ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) (Πιστοποιητικό)

Νέα ονομασία από 01/11/2011: ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) 
Παλαιότερες ορθές ονομασίες: Πιστοποιητικό Ηλεκτρικής Εγκατάστασης - Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου -  Πιστοποιητικό ΔΕΗ


Προς Ηλεκτρολόγους:
Τεράστια προσοχή από Ηλεκτρολόγους, είτε είναι κατώτερων σχολών, είτε είναι απο ΑΕΙ κλπ, όσο αφορά την υπογραφή που βάζουνε. Οι απαιτήσεις πλέον είναι μεγάλες σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση και η ασφάλεια από ηλεκτροπληξία είναι το σημαντικότερο σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση, είτε είναι σε κατοικία είτε σε βιομηχανία. Πρέπει να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές του ΕΛΟΤ, όχι γιατί έτσι το λέει ο ΕΛΟΤ, αλλά μετά απο πολλές δεκαετίες μετρήσεων και βελτιώσεων των υλικών και εργαλέιων πάνω στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου και μεγαλύτερη βάση στον ανθρώπινο παράγοντα (ασφάλεια απο ηλεκτροπληξία) γράφτηκε ο περιβόητος ΕΛΟΤ. Οπότε εμείς πρέπει να εκτελούμε τη δουλειά μας πάντα βάση προτύπων, διότι υπάρχει και η περίπτωση ατυχήματος απο ηλεκτροπληξία κάποιου ανθρώπου. Ειδικά τότε, τα πράγματα για αυτόν που υπογράφει, εαν δεν έχει τηρήσει τα πρότυπα, θα είναι πολύ δύσκολα !!
Στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο δείτε συγκεντρωμένα, πρόσφατα περιστατικά ηλεκτροπληξίας στη Χώρα μας, καθώς και τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο υπογράφων την ΥΔΕ: ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ
Θα ξεκινήσω με ορισμένους χρήσιμους συνδέσμους, με εργαλεία και άρθρα, τα οποία ειναι ειδικά για Ηλεκτρολόγους, ώστε μία ΥΔΕ να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με βάση τον ΕΛΟΤ:
Χρήσιμοι συνδέσμοι:
  6) Γείωση
Εδώ μπορείτε να βρείτε και να εκτυπώσετε:
Όταν χρειαστούμε λοιπόν, ΥΔΕ, η διαδικασία έχει ως εξής, θα την περιγράψουμε σε πολύ απλή γλώσσα να είναι κατανοητή απο τον καθένα:
Α) Βρίσκουμε έναν ηλεκτρολόγο, με τον οποίο κανονίζουμε να έρθει στο σπιτι μας, στο γραφείο μας ή το κατάστημά μας.
Β) Ο ηλεκτρολόγος, πρέπει να ανοίξει τον ηλεκτρικό πίνακα ώστε να μπορέσει να πάρει τις μετρήσεις της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Γ) Ο Ηλεκτρολόγος μία μια, πρέπει να μετρήσει όλες οι γραμμές της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης, με ειδικό όργανο. 

Δ) Αν δεν έχετε, είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό πίνακα, το οποίο πρέπει και αυτό να μετρηθεί. Επίσης, κάθε ''κακό'' σημείο που θα επισημανθεί από τον Ηλεκτρολόγο, πρέπει να αποκατασταθεί και οι μετρήσεις εντός προβλεπόμενου χρον
ικού ορίου να επαναληφθούν.
βλ. Εικόνες για ''οικιακό'' ρελέ διαρροής, τριφασικό και μονοφασικό:

Ε) Ο Ηλεκτρολόγος, πρέπει να κάνει μέτρηση της γείωσης (το πιό βασικό! Αν δεν υπάρχει γείωση στην εγκατάσταση, αρκετά συχνό φαινόμενο σε παλιές εγκαταστάσεις, ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας είναι σχεδόν βέβαιος)
Ζ) Ο Ηλεκτρολόγος, αν δεν έχετε κάτοψη απο μηχανικό ή σε μορφή PDF σε αρχείο στον υπολογιστή σας, πρέπει να φτιάξει εκείνη την ώρα μία κάτοψη του οικήματος, πρόχειρα σε μια κόλλα χαρτί και κατόπιν στο γραφείο του να τη φτιάξει ηλεκτρονικά με το κατάλληλο πρόγραμμα. (θα δείτε παρακάτω)
   βλ. εικόνα τυχαίας κάτοψης:


Η) Ο Ηλεκτρολόγος, παίρνει τις κατόψεις και τις μετρήσεις, μεταβαίνει στο γραφείο του και αποτυπώνει στην υπεύθυνη δήλωση, πρωτόκολλο ελέγχου, έκθεση παράδοσης και στα σχέδια, ότι αποτελέσματα πήρε απο το οίκημά σας. Η χειρόγραφα ή σε ειδικό πρόγραμμα, πλέον, μηχανογραφημένα... Το PanelCAD για Εγκαταστάτες και το  caddy electrical  είναι τα προγράμματα, που κάθε ηλεκτρολόγος, πρέπει να χρησιμοποιεί! Έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για την παραγωγή της ΥΔΕ θα βρείτε εδώ: Βοηθός ΥΔΕ

Θ) Ο Ηλεκτρολόγος, κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών πάει στο σωματείο που ανήκει, ώστε να θεωρήσει την ΥΔΕ.

 Ι)  Ο Ηλεκτρολόγος, σας κλείνει ραντεβού να σας παραδώσει την ΥΔΕ. Ο πελάτης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μας υπογράφει στις σελίδες ότι: Όλα όσα αναγράφει στην ΥΔΕ ο ηλεκτρολόγος για την κατάσταση της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης, είναι σωστά και αληθή.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και με την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχουμε στον ηλεκτρολόγο μας, μεταβαίνουμε στη ΔΕΗ για τις διαδικασίες επαύξησης ρεύματος - νέας παροχής - αλλαγής ονόματος κλπ.

Ερωτήσεις:
Πόσο κοστίζει η έκδοση ΥΔΕ;
1) Προς Ηλεκτρολόγους: Κάντε τη δώρο, απλά να μετράτε την εγκατάσταση και ειδικά τη γείωση και το ρελέ διαρροής.
2) Προς καταναλωτή (πελάτη): Να απαιτείτε από τον ηλεκτρολόγο που θα αναλάβει, να προβαίνει σε μετρήσεις, ειδικά του ρελέ και της γείωσής σας. Σεβαστείτε τη ζωή των παιδιών σας και μετά τη δική σας. Είναι το σημαντικότερο να έχετε μετρήσεις και παρατηρήσεις (αν είναι εκτός προδιαγραφών κάποια σημέια) ώστε να κάνετε όποιες διορθώσεις χρειάζεται. Εμπιστευτείτε τον ηλεκτρολόγο που θα έρθει με το ειδικό όργανο στο σπίτι σας και τίποτε άλλο. Όσο για την τιμή.....θα τα βρείτε μαζί του.
Κάθε πότε απαιτείται έκδοση ΥΔΕ (πιστοποιητικό ηλεκτρικής εγκατάστασης);
1 Κατοικίες (αλλαγή ονόματος λογαριασμού) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια.
2 Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 7 χρόνια.
3 Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι με εύφλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
4 Χώροι ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο.
5 Επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο (μαρίνες, πισίνες, κάμπινγκ) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε ένα χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης τους, πριν από την επανασύνδεση.
Αναλυτικά για κάθε χώρο που ενδιαφέρεστε, πχ Εργοστάσιο, κτίριο, καφετέρια, τράπεζα, περίπτερο, εστιατόριο, παιδικές χαρές κλπ μπορείτε να δείτε εδώ:  Κατηγορίες χώρων Επανελέγχου ΕΗΕ
Σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται έκδοση ΥΔΕ;
1 Όταν ο πελάτης ζητήσει αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η και έχει λήξει η ΥΔΕ
2 Όταν ο πελάτης ζητήσει επανασύνδεση και έχει λήξει η ΥΔΕ
3 Για ηλεκτροδότηση εργοταξιακής παροχής. (ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ)
4 Μετά την αποπεράτωση της κατασκευής κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης και πριν να τεθεί σε λειτουργία από τον χρήστη, για να διαπιστωθεί ότι έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ ΗD 384 αλλά και της ισχύουσας Νομοθεσίας. (ΝΕΑ ΠΑΡΟΧΗ)
5 Μετά από την αποπεράτωση των σχετικών εργασιών και πριν να τεθεί σε λειτουργία η επέκταση ή το τροποποιημένο τμήμα της εγκατάστασης
Από τι έγγραφα αποτελείται η ΥΔΕ;
Συνοπτικά λοιπόν, η Νέα ΥΔΕ αποτελείται απο τα παρακάτω:
4 Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΚΕΗΕ (εάν είναι παλιά εγκατάσταση πριν τον Μάρτιο του 2006 ή εάν σε μια εγκατάσταση συνυπάρχουν και τα δύο πρότυπα).
5 Σχέδιο μονογραμμικό του ηλεκτρικού πίνακα της εγκατάστασης.
6 Κάτοψη με την όδευση των ηλεκτρικών γραμμών της εγκατάστασης και τις θέσεις των διακοπτών, φωτιστικών, πριζών, φωτιστικών ασφαλείας, κινητήρων, πινάκων, θερμοστατών κλπ.

Το παρακάτω είναι ένα απο τα όργανα που χρησημοποιούνται για τις μετρήσεις της Ηλεκτρικής μας εγκατάστασης:
Metrel Eurotest XA

  6) Γείωση
Έκκληση προς όλους τους καταναλωτές...Να απαιτείτε από τον Ηλεκτρολόγο σας, να έρθει στο χώρο σας και να μετράει την εγκατάστασή σας. Ειδικά, να του τονίζετε να σας μετράει τη γέιωση και το ρελέ διαρροής. Αυτή η συμβουλή ειδικά για όσους ψάχνετε ΥΔΕ, στο google ή στη ΔΕΗ έξω απ τα γραφεία της. Σκεφτείτε την προσωπική σας ασφάλεια από ηλεκτροπληξία αλλά κυρίως των παιδιών σας.