε υλικό σε ηλεκτρολογικό πίνακα, να κοιτάτε να είναι καλά σφιγμένες οι βίδες. Χαλαρό σφίξιμο προκαλεί ηλεκτρολογικές πυρκαγιές