Οι διακόπτες και οι μπρίζες έχουν γίνει πλέον καθημερινό στοιχείο χρήσης για κάθε σπίτι μικρό ή μεγάλο. Όμως για την σωστή επιλογή και τοποθέτηση τους υπάρχουν κανόνες και συμβουλές.
Η πράξη και η εμπειρία διδάσκουν , ότι παραλείψεις ή λάθη στην φάση της κατασκεύης ενός σπιτιού σε πολές περιπτώσεις είναι δύσκολο να διορθωθούν , ή και αν αυτές διορθώνονται , επιφέρουν κόστος και ταλαιπωρία. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις ακούγεται η συνήθης φράση: Γιατί να μήν το είχα προβλέψει νωρίτερα.............
Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις , ακολουθούμε τις παρακάτω απλές προτάσεις:
· Tον εντοπισμό των σημερινών και μελλοντικών απαιτήσεων σε μπρίζες και διακόπτες.
· Την γνωριμία , σωστή επιλογή και αξιολόγηση των υλικών.
· Την επιλογή των σωστών θέσεων για την τοποθέτηση τους με βάση την ασφάλεια και την άνεση.
· Την καλύτερη εμφάνιση με βάση τον χώρο και το design.
· Tήν ενημέρωση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και εξελίξεις στους διακόπτες και στις μπρίζες.
Μέσα από μία μεγάλη γκάμα διακοπτών φωτισμού και πριζών, από μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, μας προσφέρονται λύσεις που καλύπτουν την κάθε μας απαίτηση, αλλά και αισθητική προτίμηση.
Ας δούμε παρακάτω τα είδη και τη συνδεσμολογία των διαφόρων διακοπτών φωτισμού
Έλεγχος φωτιστικού σημείου με απλό διακόπτη
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε ένα φωτιστικό ή μια ομάδα φωτιστικών από ένα και μόνο σημείο. Έχει δύο επαφές που η μια πηγαίνει στη φάση τροφοδοσίας (ποτέ στον ουδέτερο) και η άλλη στο κάτω μέρος του ντουί της λάμπας ή των λαμπών
Συνδεσμολογία γραμμής ρευματοδοτών
http://users.sch.gr//iliaslamprou/images/stories/askiseis_ehe/project_seet_EHE_socket_circuit.pdf
http://users.sch.gr//iliaslamprou/images/stories/askiseis_ehe/project_seet_EHE_socket_circuit.pdf
Συνδεσμολογία γραμμής τροφοδοσίας ρευματοδότη και φωτιστικού σημείου που ελέγχεται από απλό διακόπτη
Έλεγχος δύο φωτιστικών σημείων με διακόπτη κομμιτατέρ
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε χωριστά δύο φωτιστικά ή δύο ομάδες φωτιστικών από ένα σημείο.
Ουσιαστικά αποτελείται από δύο απλούς διακόπτες.
Έχει τρεις επαφές. Η μία (L) πηγαίνει στη φάση τροφοδοσίας και οι άλλες δύο (με το βελάκι) πηγαίνουν στο κάτω μέρος του ντουί των δύο φωτιστικών αντίστοιχα ή των δύο ομάδων φωτιστικών. Παράδειγμα ο έλεγχος ενός πολύφωτου στο σαλόνι μας.
Έλεγχος φωτιστικού σημείου από δύο διαφορετικές θέσεις με δύο ακραίους διακόπτες αλε-ρετουρ
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε ένα φωτιστικό ή ομάδα φωτιστικών από δύο διαφορετικές θέσεις. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε δύο ακραίους αλε-ρετούρ.
Ουσιαστικά αποτελείται από ένα διακόπτη δύο επαφών. Μιας ανοικτής και μιας κλειστής επαφής. Πατώντας το πλήκτρο η ανοικτή επαφή κλείνει και η κλειστή ανοίγει.
Κάθε ακραίος έχει τρεις επαφές. Η μια επαφή (L) του ενός ακραίου πηγαίνει στη φάση τροφοδοσίας και η αντίστοιχη επαφή του δεύτερου ακραίου (L) πηγαίνει στο κάτω μέρος του ντουί της λάμπας ή της ομάδας λαμπών. Δεν έχει σημασία σε ποιον ακραίο θα πάει η φάση και σε ποιον η λάμπα. Οι άλλες δύο επαφές του ενός ακραίου (1 και 2) πηγαίνουν στις αντίστοιχες δύο επαφές (1 και 2) του άλλου ακραίου. Παράδειγμα το φωτιστικό ενός υπνοδωματίου που ελέγχεται και από την πόρτα εισόδου και από το διακόπτη πάνω από το κρεβάτι μας.
Έλεγχος φωτιστικού σημείου από δυο διαφορετικές θέσεις με ρελέ καστάνιας και μπουτόν
Μπορούμε αντί για ακραίους αλερετούρ να χρησιμοποιήσουμε μπουτόν και ρελέ καστάνιας. Πατώντας οποιοδήποτε μπουτόν ανάβουμε και σβήνουμε τη λάμπα.
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε ένα φωτιστικό ή ομάδα φωτιστικών από τρεις διαφορετικές θέσεις.
Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε δύο ακραίους αλε-ρετούρ και ένα μεσαίο.
Κάθε ακραίος, όπως έχουμε πει, έχει τρεις επαφές. Η μια επαφή (L) του ενός ακραίου πηγαίνει στη φάση τροφοδοσίας και η αντίστοιχη επαφή του δεύτερου ακραίου (L) πηγαίνει στο κάτω μέρος του ντουί της λάμπας ή της ομάδας λαμπών. Δεν έχει σημασία σε ποιον ακραίο θα πάει η φάση και σε ποιον η λάμπα. Οι άλλες δύο επαφές του ενός ακραίου (1 και 2) πηγαίνουν στις δύο επαφές (με αστεράκι) του μεσαίου και οι άλλες δύο επαφές του δεύτερου ακραίου (1 και 2) πηγαίνουν στις δύο επαφές (με βελάκι ) του μεσαίου . Παράδειγμα το φωτιστικό ενός υπνοδωματίου που ελέγχεται και από την πόρτα εισόδου και από τους διακόπτες πάνω από τα δύο κρεβάτια μας.
Διπλός αλερετούρ
Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε δύο φωτιστικά ξεχωριστά ή δύο ομάδες φωτιστικών από δύο διαφορετικά σημεία.
Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε δύο διπλούς αλερετούρ.
Κάθε διπλός αλερετούρ έχει έξι επαφές. Στις δύο επαφές του ενός διπλού αλερετούρ (με τα βελάκια εισόδου στο διακόπτη) πηγαίνει η φάση τροφοδοσίας και στις δύο ίδιες επαφές του άλλου διπλού αλερετούρ (με τα βελάκια εισόδου στο διακόπτη) πηγαίνουν τα κάτω μέρη των ντουί των δύο λαμπών.
Οι άλλες 4 επαφές του ενός διπλού αλερετούρ (με τα βελάκια εξόδου στο διακόπτη) πηγαίνουν στις αντίστοιχες ίδιες επαφές (με τα βελάκια εξόδου στο διακόπτη) του άλλου διπλού αλερετούρ.
Παράδειγμα ο έλεγχος ενός πολύφωτου στο σαλόνι από δύο διαφορετικά σημεία.
Reblog https://oaedhlectrologoi.blogspot.com/
Να ευχαριστήσουμε τους ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για το εκπληκτικό τεχνολογικό περιεχόμενο και τα υπέροχα άρθρα που δημοσιεύουν στο blog τους.