ELECTROMAGNETIC VALVES AND ELECTRIC VALVES - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΒΑΝΕΣ



Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στοιχεία ελέγχου ρευστών και χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές. Τα καθήκοντά τους είναι να σταματούν ή να επιτρέπουν τη ροή υγρών ή αερίων.


Bαλβίδα σωληνοειδών είναι ένα σωληνοειδές πηνίο μαγνητική έλξη να ξεπεράσει τον πυρήνα βαλβίδα πίεσης άνοιξη, ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο, η δομή είναι απλή, φθηνή, και μόνο διακόπτη?
Δύναμη είναι οδηγείται από τον κινητήρα των πυρήνων βαλβίδων, ηλεκτρικές βαλβίδες (βαλβίδα διακοπής), το στέλεχος της βαλβίδας και η βαλβίδα ελέγχου. Βαλβίδες είναι δύο-εργασία που είναι πλήρως ανοικτή και πλήρως κλειστό, βαλβίδα ελέγχου τοποθετείται επάνω από την ηλεκτρική βαλβίδα positioner, μέσα από δυναμική σταθερότητα του κανονισμού κλειστού βρόχου για να κρατήσει την βαλβίδα σε μία θέση. διακόπτης: Οδικώς μέσω της σπείρας βαλβίδα σωληνοειδών μπορεί να είναι μόνο ή απενεργοποίηση, διακόπτης, όταν ο χρόνος είναι σύντομη. Ηλεκτρική βαλβίδα, δίσκοι είναι γενικά χρησιμοποιούνται κινητήρα, άνοιγμα/κλείσιμο δράση παίρνει κάποιο χρόνο για να ολοκληρώσετε την αναλογική, μπορείτε να προσαρμόσετε.


Μια από τις πολλές εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού είναι και ο έλεγχος διέλευσης υγρών ή αερίων μέσα από σωλήνα.Το στοιχείο που κάνει αυτή τη δουλειά λέγεται ηλεκτροβάνα ή ηλεκτροβαλβίδα.
Ένα πηνίο που δέχεται συγκεκριμένη και ορισμένη τάση, δημιουργεί αρκετή ηλεκτρομαγνητική δύναμη για να τραβήξει τον σιδερένιο κυλινδρικό πίρο που είναι στην μέση του πηνίου και συνδέεται με το υλικό που ταπώνει ή αφήνει ελεύθερη την διέλευση του αέριου ή υγρού.
Αναλογική τρίοδη βάνα για ψυχρό νερό για χρήση ψύξης χώρου


Αν η εντολή είναι αναλογική, συνήθως 0 με 10 volts dc και αντί για ηλεκτρομαγνήτη υπάρχει μοτέρ ελέγχου, τότε η βάνα μπορεί να πάρει όλες τις ενδιάμεσες τιμές εκτός από τέρμα ανοιχτή ή τέρμα κλειστή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια η θέση του πίρου και κατ΄ επέκταση π.χ. της θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενο χώρο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βανών ανάλογα με την χρήση, π.χ. αντοχή σε πίεση, διάσταση σωλήνας (συνήθως μετρήσιμη σε ίντσες), υλικό διέλευσης, αντιεκρηκτικότητα κ.τ.λ. Αν η βαλβίδα είναι ανοιχτή όταν δεν είναι υπό τάση το πηνίο της, η διέλευση είναι ελεύθερη και η βαλβίδα είναι και ονομάζεται normaly open . Αν είναι κλειστή είναι normaly close. Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται μια ηλεκτροβάνα ατμού.


Αναλογική βάνα ατμού για έλεγχο θερμοκρασίας χώρου μηχανής παραγωγής. Ένα σημείο προσοχής είναι το "κάψιμο" του πηνίου της ηλεκτροβαλβίδας. Αν η ηλεκτροβαλβίδα είναι υπό τάση χωρίς να έχει τοποθετηθεί στην υποδοχή της το μεταλλικό της μέρος, αν δηλαδή είναι "στον αέρα", μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα καεί λόγω του μεγαλύτερου ρεύματος που θα περνάει από το πηνίο από την έλλειψη του σιδηροπυρήνα - πίρου. Οι αναλογικές χρειάζονται τρεις αγωγούς για τον έλεγχό τους και οι απλές δυο αγωγούς, εξαιρούμενης βέβαια της γείωσης που δεν είναι πάντα απαραίτητη στις χαμηλές τάσης λειτουργίας.

Προγραμματιζόμενη Θηλυκή Ηλεκτροβάνα 1in, ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ (IP 68) EN gecom.gr








Ένα πηνίο που δέχεται συγκεκριμένη και ορισμένη τάση, δημιουργεί αρκετή ηλεκτρομαγνητική δύναμη για να τραβήξει τον σιδερένιο κυλινδρικό πίρο (plunger) που είναι στην μέση του πηνίου και συνδέεται με το υλικό που ταπώνει ή αφήνει ελεύθερη την διέλευση του αέριου ή υγρού (μεμβράνη) .




Αν η βαλβίδα είναι ανοιχτή όταν δεν είναι υπό τάση το πηνίο της, η διέλευση είναι ελεύθερη και η βαλβίδα είναι και ονομάζεται normaly open . Αν είναι κλειστή είναι normaly close. 


Αν η εντολή είναι αναλογική, συνήθως 0 με 10 volts dc και αντί για ηλεκτρομαγνήτη υπάρχει μοτέρ ελέγχου, τότε η βαλβίδα (ηλεκτροβάνα) μπορεί να πάρει όλες τις ενδιάμεσες τιμές εκτός από τέρμα ανοιχτή ή τέρμα κλειστή.
 Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια η θέση του πίρου και κατ΄ επέκταση π.χ. της θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενο χώρο.
Οι αναλογικές χρειάζονται τρεις αγωγούς για τον έλεγχό τους και οι απλές δυο αγωγούς, εξαιρούμενης βέβαια της γείωσης που δεν είναι πάντα απαραίτητη στις χαμηλές τάσης λειτουργίας.


Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ηλεκτροβαλβίδων ανάλογα με την χρήση, π.χ. αντοχή σε πίεση, διάσταση σωλήνας (συνήθως μετρήσιμη σε ίντσες), υλικό διέλευσης, αντιεκρηκτικότητα κ.τ.λ.
Τα πηνία είναι η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτροβαλβίδων και η ποιότητα της κατασκευής τους χαρακτηρίζει καίρια την ποιότητα αυτών των βαλβίδων.
Τα διάφορα πηνία συνήθως λειτουργούν σε τάση 400V, 24V ή 12V AC ή DC αναλόγως του τύπου της εγκαταστάσεως που έχουμε επιλέξει.
Ένα σημείο προσοχής είναι το "κάψιμο" του πηνίου της ηλεκτροβαλβίδας. Αν η ηλεκτροβαλβίδα είναι υπό τάση χωρίς να έχει τοποθετηθεί στην υποδοχή της το μεταλλικό της μέρος, αν δηλαδή είναι "στον αέρα", μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα καεί λόγω του μεγαλύτερου ρεύματος που θα περνάει από το πηνίο από την έλλειψη του σιδηροπυρήνα - πίρου.


Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες μπορούν να έχουν δύο ή περισσότερους εισόδους- εξόδους.Στην περίπτωση των δύο εισόδων-εξόδων η μια είναι είσοδος και η άλλη έξοδος.
Στην περίπτωση των τριών εισόδων-εξόδων της βαλβίδας η εισροή γίνεται από 2  εισόδους και η εκροή από 1  έξοδο.

Οι τρίοδες ηλεκτροβάνες χρησιμοποιούνται για δύο διαφορετικές, εναλλακτικές παροχές με μία κοινή έξοδο και βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε ηλιακά συστήματα, boilers και αυτονομίες.




ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΑΕΡΙΟΥ
Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες GAS GAS
Με χειροκίνητη επαναφορά, Κανονικά Ανοικτές (N.O.) και Κανονικά Κλειστές (N.C.)
Οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες GAS GAS έχουν σχεδιασθεί για να συνδυασθούν με οποιοδήποτε
σύστημα ανίχνευσης αερίου το οποίο στέλνει ένα προειδοποιητικό σήμα για να διακόψει την κύρια
παροχή όταν ανιχνεύεται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλες οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες
επαναφέρονται χειροκίνητα σύμφωνα με το ιταλικό πρότυπο για τα συστήματα ανίχνευσης αερίου CEI UNI-CIG 70028.


Αρχή λειτουργίας
Κανονικά Ανοικτές (Normally Open, Ν.Ο.) Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας δεν υπάρχει κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι κανένα τμήμα του συστήματος δεν υπόκειται σε φθορά. Δεν υπάρχει ενοχλητικός βόμβος ή ταλαντώσεις και εξοικονομείται ενέργεια. Πάντως, όταν εφαρμοσθεί τάση στο ηλεκτρομαγνητικό πηνίο,ελευθερώνεται ο μηχανισμός φραγής (κλεισίματος).
Για να ξαναοπλισθεί το ηλεκτρομαγνητικό πηνίο, βεβαιωθείτε ότι το πηνίο δεν έχει ρεύμα και
τραβήξτε τη λαβή επαναφοράς. 
Κανονικά Κλειστές (Normally Closed, Ν. C.)
Η κατασκευαστική ακρίβεια αυτών των μοντέλων εγγυάται ότι το αέριο θα διακοπεί, αν διακοπεί η
παροχή του ρεύματος. Επομένως απαιτείται αδιάκοπη παροχή ρεύματος για να διατηρήσει ανοικτή τη
βαλβίδα. Μόλις διακοπεί η τροφοδοσία του πηνίου με ρεύμα, η βαλβίδα κλείνει αυτόματα.
Για να αποφευχθεί τυχαίο κλείσιμο, οι βαλβίδες είναι εξοπλισμένες με ένα μηχανισμό, ο οποίος αγνοεί
διακοπές ρεύματος μικρής διάρκειας (30 msec). Για να ξαναοπλισθεί η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα,
βεβαιωθείτε ότι το πηνίο έχει ρεύμα και τραβήξτε τη λαβή επαναφοράς.

Στην πράξη εκτός από τα κύρια εξαρτήματα (συμπιεστής, συμπυκνωτής, εκτονωτική βαλβίδα και εξατμιστής), σπουδαίο ρόλο παίζουν και τα λεγόμενα βοηθητικά εξαρτήματα της ψυκτικής μηχανής. Τα βοηθητικά εξαρτήματα τοποθετούνται στην εγκατάσταση για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω σκοπούς:
1) Να προστατεύουν την εγκατάσταση
2) Να βελτιώνουν την απόδοση της ψυκτικής μονάδας
3) Να εξασφαλίζουν αυτόματο έλεγχο της λειτουργίας της εγκατάστασης
4) Να δημιουργούν προϋποθέσεις για μια οικονομικότερη λειτουργία της ψυκτικής μονάδας
H ποικιλία των διαφόρων ειδών βοηθητικών εξαρτημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Μερικά από τα βοηθητικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τους ψυκτικoύς είναι τα ακόλουθα:


Φίλτρο ξηραντής
Υγρασία ή υδρατμός και ξένα μικρoσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε κάθε ψυκτική εγκατάσταση. Η υγρασία μπορεί να παγώσει μέσα στο ακροφύσιο της εκτονωτικής βαλβίδας, να οξειδώσει μεταλλικά τμήματα της εγκατάστασης και να υγράνει τα τυλίγματα του ηλεκτροκινητήρα, γεγονός που, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσει σε κάψιμο του ηλεκτροκινητήρα και σε διάσπαση του ψυκτελαίου. Από την άλλη πλευρά, ξένα μικροσωματίδια, μπορεί να ρυπαίνουν το ψυκτέλαιο και να συσσωρευτούν τελικά σε τμήματα των βαλβίδων του συμπιεστή, με αποτέλεσμα αυτές να μη λειτουργούν.
Διάφοροι τύποι φίλτρων - ξηραντών, έχουν επινοηθεί και χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν την υγρασία, τους υδρατμούς και τα ξένα μικροσωματίδια από το ψυκτικό υγρό.
Τα όργανα αυτά φέρουν ένα χυτό πορώδη πυρήνα με μεγάλη συνάφεια προς το νερό. Ο πυρήνας περιέχει ουσίες που εξουδετερώνουν τα τυχόντα πιθανά οξέα και απομακρύνουν τα ξένα μικροσωματίδια από το ψυκτικό κύκλωμα. Για να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία στην εκτονωτική βαλβίδα και στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, το φίλτρο – ξηραντής, κατά κανόνα, εγκαθίσταται στη γραμμή υγρού ακριβώς πριν από αυτά τα δύο εξαρτήματα.



Δείκτης ροής και υγρασίας
Σκοπός αυτών των εξαρτημάτων είναι η εύκολη διαπίστωση της πλήρους φόρτισης της μονάδας με ψυκτικό μέσο. Όταν η μονάδα έχει λιγότερο ψυκτικό από το κανονικό, εμφανίζονται στο δείκτη ροής φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ελαττώνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται η ποσότητα του ψυκτικού. Όταν η μονάδα φορτιστεί με την πρέπουσα ποσότητα ψυκτικού, η ροή στο δείκτη γίνεται συνεχής χωρίς φυσαλίδες. Ο δείκτης υγρασίας αλλάζει χρώμα με την παρουσία υγρασίας στο ψυκτικό υγρό. Συνήθως, εάν δεν υπάρχει υγρασία ο δείκτης υγρασίας έχει χρώμα μπλε, ενώ εάν υπάρχει υγρασία γίνεται ροζ. Για να αποφεύγονται οι παρανοήσεις στην αλλαγή του χρώματος του δείκτη υγρασίας, στα καπάκια των δεικτών ροής υπάρχει πάντα ένα υπόμνημα που μας λέει πιο χρώμα αντιπροσωπεύει την ύπαρξη υγρασίας στο ψυκτικό υγρό (Wet) και πιο δείχνει ψυκτικό απαλλαγμένο από υγρασία (Dry).

Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα
Η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα είναι μια βαλβίδα που ελέγχει τη ροή του ψυκτικού υγρού ή αερίου. Είναι βαλβίδα τύπου «ανοικτή - κλειστή», αυτόματα ενεργοποιούμενη. Χαρακτηριστικό της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα ανοίγματος ή κλεισίματός της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, η γρήγορη αυτή κίνηση της βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει «υδραυλικό πλήγμα». Η κίνηση στον άξονα της βαλβίδας δίδεται μέσω ενός μαγνητικού πηνίου, που όταν ενεργοποιείται ανασηκώνει τον άξονα, που είναι σταθερά συνδεδεμένος με το δίσκο της βαλβίδας.

Λειτουργία ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας
Ø Η κλειστή βαλβίδα παραμένει κλειστή έως ότου ενεργοποιηθεί το πηνίο της. Τότε ανοίγει.
Ø Η ανοιχτή βαλβίδα παραμένει ανοιχτή, καθ' όλο το διάστημα που είναι ενεργοποιημένη, δηλαδή που έχει τάση το πηνίο της. Όταν το πηνίο απενεργοποιηθεί, τότε ο άξονας και η βαλβίδα λόγω του βάρους τους κατέρχονται και κλείνουν τη δίοδο του υγρού ή αερίου.
Η βαλβίδα είναι τότε κλειστή. Προσοχή απαιτείται στη σωστή εγκατάσταση της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας. Ειδικότερα:
Η κατεύθυνση ροής του υγρού ή αερίου μέσα από τη βαλβίδα πρέπει να γίνεται κατά τη σωστή φορά που υποδηλώνεται με ένα βέλος (τόξο) πάνω στο σώμα της βαλβίδας ή η λέξη «ΙΝ». Η βαλβίδα είναι τοποθετημένη σωστά, όταν η πίεση του υγρού ή αερίου, υποβοηθά τη διατήρηση της βαλβίδας σε κλειστή θέση.
Ένα άλλο σημείο που τονίζουν ιδιαίτερα οι κατασκευαστές είναι ο τρόπος επιλογής των βαλβίδων. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την ποσότητα (παροχή) ροής του ρευστού που ελέγχει η βαλβίδα, και όχι με βάση τη διάμετρο της γραμμής.
Τα στοιχεία που πρέπει να δίνονται κατά την παραγγελία ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας είναι:
1) Το είδος ο ρευστού που θα ελεγχθεί (π.χ. Φρέον R404Α)
2)Το μέγεθος των συνδέσμων (πχ. ¼ )
3)Το είδος των συνδέσμων (πχ. κολλητός ή φέρον σπείρωμα - Φλερ)
4)Η τάση και η συχνότητα λειτουργίας του πηνίου (πχ. 220 Volt/50 Hz)

Παρατήρηση:
Η ηλεκτρική τροφοδότηση της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας γίνεται «εν σειρά» από χρονοδιακόπτη.
Να ευχαριστήσουμε τους ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για το εκπληκτικό τεχνολογικό περιεχόμενο και τα υπέροχα άρθρα που δημοσιεύουν στο blog τους.