Ένα κτίριο για να κατασκευαστεί, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν αποφασιστεί τα συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο, ξεκινούν οι εκσκαφές. Οι εκσκαφές γίνονται για τη θεμελίωση ενός κτιρίου - κατοικίας. Αφού ολοκληρωθούν οι εκσκαφές, θα χρειαστούν ρεύμα τα συνεργεία που θα εργαστούν στο χώρο για εβδομάδες ή μήνες. Για να έρθει λοιπόν το ρεύμα στο εργοτάξιο, χρειάζονται ενέργειες από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου και από τον ιδιοκτήτη, καθώς και τον ηλεκτρολόγο. Η διαδικασία έχει ως εξής:
Εργοταξιακή παροχή.
Τι είναι η εργοταξιακή παροχή;
Είναι μια ολοκληρωμένη ηλεκτροδότηση για εργοτάξιο, δηλαδή για ένα χώρο που θα πραγματοποιηθούν εργασίες οικοδόμησης, πρέπει ο ηλεκτρολόγος να τοποθετήσει ένα πίνακα, μια γείωση και κάποιες πρίζες και αυτόν τον πίνακα θα ηλεκτροδοτήσει από τον κοντινότερο στύλο η ΔΕΔΔΗΕ.
Πως γίνεται;
Κατ αρχήν ο πελάτης πρέπει να μεταβεί στη ΔΕΔΔΗΕ και να κάνει αίτηση εργοταξιακής παροχής. Συνήθως αυτή, για εγκαταστάσεις οικοδομικές κατοικιών είναι Παροχή Νο 2. 3Χ35Α
Οπότε θα έρθει η ΔΕΔΔΗΕ στο εργοτάξιο μας να κάνει αυτοψία, δηλ. να μας πει που ακριβώς θα τοποθετήσουμε την εργοταξιακή κατασκευή ή οποία περιλαμβάνει και κατασκευή από σκυρόδεμα, ώστε επάνω να τοποθετηθούν μετρητής και εργοταξιακός πίνακας.
Τα βήματα του ηλεκτρολόγου…
Αν είμαστε επαρχία (δίκτυο ΤΝ, ουδετέρωση), ο ηλεκτρολόγος μας παραλαμβάνει τον εξοπλισμό από το αρμόδιο γραφείο τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ και τον τοποθετεί ο ίδιος.
Ενώ η ΔΕΔΔΗΕ έρχεται να τοποθετήσει μετρητή στο καβούκι (που ήδη τοποθέτησε πριν ο ηλεκτρολόγος) και το καλώδιο από το στύλο έως το μετρητή.
Αν είμαστε Αθήνα και κάποια προάστια (δίκτυο ΤΤ, άμεση γείωση) ο ηλεκτρολόγος ΔΕΝ τοποθετεί κουτί μετρητή. Το τοποθετεί η ΔΕΔΔΗΕ και αυτό.
Αφού κάνουμε την αίτηση στη ΔΕΔΔΗΕ, ο ηλεκτρολόγος μας θα τοποθετήσει τον εργοταξιακό πίνακα ο οποίος στην περίπτωση μικρού εργοταξίου (έως πολυκατοικία ή μικρό γενικά έργο) θα έχει την παρακάτω μορφή, όπως στις φωτό παρακάτω…
Κατασκευάζουμε γείωση, η οποία χρησιμεύει για να μην πάθει ηλεκτροπληξία κάποιος εργάτης – τεχνικός.
Τοποθετούμε έναν πίνακα ο οποίος υποχρεωτικά θα περιέχει ρελέ διαρροής για πρόσθετη προστασία των συνεργείων από ηλεκτροπληξία και τουλάχιστον 3 ρευματοδότες των 16Α στεγανούς ή εντός του πίνακα οι οποίοι θα είναι ράγας. Για μεγαλύτερα μηχανήματα που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν στο εργοτάξιο θα τοποθετήσουμε και πρίζες μονοφασικές βιομηχανικού τύπου 3Χ20 ή μεγαλύτερες σε Α ανάλογα τις απαιτήσεις και τριφασικές των 4πόλων ή 5 πόλων, πάλι ανάλογα τις απαιτήσεις.
Ο ηλεκτρικός εργοταξιακός πίνακας καλό θα είναι να είναι στεγανός και βαρέως τύπου γενικά, ώστε να είμαστε πιο σίγουροι ότι δε θα βραχεί και ότι έχει αντοχές στη μηχανική καταπόνηση.
Κατόπιν όλων αυτών και αφού έχουμε ενημερώσει τη ΔΕΔΔΗΕ, έρχεται μας συνδέει με το δίκτυο και είμαστε έτοιμοι !!
Θεμελιακή Γείωση
Στα θεμέλια του κτιρίου και πάλι ο Ηλεκτρολόγος αναλαμβάνει δράση !! Πρέπει να κατασκευάσει την υποχρεωτική πλέον Θεμελιακή γείωση η οποία θα προστατεύει το κτίριο μας, καθώς και τους ανθρώπους που θα κατοικούν ή θα εργάζονται σε αυτό, για όσα χρόνια το κτίριο θα στέκεται σε αυτό το σημείο.
Η θεμελιακή γείωση σύμφωνα με το ΦΕΚ 1222/05-09-2006 τεύχος Β΄ αριθ. Φ. Α΄ 50/12081/642 άρθρο 2, καθίσταται πλέον υποχρεωτική σε όλες τις νεοαναγειρόμενες εκ θεμελίων οικοδομές.
Η θεμελιακή γείωση είναι ο καλύτερος τύπος γείωσης και αυτό έχει καθιερωθεί μετά από μετρήσεις σε χιλιάδες κτίρια ανά τον κόσμο. Έχει βρεθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι με τη θεμελιακή γείωση πετυχαίνουμε τιμές αντίστασης γείωσης, που δεν μπορούμε να πετύχουμε με κανένα άλλο τύπο γείωσης. Αν κατασκευαστεί σωστά (και έτσι πρέπει) μας παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια από ηλεκτροπληξία και με κάποια πρόβλεψη και από κεραυνικά πλήγματα.
Αφού τοποθετηθεί ο οπλισμός (σίδερα), ο ηλεκτρολόγος αναλαμβάνει την τοποθέτηση της θεμελιακής, όπου η ταινία τοποθετείται σε κατακόρυφη θέση περιμετρικά της θεμελιώσεως αλλά και σε εγκάρσιες και διαμήκης πεδιλοδοκούς στο κέντρο του κτιρίου συνδεδεμένη ανά 2m με τον οπλισμό.
Εγκατάσταση εντός σκυροδέματος
Εκτός από τη θεμελιακή γείωση, μπορεί να υπάρχουν απαιτήσεις ηλεκτρολογικές και για παροχές ή διάφορα ηλεκτρολογικά γενικώς, εντός του σκυροδέματος. Τότε και με βάση τα σχέδια του επιβλέποντα μηχανικού – αρχιτέκτονα, ο Ηλεκτρολόγος τοποθετεί και αυτές τις παροχές με ειδικές σωλήνες βαρέως τύπου, οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για τεράστιες μηχανικές καταπονήσεις...
Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να έχει ελέχθη η διάταξη της γείωσης και να μετρηθούν οι καλωδιώσεις της με ειδικό όργανο από αδειούχο ηλεκτρολόγο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι αν σε κάποια περίπτωση νιώσουμε έστω μια ελαφριά ηλεκτροπληξία σε κάποια συσκευή που ακουμπήσαμε, να καλέσουμε άμεσα ηλεκτρολόγο για έλεγχο της γείωσης. Όπως, επίσης, ο προληπτικός έλεγχος της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης είναι σημαντικός για να αποφύγουμε τέτοιου είδους «θανάσιμα» ατυχήματα!
Σκαψίματα – Σωληνώσεις
Μετά και τα μπετό, μπαίνουν οι χτίστες να διαμορφώσουν το χώρο. Μόλις τελειώσουν οι χτίστες, εδώ, ξαναπιάνει δουλειά ο Ηλεκτρολόγος.
Αν η εγκατάσταση είναι απλή, έχοντας τα βασικά μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης ξεκινάει, σκάβοντας τους τοίχους ώστε να περάσει τις κατάλληλες σωληνώσεις, για σημεία φωτισμού – ρευματοδοτών κλπ που χρειάζεται ο χώρος, σε σημεία που έχει σημαδέψει με τον ιδιοκτήτη του χώρου.
Επειδή οι απαιτήσεις μιας αρκετά σύγχρονης κατοικίας είναι υψηλές, είναι λιγάκι χλωμό το αν θα χωρέσουν οι διελεύσεις σωληνώσεων επάνω στους τοίχους. Αναγκαστικά θα περάσουμε στην ενδοδαπέδια εγκατάσταση, που εκεί συνήθως δεν έχουμε πρόβλημα χώρου ή διελεύσεων.
Αν η εγκατάσταση είναι πιο απαιτητική, εκεί χρειάζονται σχέδια ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και μελέτης φωτισμού, με τα οποία και βάση ποσότητας σημείων φωτισμού – ρευματοδοτών και συσκευών, θα αποφασιστεί αν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν εντός της τοιχοποιίας ή εντός πατώματος (ενδοδαπέδιες).
Στον τοίχο ο Ηλεκτρολόγος στηρίζει τις σωληνώσεις με έτοιμο σοβά ή λάσπη την οποία φτιάχνει ο ίδιος. Προσέχουμε τις αναλογίες (στην περίπτωση της λάσπης) τσιμέντου άμμου και ασβέστη, ώστε η λάσπη να ‘’κολλάει’’ και όχι να είναι νερουλή ή σφιχτή πολύ, με αποτέλεσμα οι σωλήνες μας να στηρίζονται και να μη χρειάζεται να γυρίζουμε πίσω να τις μαζεύουμε από το πάτωμα!!
Χρησιμοποιούμε κατάλληλα κουτιά διακλάδωσης, άλλου είδους σε εγκατάσταση τοίχου και βαρέως τύπου σε εγκατάσταση ψευδοροφής. Σε εγκατάσταση ψευδοροφής προβλέπουμε όσο είναι δυνατόν, τα κουτιά να βρίσκονται κοντά σε κάποια θυρίδα επίσκεψης ώστε να είναι προσβάσιμα για οποιαδήποτε αλλαγή ή σφάλμα προκύψει στην πορεία του χρόνου. Σε εγκαταστάσεις πατώματος δεν χρησιμοποιούμε κουτιά. Οι σωλήνες πρέπει να οδεύουν μονοκόμματες από το ένα σημείο τοίχου (όπου μπορούμε να βάλουμε κουτί για διακλάδωση) ως το απέναντι.
Όσο για τα κουτιά διακόπτου, εδώ έχουμε φυσικά αυξημένες απαιτήσεις. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει αποφασίσει τι είδους διακόπτες και ρευματοδότες θα βάλει στο χώρο, οπότε και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα κουτιά. Πλέον, έχουμε συναντήσει διπλά και τριπλά κουτιά, ακόμη και εξάδες. Αυτοί οι συνδυασμοί απαιτούν άλλου είδους υλικό, που η κάθε εταιρεία έχει και διαφορετικό κουτί για τα στοιχεία της. Ενιαία πλαίσια στο διακοπτικό υλικό και πολλά άλλα.
Έχω ακούσει από πολλούς ότι αφήνουν τα κουτιά ώστε να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης όποτε του καπνίσει. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να γίνει. Πολύ δύσκολο να έχει το σωστό αποτέλεσμα διότι, θα γίνουν μερεμέτια αρκετά και μετακινήσεις σωληνώσεων που τυχόν περνούν δίπλα από τα κουτιά μας.
Πιο αναλυτικά για μια εγκατάσταση χωνευτή σε τοίχο ή πάτωμα ή ψευδοροφή
Είχαμε συνηθίσει παλαιότερα πχ: σε μια κρεβατοκάμαρα, ένα σημείο φωτισμού στο κέντρο και ένα σημείο φωτισμού έξω από τη μπαλκονόπορτα, καθώς και 3 ρευματοδότες και 1 κλιματιστικό, 1 λήψη τηλεόρασης και μια τηλεφώνου.
Αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό με την έλευση τεχνολογιών σε μια οικιακή ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Οι πιο απλές από αυτές είναι ένα ηλεκτρικό ρολό, μια ηλεκτρική τέντα, ένα καλώδιο Δικτύου (Ethernet) και μια λήψη τηλεόρασης ξεχωριστή εως το κέντρο μας.
Πλέον όμως οι απαιτήσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες. Μπορούμε σε μια κρεβατοκάμαρα να έχουμε τα παρακάτω: Ψευδοροφή με κρυφούς φωτισμούς ή ταινίες led ή σποτ led και διάφορα σημεία που θα φωτίζουν το δωμάτιο από οροφή προς πάτωμα ή το αντίθετο, σε συνδυασμό με κρυφούς φωτισμούς ντιμαριζόμενους κλπ.
Επίσης μια θέση τηλεόρασης πλέον μπορεί να περιλαμβάνει από ένα καλώδιο TV, ένα καλώδιο δικτύου, ένα καλώδιο HDMI κοντά στην TV ή επειδή κι αυτή η τεχνολογία συχνά αλλάζει, ένα ακόμη καλώδιο UTP το οποίο με τους κατάλληλους μετατροπείς αργότερα, μπορεί να πετύχει όποιο πρότυπο εικόνας και ήχου θέλουμε. Στη θέση του κρεβατιού, ποιος σύγχρονος άνθρωπος δε θέλει ένα καλώδιο Ethernet δεξιά και αριστερά από το κρεβάτι; Άρα μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σπίτι ότι υποχρεωτικά θα έχουμε Δομημένη καλωδίωση, κέντρο TV (που σημαίνει υποχρεωτικά ακτινική εγκατάσταση και όχι καλώδιο από τη μια λήψη TV προς την άλλη.
Επίσης, σε μια σύγχρονη κατοικία μπορούμε να έχουμε: Συναγερμό – πυρανίχνευση, κλειστό κύκλωμα, έλεγχο συσκευών μας μέσω δικτύου, φωτισμοί και ρευματοδότες ελεγχόμενα και αυτά μέσω δικτύου και πολλές άλλες εφαρμογές. Όλα αυτά ελεγχόμενα μέσω υπολογιστή ή ακόμη και Smartphone!!
Άρα το έργο ενός Ηλεκτρολόγου όπως καταλαβαίνετε, πλέον, δεν είναι καθόλου απλό και χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα και συνέπεια. Καθώς και σωστούς υπολογισμούς ώστε να μην ξεχαστεί κάτι από τις απαιτήσεις του πελάτη, διότι μετά είναι αρκετά δύσκολο να υπάρχει αποκατάσταση, ειδικά σε κατοικία που δε θα έχει διελεύσεις μέσω κάποιας ψευδοροφής.
Αφού λοιπόν υπολογισθούν όλα τα παραπάνω, γίνεται η οριζόντια εγκατάσταση σωληνώσεων, η κατακόρυφη εγκατάσταση ή εγκατάσταση εντός πατώματος.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι άλλα για τον τοίχο και άλλα για το πάτωμα και επίσης άλλα για την ψευδοροφή !!
Εντός πατώματος (μετά από το σοβάντισμα):
Η εγκατάσταση στο πάτωμα θα ξεκινήσει εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και οι σοφάδες (επιχρίσματα). Διότι μαζί με τη σωλήνα συνήθως περνάμε και το καλώδιο. Αν δε το κάνουμε αυτό, το πέρασμα καλωδίων μετά, θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο. Στο πάτωμα, θα χρησιμοποιήσουμε σωλήνες βαρέως τύπου οι οποίες αντέχουν σε μηχανικές καταπονήσεις
και καλώδια τύπου ΝΥΜ ή ΝΥΥ.
Απαγορεύεται το Καλώδιο τοίχων (ΝΥΑ) να τοποθετείται εντός πατωμάτων, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εισχώρησης κάποιας υγρασίας εντός σωλήνα και αυτό γιατί ποτέ κανείς δεν κάνει τέλεια τη δουλειά που πρέπει (δεν υπάρχει τέλειο) και δε μιλώ μόνο για τον ηλεκτρολόγο που μπορεί ας πούμε να έχει ενώσει τη σωλήνα στο πάτωμα χωρίς κατάλληλο υλικό, μιλώ και για άλλα συνεργεία τα οποία μπορούν να σπάσουν κάποια σωλήνα και να μην ενημερώσουν και πολλοί άλλοι λόγοι.
Στην Ψευδοροφή (μετά από το σοβάντισμα):
Στις ψευδοροφές θα χρησιμοποιήσουμε καλώδια ΝΥΜ για παροχές ισχύος και κανονικά καλώδια δικτύου ή συναγερμού - CCTV κλπ και όλα αυτά στηριγμένα ή σε σχάρες καλωδίων (εάν υπάρχει το περιθώριο κενού μεταξύ πλάκας και γυψοσανίδας, συνήθως πάνω από 10cm) ή με ειδικά στηρίγματα (κολάρα αποστάσεως ή πεταλούδες ή όπως αλλιώς τα ονομάζει η κάθε εταιρεία).
Απαγορεύεται το σφίξιμο ενός τσούρμου καλωδίων (όπως πολλές φορές έχουμε συναντήσει σε δουλειές) το οποίο περιέχει από καλώδια ισχύος μέχρι UTP, TV, CCTV, συναγερμών κλπ. Πρέπει να γίνει συνήθεια και συνείδηση, ότι τα ασθενή και τα ισχυρά πρέπει να έχουν ξεχωριστή στήριξη και μάλιστα όταν οδεύουν παράλληλα, να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.
Στον τοίχο (μετά το σοβάντισμα):
Εδώ, ήρθε η ώρα να βγάλουμε ξανά από το αυτοκίνητό μας τα εργαλεία μας. Τα βασικότερα εργαλεία για να ξεκινήσουμε το πέρασμα των καλωδίων είναι τα εξής:
Σφυράκι (όχι βαριοπούλα που βλέπω πολλούς και μου ρχεται να τους τη φέρω κατακούτελα) για να βρούμε τα κουτιά διακλάδωσης που, παρ όλα τα χαρτάκια (τσιμεντοσακούλες, ή τηλεφωνικός κατάλογος ή εφημερίδες) που βάλαμε ώστε να βρίσκουμε εύκολα τα κουτάκια μας, έχουν θαφτεί αρκετά βαθιά στο σοβά, εκεί χρειάζεται ένα έμπειρο αυτί και σφυράκι.
Στα κατακόρυφα σημεία που είναι βαθιά, θα τα βρούμε ρίχνοντας νερό μέσα στο σωλήνα και περιμένοντας λίγα δευτερόλεπτα να δούμε την υγρασία να βγαίνει από το σοβά !!Είναι η διαδικασία που θα κάνουμε πριν από κάθε άλλη στο στάδιο της Καλωδίωσης. Πρέπει να ανοίξουμε (βρούμε) όλα μας τα κουτάκια ή τουλάχιστον τα περισσότερα και εφόσον έχουμε πλήρη εικόνα της εγκατάστασης, ξεκινάμε να περνάμε τα καλωδιάκια μας με το παρακάτω εργαλέιο...
Ατσαλίνα. Στην άκρη της δένουμε τα καλώδια που θέλουμε να περάσουμε στην κάθε σωλήνα και αρχίζουμε το τράβηγμα!
Άλλο βασικό εργαλείο είναι το σαπούνι, ή η πούδρα. Το χρησιμοποιούμε ώστε τα καλώδια να περνάνε στις σωλήνες χωρίς παίδεμα, αλλά και για να μην τρίβονται οι μονώσεις με το τράβηγμα. Το καλύτερο πάντως (κατ εμέ) είναι τριμμένο πράσινο σαπουνάκι, με καυστική ποτάσα ή μη, σε μπουκάλι 1 + 1/2 λίτρου, με τρυπούλα στο καπάκι και βρέχουμε στο χεράκι μας στα δύσκολα σημεία.
Ντουφέκι πάνε τα καλωδιάκια μας στις σωλήνες και χωρίς καμία δυσκολία. Το πράσινο σαπουνάκι το προτείνω γιατί γλυστράει αρκετά, ακόμη και στεγνό δε κολλάει το καλώδιο!! Ενώ το απορυπαντικό πιάτων κολλάει μόλις στεγνώσει!!
Άλλο εργαλείο καλωδιώσεων, μια καλή πένσα και ενα μαχαίρι (όχι φαλτσέτα, μετά από πολλά ατυχήματα που έχω δει όσα χρόνια κάνω το επάγγελμα, την απαγορεύω). Παρακάτω μια φωτό της καλύτερης ηλεκτρολογικής πένσας...
Απαγορεύεται στον γενικά, να στριμώχνουμε διαφορετικά κυκλώματα εντός μιας σωλήνας! Δηλαδή, έχω συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 13 καλώδια ΝΥΑ σε σωλήνα 16mm !!!
Αυτό πολύ σύντομα ή μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα όπως: Από καταπόνηση κάποιας μόνωσης να δημιουργηθεί διαρροή ρεύματος από τον έναν αγωγό στον άλλο με αποτέλεσμα βραχυκύκλωμα (πτώση ασφάλειας, διαρροή (πτώση ρελέ διαρροής), ή ακόμη και πυρκαγιά, με τραγικά αποτελέσματα. Επίσης αν χρειαστεί κάποια αντικατάσταση αγωγού στο μέλλον, αυτό θα είναι αδύνατο.
Γενικές σημειώσεις για τοίχο πάτωμα ψευδοροφή:
Όταν έχουμε συνδυασμό, ας πούμε τοίχου και ψευδοροφής, οι σωληνώσεις μας γίνονται μόνο μέχρι το ύψος της ψευδοροφής και λίγα εκατοστά πιο πάνω ώστε να οδεύσουν τα καλώδια στον οροφή, χωρίς να φαίνονται από κάτω. Όμως, σε περίπτωση που θα έχουμε διακλαδώσεις, θα πρέπει τα κουτιά διακλάδωσης να τοποθετούνται κάτω από την ψευδοροφή (ώστε να είναι επισκέψιμα αν χρειαστεί) ή εντός ψευδοροφής (κουτιά εξωτερικού τύπου) αρκεί να είναι κοντά σε θυρίδες επίσκεψης. Άρα σε μια εγκατάσταση που θα υπάρχουν ψευδοροφές, σε εκείνα τα σημεία δεν κάνουμε τίποτα, όλα θα γίνουν μετά τους σοφάδες. Αρκούμαστε μόνο στις κατακόρυφες οδεύσεις σωλήνων.
Αντίστροφα όταν έχουμε εγκατάσταση στο πάτωμα, κάνουμε κατακόρυφες και οριζόντιες διελεύσεις σωληνώσεων και στο πάτωμα δεν κάνουμε τίποτα. Έχουμε προβλέψει όμως σε χαμηλό ύψος, τοποθέτηση κουτιών διακλάδωσης ή διέλευσης, διότι όταν θα εγκαταστήσουμε τις σωλήνες - καλώδια στο πάτωμα, θα πρέπει μπαίνοντας σε διέλευση τοίχου, να γίνει και αλλαγή καλωδίων σε ΝΥΑ.
Καλωδιώσεις:
Περνάμε στις καλωδιώσεις. Μετά το τέλος των εργασιών του σοβατζή (επιχρίσματα) θα έρθει και πάλι ο Ηλεκτρολόγος να τοποθετήσει τα καλώδια εντός των σωλήνων. Είτε αυτές είναι στον τοίχο, είτε να περάσει σωλήνες και καλώδια στο πάτωμα ή στην ψευδοροφή.
Είπαμε ότι, τα καλώδια εντός σωλήνων σε τοίχο είναι τύπου ΝΥΑ, ενώ σε περιπτώσεις πατώματος είναι τύπου ΝΥΜ ή ΝΥΥ.
Αφού περαστούν όλες οι καλωδιώσεις, γίνουν οι διακλαδώσεις, κλείσουν τα καπάκια των κουτιών, καλό είναι ο Ηλεκτρολόγος να κάνει έναν προέλεγχο των εγκαταστάσεων, γιατί σε μια απαιτητική εγκατάσταση, αν γίνει κάποιο λάθος σε κάποιο κουτί ή σε κάποιο καλώδιο, τρέχα γύρευε μετά, με ποιο τρόπο θα το διορθώσει.
Καλωδιώσεις μπορούμε να έχουμε:
A) Ισχύος, που αφορούν φώτα, ρευματοδότες, οικιακές συσκευές, κλιματισμό, κλπ
B) Ασθενών ρευμάτων που περιλαμβάνουν: Συναγερμό, πυρανίχνευση, κλειστό κύκλωμα (CCTV κάμερες),δομημένη καλωδίωση, ήχο – εικόνα (HDMI κλπ), τηλεόραση - SAT - Home cinema κλπ
Για τα ισχυρά ρεύματα υπάρχει ο κανονισμός που ξέρουμε τι θα περάσουμε και πως, τι επιτρέπεται και τι όχι.
Όσο για τα ασθενή, κάθε σημείο απαιτείται, αλλά και επιβάλλεται, να έχει δικό του καλώδιο ξεχωριστό, χωρίς διακλαδώσεις, ειδικά καλώδια σημάτων όπως UTP, RG59, κλπ. Επίσης προτείνεται (σε περιπτώσεις σοβαρής κατοικίας) ένα ολόκληρο ντουλάπι ή κάποιος χώρος τελοσπάντων, που θα περιέχει μόνο το κέντρο των ασθενών ρευμάτων. Σε αρκετά απαιτητικές κατοικίες, είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου Rack ή ακόμη και ολόκληρου δωματίου, το οποίο θα είναι το Control room.
Εκεί θα καταλήγουν τα πάντα και θα πρέπει ο Ηλεκτρολόγος να είναι μερακλής και έμπειρος ώστε να έχει αποτέλεσμα κατ αρχήν λειτουργικά άψογο και καλαίσθητο.
Γειώσεις - Ισοδυναμικές συνδέσεις:
Πρέπει σε αυτό το σημείο κάπου, να δώσουμε βάση στο σημαντικότερο κομμάτι της ηλεκτρολογικής μας εγκατάστασης που είναι η Γείωση. Η γείωση είναι το σημαντικότερο κομμάτι διότι μας προστατεύει από Ηλεκτροπληξία.
Πρέπει ο Ηλεκτρολόγος να δώσει μεγάλη βάση στη συνέχεια των αγωγών γείωσης, να μην υπάρχει πουθενά διακοπή, όλες οι γειώσεις – ισοδυναμικές – μετρητές παρόχου – αλεξικέραυνα κλπ, να είναι όπως πρέπει συνδεμένα.
Όταν κατασκευάσαμε τη θεμελιακή γείωση, αφήσαμε κάποιες αναμονές εντός ή και εκτός του ακινήτου.
Αυτές οι αναμονές πρέπει να τερματιστούν σε ισοδυναμικές μπάρες, όπου πάνω σε αυτές μπορούμε να γειώνουμε έξτρα, κάθε μεταλλική μας συσκευή. Όπως, ανελκυστήρας, ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνο και πολλές άλλες.
Γεννήτρια:
Εκτός από όλες τις παραπάνω καλωδιώσεις, πολλά σπίτια έχουν απαιτήσεις H/Z (Ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους / Γεννήτριας).
Ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, ο Ηλεκτρολόγος πρέπει να υπολογίσει διατομές καλωδίων και αν υπάρχει εξαίρεση, να γίνει ειδική εγκατάσταση με ξεχωριστούς πίνακες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχουν σε σχέδια, στην Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, το ποιες καταναλώσεις θα λειτουργήσουν από H/Z.
Αν τροφοδοτήσει όλο το χώρο το Η/Ζ, θα είναι αρκετά μεγάλο και δεν τίθεται θέμα ξεχωριστής εγκατάστασης.Θα τροφοδοτήσει μέσω κάποιας μεταγωγής αυτόματης, όλη την εγκατάσταση από το γενικό πίνακα της κατοικίας.
Σε περίπτωση που χρειαστούμε κάποια επιλεκτικά φορτία να τα τροφοδοτήσουμε από Η/Ζ σε εγκατάσταση χωρίς μετατροπές ή έξτρα εγκατάσταση, η λύση είναι να τοποθετήσουμε ρελέ φορτίου αποκοπής στους ηλεκτρικούς μας πίνακες. Αυτό σημαίνει ότι μόλις κοπεί η ηλεκτροδότηση από τον πάροχο, αμέσως το ρελέ αποκοπής φορτίου κάνει ON τις επαφές του και το Η/Ζ θα τροφοδοτήσει μόνο τα φορτία που έχουμε υπολογίσει σε αυτά τα ρελέ ισχύος.
Φωτοβολταϊκά:
Υπάρχουν και άλλες λύσεις, που ενώ η εγκατάστασή μας γίνεται κανονικά, μπορούμε να έχουμε και αυτονομία από τον εκάστοτε πάροχο. Αυτές είναι συστήματα με φωτοβολταϊκά, ή με ανεμογεννήτριες ή συνδυασμός όλων!! Σαν βασική ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
Όμως για να προχωρήσουμε σε αυτού του είδους τις λύσεις χρειάζεται πρόσθετη εγκατάσταση και ένας χώρος στο ακίνητο μας που θα τοποθετηθούν οι μπαταρίες, τα inverter, οι πίνακες διανομής και φυσικά χώρος ώστε να τοποθετήσουμε τους ηλιακούς συλλέκτες ή την ανεμογεννήτρια.
Έξυπνο σπίτι:
Δε θα μιλήσουμε για έξυπνο σπίτι σε αυτό το άρθρο, διότι οι ‘’έξυπνες’’ λύσεις που προσφέρουν οι διάφορες εταιρείες, δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) έξυπνες, αλλά είναι λύσεις για να εισπράττει κάποια κέρδη η κάθε εταιρεία από ψιλοπατέντες και ψευτοπακέτα έτοιμων λύσεων που φτιάχνει και κάθε δύο χρόνια (ίσως και πιο γρήγορα) αλλάζει την πατέντα και είναι άχρηστα τα προηγούμενα.
Ήδη ότι έχουμε πει μέχρι τώρα περιλαμβάνει αρκετά έξυπνα πράγματα που δε χρειάζονται παραπάνω ‘’έξυπνες’’ λύσεις. Όταν ένα σπίτι το δικτυώσεις ολοσχερώς, με ένα πλήρη δίκτυο Δομημένης καλωδίωσης, έχεις και τον πλήρη έλεγχο ακόμη και από την άλλη άκρη της γης και δε χρειάζονται μικρολύσεις ‘’έξυπνες’’. Είναι παντελώς περιττές.
Αν τώρα επιμένουμε για έξυπνο πραγματικά σπίτι, θα προχωρήσουμε εξ αρχής σε μια εγκατάσταση Bus.
Η εγκατάσταση Bus είναι πραγματικά πολύ μπροστά σε δυνατότητες αλλά απαιτεί πολύ μεγαλύτερο κόστος σε μια Ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ακριβά συστήματα, οθόνες controllers χειριστήρια, αρκετά και ακριβά εξαρτήματα στους ηλεκτρικούς πίνακες κλπ.
Είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι, που για όποιον επιθυμεί ένα έξυπνο σπίτι, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό είναι μια ολοκληρωμένη λύση, και απλά θα τονίσω και πάλι ότι το κόστος πολλαπλασιάζεται. Γενικότερα τα έξυπνα σπίτια είναι για …λίγους.
UPS:
Σε ένα σπίτι μπορούμε να έχουμε εκτός όλων των άλλων και εγκατάσταση UPS. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουμε τις ακριβές συσκευές μας από διάφορες ανωμαλίες της ηλεκτροδότησης καθώς επίσης έχουμε μια κάποια αυτονομία (ανάλογα τις μπαταρίες) σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Θέλουμε πχ να φύγουμε από το σπίτι και την ώρα που πάμε να κλείσουμε ρολά και λοιπές συσκευές που χρησιμεύουν για την ασφάλεια του ακινήτου, πέφτει το ρεύμα ! Το Ups θα μας δώσει τη δυνατότητα για μερικά λεπτά ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες.
Μια εγκατάσταση Ups απαιτεί, ξεχωριστές γραμμές και ξεχωριστό ηλεκτρικό πίνακα, ώστε να υποστηρίξει τις παροχές ή τις συσκευές που επιθυμούμε. Εκτός αν αγοράσουμε τοπικό ups με το οποίο θα υποστηρίξουμε συγκεκριμένη συσκευή.
Τοποθέτηση εξαρτημάτων - Ηλεκτρολογικών πινάκων - φωτιστικών σωμάτων:
Αφού έχουμε τελειώσει με τις ‘’βαριές’’ εγκαταστάσεις, έρχεται η ώρα, ο Ηλεκτρολόγος, να τοποθετήσει όλο το διακοπτικό υλικό (διακόπτες, , πρίζες) και τους ηλεκτρολογικούς πίνακες, φωτιστικά σώματα, ταινίες led, σποτάκια κλπ
Προσέχουμε λιγάκι την αισθητική σε αυτό το σημείο και προσπαθούμε να τοποθετήσουμε ίσια όλα τα εξαρτήματα.
Οι καλωδιώσεις φωτισμού όταν υπάρχουν ψευδοροφές, ποικίλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις. Θα πρέπει να έχει αποφασίσει εξ αρχής ο πελάτης που θα βάλει φωτισμό και τι είδους φωτισμό, ώστε να αποφεύγονται μετά, τα μερεμέτια. Πρέπει να ανοιχτούν τρύπες στις οροφές για την τοποθέτηση των φωτιστικών, ή κρυφοί φωτισμοί κλπ. Επίσης πρέπει ο πελάτης από πριν να γνωρίζει τι φωτισμό θα βάλει ώστε να γίνει και η κατάλληλη καλωδίωση.
Εκεί είναι που έρχομαι εγώ και επιμένω, όλες οι λήψεις φωτισμού > στον πίνακα, όλα τα σημεία διακοπτών > στον πίνακα και καλώδιο όχι λιγότερο από πενταπολικό σε κάθε περίπτωση. Όταν το κατασκευάσουμε έτσι, έχουμε την ευχέρεια να βάλουμε ότι είδους φωτισμό θέλουμε ή ότι είδος διακόπτη ή ντιμάρισμα ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε, χωρίς να περιμένουμε τον πελάτη για το πότε θα αποφασίσει τι φωτισμούς θα βάλει.
ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη):
Μόλις τοποθετηθούν και αυτά, πραγματοποιούνται όλες οι μετρήσεις της Ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, με ειδικό όργανο,
ώστε να φτιαχτεί η ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη ή Πιστοποιητικό Ηλεκτρικής Εγκατάστασης) που σημαίνει ότι όλα λειτουργούν σωστά και βάση προδιαγραφών και η Ηλεκτρική εγκατάσταση είναι ασφαλής, ώστε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δε θα πάθουμε ηλεκτροπληξία.
Μόλις γίνουν οι δοκιμές – μετρήσεις από τον ηλεκτρολόγο, παίρνουμε την ΥΔΕ και πηγαίνουμε στον πάροχο ώστε να κάνουμε αίτηση αλλαγής από εργοταξιακή παροχή σε μόνιμη. Ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος του ακινήτου από καταναλώσεις, θα ζητήσουμε και την ανάλογη παροχή.
VIDEO ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ
https://www.youtube.com/watch?v=PIrm8sInOQM
https://www.youtube.com/watch?v=6XR45W8w6pY
https://www.youtube.com/watch?v=disa-UwbR0k
https://www.youtube.com/watch?v=GF_lEstJfo4
VIDEO ΒΛΑΒΩΝ
https://www.youtube.com/watch?v=GF_lEstJfo4
VIDEO ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ
https://www.youtube.com/watch?v=PIrm8sInOQM
https://www.youtube.com/watch?v=6XR45W8w6pY
https://www.youtube.com/watch?v=disa-UwbR0k
https://www.youtube.com/watch?v=GF_lEstJfo4
VIDEO ΒΛΑΒΩΝ
https://www.youtube.com/watch?v=GF_lEstJfo4