Φωτοκύτταρο Μέρας Νύχτας - διακόπτης λυκόφωτος


Φωτοκύτταρο μέρας-νύχτας ή διακόπτης λυκόφωτος

Το φωτοκύτταρο μέρας-νύχτας ή διακόπτης λυκόφωτος ελέγχει κυκλώματα φωτισμού ή ρολών με βάση ένα προκαθορισμένο όριο φωτεινότητας του περιβάλλοντος σε lux.Είναι εφοδιασμένος με ένα αισθητήρα ανίχνευσης φυσικής φωτεινότητας, ο οποίος αντιλαμβάνεται κάθε μεταβολή, αύξηση ή μείωση, σε σχέση με προκαθορισμένη τιμή και ανάλογα ανοίγει ή κλείνει το κύκλωμα.

Διαθέτουν μία μεταγωγική επαφή με την οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν φορτία, ανάλογα με το μετρούμενο επίπεδο φωτεινότητας στο χώρο
Ο διακόπτης διαθέτει χρονική καθυστέρηση στην ενεργοποίησή του, με σκοπό την αποφυγή σφαλμάτων από στιγμιαία αλλαγή της φωτεινότητας, όπως για παράδειγμα αστραπές, προβολείς αυτοκινήτων κ.λ.πΟι εντάσεις φωτισμού που χρειάζεται το φωτοκύτταρο για να οπλίσει και να ξεοπλίσει μπορεί να είνα σταθερές ή ρυθμιζόμενες. Κυμαίνονται ανάλογα με το φωτοκύτταρο από 2 lux (ενεργοποίηση) και μέχρι 200 lux (απενεργοπίηση)Το φορτίο που μπορεί να συνδέσει χωρίς τη βοήθεια ρελέ ισχύος είναι από 6 Α έως 20Α

Κατά τη συνδεσμολογία στο μαύρο ή καφέ δίνουμε τη φάση, στο μπλε ή πράσινο δίνουμε ουδέτερο και στο κόκκινο συνδέουμε το φορτίο. Επίσης υπάρχουν και φωτοκύτταρα με τροφοδοσία 12V DC



Υπάρχουν και φωτοκύτταρα ράγας δύο στοιχείων. Στη ράγα μπαίνει ο μηχανισμός των επαφών (διακόπτης) που συνδέουν ή αποσυνδέουν τα φορτία, ενώ το αισθητήριο ανίχνευσης μπαίνει σε απόσταση σε εξωτερικό χώρο. Η απόσταση δίνεται στα χαρακτηριστικά του φωτοκύτταρου.Επίσης στα χαρακτηριστικά του δίνεται η ρύθμιση της φωτεινότητας ενεργοποίησης








Εφαρμογές
Φωτισμός κήπων, κοινόχρηστων χώρων, εμπορικών κέντρων, κτιριακών εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, πλατειών, γηπέδων και γενικότερα υπαίθριων χώρων. Επίσης χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία ηλεκτρικών ρολών.
Εάν το φορτίο που πρέπει να ελέγξουμε με το φωτοκύτταρο είναι μεγαλύτερης ισχύος από αυτό που γράφει στα χαρακτηριστικά του τότε χρησιμοποιούμε και ένα ρελέ ισχύος με ισχύ όση και η ισχύς του φορτίου


Τέλος υπάρχουν και φωτοκύτταρα με δυνατότητα σύνδεσης σε διαφορετικές εντάσεις φωτισμού 2 φορτίων






Ο διακόπτης λυκόφωτος δίνει τη λύση στο πρόβλημα μας έχοντας δύο βασικά πλεονεκτήματα:
1) Ενεργοποιεί τα φώτα μόνο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νύχτα. Σε κυκλώματα φωτισμού όπου υπάρχει χρονοδιακόπτης εμφανίζεται το ενοχλητικό φαινόμενο, συχνό σε κολώνες δημοτικού φωτισμού, να ανάβουν τα φώτα σε λάθος ώρα (π.χ. κατά τη διάρκεια της ημέρας). Ή να σβήνουν λίγο πριν ξημερώσει.
Αυτό συμβαίνει συνήθως, λόγω καθυστερημένης αλλαγής από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ώρας ενεργοποίησης - απενεργοποίησης του μηχανισμού, κυρίως κατά τις μεταβατικές εποχές (φθινόπωρο , άνοιξη).

2) Δεν επηρεάζεται από παροδικά σύννεφα. Ανάλογα με την ευαισθησία που διαθέτει, καθυστερεί να ανάψει τα φώτα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο δικό μας παράδειγμα, ο αντίστοιχος λυκοφωτικός διακόπτης καθυστερεί κατά 1 λεπτό.

Άσκηση εργαστηρίου :
Στο παρακάτω βίντεο, το φωτιστικό σώμα διαθέτει τη δυνατότητα δύο επιλογών. Ανάβει είτε μέσω του απλού διακόπτη φωτισμού είτε μέσω του λυκοφωτικού διακόπτη:

Υλικά άσκησης :
1) Αγωγοί 1,5 καρέ ( για : φάση , ουδέτερο , επιστροφές)
2) Απλός διακόπτης φωτισμού
3) Διακόπτης λυκόφωτος
4) Φωτιστικό σώμα τύπου "χελώνα"
5) Σωλήνες - κουτιά διακλάδωσης
6) Κλέμε(ν)ς
7) Μονοφασική μπαλαντέζα

Εργαλεία άσκησης :
1) Κατσαβίδια
2) Πένσα
3) Μυτοτσίμπιδο
4) Απογυμνωτής αγωγών

Μεθοδολογία άσκησης :
Για την άσκηση αυτή , σύμφωνα με το αντίστοιχο σχέδιο , στείλαμε :
1) φάση στον διακόπτη φωτισμού και στο λυκοφωτικό διακόπτη
2) ουδέτερο στο φωτιστικό σώμα και στο λυκοφωτικό διακόπτη
3) κοινή επιστροφή στο φωτιστικό σώμα από λυκοφωτικό διακόπτη και απλό διακόπτη φωτισμού

Ηλεκτρολογικό σχέδιο λυκοφωτικού διακόπτη:
















Χρόνος πραγματοποίησης άσκησης :
1) 20 λεπτά σχεδίαση και ανάλυση του κυκλώματος
2) 25 λεπτά πρακτικό μέρος
Σύνολο : 1 εκπαιδευτική ώρα

Χρήσιμες παρατηρήσεις για τους διακόπτες λυκόφωτος:
1) Διαθέτουν ρύθμιση ευαισθησίας φωτεινότητας μέσω ποτενσιόμετρου (μετριέται σε Lux).
2) Λειτουργούν σε διαφορετικά μέγιστα φορτία φωτισμού που ποικίλουν ανάλογα με το είδος των φωτιστικών σωμάτων (π.χ. για λάμπες πυρακτώσεως έχουν συνήθως μέγιστο φορτίο 2 KW ενώ για λάμπες αλογόνου των 230 V έχουν αντίστοιχα 1 KW).
3) Τοποθετούνται ψηλά, κυρίως σε τοίχους ή στύλους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως .Το ίδιο ισχύει και για τυχόν αντακλάσεις από τεχνητό φως.
4) Επηρεάζονται από μαγνητικά πεδία γι' αυτό πρέπει να βρίσκονται μακριά από επαγωγικά φορτία (π.χ. κινητήρες , μετασχηματιστές).
5) Έχουν βαθμό προστασίας κατάλληλο για εξωτερικό χώρο (π.χ. ΙP 54).
6) Αντέχουν σε μεγάλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (π.χ. +50 βαθμούς Κελσίου).

Τάξη : Β' ηλεκτρολόγων

Links
EE702 - Hager.gr https://www.hager.gr › e-catalogue
οδηγιες χρησης - Topelcom www.topelcom.gr › cms
ST307B - Topelcom www.topelcom.gr › cms
ελληνικα - GFinder gfinder.findernet.com › public › attachments
Φωτοκύτταρα νυκτός - Noratex www.noratex.gr › pdfgr › PG21_1_c
Untitled - manolas.gr www.manolas.gr
https://www.ergo-tel.gr › product_info
Reblog https://oaedhlectrologoi.blogspot.com/
Να ευχαριστήσουμε τους ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για το εκπληκτικό τεχνολογικό περιεχόμενο και τα υπέροχα άρθρα που δημοσιεύουν στο blog τους.
Reblog http://ergastirio-ehe-sek-xalkidas.blogspot.com/2012/04/blog-post_09.html