Συχνές Ηλεκτρολoγικές Βλάβες

Συχνές Ηλεκτρολoγικές Βλάβες




Συχνά όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας αντιμετωπίζουμε βλάβες στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση ή τις ηλεκτρικές μας συσκευές. Ο εντοπισμός και η επιδιόρθωση τους από κάποιον ηλεκτρολόγο είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη για να έχουμε σίγουρο και σωστό αποτέλεσμα. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές βλάβες;


Θερμοσίφωνας

Ελέγχουμε αν ανάβει το λαμπάκι στον πίνακα του σπιτιού. Αν δεν ανάβει τότε πιθανόν να έχει χαλάσει η ασφάλεια του θερμοσίφωνα. Αν ανάβει και δεν έχουμε ζεστό νερό είναι πιθανό να έχει χαλάσει είτε ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα, είτε να έχει καεί η αντίσταση του θερμοσίφωνα η οποία και ζεσταίνει το νερό.


Καμμένη ασφάλεια

Αν παρατηρούμε ότι το σπίτι δεν έχει ρεύμα ελέγχουμε πρώτα αν έχουμε διακοπή ρεύματος. Στην συνέχεια ελέγχουμε με λεπτομέρεια τον πίνακα του σπιτιού και παρατηρούμε αν υπάρχουν κατεβασμένες επιμέρους ασφάλειες. Αν όλες η ασφάλειες είναι ανεβασμένες και δεν έχουμε ρεύμα, το πιο πιθανό είναι να έχει καεί η ασφάλεια είτε στον πίνακα είτε στο ρολόι της ΔΕΗ.


Χαλασμένη ασφάλεια

Αν δεν ανάβουν τα φώτα στο δωμάτιο και δεν λειτοθργούν οι ηλεκτρικές συσκευές, το πιθανότερο είναι να έχει πέσει κάποια ασφάλεια στον πίνακα. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε το πιθανότερο είναι να έχει χαλάσει η ασφάλεια και να θέλει αντικατάσταση.

Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής γραμμής

Σε παλιές κυρίως εγκαταστάσεις, όπου οι ηλεκτρικές γραμμές είναι λίγες και ταλαιπωρημένες, οι γραμμές του ρεύματος συχνά βραχυκυκλώνουν. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η υπερφόρτωση των ηλεκτρικών γραμμών και στην περίπτωση αυτή απαιτείται η επισκευή – αντικατάσταση του τμήματος που έχει βλάβη. Να αποφεύγετε σε παλιές εγκαταστάσεις την ηλεκτροδότηση θερμαντικών σωμάτων σε απλές γραμμές (όχι ενισχυμένες). Ενισχυμένη γραμμή είναι για παράδειγμα η γραμμή του πλυντηρίου.


Χαλασμένη πρίζα

 Από τις πιο συνηθισμένες βλάβες είναι μια πρίζα που έχει φύγει ή μια πρίζα που έχει καεί, ακόμα και μια πρίζα που έχει χαλαρωμένες επαφές και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην εγκατάσταση. Αντικαταστήστε άμεσα το ελαττωματικό υλικό.


Βλάβη ηλεκτρικού πίνακα

Αν καταλάβετε έντονη μυρωδιά καμένου που έρχεται μέσα από τον ηλεκτρικό πίνακα τότε πρέπει να κλείσουμε τα φώτα και να σβήσουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Καλούμε ηλεκτρολόγο άμεσα. Κάποιο καλώδιο έχει υπερθερμανθεί ή κάποια ασφάλεια έχει καεί. Το πρόβλημα μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμα και αν η μυρωδιά φύγει, επομένως επικοινωνήστε άμεσα με τον ηλεκτρολόγο σας.


Πέφτει συνεχώς η ασφάλεια

Ο σκοπός για τον οποίο πέφτει η ασφάλεια σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα δεν είναι για να μας σπάσει τα νεύρα εμποδίζοντας μας να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά για να προστατεύσει το ηλεκτρολογικό κύκλωμα του σπιτιού μας. Η ασφάλεια λοιπόν θα πέσει όταν σε κάποιο το σημείο του ηλεκτρολογικού κυκλώματος εμφανιστεί κάποια υπερθέρμανση.
Αν λοιπόν αυτό που κάνετε είναι να σηκώνετε της ασφάλεια κι αυτή συνεχίζει να πέφτει τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι εντοπίσετε αν κάποια από τις ηλεκτρολογικές συσκευές που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο των καλωδίων έχει κάποιο πρόβλημα και μόλις την εντοπίσετε αφαιρέστε την αμέσως.

Αναβοσβήνουν τα φώτα

Τα φώτα είναι λογικό να αναβοσβήνουν και να τρεμοπαίζουν μόνο αν είστε σε κάποια ντίσκο και έχουν ρυθμιστεί με αυτό τον τρόπο για να εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Αν λοιπόν αυτό δεν ισχύει για τη δική σας περίπτωση τότε μπορούν να συμβαίνουν 2 πράγματα.
Είτε υπάρχει κάποια βλάβη της ΔΕΗ στην περιοχή σας και θα πρέπει να καλέσετε για να την αποκαταστήσουν είτε το ηλεκτρολογικό κύκλωμα του σπιτιού σας έχει κάποια βλάβη και θα πρέπει να καλέσετε κάποιον εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο προκειμένου να το αντιμετωπίσετε.

Το φωτιστικό υπερθερμαίνεται 

Όταν το φωτιστικό δεν διαθέτει κάποια μόνωση τότε μπορεί η θερμοκρασία του να αυξηθεί επιφέροντας τον κίνδυνο πιθανής φωτιάς. Σε αυτή την περίπτωση αντικαταστήστε τις παλιές λάμπες με νέες ηλεκτρολογικές λάμπες CFL και LED.

Όταν βάζετε ένα καλώδιο στην πρίζα πετάγονται σπινθήρες

Μην περιμένετε να πιάσει κάποια φωτιά γιατί και οι σπινθήρες που πετάγονται από την πρίζα όταν προσπαθείτε να τοποθετήσετε μέσα ένα καλώδιο δεν είναι λογικοί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια τη δική σας αλλά και της οικογένειάς σας είναι καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο


https://www.youtube.com/watch?v=yQb2JgDh-10



Demonstration of Ghost Voltage in AC Circuits

Demonstration of Ghost Voltage in AC Circuits