Καλωδίωση ενός τριφασικού πίνακα διανομής

Ιστορικό

Η καλωδίωση ενός τριφασικού πίνακα διανομής [DB] είναι απαραίτητη όταν η απαίτηση διανομής ισχύος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μονοφασικό τροφοδοτικό. Δεδομένου ότι το Utility διανέμει ισχύ από έναν Τριφασικό Μετασχηματιστή, μια βασική απαίτηση που θεωρείται από την εταιρεία Utility είναι να βεβαιωθείτε ότι οι τρεις φάσεις των μετασχηματιστών πρέπει να είναι ισορροπημένες στην κατανομή φορτίου. Αν και ένα 100% ισορροπημένο φορτίο δεν μπορεί να επιτευχθεί τις περισσότερες φορές, ένα υψηλότερο ποσοστό ισορροπημένου φορτίου είναι απαραίτητο για τον μετασχηματιστή να δώσει την υψηλότερη απόδοση. Ο καταναλωτής έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την ισχύ του στις τρεις φάσεις ώστε να ισορροπεί με πρακτικά αποδεκτό τρόπο. Αυτό μπορεί να το επιτύχει διανέμοντας τα μονοφασικά του φορτία ισχύος στις τρεις φάσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξισορρόπηση φορτίου μέσα στις εγκαταστάσεις του. Το παράδειγμα διανομής ισχύος που αναφέρεται εδώ για 3 φάσεις βασίζεται στην προηγούμενη καλωδίωση μονάδας καταναλωτή ενιαίας φάσης για ευκολία κατανόησης.
Οι εργασίες εγκατάστασης που περιγράφονται εδώ είναι σύμφωνα με τα βρετανικά πρότυπα [IEE Κανονισμός και πρακτική].

Απαιτήσεις αξεσουάρ

12 Way Three Raw DB με δυνατότητα στερέωσης 60A 3 Pole Moulded Case Circuit Breaker-01 nos
2 Pole-60A-30mA Τρέχον ταξίδι RCD-03 αρ
2 Πόλος -60A- MCB-03 αρ
1 Pole-10A-MCB-15 αριθ
1 Πόλος -20A-MCB-6 αρ
1 Pole-16A-MCB-3 αρ
Cu MCB Bus Bar segment-8 way- 3 nos.
60A- 3 Pole MCCB [σταθερός τύπος ή Adj. Τύπος]
Σύνδεσμος γραμμής λεωφορείου για ουδέτερες συνδέσεις καλωδίων
Σελίδα προς τα πάνω


Παρασκευή

Θεωρούμε ότι το DB που χρησιμοποιείται εδώ θα έχει ισχύ 5 nos. Υποκυκλώματα φωτισμού, 2 αρ. 13Α ακτινικά κυκλώματα για πρίζες και 01 αρ. 16A Κύκλωμα για μονάδες AC σε κάθε Φάση. Δηλαδή, έχουμε μια χρήση ενέργειας δύο φορές περισσότερο από ό, τι στη Μονοφασική διανομή ισχύος. Αλλά δεν έχουμε τριφασικά φορτία (στοιχεία που χρησιμοποιούν τριφασική ισχύ, για παράδειγμα. 3 ph κινητήρες κ.λπ.) συνδεδεμένα σε αυτήν την κατανομή ισχύος.

Μέθοδος καλωδίωσης

Η καλωδίωση Sub Circuit έχει συζητηθεί λεπτομερώς για τις πρίζες 1W Light, 2W Light, 5A, 13A and 16A Socket κ.λπ. Αυτά πρέπει να συνδεθούν πριν από την καλωδίωση της μονάδας DB, έτσι ώστε όταν είναι εγκατεστημένο το DB, αυτά τα κυκλώματα μπορούν να συνδεθούν με το DB.
Καλωδίωση και εγκατάσταση DB.
Το DB που χρησιμοποιείται θα είναι τύπου Surface mount ή Flush Mount [embedded]. Το περίβλημα θα έχει σημεία εισόδου για σύνδεση καλωδίου τροφοδοσίας και καλωδίων υποδιανομής στην πάνω και κάτω πλευρά. Θα υπάρχουν πολλοί τύποι DB στην αγορά, αλλά το παράδειγμα που χρησιμοποιείται εδώ θα επιτρέψει στον επαγγελματία να χειριστεί οποιοδήποτε τύπο με ευκολία. Το DB διαθέτει ράγα DIN για την εγκατάσταση RCCB και MCB. Διαθέτει επίσης τέσσερις ράβδους σύνδεσης Cu, τρεις για τη σύνδεση ουδέτερων καλωδίων των υποκυκλωμάτων των κόκκινων, κίτρινων και μπλε φάσεων ξεχωριστά και το άλλο για τη σύνδεση όλων των καλωδίων γείωσης που χρησιμοποιούνται σε πρίζες και ηλεκτρικά φωτιστικά κ.λπ. με αυτό. Θα δείτε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο στην καλωδίωση υπο-κυκλώματος.
Σελίδα προς τα πάνω

Ο πρακτικός τρόπος καλωδίωσης του τριφασικού πίνακα διανομής 60A με ένα MCCB.

Διάγραμμα καλωδίωσης σύμφωνα με τον παλιό κώδικα χρώματος


 Το MCCB που χρησιμοποιείται εδώ είναι μια μονάδα 3 Pole, 60A. Ένα MCCB με 4 πόλους μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και το Utility Neutral πρέπει πρώτα να συνδεθεί με την κάτω δεξιά ακροδέκτη. Ο εξερχόμενος ουδέτερος πρέπει στη συνέχεια να συνδεθεί στον σύνδεσμο γραμμή ουδέτερου λεωφορείου που παρέχεται και ενσύρματο όπως φαίνεται.

Διάγραμμα καλωδίωσης σύμφωνα με τον νέο κωδικό χρώματος
 
Το MCCB που χρησιμοποιείται εδώ είναι μια μονάδα 3 Pole, 60A. Ένα MCCB με 4 πόλους μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και το Utility Neutral πρέπει πρώτα να συνδεθεί με την κάτω δεξιά ακροδέκτη. Ο εξερχόμενος ουδέτερος πρέπει στη συνέχεια να συνδεθεί στον σύνδεσμο γραμμή ουδέτερου λεωφορείου που παρέχεται και ενσύρματο όπως φαίνεται.

Διάγραμμα καλωδίωσης για ένα σύστημα διανομής 60A, τριφασικού με μονάδες RCD και το διακόπτη κυκλώματος 60A



 Μονοφασικό Σύστημα Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, με Τριφασική Εισροή. Κατανομή φάσεων ανά τομέα.