Τα πάντα για Εγκατάσταση Κλιματιστικου - Absolute manual for AC install

Εισαγωγή
Η τοποθέτηση κλιματιστικού σε γενικές γραμμές δεν είναι μια χρονοβόρα ή περίπλοκη διαδικασία. Έχει όμως ορισμένα μυστικά που θα καθορίσουν την αποτελεσματική ή όχι λειτουργία του κλιματιστικού σου.

DIY Mini Split Install - All the Things Nobody Shows You

Μια ερασιτεχνική εγκατάσταση air condition μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς βλάβες και περιττά κόστη επισκευής. Αν θες, λοιπόν, το κλιματιστικό σου να λειτουργεί ακούραστα και αποδοτικά χειμώνα καλοκαίρι, η επιλογή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία για την εγκατάστασή του είναι μονόδρομος.

Για να σε βοηθήσουμε μιλήσαμε με τους αξιολογημένους ψυκτικούς της πλατφόρμας μας και συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν και μετά την εγκατάσταση του κλιματιστικού σου.


1 Βάση επιτοίχιας τοποθέτησης 
2 Πρόσοψη
3 Καλώδιο τροφοδοσίας (κάποιες μονάδες)
4 Γρίλια
5 Λειτουργικό φίλτρο (μπροστά από το κύριο φίλτρο - κάποιες μονάδες)
6 Σωλήνας αποστράγγισης  
7 Καλώδιο σήματος 
8 Σωλήνας ψυκτικού (ορισμένες μονάδες)
9 Τηλεχειριστήριο
10 Βάση τηλεχειριστηρίου (ορισμένες μονάδες) 
11 Καλώδιο τροφοδοσίας εξωτερικής μονάδας   


Επιλογή κλιματιστικού
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις για να έχεις ένα αποδοτικό κλιματιστικό είναι να διαλέξεις προσεχτικά το κατάλληλο air condition για το χώρο σου. Στο εμπόριο θα βρεις πολλά διαφορετικά είδη και μεγέθη. Για να μη χαθείς στην πληθώρα επιλογών που έχεις, ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να σε κατατοπίσει πλήρως και να σε βοηθήσει να διαλέξεις εκείνο το σώμα κλιματιστικού που θα καλύπτει ικανοποιητικά το μέγεθος του δωματίου χωρίς περιττές σπατάλες ενέργειας και χρημάτων.

Τοποθέτηση εξωτερικής μονάδας κλιματιστικού
Κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού σου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας. Για τη σωστή λειτουργία του air condition χωρίς προβλήματα, η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο με συνεχές αερισμό αλλά σε σημείο τέτοιο που να είναι εύκολα προσβάσιμη σε περίπτωση που χρειαστεί επισκευή ή συντήρηση. Ακόμη, για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος η εξωτερική μονάδα του air condition είναι καλό να είναι λίγο πιο χαμηλά από την εσωτερική μονάδα αλλά όσο πιο κοντά της γίνεται.

Τοποθέτηση εσωτερική μονάδας κλιματιστικού
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην εγκατάσταση air conition είναι η επιλογή του σημείου τοποθέτησης του κλιματιστικού μέσα στο χώρο. Αν θες ένα χρηστικό κλιματιστικό πρέπει να προσέξεις ώστε η κίνηση του αέρα να είναι προς το κέντρο του δωματίου, αλλά όχι προς σημεία που θα χρησιμοποιείς για να κάθεσαι ή να κοιμάσαι. Ακόμη καλό θα ήταν η τοποθέτηση του κλιματιστικού να γίνει πάνω από πόρτες ή παράθυρα ώστε να υπάρχει αντίθετη κίνηση του αέρα και να μειώνονται οι απώλειες ενέργειας.

Σύνδεση και έλεγχος
Τέλος, ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχεται για μια αποτελεσματική εγκατάσταση κλιματιστικού είναι η σύνδεση των ψυκτικών σωληνώσεων και των σωληνώσεων αποχέτευσης. Οι ψυκτικές σωληνώσεις θα πρέπει να μονωθούν καλά και να υποβληθούν σε διαδικασία κενού. Ακόμη είναι καλό να αποφεύγονται οι τσακίσεις και οι μεγάλες διαδρομές καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του κλιματιστικού. Τέλος, μια σωστή εγκατάσταση κλιματιστικού ολοκληρώνεται με τον έλεγχο στεγανότητας και της δοκιμής της αποχέτευσης των συμπυκνωμάτων.

Τα παραπάνω θα σου εξασφαλίσουν μια σωστή εγκατάσταση κλιματιστικού. Για να εξασφαλίσεις όμως και τη μελλοντική καλή λειτουργία του κλιματιστικού σου είναι απαραίτητη ή τακτική συντήρηση air condition.

Φροντίζοντας για το προληπτικό service του κλιματιστικού σου θα προλάβεις έγκαιρα πιθανές βλάβες και θα αποφύγεις πιθανά κόστη επισκευής. Ακόμη, θα εξοικονομήσεις χρήματα και ενέργεια μέσω της αποδοτικότερης λειτουργίας της συσκευής σου και θα πετύχεις ένα πιο υγιεινό περιβάλλον με καλύτερη ποιότητα αέρα.

Πως γίνεται μια εγκατάσταση:




ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ SPLIT (ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΩΝ)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Διαβάστε προσεκτικά αυτό το εγχειρίδιο πριν από την εγκατά- σταση ή το χειρισμό του νέου σας κλιματιστικού. Φροντίστε να φυλάξετε αυτό το εγχειρίδιο οδηγιών για μελλοντική αναφορά.

 
                            


Εγκατάσταση εσωτερικής μονάδας συνοπτικός οδηγός
1. Επιλέξτε τη θέση τοποθέτησης.


2. Προσαρτήστε τη βάση στήριξης στον τοίχο.


3. Ανοίξτε μια οπή στον τοίχο για τους σωλήνες σύνδεσης
Ανοίξτε την οπή στον τοίχο , Συνδέστε τις σωληνώσεις Συνδέστε τα καλώδια , Προετοιμάστε τους σωλήνες ψυκτικού , Τυλίξτε τους σωλήνες και τα καλώδια (δεν ισχύει για μερικές περιοχές των ΗΠΑ) 
Τοποθετήστε την εσωτερική μονάδα 

4. Προετοιμάστε τους σωλήνες ψυκτικού..... 14


 

5. Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης
6. Συνδέστε το καλώδιο σήματος

7. Τυλίξτε τους σωλήνες και τα καλώδια
 

8. Τοποθετήστε την εσωτερική μονάδα





Εγκατάσταση Εξωτερικής Μονάδας

1. Επιλέξτε τη θέση τοποθέτησης
Η συσκευή θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο όπου το μέγεθος του δωματίου αντιστοιχεί σε χώρο δωματίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας. Για μοντέλα ψυκτικού R32:


Η συσκευή θα πρέπει να εγκατασταθεί, να λειτουργεί σε χώρο με επιφάνεια μεγαλύτερη των 4m2. Η συσκευή δεν πρέπει να τοποθετείται σε μη αεριζόμενο χώρο, εάν αυτός είναι μικρότερος από 4m2.

Για μοντέλα ψυκτικού R290, ο ελάχιστος απαιτούμενος χώρος δωματίου είναι:

<=9000Btu/h μονάδες: 13m2
>9000Btu/h και <=12000Btu/h μονάδες: 17m2
>12000Btu/h και <=18000Btu/h μονάδες: 26m2
>18000Btu/h και <=24000Btu/h μονάδες: 35m2

2. Εγκαταστήστε το σύνδεσμο αποστράγγισης

3. Αγκιστρώστε την εξωτερική μονάδα

4. Συνδέστε τα καλώδια σήματος και τροφοδοσίας



Σύνδεση σωληνώσεων ψυκτικού

Α. Σημείωση για το μήκος σωλήνα.

Β. Οδηγίες σύνδεσης - Σωλήνες ψυκτικού.

1. Κόψτε το σωλήνα

 

2. Αφαιρέστε τα γρέζια

 

Εκχυλωτικά ROTHENBERGER- έτσι κάνεις εκχυλωση για τοποθέτηση κλιματιστικου

3. Εκχειλώστε τα άκρα του σωλήνα






 

4. Συνδέστε τους σωλήνες
 
 




Το σύστημα κλιματιστικού συνήθως συνοδεύεται από τα παρακάτω παρελκόμενα. Χρησιμοποιήστε όλα τα εξαρτήματα και τα παρελ- κόμενα εγκατάστασης για να εγκαταστήσετε το κλιματιστικό. Η λάθος εγκατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει διαρροή νερού, ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά ή βλάβη του εξοπλισμού.
  • Πλάκα στήριξης
  • Κλιπ αγκύρωσης
  • Βίδα στερέωσης πλάκας εγκατάστασης ST 3,9 X 25
  • Τηλεχειριστήριο
  • Βίδα στερέωσης βάσης τηλεχειριστηρί- ου ST 2,9 x 10
  • Προαιρετικά εξαρτήματα
  • Βάση τηλεχειριστηρίου
  • Ξηρή μπαταρία AAA.LR03
  • Τσιμούχα (μόνο για μοντέλα ψύξης και θέρμανσης)
  • Σύνδεσμος αποστράγγισης
  • Συγκρότημα σωλήνων σύνδεσης
  • Εξαρτήματα που πρέπει να αγορά- σετε. Συμβουλευτείτε τον έμπορο σχετικά με το μέγεθος του σωλήνα.
Διατομές  Πλευρά υγρού Ø6,35(1/4in) - Ø9,52(3/8in)
Πλευρά αερίου Ø9,52(3/8in) - Ø12,7(1/2in) - Ø16(5/8in) - Ø 19( 3/4in)

Προσαρτήστε τη βάση τοποθέτησης












Βήμα 2: Προσαρτήστε τη βάση στήριξης στον τοίχο

 
Η πλάκα τοποθέτησης είναι το μέσο στο οποίο θα στερεώσετε την εσωτερική μονάδα.

1. Αφαιρέστε τη βίδα που συνδέει την πλάκα τοποθέτησης με το πίσω μέρος της εσωτερικής μονάδας.
2. Τοποθετήστε την πλάκα τοποθέτησης κόντρα στον τοίχο σε θέση που να πληροί τις προϋποθέσεις του βήματος Επιλογή θέσης εγκατάστασης. (Βλ. Διαστάσεις πλάκας τοποθέτησης για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μεγέθη της πλάκας τοποθέτησης.)

3. Διανοίξτε οπές για τις βίδες τοποθέτησης σε σημεία που:

● διαθέτουν μπουλόνια και αντέχουν το βάρος της μονάδας
● αντιστοιχούν στις βιδωτές οπές της πλάκας τοποθέτησης

4. Ασφαλίστε την πλάκα τοποθέτησης στον τοίχο με τις παρε- χόμενες βίδες.

5. Βεβαιωθείτε ότι η πλάκα τοποθέτησης είναι επίπεδη στον τοίχο.


Βήμα 3: Ανοίξτε μια οπή στον τοίχο για τους σωλήνες σύνδεσης

Πρέπει να ανοίξετε μια οπή στον τοίχο για τους σωλήνες ψυκτικού υγρού, τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης και το καλώδιο σήματος που θα συνδέει την εξωτερική μονάδα με την εσωτερική.

1. Προσδιορίστε τη θέση της επιτοίχιας οπής, ανάλογα με τη θέση της πλάκας τοποθέτησης. Ανατρέξτε στις Δια- στάσεις Πλάκας Τοποθέτησης στην επόμενη σελίδα, για να προσδιορίσετε την καλύτερη θέση. Η επιτοίχια οπή πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 65mm (2,5in) και να βρίσκεται σε ελαφρώς χαμηλότερη γωνία, για να διευκολύνει την αποστράγγιση.

2. Χρησιμοποιώντας τρυπάνι με πυρήνα 65 mm (2,5 in) ή 90 mm (3,54 in) (ανάλογα με το μοντέλο), διανοίξτε μια οπή στον τοίχο. Βεβαιωθείτε ότι η οπή ανοίγεται σε ελα- φρώς καθοδική γωνία, έτσι που το εξωτερικό άκρο της οπής να βρίσκεται χαμηλότερα από το εσωτερικό κατά περίπου 5mm ως 7mm (0,2-0,275in). Έτσι θα εξασφαλι- στεί η σωστή αποστράγγιση του νερού. (Βλ. Εικ. 3.2)

 

3. Τοποθετήστε το προστατευτικό τοίχου μέσα στην οπή. Αυτό προστατεύει τα άκρα της οπής και θα συμβάλει στη στεγάνωσή της όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.



How to Install a Ductless Mini-Split Air Conditioner - Blueridge

Τα διαφορετικά μοντέλα έχουν διαφορετικές πλάκες τοπο- θέτησης. Για να έχετε αρκετό χώρο για να τοποθετήσετε την εσωτερική μονάδα, τα διαγράμματα στα δεξιά δείχνουν διάφορους τύπους πλακών τοποθέτησης με τις παρακάτω διαστάσεις:

● Πλάτος πλάκας τοποθέτησης
● Ύψος πλάκας τοποθέτησης
● Πλάτος εσωτερικής μονάδας σε σχέση με την πλάκα
● Ύψος εσωτερικής μονάδας σε σχέση με την πλάκα
● Συνιστώμενη θέση επιτοίχιας οπής (τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά της πλάκας τοποθέτησης)
● Σχετικές αποστάσεις μεταξύ οπών βιδώματος

Σωστός προσανατολισμός πλάκας τοποθέτησης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν ο σωλήνας σύνδεσης αερίου είναι Ø16mm (5/8in) ή περισσότερο, η επιτοίχια οπή πρέπει να είναι 90mm (3,54 in).

Βήμα 4: Προετοιμάστε τους σωλήνες ψυκτικού

 

Οι σωλήνες ψυκτικού υγρού βρίσκεται εντός ενός μονωτι- κού περιβλήματος στο πίσω μέρος της μονάδας. Πρέπει να προετοιμάσετε τους σωλήνες πριν τον περάσετε μέσα από την επιτοίχια οπή. Ανατρέξτε στην ενότητα Σύνδεση σωλή- νων ψυκτικού υγρού σε αυτό το εγχειρίδιο για αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις απαιτήσεις εκχείλωσης και ροπής εκχείλωσης του σωλήνα, την τεχνική κ.λπ.

1. Ανάλογα με τη θέση της επιτοίχιας οπής σε σχέση με την οπής τοποθέτησης, επιλέξτε την πλευρά από την οποία οι σωλήνες θα βγαίνουν από τη μονάδα.

2. Αν η επιτοίχια οπή βρίσκεται πίσω από τη μονάδα, αφή- στε στη θέση του το πλαίσιο κάλυψης. Αν η επιτοίχια οπή βρίσκεται στο πλάι της εσωτερικής μονάδας, αφαιρέστε το πλαστικό πλαίσιο κάλυψης από αυτή την πλευρά της μονάδας. (Βλ. Εικ. 3.3). Αυτό θα προκαλέσει μια αύλακα, μέσα από την οποία οι σωλήνες σας μπορούν να βγουν από τη μονάδα. Χρησιμοποιήστε μυτερή πένσα, αν το πλαστικό πλαίσιο δεν βγαίνει εύκολα με το χέρι.

Οι σωλήνες ψυκτικού υγρού μπορούν να βγουν από την εσωτερική μονάδα με τέσσερις διαφορετικές γωνίες: 
● Αριστερή πλευρά 
● Πίσω αριστερά 
● Δεξιά πλευρά 
● Πίσω δεξιά



3. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι για να κόψετε το μήκος του μονω- τικού περιβλήματος, για να αποκαλύψετε περίπου 15cm (6in) των σωλήνων ψυκτικού υγρού. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

● Διευκολύνει τη διαδικασία Σύνδεσης σωλήνων ψυκτι- κού υγρού
● Διευκολύνει τους ελέγχους διαρροής αερίου και σας επιτρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν εσοχές

4. Αν υπάρχουν ήδη μέσα στον τοίχο σωλήνες σύνδεσης, προχωρήστε απευθείας στο βήμα Σύνδεση εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης. Αν δεν υπάρχουν ενσωματω- μένοι σωλήνες, συνδέστε τους σωλήνες ψυκτικού υγρού της εσωτερικής μονάδας με τους σωλήνες σύνδεσης που θα ενώσουν την εσωτερική μονάδα με την εξωτερική. Ανατρέξτε στην ενότητα «Σύνδεση σωλήνων ψυκτικού υγρού» σε αυτό το εγχειρίδιο για αναλυτικές οδηγίες.

5. Ανάλογα με τη θέση της επιτοίχιας οπής σε σχέση με την πλάκα τοποθέτησης, προσδιορίστε την απαιτούμενη γωνία των σωλήνων σας.

6. Πιάστε τους σωλήνες ψυκτικού υγρού στη βάση της κούρμπας.

7. Αργά, με ομοιόμορφη πίεση, λυγίστε τους σωλήνες προς την οπή. Μην συνθλίψετε και μην προκαλέσετε ζημιά στους σωλήνες κατά αυτή τη διαδικασία.

Για να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες διαρροές, πρέπει να ταπώσετε την αχρησιμοποίητη οπή αποστράγγισης με την παρεχόμενη ελαστική τάπα.
2


ΤΑΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΗ ΟΠΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ

Βήμα 5:Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα απο- στράγγισης

Εκ προεπιλογής, ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης συνδέεται με την αριστερή πλευρά της μονάδας (όταν κοιτάζετε τη μονάδα από πίσω). Ωστόσο, μπορεί επίσης να συνδεθεί και με τη δεξιά πλευρά.

1. Για να εξασφαλίσετε τη σωστή αποστράγγιση, συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης στην ίδια πλευρά από την οποία βγαίνουν από τη μονάδα οι σωλήνες ψυκτικού υγρού.

2. Συνδέστε την επέκταση του εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης (πωλείται ξεχωριστά) στην άκρη του εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης.

3. Τυλίξτε καλά το σημείο σύνδεσης με ταινία Teflon για να εξασφαλίσετε καλή στεγανότητα και να αποτρέψετε τις διαρροές.

4. Για το τμήμα του εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης που θα παραμείνει μέσα, τυλίξτε το με μονωτικό αφρό σωλήνων για να αποφύγετε τις συμπυκνώσεις.

5. Αφαιρέστε το φίλτρο αέρα και χύστε λίγο νερό μέσα στο δίσκο αποστράγγισης για να βεβαιωθείτε ότι το νερό ρέει ομαλά από τη μονάδα.


ΣΩΣΤΟ

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λυγίσματα ή συνθλίψεις στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης, προκειμένου να εκτελεί σωστά την αποστράγγιση.

ΛΑΘΟΣ

Τα λυγίσματα του εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης θα προ- καλέσουν υδατοπαγίδες.

ΛΑΘΟΣ

Μην τοποθετείτε το άκρο του εύκαμπτου σωλήνα απο- στράγγισης μέσα στο νερό ή σε δοχεία που θα γεμίσουν με νερό. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει τη σωστή αποστράγγιση.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

1. Όλες οι καλωδιώσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους τοπικούς και εθνικούς ηλεκτρολογικούς κώδικες και να εγκαθίστανται από αδειούχους ηλεκτρολόγους.

2. Όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Διάγραμμα Ηλεκτρολογικής Σύνδεσης που βρίσκεται στο πλαίσιο της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.

3. Αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας με την τροφοδοσία, σταματήστε αμέσως την εργασία. Εξηγήστε το συλλογισμό σας στον πελάτη και αρνηθείτε να εγκαταστήσετε τη μονάδα μέχρι να επιλυθεί σωστά το ζήτημα ασφάλειας.

4. Η τάση του ρεύματος πρέπει να είναι 90-110% της ονομαστικής τάσης. Η ανεπαρκής τροφοδοσία μπορεί να προκαλέ- σει δυσλειτουργία, ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.

5. Αν συνδέετε την παροχή ενέργειας με μόνιμα καλώδια, εγκαταστήστε ένα σταθεροποιητή τάσης και ένα γενικό διακό- πτη που να σηκώνουν 1,5 φορά το μέγιστο ρεύμα της μονάδας.

6. Αν συνδέετε σταθερή καλωδίωση με το δίκτυο τροφοδοσίας, στη σταθερή καλωδίωση πρέπει να ενσωματωθεί ένας διακόπτης ή αυτόματος διακόπτης που αποσυνδέει όλους τους πόλους και έχει διαχωρισμό επαφής τουλάχιστον 1/8 in (3 mm). Ο εξειδικευμένος τεχνικός πρέπει να χρησιμοποιεί εγκεκριμένο αποζεύκτη κυκλώματος ή διακόπτη.

7. Συνδέστε τη μονάδα μόνο σε μεμονωμένη πρίζα. Μην συνδέετε άλλες συσκευές στην ίδια πρίζα.

8. Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό είναι σωστά γειωμένο.

9. Κάθε καλώδιο πρέπει να συνδεθεί γερά. Τα χαλαρά καλώδια μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση των ακροδε- κτών, πράγμα που προκαλεί πιθανή δυσλειτουργία του προϊόντος και ενδεχομένως πυρκαγιά.

10. Μην αφήνετε τα καλώδια να αγγίζουν ή να στηρίζονται πάνω στους σωλήνες του ψυκτικού υγρού, το συμπιεστή ή τυχόν μετακινούμενα μέρη της μονάδας.

11. Αν η μονάδα διαθέτει βοηθητικό ηλεκτρικό θερμαντήρα, πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον 1 μέτρο (40in) από οποιαδήποτε εύφλεκτα υλικά.

Εσωτερική μονάδα: T5A/250VAC Εξωτερική μονάδα (ισχύει μόνο για τις μονά- δες που χρησιμοποιούν ψυκτικό υγρό R32 ή R290): T20A/250VAC(<=18000Btu/h μονάδες) T30A/250VAC(>18000Btu/h μονάδες) ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ασφάλεια είναι κεραμική.

Βήμα 6: Συνδέστε το καλώδιο σήματος

Το καλώδιο σήματος επιτρέπει την επικοινωνία της εσωτερι- κής μονάδας με την εξωτερική. Πρέπει πρώτα να επιλέξετε το σωστό μέγεθος καλωδίου πριν το προετοιμάσετε για σύνδεση.

Τύποι καλωδίων

● Εσωτερικό καλώδιο τροφοδοσίας (ενδεχομένως): H05VV-F ή H05V2V2-F
● Εξωτερικό καλώδιο τροφοδοσίας: H07RN-F
● Καλώδιο σήματος: H07RN-F

Ελάχιστη περιοχή διατομής καλωδίων τροφοδοσίας και σήματος ( Βόρεια Αμερική )

 

 

Amperes (A) συσκευής

 

AWG

10

18

13

16

18

14

25

12

30

10

 

Άλλες περιφέρειες

 

Ονομαστική ένταση της συσκευής (A)

Ονομαστική διατομή (mm2)

>3 και < 6

0,75

> 6 και <10

1

> 10 και <16

1,5

>16 και < 25

2,5

> 25 και <32

4

>32 και < 40

6


 
1. Προετοιμάστε το καλώδιο για σύνδεση:

α. Με εργαλείο απογύμνωσης συρμάτων, βγάλτε το ελαστικό περίβλημα και από τα δύο άκρα του καλωδίου σήματος, για να αποκαλύψετε περίπου

40mm (1,57in) των συρμάτων στο εσωτερικό του. β. Αφαιρέστε τη μόνωση από τα άκρα των συρμάτων. γ. Με εργαλείο λυγίσματος συρμάτων, φτιάξτε βρόχους τύπου U στα άκρα των συρμάτων.


2. Ανοίξτε το μπροστινό πλαίσιο της εσωτερικής μονάδας.

3. Με ένα κατσαβίδι, ανοίξτε το κάλυμμα του κουτιού καλω- δίων στη δεξιά πλευρά της μονάδας. Έτσι θα αποκαλυ- φθεί το μπλοκ ακροδεκτών.


5. Κοιτάζοντας το πίσω μέρος της μονάδας, αφαιρέστε το πλαστικό πλαίσιο στο κάτω αριστερά μέρος.

6. Περάστε το καλώδιο σήματος μέσα από αυτό το άνοιγμα, από το πίσω μέρος της μονάδας προς το μπροστινό.

7. Κοιτάζοντας το μπροστινό μέρος της μονάδας, αντιστοιχί- στε τα χρώματα των καλωδίων με τις επιγραφές του μπλοκ ακροδεκτών, συνδέστε το βρόχο U και βιδώστε καλά κάθε καλώδιο στον αντίστοιχο ακροδέκτη του.

2. Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης στο κάτω μέρος των σωλήνων ψυκτικού υγρού με αυτοκόλ- λητη ταινία από βινύλιο.

3. Με μονωτική ταινία, τυλίξτε σφιχτά μαζί το καλώδιο σήματος, τους σωλήνες ψυκτικού υγρού και τον εύκα- μπτο σωλήνα αποστράγγισης. Ελέγξτε ξανά αν όλα τα στοιχεία είναι δεματωμένα, σύμφωνα με την Εικ. 3.10.

8. Αφού ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς όλες οι συνδέσεις, χρησιμοποιήστε το σφιγκτήρα καλωδίων για να στερεώσετε το καλώδιο σήματος στη μονάδα. Βιδώστε το σφιγκτήρα καλωδίων καλά προς τα κάτω.

9. Βάλτε καλά το κάλυμμα καλωδίων στο μπροστινό μέρος της μονάδας και το πλαστικό πλαίσιο στο πίσω μέρος.

Mini-Split Installation For Dummies - Complete Step By Step Guide!!!

Ηλεκτρολογικές εργασίες
Ηλεκτρολογικοί κανόνες ασφαλείας για την πρώτη εγκατάσταση.


1.Εάν υπάρχει σοβαρό ηλεκτρολογικό πρόβλημα, οι τεχνικοί θα πρέπει να αρνηθούν να εγκαταστήσουν το μονάδα και να εξηγήσουν στον πελάτη το πρόβλημα.

2. Η τάση πρέπει να είναι στο εύρος 90% - 110% της ονομαστικής τάσης.

3.Πρέπει να εγκατασταθούν στο κύκλωμα, ασφάλεια διαρροής και ασφαλειοδιακόπτης με δυνατότητα 1.5 φορές την μέγιστη τάση του ρεύματος. Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό είναι σωστά γειωμένο.

4. Η μονάδα πρέπει να εγκαταστηθεί σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς καλωδίωσης. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή σε υγρούς χώρους όπως η τουαλέτα ή το δωμάτιο του πλυντηρίου.

5.Μια ολοπολική συσκευή αποσύνδεσης η οποία διαθέτει τουλάχιστον 3mm απόσταση σε όλους τους πόλους, και έχει διαρροή ρεύματος η οποία μπορεί να ξεπερνά τα 10mA, και συσκευή παραμένον ρεύματος (RCD) η οποία να έχει ονομαστική τάση παραμονής η οποία να μην ξεπερνά τα 30mA, και συσκευή αποσύνδεσης, πρέπει να ενσωμα- τωθούν στο κύκλωμα σύμφωνα με του εθνικούς κανονισμούς καλωδίωσης.

6.Για τις μονάδες που διαθέτουν βοηθητική ηλεκτρική θέρμανση, κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 1m από το πλησιέστερο εύφλεκτο υλικό.

7.Συνδέστε τα καλώδια σύμφωνα με το επισυναπτώμενο διάγραμμα το οποίο βρίσκεται πάνω στο πάνελ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας.

8.Όλη η καλωδίωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς και να εκτελεστούν από εξειδικευμένο τεχνικό.

9. Ένα ξεχωριστό τμήμα του κυκλώματος και μια πρίζα αφιερωμένη στη μονάδα πρέπει να είναι διαθέσιμα. Δείτε τον ακόλουθο πίνακα για το ενδεδειγμένο μέγεθος των καλωδίων και τις προδιαγραφές των ασφαλειών.

Ελάχιστη επιφάνεια διατομής των αγωγών ρεύματος




Hλεκτρολογικές εργασίες

• Το μέγεθος του καλωδίου τροφοδοσίας, και των καλωδίων σύνδεσης και του ασφαλειοδιακόπτη καθορίζονται από το μέγιστο ρεύμα που αναγρά- φεται στο ταμπελάκι στο πλάι της μονάδας. Ανα- τρέξτε στο ταμπελάκι για την επιλογή μεγέθους του καλωδίου, της ασφάλειας ή του διακόπτη.
• Το χειριστήριο του κλιματιστικού έχει σχεδιαστεί με λειτουργία προστασίας ασφάλειας κάτω από ανώμαλες συνθήκες, οι προδιαγραφές για την ασφάλεια είναι τυπωμένες πάνω στην κάρτα του κυκλώματος, όπως : T3. 15A/250VAC, T5A/250VAC, κλπ.


Σύνδεση καλωδίων στην εσωτερική μονάδα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν τις ηλεκτρολογικές εργασίες, κατεβάστε τον γενικό διακόπτη.

 

1. Το καλώδιο επικοινωνίας εσωτερικής/εξωτερικής μονάδας μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς να αφαιρέσετε την μπροστά γρίλια.

2. Το καλώδιο τροφοδοσίας της εσωτερικής μονάδας είναι τύπου H05VV-F Ή H05V2V2-F, το καλώδιο της εξωτερικής μονάδας και το καλώδιο επικοινωνίας είναι τύπου H07RN-F.

3. Σηκώστε το πάνελ της εσωτερικής μονάδας και αφιαρέστε το κάλυμμα του κουτιού των ηλεκτρονικών, ξεβιδώνοντας τη βίδα.

4. Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα των καλωδίων και των επαφών της εξωτερικής μονάδας είναι τα ίδια με τα αντίστοιχα της εσωτερικής μονάδας.

5. Τυλίξτε τα μη συνδεδεμένα καλώδια με μονωτική ταινία, ώστε να μην αγγίζουν άλλα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Ασφαλίστε τα καλώδια πάνω στο πίνακα ελέγχου με το άγκιστρο καλωδίου.

Σημείωση: Η επιφάνεια διατομής των καλωδίων που συνδέωνται στο L(1)/W, 2(N) πρέπει να είναι αρκετή για το μέγιστο φορτίο του συστήματος. Το μέγιστο φορτίο του συστήματος είναι ίσο με το άθροισμα των ονομαστικών τάσεων της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας.


Σύνδεση καλωδίων στην εξωτερική μονάδα

1. Αφαιρέστε το κάλυμμα του ηλεκτρολογικού κουτιού από την εξωτερική μονάδα ξεβιδώνοντας τις βίδες.
2. Ενώστε τα καλώδια με τις υποδοχές όπως φαίνεται στα νούμερα του τερματικού της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.
3. Ασφαλίστε το καλώδιο μέσα στον πίνακα ελέγχου με σφιγκτήρα καλωδίων.
4. Για να αποφύγετε την εισχώρηση αέρα, τυλίξτε κυκλικά τα καλώδια όπως φαίνεται στο διάγραμμα εγκατάστασης της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.
5. Μονώστε τα αχρησιμοποιήτα καλώδια με PVC ταινία. Τοποθετήστε τα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ηλετρολογικά ή μεταλλικά μέρη


Βήμα 7: Τυλίξτε τους σωλήνες και τα καλώδια Πριν περάσετε τους σωλήνες, τον εύκαμπτο σωλήνα απο- στράγγισης και το καλώδιο σήματος μέσα από την επιτοίχια οπή, πρέπει να τα δεματώσετε μαζί για να εξοικονομήσετε χώρο, για να τα προστατεύσετε και να τα μονώσετε.

1. Δεματώστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης, τους σωλήνες ψυκτικού υγρού και το καλώδιο σήματος σύμ- φωνα με την Εικ. 3.10.

Εσωτερική μονάδα
Χώρος πίσω από τη μονάδα
Σωλήνας ψυκτικού Μονωτική ταινία

Βήμα 8: Τοποθετήστε την εσωτερική μονάδα
Αν εγκαταστήσατε νέους σωλήνες σύνδεσης στην εξωτερική μονάδα, ακολουθήστε την παρακάτω διαδι- κασία:
1. Αν έχετε ήδη περάσει τους σωλήνες ψυκτικού υγρού από την επιτοίχια οπή, προχωρήστε στο Βήμα 4.
2. Διαφορετικά, ελέγξτε ξανά αν τα άκρα των σωλήνων ψυκτικού υγρού είναι σφραγισμένα, για να μην εισέλ- θουν στους σωλήνες βρομιές ή ξένα σώματα.
3. Περάστε αργά το τυλιγμένο σύνολο των σωλήνων ψυ- κτικού υγρού, του εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης και του καλωδίου σήματος μέσα από την επιτοίχια οπή.
4. Στερεώστε το επάνω μέρος της εσωτερικής μονάδας στον άνω γάντζο της πλάκας τοποθέτησης.
5. Ελέγξτε αν η μονάδα είναι καλά στερεωμένη επάνω στην πλάκα τοποθέτησης, ασκώντας ελαφριά πίεση στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της μονάδας. Η μο- νάδα δεν πρέπει να κουνιέται ούτε να μετατοπίζεται.
6. Ασκώντας ίση πίεση, πιέστε προς τα κάτω το κάτω μέρος της μονάδας. Συνεχίστε να πιέζετε μέχρι η μονά- δα να κλειδώσει επάνω στα άγκιστρα κατά μήκος της πλάκας τοποθέτησης.
7. Ελέγξτε ξανά αν η μονάδα είναι καλά στερεωμένη στην πλάκα τοποθέτησης ασκώντας ελαφριά πίεση στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της μονάδας.
Αν οι σωλήνες ψυκτικού υγρού βρίσκονται ήδη ενσω- ματωμένοι μέσα στον τοίχο, κάντε τα εξής:

1. Στερεώστε το επάνω μέρος της εσωτερικής μονάδας στον άνω γάντζο της πλάκας τοποθέτησης.
2. Χρησιμοποιήστε ένα βραχίονα ή μια σφήνα για να ανα- σηκώσετε τη μονάδα, για να έχετε αρκετό χώρο για να συνδέσετε τους σωλήνες ψυκτικού υγρού, το καλώδιο σήματος και τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης. Ανατρέξτε στην Εικ. 3.11 για ένα παράδειγμα.
3. Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης και τους σωλήνες ψυκτικού υγρού (ανατρέξτε στην ενότητα Σύνδεση σωλήνων ψυκτικού υγρού του παρόντος εγχειριδίου για οδηγίες).
4. Διατηρήστε το σημείο σύνδεσης σωλήνα εκτεθειμένο, για να πραγματοποιήσετε τη δοκιμή διαρροής (ανα- τρέξτε στην ενότητα Ηλεκτρικοί έλεγχοι και Έλεγχοι διαρροών του παρόντος εγχειριδίου).
5. Μετά τη δοκιμή διαρροής, τυλίξτε το σημείο σύνδεσης με μονωτική ταινία.
6. Αφαιρέστε το βραχίονα ή τη σφήνα που ανασηκώνει τη μονάδα.
7. Ασκώντας ίση πίεση, πιέστε προς τα κάτω το κάτω μέρος της μονάδας. Συνεχίστε να πιέζετε μέχρι η μονά- δα να κλειδώσει επάνω στα άγκιστρα κατά μήκος της πλάκας τοποθέτησης.
30-50mm (1.2-1.95in)

AIR CONDITIONER DETAIL INSTALL |SPLIT DUCTLESS AC HEATING INVERTER,MINI PUMP SYSTEM SETUP,DIY HOW TO

Εγκατάσταση εξωτερικής μονάδας

Βήμα 1: Επιλέξτε τη θέση τοποθέτησης

Πριν εγκαταστήσετε την εξωτερική μονάδα, πρέπει να επι- λέξετε την κατάλληλη θέση. Ακολουθούν τα πρότυπα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη θέση για τη μονάδα.
Οι κατάλληλες θέσεις εγκατάστασης πληρούν τα παρα- κάτω πρότυπα:
► Να πληρούν όλες τις χωρικές απαιτήσεις που παρουσι- άζονται στις Απαιτήσεις χώρου εγκατάστασης (Εικ. 4.1)
► Καλή κυκλοφορία αέρα και εξαερισμός
► Σταθερή και στιβαρή - η θέση να μπορεί να υποστηρίξει τη μονάδα και να μην παρουσιάζει κραδασμούς

???
200εκ. (79 ίντσες)μπροστά Εικ. 4.1
60εκ. (24 ίντσες) δεξιά

► Ο θόρυβος της μονάδας να μην ενοχλεί τους άλλους
► Να προστατεύεται από παρατεταμένες περιόδους άμε- σης έκθεσης στον ήλιο ή τη βροχή
ΜΗΝ τοποθετείτε τη μονάδα στις παρακάτω θέσεις:
Κοντά σε ένα εμπόδιο που θα μπλοκάρει τις εισόδους και τις εξόδους αέρα
Κοντά σε δημόσιους δρόμους, πολυσύχναστα σημεία ή σε περιοχές όπου ο θόρυβος της μονάδας ενοχλεί τους άλλους
Κοντά σε ζώα ή φυτά που θα υποστούν βλάβη από την εκκένωση ζεστού αέρα
Κοντά σε οποιαδήποτε πηγή εύφλεκτων αερίων 
Σε θέση εκτεθειμένη σε μεγάλες ποσότητες σκόνης
Σε θέση εκτεθειμένη σε υπερβολικές ποσότητες αλμυρού αέρα

ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Αν ο σύνδεσμος αποστράγγισης συνοδεύεται από ένα ελαστικό παρέμβυσμα
Αν η συσκευή εκτίθεται σε ισχυρούς ανέμους: Εγκαταστήστε τη μονάδα έτσι που ο ανεμιστήρας εξόδου αέρα να βρίσκεται σε γωνία 90° σε σχέση με την κατεύθυνση του ανέμου. Αν είναι απαραίτητο, δη- μιουργήστε ένα φράγμα μπροστά από τη μονάδα για να την προστατεύσετε από τους ακραίους ανέμους, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

1. Τοποθετήστε το ελαστικό παρέμβυσμα στο άκρο του συνδέσμου αποστράγγισης που θα συνδεθεί με την εξωτερική μονάδα.
2. Εισάγετε το σύνδεσμο αποστράγγισης μέσα στην οπή στο δίσκο βάσης της μονάδας.
3. Περιστρέψτε το σύνδεσμο αποστράγγισης κατά 90°, μέχρι να κλειδώσει στη θέση του με ένα κλικ προς την μπροστινή όψη της μονάδας.
4. Συνδέστε μια επέκταση εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγι- σης (δεν συμπεριλαμβάνεται) στο σύνδεσμο αποστράγ- γισης, για να διοχετεύσετε το νερό από τη μονάδα κατά τη λειτουργία θέρμανσης.

Προστατευτικό ανέμου
Ισχυρός άνεμος
Αν ο σύνδεσμος αποστράγγισης δεν συνοδεύεται από ένα ελαστικό παρέμβυσμα (βλ. Εικ. 4.4-Β), ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
Εισάγετε το σύνδεσμο αποστράγγισης μέσα στην οπή στο δίσκο βάσης της μονάδας. Ο σύνδεσμος αποστράγγισης θα κλειδώσει στη θέση του με ένα κλικ. Συνδέστε μια επέκταση εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης (δεν συμπεριλαμβάνε- ται) στο σύνδεσμο αποστράγγισης, για να διοχετεύσετε το νερό από τη μονάδα κατά τη λειτουργία θέρμανσης. 

Αν η μονάδα εκτίθεται συχνά σε έντονη βροχή ή χιόνι: Κατασκευάστε ένα σκέπαστρο πάνω από τη μονάδα για να την προστατεύσετε από τη βροχή ή το χιόνι. Προσέξτε να μην παρεμποδίσετε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τη μονάδα. Αν η μονάδα εκτίθεται συχνά σε αλμυρό αέρα (παραλία):
Χρησιμοποιήστε εξωτερική μονάδα ειδικά σχεδιασμένη ώστε να αντέχει στη διάβρωση.

Βήμα 2: Εγκαταστήστε το σύνδεσμο αποστράγγισης
Οι μονάδες με αντλία θερμότητας απαιτούν σύνδεσμο αποστράγγισης. Πριν εγκαταστήσετε την εξωτερι-κή μονάδα, πρέπει να εγκαταστήσετε το σύνδεσμο αποστράγγισης στο κάτω μέρος της μονάδας. Επι- σημαίνουμε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι συνδέσμων αποστράγγισης, ανάλογα με τον τύπο της εξωτερικής μονάδας.

Βήμα 3: Αγκιστρώστε την εξωτερική μονάδα Η εξωτερική μονάδα μπορεί να αγκυρωθεί στο δάπεδο ή σε έναν επιτοίχιο βραχίονα.


ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Ακολουθεί μια λίστα διαφορετικών με- γεθών της εξωτερικής μονάδας και της απόστασης μεταξύ των ποδιών τοποθέτη- σής τους. Προετοιμάστε τη βάση εγκα- τάστασης της μονάδας, σύμφωνα με τις παρακάτω διαστάσεις.

Διαστάσεις εξωτερικής μονάδας (mm)

Π x Υ x Β

Διαστάσεις τοποθέτησης

Απόσταση A (mm)                    Απόσταση Β (mm)

681x434x285 (26,8”x17”x11,2”)

460 (18,10”)

292 (11,49”)

700x550x270 (27,5”x21,6”x10,62”)

450 (17,7”)

260 (10,24”)

780x540x250 (30,7”x21,25”x9,85”)

549 (21,6”)

276 (10,85”)

845x700x320 (33,25”x27,5”x12,6”)

560 (22”)

335 (13,2”)

810x558x310 (31,9”x22”x12,2”)

549 (21,6”)

325 (12,8”)

700x550x275 (27,5”x21,6”x10,82”)

450 (17,7”)

260 (10,24”)

770x555x300 (30,3”x21,85”x11,81”)

487 (19,2”)

298 (11,73”)

800x554x333 (31,5”x21,8”x13,1”)

514 (20,24”)

340 (13,39”)

845x702x363 (33,25”x27,63”x14,29”)

540 (21,26”)

350 (13,8”)

900x860x315 (35,4”x33,85”x12,4”)

590 (23,2”)

333 (13,1”)

945x810x395 (37,2”x31,9”x15,55”)

640 (25,2”)

405 (15,95”)

946x810x420 (37,21”x31,9”x16,53”)

673 (26,5”)

403 (15,87”)

946x810x410 (37,21”x31,9”x16,14”)

673 (26,5”)

403 (15,87”)


Αν εγκαταστήσετε τη μονάδα στο δάπεδο ή σε πλατ- φόρμα τοποθέτησης από σκυρόδεμα, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

1. Σημειώστε τις θέσεις τεσσάρων εκτονωτικών βιδών, βάσει των διαστάσεων του πίνακα με τις Διαστάσεις τοποθέτη- σης μονάδας.
2. Ανοίξτε από πριν τις οπές για τις εκτονωτικές βίδες.
3. Καθαρίστε τη τσιμεντόσκονη από τις οπές.
4. Τοποθετήστε ένα παξιμάδι στο άκρο κάθε εκτονωτικής βίδας.
5. Καρφώστε τις εκτονωτικές βίδες μέσα στις ανοιγμένες οπές.
6. Αφαιρέστε τα παξιμάδια από τις εκτονωτικές βίδες και τοποθετήστε την εξωτερική βίδα επάνω στις βίδες.
7. Τοποθετήστε μια ροδέλα επάνω σε κάθε εκτονωτική βίδα και βάλτε ξανά τα παξιμάδια.
8. Με ένα κλειδί, σφίξτε καλά όλα τα παξιμάδια.



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Αν πρόκειται να εγκαταστήσετε τη μονάδα σε επιτοίχιο βραχίονα, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
1. Σημειώστε τις θέσεις των οπών του βραχίονα, βάσει των διαστάσεων του πίνακα με τις Διαστάσεις τοποθέ- τησης μονάδας.
2. Ανοίξτε από πριν τις οπές για τις εκτονωτικές βίδες.
3. Καθαρίστε τη σκόνη και τα υλικά κατασκευής από τις οπές.
4. Τοποθετήστε μια ροδέλα και ένα παξιμάδι στο άκρο κάθε εκτονωτικής βίδας.
5. Βιδώστε τις εκτονωτικές βίδες στις οπές των βραχι- όνων τοποθέτησης, βάλτε τους βραχίονες στη θέση τους και καρφώστε τις εκτονωτικές βίδες στον τοίχο.
6. Ελέγξτε αν οι βραχίονες τοποθέτησης είναι επίπεδοι.
7. Ανυψώστε προσεκτικά τη μονάδα και βάλτε τα πόδια τοποθέτησής της επάνω στους βραχίονες.
8. Βιδώστε καλά τη μονάδα επάνω στους βραχίονες.

Βήμα 4: Συνδέστε τα καλώδια σήματος και τροφοδοσίας

Το μπλοκ ακροδεκτών της εξωτερικής μονάδας προστα- τεύεται από ένα κάλυμμα των ηλεκτρικών καλωδίων στο πλάι της μονάδας. Ένα ολοκληρωμένο διάγραμμα καλω- δίωσης είναι εκτυπωμένο στο εσωτερικό του καλύμματος των καλωδίων.
1. Όλες οι καλωδιώσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους τοπικούς και εθνικούς ηλεκτρολογικούς κώδικες και να εγκαθίστανται από αδειούχους ηλεκτρολόγους.
2. Όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να πραγματο- ποιούνται σύμφωνα με το Διάγραμμα Ηλεκτρολογικής Σύνδεσης που βρίσκεται στα πλαϊνά πλαίσια της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.
3. Αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας με την τροφο- δοσία, σταματήστε αμέσως την εργασία. Εξηγήστε το συλλογισμό σας στον πελάτη και αρνηθείτε να εγκαταστήσετε τη μονάδα μέχρι να επιλυθεί σωστά το ζήτημα ασφάλειας.
4. Η τάση του ρεύματος πρέπει να είναι 90-110% της ονομαστικής τάσης. Η ανεπαρκής τροφοδοσία μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.
5. Αν συνδέετε την παροχή ενέργειας με μόνιμα κα- λώδια, εγκαταστήστε ένα σταθεροποιητή τάσης και ένα γενικό διακόπτη που να σηκώνουν 1,5 φορά το μέγιστο ρεύμα της μονάδας.
6. Αν συνδέετε σταθερή καλωδίωση με το δίκτυο τροφο- δοσίας, στη σταθερή καλωδίωση πρέπει να ενσω- ματωθεί ένας διακόπτης ή αυτόματος διακόπτης που αποσυνδέει όλους τους πόλους και έχει διαχωρισμό επαφής τουλάχιστον 1/8 in (3 mm). Ο εξειδικευμένος τεχνικός πρέπει να χρησιμοποιεί εγκεκριμένο αποζεύ- κτη κυκλώματος ή διακόπτη.
7. Συνδέστε τη μονάδα μόνο σε μεμονωμένη πρίζα. Μην συνδέετε άλλες συσκευές στην ίδια πρίζα.
8.Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό είναι σωστά γειωμένο.

Εξωτερική διάμετρος σωλήνα (cm)

A (mm)

Ελάχ. Μέγ.

Ø 6,35 (Ø 0,25»)

0,7 (0,0275”)

1,3 (0,05”)

Ø 9,52 (Ø 0,375»)

1,0 (0,04”)

1,6 (0,063”)

Ø 12,7 (Ø 0,5»)

1,0 (0,04”)

1,8 (0,07”)

Ø 16 (Ø 0,63»)

2,0 (0,078”)

2,2 (0,086”)

Ø 19 (Ø 0,75»)

2,0 (0,078”)

2,4 (0,094”)


9. Αν επιτρέπεται, μπορείτε να εγκαταστήσετε την επιτοίχια μονάδα με ελαστικά παρεμβύσματα, για να μειωθούν οι δονήσεις και ο θόρυβος.
Κάθε καλώδιο πρέπει να συνδεθεί γερά. Τα χαλαρά καλώδια μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση των ακροδεκτών, πράγμα που προκαλεί πιθανή δυσλειτουρ- γία του προϊόντος και ενδεχομένως πυρκαγιά.
10. Μην αφήνετε τα καλώδια να αγγίζουν ή να στηρίζονται πάνω στους σωλήνες του ψυκτικού υγρού, το συμπιε- στή ή τυχόν μετακινούμενα μέρη της μονάδας.
11. Αν η μονάδα διαθέτει βοηθητικό ηλεκτρικό θερμα- ντήρα, πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον 1 μέτρο (40in) από οποιαδήποτε εύφλεκτα υλικά.
Όταν λυγίζετε τα σύρματα, βεβαιωθείτε ότι ξεχωρίζετε χωρίς αμφιβολία το ηλεκτροδοτούμενο («L») σύρμα από τα υπόλοιπα.

Προετοιμάστε το καλώδιο για σύνδεση:
● Εσωτερικό καλώδιο τροφοδοσίας (ενδεχομένως): H05VV-F ή H05V2V2-F
● Εξωτερικό καλώδιο τροφοδοσίας: H07RN-F
● Καλώδιο σήματος: H07RN-F


Ελάχιστη περιοχή διατομής καλωδίων τροφοδοσίας και σήματος Βόρεια Αμερική

 

 

Amperes (A) συσκευής

 

AWG

10

18

13

16

18

14

25

12

30

10

 

Άλλες περιφέρειες

 

Ονομαστική ένταση της συσκευής (A)

Ονομαστική διατομή (mm2)

>3 και  6

0,75

> 6 και ≤10

1

>10 και  16

1,5

>16 και  25

2,5

> 25 και ≤32

4

>32 και  40

6

 
Συμβουλευτειτε τις οδηγιες χρήσης για να δειτε την ελάχιστη περιοχή διατομής καλωδίων τροφοδοσίας και σήματος

α. Με εργαλείο απογύμνωσης συρμάτων, βγάλτε το ελαστικό περίβλημα και από τα δύο άκρα του καλωδίου, για να αποκαλύψετε περίπου 40mm (1,57in) των συρμάτων στο εσωτερικό του.
β. Αφαιρέστε τη μόνωση από τα άκρα των συρμάτων.
γ. Με ένα εργαλείο λυγίσματος συρμάτων, φτιάξτε βρόχους τύπου U στα άκρα των συρμάτων.

2. Ξεβιδώστε το κάλυμμα των ηλεκτρικών καλωδίων και αφαιρέστε το.

3. Ξεβιδώστε το σφιγκτήρα καλωδίων κάτω από το μπλοκ ακροδεκτών και βάλτε τον στην άκρη.

4. Αντιστοιχίστε τα χρώματα/τις επιγραφές των καλωδί- ων με τις επιγραφές του μπλοκ ακροδεκτών και βιδώ- στε καλά το βρόχο U κάθε καλωδίου στον αντίστοιχο ακροδέκτη του.

5. Αφού ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι συνδέσεις είναι ασφαλείς, τυλίξτε γύρω-γύρω τα καλώδια, για να μην εισρεύσει νερό βροχής μέσα στον ακροδέκτη.

6. Με το σφιγκτήρα καλωδίων, στερεώστε το καλώδιο στη μονάδα. Βιδώστε το σφιγκτήρα καλωδίων καλά προς τα κάτω.

7. Μονώστε τα αχρησιμοποίητα καλώδια με ηλεκτρική ταινία από PVC. Διευθετήστε τα ούτως ώστε να μην αγγίζουν κανένα ηλεκτρικό ή μεταλλικό μέρος.

8. Βάλτε ξανά στη θέση του το κάλυμμα καλωδίων στο πλάι της μονάδας και βιδώστε το.

Σημείωση για το μήκος σωλήνα

Το μήκος των σωλήνων ψυκτικού υγρού θα επηρεάσει την απόδοση και την ενεργειακή αποδοτικότητα της μονάδας. Η ονομαστική αποδοτικότητα υποβάλλεται σε δοκιμή στις μονάδες με μήκος σωλήνα 5 μέτρων (16,5 ft). Απαιτείται ελάχιστη δια- δρομή σωλήνα 3 μέτρων για την ελαχιστοποίηση των δονήσεων και του υπερβολικού θορύβου.

Για ειδικές τροπικές περιοχές, το μέγιστο μήκος του σωλήνα ψυκτικού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μέτρα (32,8ft) και δεν θα πρέπει να γίνει προσθήκη ψυκτικού (Για μοντέλα ψυκτικού R290).

Ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα για τις προδιαγραφές σχετικά με το μέγιστο μήκος και κατακόρυφο ύψος των σωληνώσε- ων.

Μέγιστο μήκος και κατακόρυφο ύψος των σωληνώσεων ψυκτικού ανά μοντέλο μονάδας

 

Μοντέλο

Απόδοση (BTU/h)

Μέγ. Μήκος (m)

Μέγ. Κατακόρυφο ύψος (m)

 

 

R410A Κλιματιστικό Inverter διαιρούμενου τύπου Σύνθλιψη

< 15,000

25 (82ft)

10 (33ft)

≥15.000 και < 24.000

30 (98,5ft)

20 (66ft)

≥24.000 και < 36.000

50 (164ft)

25 (82ft)

≥36.000 και  60.000

65 (213ft)

30 (98,5ft)

 

Βήμα 1: Κόψτε τους σωλήνες
Όταν προετοιμάζετε τους σωλήνες ψυκτικού υγρού, προσέξ- τε ιδιαίτερα να τους κόψετε και να τους κάψετε σωστά. Έτσι θα εξασφαλίσετε την αποδοτική λειτουργία και θα ελαχιστο- ποιήσετε την ανάγκη μελλοντικής συντήρησης. Για μοντέλα ψυκτικού υγρού R32/R290, τα σημεία σύνδεσης του σωλήνα θα πρέπει να τοποθετούνται εκτός δωματίου.

1. Μετρήστε την απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας.
2. Με έναν κόφτη σωλήνων, κόψτε τους σωλήνες λίγο μα- κρύτερους από την απόσταση που μετρήσατε.
3.Οδηγίες σύνδεσης - Σωλήνες ψυκτικού υγρού
Φροντίστε να κόψετε το σωλήνα ακριβώς σε γωνία 90°. Ανατρέξτε στην Εικ. 5.1 για παραδείγματα λάθος κοπής.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τα γρέζια
Τα γρέζια μπορούν να επηρεάσουν την αεροστεγή σύνδε- ση των σωλήνων ψυκτικού υγρού. Πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς.
1. Κρατήστε το σωλήνα με γωνία προς τα κάτω, για να μην πέσουν γρέζια μέσα στο σωλήνα.
2. Με ένα αλεζουάρ ή ένα εργαλείο αφαίρεσης των γρεζιών, αφαιρέστε όλα τα γρέζια από την τομή του σωλήνα.

Εργαλείο καθαρισμού χαλκοσωλήνων

Βήμα 3: Εκχειλώστε τα άκρα του σωλήνα
Η σωστή εκχείλωση είναι απαραίτητη για την επίτευξη αεροστεγούς σύνδεσης.
1. Αφού αφαιρέσετε τα γρέζια από τον κομμένο σωλήνα, στεγανοποιήστε τα άκρα με ταινία PVC, για να μην εισέλθουν στο σωλήνα ξένα υλικά.
2. Καλύψτε το σωλήνα με μονωτικό υλικό.
3. Τοποθετήστε παξιμάδια ρακόρ και στα δύο άκρα του σωλήνα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται στη σωστή κα- τεύθυνση, γιατί δεν είναι δυνατό να τα τοποθετήσετε ή να αλλάξετε την κατεύθυνσή τους μετά την εκχείλωση. Βλέπε Εικ. 5.3
4. Αφαιρέστε την ταινία PVC από τα άκρα του σωλήνα όταν είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε εργασία εκχείλωσης.
5. Πιάστε το καλούπι εκχείλωσης στο άκρο του σωλήνα. Το άκρο του σωλήνα πρέπει να προεξέχει από το άκρο του καλουπιού εκχείλωσης, σύμφωνα με τις διαστάσεις του παρακάτω πίνακα.

ΠΡΟΕΞΟΧΗ ΣΩΛΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΕΚΧΕΙΛΩΣΗΣ
Εξωτερική διάμετρος σωλήνα (cm) A (mm) Ελάχ. - Μέγ.
Ø 6,35 (Ø 0,25»)  >>>  0,7 (0,0275”)  - 1,3 (0,05”)
Ø 9,52 (Ø 0,375») >>> 1,0 (0,04”)  - 1,6 (0,063”)
Ø 12,7 (Ø 0,5») >>> 1,0 (0,04”)  - 1,8 (0,07”)
Ø 16 (Ø 0,63») >>> 2,0 (0,078”)  - 2,2 (0,086”)
Ø 19 (Ø 0,75») >>> 2,0 (0,078”) - 2,4 (0,094”)

6. Τοποθετήστε το εργαλείο εκχείλωσης επάνω στο καλούπι.
7. Στρέψτε τη λαβή του εργαλείου εκχείλωσης δεξιά, μέχρι να εκχειλωθεί εντελώς ο σωλήνας.
8. Αφαιρέστε το εργαλείο και το καλούπι εκχείλωσης, κα- τόπιν επιθεωρήστε το άκρο του σωλήνα για ρωγμές και ομαλή εκχείλωση.

Βήμα 4: Συνδέστε τους σωλήνες
1. Ευθυγραμμίστε το κέντρο των δύο σωλήνων που θα συνδέσετε. Βλέπε Εικ. 5.7.
Όταν συνδέετε τους σωλήνες ψυκτικού υγρού, προσέξτε να
μην ασκείτε υπερβολική ροπή και να μην παραμορφώσετε το σωλήνα με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει πρώτα να συνδέ- σετε το σωλήνα χαμηλής πίεσης και μετά το σωλήνα υψηλής πίεσης.
2. Κατά την κάμψη των συνδετικών σωλήνων ψυκτικού υγρού, η ελάχιστη ακτίνα κάμψης είναι 10cm. 
Συσφίξτε το παξιμάδι ρακόρ με το χέρι όσο το δυνατόν περισσότερο.
3. Με ένα κλειδί σύσφιξης, πιάστε το παξιμάδι επάνω στους σωλήνες της μονάδας.
4. Κρατώντας καλά το παξιμάδι επάνω στους σωλήνες της μονάδας, χρησιμοποιήστε ένα ροπόκλειδο για να συ- σφίξετε το παξιμάδι ρακόρ, σύμφωνα με τις τιμές ροπής του παρακάτω πίνακα Απαιτήσεις Ροπής. Χαλαρώστε ελαφρώς το παξιμάδι ρακόρ, κατόπιν συσφίξτε το ξανά.



 ROTHENBERGER ΣΕΤ ΔΥΝΑΜΟΚΛΕΙΔΑ-175001

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΡΟΠΗΣ

Εξωτερική διάμετρος σωλήνα (cm)

Ροπή σύσφιξης (N•cm)

Πρόσθ. Ροπή σύσφιξης (N•cm)

Ø 6,35 (Ø 0,25»)

1.500 (11lb  ft)

1.600 (11,8lb  ft)

Ø 9,52 (Ø 0,375»)

2.500 (18,4lb  ft)

2.600 (19,18lb • ft)

Ø 12,7 (Ø 0,5»)

3.500 (25,8lb  ft)

3.600 (26,55lb • ft)

Ø 16 (Ø 0,63»)

4.500 (33,19lb • ft)

4.700 (34,67lb • ft)

Ø 19 (Ø 0,75»)

6.500 (47,94lb • ft)

6.700 (49,42lb • ft)



  

1. Ξεβιδώστε το κάλυμμα από τη συσκευασμένη βαλβίδα στο πλάι της εξωτερικής μονάδας. (Βλέπε 
2. Αφαιρέστε τα προστατευτικά πώματα από τα άκρα των βαλβίδων.
3. Ευθυγραμμίστε το εκχειλωμένο άκρο του σωλήνα με κάθε βαλβίδα και συσφίξτε το παξιμάδι ρακόρ όσο το δυνατόν περισσότερο με το χέρι.
4. Με ένα κλειδί σύσφιξης, πιάστε το σώμα της βαλβίδας. Μην πιάσετε το παξιμάδι που στεγανοποιεί τη βαλβίδα υπηρεσίας. (Βλέπε Εικ. 5.10)
5. Με καλά πιασμένο το σώμα της βαλβίδας, χρησι- μοποιήστε ένα ροπόκλειδο, για να συσφίξετε το παξιμάδι ρακόρ σύμφωνα με τις ορθές τιμές ροπής.
6.. Χαλαρώστε ελαφρώς το παξιμάδι ρακόρ, κατόπιν συσφίξτε το ξανά.
7. Επαναλάβατε τα Βήματα 3 ως 6 για τους υπόλοι- πους σωλήνες.

 

Εκκένωση αέρα
Προετοιμασία και προφυλάξεις


Ο αέρας και τα ξένα υλικά στο κύκλωμα του ψυκτικού υγρού είναι δυνατό να προκαλέσουν μη φυσιολογικές αυξήσεις της πίεσης, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν το κλιματι- στικό, να μειώσουν την απόδοσή του και να προκαλέσουν τραυματισμούς. Χρησιμοποιήστε μια αντλία κενού και ένα διαφορικό μανόμετρο για να εκκενώσετε το κύκλωμα του

 

Οδηγίες εκκένωσης
Πριν χρησιμοποιήσετε το διαφορικό μανόμετρο και την αντλία κενού, διαβάστε τα εγχειρίδια χρήσης τους για να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε σωστά.
Διαφορικό μανόμετρο ψυκτικού υγρού, αφαιρώντας τυχόν μη υγροποιήσιμα αέρια και την υγρασία από το σύστημα.
Η εκκένωση πρέπει να πραγματοποιείται κατά την αρχική εγκατάσταση και με κάθε μετεγκατάσταση της μονάδας.

Σύνθετο μανόμετρο
-76cmHg Βαλβίδα χαμηλής πίεσης


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Εύκαμπτος σωλήνας πίεσης/ Σωλήνας πλήρωσης
Μανόμετρο
Βαλβίδα υψη- λής πίεσης
Σωλήνας πλήρωσης
Αντλία κενού

► Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι οι σωλήνες υψηλής και χαμηλής πίεσης μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτε- ρικής μονάδας έχουν συνδεθεί σωστά και σύμφωνα με την ενότητα «Σύνδεση σωλήνων ψυκτικού υγρού» του παρόντος εγχειριδίου.
► Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια έχουν συνδεθεί σωστά.
Βαλβίδα χαμηλής πίεσης

 

Οδηγίες εκκένωσης
1. Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα πλήρωσης του δια- φορικού μανομέτρου τη θύρα υπηρεσίας της βαλβίδας χαμηλής πίεσης της εξωτερικής μονάδας.
2. Συνδέστε ακόμα έναν εύκαμπτο σωλήνα πλήρωσης από το διαφορικό μανόμετρο στην αντλία κενού.
3. Ανοίξτε την πλευρά χαμηλής πίεσης στο διαφορικό μανόμετρο. Διατηρήστε κλειστή την πλευρά υψηλής πίεσης.
4. Λειτουργήστε την αντλία κενού για να εκκενώσετε το σύστημα.
5. Αφήστε σε λειτουργία την αντλία κενού για τουλάχι- στον 15 λεπτά ή μέχρι η ένδειξη του σύνθετου μανο- μέτρου να είναι -76cmHG (-105Pa).
6. Κλείστε την πλευρά χαμηλής πίεσης του διαφορικού μανομέτρου και απενεργοποιήστε την αντλία κενού.
7. Περιμένετε για 5 λεπτά, κατόπιν βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην πίεση του συστήματος.
8. Αν σημειωθεί μεταβολή στην πίεση του συστήματος, ανατρέξτε στην ενότητα Έλεγχος διαρροής αερίου για πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο διαρροών. Αν δεν σημειωθεί μεταβολή στην πίεση του συστήματος,
ξεβιδώστε το πώμα της πληρωμένης βαλβίδας (βαλβίδα υψηλής πίεσης).
9. Εισάγετε ένα εξαγωνικό κλειδί μέσα στην πληρωμένη βαλβίδα (βαλβίδα υψηλής πίεσης) και ανοίξτε την, στρέ- φοντας το κλειδί αριστερά κατά 1/4 στροφής. Ακούστε το αέριο να βγαίνει από το σύστημα, περιμένετε για 5 δευτερόλεπτα και κλείστε τη βαλβίδα.
10. Παρακολουθήστε το μανόμετρο για ένα λεπτό, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σημειωθεί μεταβολή της πίεσης. Η ένδειξη του μανομέτρου πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση.
11. Αφαιρέστε το σωλήνα πλήρωσης από τη θύρα υπηρε- σίας.
12. Με ένα εξαγωνικό κλειδί, ανοίξτε εντελώς τη βαλβίδα υψηλής πίεσης και τη βαλβίδα χαμηλής πίεσης.
13. Συσφίξτε τα πώματα των βαλβίδων και στις τρεις βαλβί- δες (θύρας υπηρεσίας, υψηλής πίεσης, χαμηλής πίεσης) με το χέρι. Μπορείτε να τα συσφίξετε περαιτέρω με ένα ροπόκλειδο, αν είναι απαραίτητο.

Σημείωση για την προσθήκη ψυκτικού
Μερικά συστήματα απαιτούν συμπληρωματική πλήρωση, ανάλογα με το μήκος του σωλήνα. Το στάνταρ μήκος του σωλήνα διαφέρει, ανάλογα με τους τοπικούς κανονισμούς. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική το στάνταρ μήκος του σωλήνα είναι 7,5m (25’). Σε άλλες περιοχές, το στάνταρ μήκος του σωλήνα είναι 5m (16’). Το ψυκτικό υγρό θα πρέπει να συμπληρώνεται από τη θύρα υπηρεσίας της βαλβίδας χαμηλής πίεσης της εξωτερικής μονάδας. Το πρόσθετο ψυκτικό υγρό που πρέπει να συμπληρωθεί μπορεί να υπολογιστεί από τον εξής τύπο:

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΑΝΑ ΜΗΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑ
θα προστεθει πινακας SOS

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΑΝΑ ΜΗΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑ                

 

Μήκος σωλήνα σύνδεσης (m)

 

Μέθοδος εκκέ- Πρόσθετo ψυκτικό υγρό νωσης αέρα

 

 Στάνταρ μήκος σωλήνα

Αντλία Κενού

Δ/Υ

 

 

Πλευρά υγρού: Ø 6,35  0,25”)

Πλευρά υγρού: Ø 9,52  0,375”)

 

 

R32:

R32:

 

 

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 12g/m

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 24g/m

 

 

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 0,13 oZ/ft

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 0,26 oZ/ft

 

 

R290:

R290:

> Στάνταρ μήκος σωλήνα

Αντλία Κενού

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 10g/m

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 18g/m

 

 

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 0,10 oZ/ft

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 0,19 oZ/ft

 

 

R410A:

R410A:

 

 

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 15g/m

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 30g/m

 

 

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 0,16 oZ/ft

(Μήκος σωλήνα - στάνταρ μήκος) x 0,32 oZ/ft

 

Για μονάδες ψυκτικού R290, το συνολικό ποσό του ψυκτικού που γίνεται πλήρωση είναι το πολύ:

387g(<=9000Btu/h), 447g(>9000Btu/h και <=12000Btu/h), 547g(>12000Btu/h και <=18000Btu/h), 632g(>18000Btu/h και

<=24000Btu/h).


Έλεγχοι διαρροών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου

Έλεγχοι ηλεκτρικής ασφάλειας

Μετά την εγκατάσταση, επιβεβαιώστε ότι έχει εγκατασταθεί όλη η ηλεκτρική καλωδίωση, σύμφωνα με τους τοπικούς και εγχώριους κανονισμούς, καθώς και σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εγκατάστασης.
Ελέγξτε την εργασία γείωσης
Μετρήστε την αντίσταση γείωσης με οπτική ανίχνευση και με διάταξη δοκιμής αντίστασης γείωσης. Η αντίσταση της γείωσης πρέπει να είναι μικρότερη από 0,1Ω.
Σημείωση: Αυτό ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο για μερικές περιοχές των ΗΠΑ.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
Ελέγξτε για διαρροές ρεύματος
Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία, χρησιμοποιήστε έναν ανιχνευτή ρεύματος και ένα πολύμετρο για να πραγματο- ποιήσετε πλήρη δοκιμή διαρροής ρεύματος.

Αν ανιχνευτεί διαρροή ρεύματος, απενεργοποιήστε αμέσως τη μονάδα και αναθέστε σε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο να εντοπίσει και να επιλύσει την αιτία της διαρροής.

Έλεγχοι διαρροής αερίου
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι ελέγχου διαρροής αερίου.

Μέθοδος με σαπουνόνερο
Με μια μαλακή βούρτσα, εφαρμόστε σαπουνόνερο ή υγρό απορρυπαντικό σε όλα τα σημεία σύνδεσης των σωλήνων της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας. Η παρουσία αφρού δηλώνει διαρροή.

Μέθοδος ανιχνευτή διαρροών
Αν χρησιμοποιείτε ανιχνευτή διαρροών, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήστη της συσκευής για οδηγίες σχετικά με τη σωστή χρήση.

Δοκιμαστική λειτουργία
Λίστα ελέγχων που πρέπει να πραγματοποιηθούν
  • Δεν υπάρχει διαρροή ρεύματος
  • Η μονάδα είναι σωστά γειωμένη.
  • Όλοι οι ηλεκτρικοί ακροδέκτες είναι σωστά καλυμμένοι
  • Η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα έχουν εγκατασταθεί σταθερά
  • Κανένα σημείο σύνδεσης σωλήνα δεν παρουσιάζει διαρροή
  • Εξωτερική μονάδα (1):
  • Εσωτερική μονάδα (2):
  • Το νερό αποστραγγίζεται σωστά από τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγ- γισης
  • Όλες οι σωληνώσεις έχουν στεγανο- ποιηθεί σωστά
  • Η μονάδα εκτελεί σωστά τη λειτουρ- γία COOL
  • Η μονάδα εκτελεί σωστά τη λειτουρ- γία ΗΕΑΤ
  • Οι περσίδες της εσωτερικής μονάδας περιστρέφονται σωστά
  • Η εσωτερική μονάδα ανταποκρίνεται στο τηλεχειριστήριο

Πριν από τη δοκιμαστική λειτουργία
Οδηγίες δοκιμαστικής λειτουργίας

Πρέπει να πραγματοποιήσετε τη δοκιμαστική λειτουρ- γία για τουλάχιστον 30 λεπτά.

1. Ηλεκτροδοτήστε τη μονάδα.
2. Πατήστε το πλήκτρο ON/OFF στο τηλεχειριστήριο για να την ενεργοποιήσετε.
3. Πατήστε το πλήκτρο MODE για να περιηγηθείτε στις παρακάτω λειτουργίες, μία-μία:
● COOL - Επιλέξτε την ελάχιστη δυνατή θερμοκρασία
● ΗΕΑΤ - Επιλέξτε τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία
4. Αφήστε κάθε λειτουργία να τρέχει επί 5 λεπτά και πραγματοποιήστε τους παρακάτω ελέγχους:
5. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας και αφού επιβεβαιώσετε ότι όλοι οι έλεγχοι των σημείων της Λίστας ελέγχων που πρέπει να πραγματοποιηθούν ολοκληρώθηκαν με ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
α. Με το τηλεχειριστήριο, επαναφέρατε τη μονάδα στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.
β. Με μονωτική ταινία, τυλίξτε τις συνδέσεις των σωλή- νων ψυκτικού της εσωτερικής μονάδας, τους οποίους είχατε αφήσει ατύλιχτους κατά τη διαδικασία εγκατά- στασης της εσωτερικής μονάδας ελέγχου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τοπικών και των εθνικών προτύπων. Η ενδέχεται να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την περιοχή.

Βάση επιτοίχιας τοποθέτησης Λειτουργικό φίλτρο (μπροστά από το κύριο φίλτρο - κάποιες μονάδες)
Τηλεχειριστήριο
Πρόσοψη
Σωλήνας αποστράγγισης Βάση τηλεχειριστηρίου (ορισμένες μονάδες)
Καλώδιο τροφοδοσίας (κάποιες μονάδες)
Καλώδιο σήματος  Καλώδιο τροφοδοσίας εξωτερικής μονάδας
Γρίλια Σωλήνας ψυκτικού (ορισμένες μονάδες)

Βήμα 1: Επιλέξτε τη θέση τοποθέτησης
Πριν εγκαταστήσετε την εσωτερική μονάδα, πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη θέση. Ακολουθούν τα πρότυπα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη θέση για τη μονάδα.

Οι κατάλληλες θέσεις εγκατάστασης πληρούν τα πα- ρακάτω πρότυπα:
► Καλή κυκλοφορία αέρα
► Εύκολη αποστράγγιση
► Ο θόρυβος της μονάδας δεν ενοχλεί τους άλλους
► Σταθερή και στιβαρή - η θέση δεν παρουσιάζει κραδα- σμούς
► Αρκετά δυνατή ώστε να αντέχει το βάρος της μονάδας
► Η θέση πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από όλες τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές (π.χ., τηλεόραση, ραδιόφωνο, Η/Υ)

ΜΗΝ τοποθετείτε τη μονάδα στις παρακάτω θέσεις:
► Κοντά σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας, ατμού ή εύφλε- κτων αερίων
► Κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, όπως κουρτίνες και ρούχα
► Κοντά σε οποιοδήποτε εμπόδιο μπλοκάρει την κυκλοφο- ρία του αέρα
► Κοντά στην πόρτα
► Σε θέση με άμεση έκθεση στο ηλιακό φως

Ευρωπαϊκές οδηγίες περί απόρριψης
Αυτή η συσκευή περιέχει ψυκτικό υγρό και άλλα δυνητικά επικίνδυνα υλικά. Για την απόρριψη αυτής της συσκευής, επιβάλ- λεται ειδική συλλογή και επεξεργασία από το νόμο. Μην απορρίπτετε το προϊόν μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα ή τα μη ταξινομημένα δημοτικά απορρίμματα.

● Κατά την απόρριψη αυτής της συσκευής, έχετε τις παρακάτω επιλογές:
● Απορρίψτε τη συσκευή στο καθορισμένο δημοτικό σημείο συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων.
● Όταν αγοράζετε νέα συσκευή, ο έμπορος λιανικής πώλησης θα πάρει την παλιά συσκευή χωρίς χρέωση.
● Ο κατασκευαστής θα πάρει την παλιά συσκευή χωρίς χρέωση.
● Πουλήστε τη συσκευή σε πιστοποιημένους εμπόρους απορριμμάτων μετάλλων.

Πληροφορίες συντήρησης (Απαιτείται μόνο για τις μονάδες που χρησιμοποιούν το ψυκτικό υγρό R32/R290

1. Έλεγχοι στην περιοχή
Πριν από την έναρξη εργασιών σε συστήματα που περιέχουν εύφλεκτα ψυκτικά, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι ασφαλείας για τη διασφάλιση ελαχιστοποίησης κινδύνων ανάφλεξης. Για επισκευή στο σύστημα ψυκτικού, θα πρέπει να λαμβάνο- νται οι παρακάτω προφυλάξεις πριν από τη διενέργεια εργασιών στο σύστημα.

2. Διαδικασίες εργασιών
Οι εργασίες θα πρέπει να αναλαμβάνονται κάτω από ελεγχόμενες διαδικασίες για ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρου- σίας ενός εύφλεκτου αερίου ή ατμού κατά τη διάρκεια των εργασιών.

3. Γενική περιοχή εργασιών
Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες σε όλο το προσωπικό συντήρησης καθώς και στα υπόλοιπα άτομα που εργάζονται στο χώρο για τη φύση των εργασιών που διεξάγονται. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες σε περιορισμένους χώρους. Ο χώρος γύρω από το σημείο εργασιών θα πρέπει να είναι απομονωμένος. Βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες εντός του χώρου είναι ασφαλείς μέσω ελέγχου εύφλεκτων υλικών.

4. Έλεγχος για παρουσία ψυκτικού
Θα πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος του χώρου με κατάλληλο ανιχνευτή ψυκτικού πριν και κατά τη διάρκεια εργασι- ών, για να διασφαλιστεί ότι ο τεχνικός είναι ενήμερος για την παρουσία πιθανών εύφλεκτων υλικών στην ατμόσφαιρα. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός εντοπισμού διαρροών που χρησιμοποιείται είναι κατάλληλος για χρήση σε εύφλεκτα ψυκτικά, π.χ. κανένας σπινθήρας, κατάλληλα σφραγισμένα ή εγγενώς ασφαλή.

5. Παρουσία του πυροσβεστήρα
Εάν πρέπει να πραγματοποιηθεί τυχόν εργασία που να εμπλέκει υψηλή θερμοκρασία στον εξοπλισμό του ψυκτικού ή σε άλλα εμπλεκόμενα μέρη, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός πυρόσβεσης. Θα πρέπει να διαθέτετε έναν πυροσβεστήρα ξηρής σκόνης ή CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) κοντά στο χώρο πλήρωσης.

6. Καμία πηγή ανάφλεξης.
Κανένα άτομο που διεξάγει εργασίες σχετικές με σύστημα ψυκτικού που περιλαμβάνει την έκθεση κάποιου σωλήνα που περιέχει ή περιείχε εύφλεκτο ψυκτικό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε πηγή ανάφλεξης με τέτοιον τρόπο που να οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς ή έκρηξης. Όλες οι πιθανές πηγές ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, θα πρέπει να κρατούνται αρκετά μακριά από το σημείο της εγκατάστασης, επιδιόρθωσης, αφαίρεσης ή διάθεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων ενδέχεται να γίνει διαρροή του εύφλεκτου υλικού στον περιβάλλοντα χώρο. Πριν από τη διενέργεια εργασιών, θα πρέπει να διερευνηθεί ο χώρος γύρω από τον εξοπλισμό για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ανάφλεξης ή πυρκαγιάς. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες «ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ».

7. Περιοχή εξαερισμού
Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι ανοιχτός και κατάλληλα αεριζόμενος πριν επεμβαίνετε στο σύστημα ή διεξάγετε οποια- δήποτε εργασία που να εμπλέκει υψηλή θερμοκρασία. Θα πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει ένας βαθμός εξαερισμού κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών. Ο εξαερισμός θα πρέπει να κατανέμει με ασφαλή τρόπο κάθε εκλυόμενο ψυκτικό και κατά προτίμηση να το αποβάλλει εξωτερικά, στην ατμόσφαιρα.

8. Έλεγχοι στον ψυκτικό εξοπλισμό
Όταν πραγματοποιείται αλλαγή στα ηλεκτρικά μέρη, θα πρέπει να ταιριάζουν για το σκοπό αυτό καθώς και σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Πάντοτε θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες συντήρησης και σέρβις του κατασκευαστή. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, συμβουλευτείτε την τεχνική υποστήριξη του κατασκευαστή για βοήθεια. Θα πρέπει να εφαρμόζο- νται οι παρακάτω έλεγχοι στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν εύφλεκτα ψυκτικά:
● Η ποσότητα πλήρωσης είναι σύμφωνα με το μέγεθος του δωματίου εντός του οποίου έχουν εγκατασταθεί τα μέρη του ψυκτικού.
● Ο μηχανισμός εξαερισμού και οι έξοδοι λειτουργούν κατάλληλα και δεν εμποδίζονται.
● εάν χρησιμοποιείται ένα έμμεσο κύκλωμα ψυκτικού, τα δευτερεύοντα κυκλώματα θα πρέπει να ελεγχθούν για παρου- σία ψυκτικού. Η σήμανση στον εξοπλισμό εξακολουθεί να είναι ορατή και ευανάγνωστη.
● Η σήμανση που δεν είναι ευανάγνωστη θα πρέπει να αλλαχθεί.
● Ο σωλήνας ψυκτικού ή τα εξαρτήματα είναι τοποθετημένα σε θέση όπου δεν πρόκειται να εκτεθούν σε οποιαδήποτε ουσία η οποία ενδέχεται να διαβρώσει τα εξαρτήματα του κυκλώματος, εκτός εάν,
● τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι ανθεκτικά
● στη διάβρωση ή είναι κατάλληλα προστατευμένα κατά της διάβρωσης.

9. Έλεγχοι στα ηλεκτρικά συστήματα
Στην επισκευή και συντήρηση των ηλεκτρικών συστημάτων περιλαμβάνονται οι αρχικοί έλεγχοι ασφαλείας και οι διαδικα- σίες ελέγχου των εξαρτημάτων. Εάν υπάρχει βλάβη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τότε καμία ηλεκτρική παροχή δεν θα πρέπει να συνδεθεί στο κύκλωμα μέχρι να γίνει επιδιόρθωση της βλάβης. Εάν δεν μπορεί να διορθωθεί άμεσα η βλάβη αλλά είναι απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια εναλλακτική προσωρινή λύση. Αυτό θα πρέπει να αναφερθεί στον ιδιοκτήτη του εξοπλισμού, ώστε να είναι ενημερωμένα όλα τα μέρη.

Οι αρχικοί έλεγχοι ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

● οι πυκνωτές θα πρέπει να απενεργοποιηθούν: θα πρέπει να γίνει με ασφαλή τρόπο για την αποφυγή πιθανότητας εμφάνισης σπινθήρων
● δεν υπάρχουν εκτεθειμένα ενεργά ηλεκτρικά μέρη ή καλωδιώσεις κατά την πλήρωση, ανάκτηση ή τον καθαρισμό του συστήματος.
● υπάρχει πάντα γείωση.

10. Επισκευές σε σφραγισμένα εξαρτήματα
10.1 Κατά τη διάρκεια επισκευών σε σφραγισμένα εξαρτήματα, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να είναι απο- συνδεδεμένες από τον εξοπλισμό πριν από κάθε αφαίρεση σφραγισμένων καλυμμάτων, κτλ. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει ηλεκτρική παροχή στον εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του σέρβις, θα πρέπει να υπάρχει μια συσκευή εντοπισμού διαρροών σε συνεχόμενη λειτουργία η οποία να είναι τοποθετημένη στο πιο κρίσιμο σημείο για να προειδοποιήσει σε ενδεχόμενη κρίσιμη κατάσταση.
10.2 Ειδική προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παρακάτω για να διασφαλιστεί ότι η εργασία πάνω σε ηλεκτρικά μέρη δεν θα αλλοιώσει το περίβλημα με τέτοιον τρόπο που να επηρεάσει το επίπεδο προστασίας. Το παραπάνω περιλαμ- βάνει ζημιά σε καλώδια, σε μεγάλο αριθμό συνδέσεων, ακροδεκτών που δεν έγιναν σύμφωνα με τις υπάρχουσες προδιαγραφές, ζημιά σε στεγανωτικά, λάθος εφαρμογή στυπιοθλιπτών, κτλ.
● Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή έχει τοποθετηθεί με ασφάλεια.
● Βεβαιωθείτε ότι τα στεγανωτικά ή τα υλικά στεγάνωσης δεν έχουν διαβρωθεί με τέτοιον τρόπο που να μην εξυπηρετούν το σκοπό αποτροπής της εισχώρησης εύφλεκτων αερίων στο χώρο. Τα ανταλλακτικά θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η χρήση κόλλας σιλικόνης ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα ορισμένου τύπου εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών. Τα εγγενώς ασφαλή εξαρτήματα δεν χρειάζεται να απομονωθούν πριν από την εργασία πάνω σε αυτά.

11. Επισκευή πάνω σε εγγενώς ασφαλή εξαρτήματα
Μην εφαρμόζετε οποιαδήποτε μόνιμα επαγωγικά φορτία ή φορτία χωρητικότητας στο κύκλωμα χωρίς να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπερβούν τα επιτρεπτά όρια τάσης και ρεύματος για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται. Εγγενώς ασφαλή εξαρτήματα είναι μόνο εκείνα πάνω στα οποία μπορεί να δουλέψει κάποιος τη δεδομένη στιγμή παρουσία εύφλεκτων αερίων. Ο εξοπλι- σμός δοκιμής θα πρέπει να είναι στη σωστή ονομαστική τιμή. Αντικαταστήστε εξαρτήματα μόνο με ανταλλακτικά που υποδει- κνύονται από τον κατασκευαστή. Άλλα μέρη μπορεί να προκαλέσουν την ανάφλεξη του ψυκτικού στην ατμόσφαιρα από τυχόν διαρροή.

12. Καλωδίωση
Ελέγξτε ότι η καλωδίωση δεν εκτίθεται σε φθορά, διάβρωση, υπερβολική πίεση, κραδασμούς, αιχμηρές επιφάνειες ή άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο έλεγχος θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψιν το αποτέλεσμα παλαίωσης ή συνε- χούς κραδασμού από πηγές όπως συμπιεστές ή ανεμιστήρες.

13. Ανίχνευση εύφλεκτων ψυκτικών
Κάτω από καμία συνθήκη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πιθανές πηγές ανάφλεξης κατά την αναζήτηση ή τον εντοπι- σμό διαρροών ψυκτικού. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται δαυλός αλογόνου (ή κάθε άλλος ανιχνευτής με τη χρήση γυμνής φλόγας).

14. Τρόποι ανίχνευσης διαρροών
Οι παρακάτω μέθοδοι εντοπισμού διαρροών νοούνται ως αποδεκτές για συστήματα που περιέχουν εύφλεκτα ψυκτικά. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικοί ανιχνευτές διαρροών για τον εντοπισμό εύφλεκτων ψυκτικών, αλλά η ευαισθησία εν- δέχεται να μην είναι η κατάλληλη, ή να χρειάζεται βαθμονόμηση. (Η βαθμονόμηση του εξοπλισμού θα πρέπει να διενεργείται σε χώρο χωρίς παρουσία ψυκτικού). Βεβαιωθείτε ότι ο ανιχνευτής δεν είναι πιθανή πηγή ανάφλεξης και είναι κατάλληλος για το ψυκτικό. Ο εξοπλισμός ανίχνευσης διαρροών θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος σε ποσοστό LFL του ψυκτικού και θα πρέπει να βαθμονομείται σύμφωνα με ψυκτικό που εφαρμόζεται και να επιβεβαιωθεί το κατάλληλο ποσοστό αερίου (25% μέγιστο ποσοστό). Υγρά ανίχνευσης διαρροών είναι κατάλληλα για χρήση στα περισσότερα ψυκτικά, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση των καθαριστικών που περιέχουν χλωρίνη καθώς η χλωρίνη μπορεί να αντιδράσει με το ψυκτικό και να διαβρώσει τους χαλκοσωλήνες.

Εάν υπάρχει υπόνοια για διαρροή, θα πρέπει να σβήσετε ή να απομακρύνετε όλες τις γυμνές φλόγες. Εάν εντοπιστεί διαρροή ψυκτικού που απαιτεί συγκόλληση, θα πρέπει να γίνει ανάκτηση στο σύνολο του ψυκτικού από το σύστημα, ή να απομονωθεί (μέσω κλεισίματος βαλβίδων) σε μέρος του συστήματος μακρυά από τη διαρροή. Θα πρέπει να εισαχθεί στο σύστημα καθαρό οξυγόνο ελεύθερο αζώτου (OFN) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκόλλησης.

15. Αφαίρεση και εκκένωση
Όταν επεμβαίνετε στο κύκλωμα του ψυκτικού για να κάνετε επιδιορθώσεις για κάθε άλλο σκοπό, θα πρέπει να εφαρμόζετε τις συμβατικές διαδικασίες, ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείται η καλύτερη πρακτική καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η αναφλεξιμότητα. Θα πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
● αφαίρεση του ψυκτικού,
● καθαρισμός του κυκλώματος με αδρανές αέριο,
● εκκένωση,
● καθαρισμός πάλι με αδρανές αέριο,
● ανοίξτε το κύκλωμα μέσω εγκοπής ή με φλόγιστρο.
Η ποσότητα του ψυκτικού θα πρέπει να ανακτηθεί στους κατάλληλους κυλίνδρους. Το σύστημα θα πρέπει να καθαριστεί με καθαρό οξυγόνο ελεύθερο αζώτου (OFN) για να διατηρηθεί η ασφάλεια της μονάδας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πεπιεσμένος αέρας ή οξυγόνο για αυτήν την εργασία.
Η έκπλυση μπορεί να πραγματοποιηθεί καταργώντας την εκκένωση στο σύστημα μέσω του OFN και συνεχίζοντας την πλή- ρωση μέχρι την επίτευξη της πίεσης λειτουργίας, κατόπιν εκλύοντας το OFN στην ατμόσφαιρα και τελικά δημιουργώντας πάλι εκκένωση στο κύκλωμα. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να μην υπάρχει κανένα υπόλειμμα ψυκτικού στο σύστημα.
Όταν χρησιμοποιείται η τελική πλήρωση OFN, το σύστημα θα πρέπει ρυθμιστεί στην ατμοσφαιρική πίεση για να μπορεί να γίνει εργασία πάνω σε αυτό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι καίριας σημασίας σε περίπτωση που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν διαδικασίες συγκόλλησης στους σωλήνες.
Βεβαιωθείτε ότι η έξοδος της αντλίας κενού δεν είναι κλειστή σε τυχόν πηγές ανάφλεξης και υπάρχει εξαερισμός.

16. Διαδικασίες πλήρωσης
Εκτός από τη συμβατική διαδικασία πλήρωσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω απαιτήσεις:
● Βεβαιωθείτε ότι η μόλυνση διαφορετικών ψυκτικών δεν συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό πλήρωσης. Οι σωλήνες ή οι γραμμές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικροί σε μέγεθος, για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του ψυκτικού που περιέχεται σε αυτούς.
● Οι κύλινδροι πρέπει να τοποθετούνται όρθιοι.
● Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα του ψυκτικού είναι γειωμένο πριν να γίνει η πλήρωση με ψυκτικό.
● Τοποθετήστε ετικέτα στο σύστημα όταν η πλήρωση ολοκληρωθεί (εάν δεν υπάρχει ήδη).
● Θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή ώστε να μην γίνει υπερχείλιση του συστήματος ψυκτικού.
● Πριν την πλήρωση του συστήματος θα πρέπει να γίνει δοκιμή στην πίεση με OFN. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος διαρροών στο σύστημα με την ολοκλήρωση της πλήρωσης αλλά πριν από τη θέση σε λειτουργία. Ένας τελευταίος έλεγχος για διαρροή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν φύγουν οι τεχνικοί από το χώρο.

17. Θέση εκτός λειτουργίας
Πριν πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι απαραίτητο ο τεχνικός να είναι εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό και όλα τα στοιχεία. Συνιστάται η χρήση καλών πρακτικών έτσι ώστε να γίνεται η πλήρης ανάκτηση του ψυκτικού με ασφαλή τρό- πο. Πριν από τη διεξαγωγή της διαδικασίας, θα πρέπει να γίνει λήψη δείγματος ψυκτικού και λαδιού.
Σε περίπτωση που χρειάζεται ανάλυση πριν από τη χρήση του ανακτημένου ψυκτικού. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ηλεκτρική παροχή πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
α) Εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του. β) Απομονώστε ηλεκτρικά το σύστημα
γ) Πριν προσπαθήσετε τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι:
● υπάρχει διαθέσιμος μηχανικός εξοπλισμός χειρισμού, εάν απαιτείται, για το χειρισμό των κυλίνδρων του ψυκτικού,
● όλος ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός είναι διαθέσιμος και χρησιμοποιείται σωστά,
● η διαδικασία ανάκτησης γίνεται υπό την εποπτεία πάντα ενός ικανού ατόμου,
● ο εξοπλισμός ανάκτησης και οι κύλινδροι συμμορφώνονται με τα κατάλληλα πρότυπα. δ) Εάν είναι δυνατόν, εκκενώστε το σύστημα του ψυκτικού. ε) Εάν η εκκένωση δεν είναι δυνατή, χρησιμοποιήστε έναν συλλέκτη έτσι ώστε το ψυκτικό να αφαιρεθεί από διάφορα σημεία του συστήματος. στ) Βεβαιωθείτε ότι ο κύλινδρος βρίσκεται πάνω στις ζυγαριές πριν γίνει η εκκένωση.
ζ) Εκκινήστε τη μηχανή ανάκτησης και λειτουργήστε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. η) Μην υπερχειλίζετε τους κυλίνδρους. (Όχι παραπάνω από το 80% του όγκου πλήρωσης υγρού). θ) Μην υπερβαίνετε την μέγιστη πίεση λειτουργίας του κυλίνδρου, ακόμα και προσωρινά.
ι) Όταν οι κύλινδροι έχουν γεμίσει σωστά κι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι οι κύλινδροι και ο εξοπλισμός έχουν αφαιρεθεί από το σημείο εγκαίρως και όλες οι βαλβίδες απομόνωσης πάνω στον εξοπλισμό είναι κλειστές.
κ) Το ψυκτικό που έχει ανακτηθεί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε άλλο σύστημα ψυκτικού εκτός εάν έχει καθαριστεί και ελεγχθεί.

18. Τοποθέτηση Ετικέτας
Ο εξοπλισμός θα πρέπει να έχει ετικέτα που να δηλώνει ότι είναι εκτός λειτουργίας και δεν περιέχει ψυκτικό. Η ετικέτα θα πρέπει να περιλαμβάνει ημερομηνία και υπογραφή. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν ετικέτες πάνω στον εξοπλισμό που δηλώνουν ότι περιέχει εύφλεκτο ψυκτικό.

19. Ανάκτηση
● Όταν αφαιρείτε το ψυκτικό από το σύστημα, είτε για σέρβις είτε για θέση εκτός λειτουργίας, συνιστάται η καλή πρακτική έτσι ώστε το σύνολο του ψυκτικού να αφαιρεθεί με ασφαλή τρόπο.
● Κατά τη μεταφορά του ψυκτικού σε κυλίνδρους, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο τους κατάλληλους κυλίνδρους ανά- κτησης ψυκτικού. Βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμος ο σωστός αριθμός κυλίνδρων για τη φύλαξη του συνολικού όγκου του ψυκτικού του συστήματος. Όλοι οι κύλινδροι που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένοι για το ψυκτικό που έχει ανακτηθεί κι έχουν ετικέτα για το συγκεκριμένο ψυκτικό (π.χ. ειδικοί κύλινδροι για την ανάκτηση του ψυκτικού). Οι κύλινδροι θα πρέπει να είναι πλήρεις με τη βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης και τις σχετικές βαλβίδες αποκοπής σε καλή κατάσταση.
● Οι άδειοι κύλινδροι ανάκτησης εκκενώνονται και, εάν είναι δυνατόν, ψύχονται πριν από τη διενέργεια της ανάκτησης.
● Ο εξοπλισμός ανάκτησης θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση με μια σειρά από οδηγίες που αφορούν τον υπάρχοντα εξοπλισμό και ο οποίος θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την ανάκτηση των εύφλεκτων ψυκτικών. Επιπλέον, ένα σύνολο από ζυγαριές θα πρέπει να είναι διαθέσιμο
● και σε καλή κατάσταση.
● Οι σωλήνες θα πρέπει να είναι πλήρεις με στεγανοποιημένους συνδέσμους και σε καλή κατάσταση. Πριν χρησιμοποιήσετε
● τη μηχανή ανάκτησης, ελέγξτε ότι είναι σε ικανοποιητικά καλή κατάσταση, έχει γίνει σωστή συντήρηση και τυχόν ηλεκτρι- κά εξαρτήματα που σχετίζονται με την ίδια είναι στεγανοποιημένα για την αποφυγή ανάφλεξης σε περίπτωση έκλυσης ψυκτικού. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή.
● Το ανακτημένο ψυκτικό θα πρέπει να επιστραφεί στον προμηθευτή στον σωστό κύλινδρο και με τη σχετική Σημείωση Με- ταφοράς Αποβλήτων. Μην αναμιγνύετε τα ψυκτικά σε μονάδες ανάκτησης και ειδικά μέσα σε κυλίνδρους.
● Εάν χρειαστεί να αφαιρέσετε τους συμπιεστές ή λάδια των συμπιεστών, βεβαιωθείτε ότι έχουν εκκενωθεί σε αποδεκτό επίπεδο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει απομείνει εύφλεκτο ψυκτικό εντός του λιπαντικού. Η διαδικασία εκκένωσης θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την επιστροφή του συμπιεστή στους προμηθευτές. Θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο ηλεκτρική θερμότητα στον συμπιεστή για την επιτάχυνση της εν λόγω διαδικασίας. Όταν γίνεται αποστράγγιση του λαδιού από ένα σύστημα, θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο.

20. Μεταφορά, σήμανση και αποθήκευση των μονάδων
1. Η μεταφορά του εξοπλισμού που περιέχει εύφλεκτα ψυκτικά. Συμμόρφωση με τους κανονισμούς μεταφοράς
2. Σήμανση του εξοπλισμού με χρήση ετικετών. Συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς
3. Διάθεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί εύφλεκτα ψυκτικά. Συμμόρφωση με τους εθνικούς κανονισμούς
4. Αποθήκευση εξοπλισμού/συσκευών
Η αποθήκευση του εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
5. Αποθήκευση εξοπλισμού σε συσκευασία (δεν έχει πουληθεί)
Θα πρέπει να δημιουργηθεί προστατευτική συσκευασία αποθήκευσης έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία διαρροή ψυκτικού από τη μηχανική βλάβη του εξοπλισμού εντός της συσκευασίας. Ο μέγιστος αριθμός μερών του εξοπλισμού που μπορεί να αποθηκευτεί μαζί καθορίζεται από τους τοπικούς κανονισμούς.
Ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές μπορούν να αλλάξουν χωρίς προ- ειδοποίηση, για λόγους βελτίωσης του προϊόντος. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία πωλήσεων ή τον κατασκευαστή.

How to Install a "non-DIY" Mini Split

Προσοχή κίνδινοι και προειδοποιήσεις 
Προσοχή: Κίνδυνος πυργκαγιάς (μόνο για το ψυκτικό υγρό R32/R290)

Διαβάστε τις προφυλάξεις ασφαλείας πριν από την εγκατάσταση
Η λάθος εγκατάσταση λόγω άγνοιας των οδηγιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά ή τραυματισμό.

Η σοβαρότητα της πιθανής ζημιάς ή του τραυματισμού κατατάσσεται ως ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ή 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Μην αλλάζετε το μήκος του καλωδίου τροφοδοσίας και μην χρησιμοποιείτε καλώδιο επέκτασης για την τροφοδοσία της μονάδας.

 Μην χρησιμοποιείτε την ίδια πρίζα από κοινού με άλλες συσκευές. Η ακατάλληλη ή η ανεπαρκής τροφοδοσία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία.

 Όταν συνδέετε τους σωλήνες ψυκτικού υγρού, μην αφήνετε να εισέλθουν στη μονάδα άλλες ουσίες ή αέρια, εκτός από το καθορισμένο ψυκτικό υγρό. Η ύπαρξη άλλων αερίων ή ουσιών θα μειώσει την απόδοση της μονάδας και μπορεί να προκα- λέσει αφύσικα υψηλή πίεση στον κύκλο ψύξης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκρηξη και τραυματισμό.

Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με το κλιματιστικό. Τα παιδιά πρέπει να επιβλέπονται συνεχώς κοντά στο κλιματιστικό.

1. Η εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξουσιοδοτημένο έμπορο ή ειδικό. Η λανθασμένη εγκατάσταση θα προκαλέσει διαρροή νερού, ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.

2. Η εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες εγκατάστασης. Η λανθασμένη εγκατάσταση μπορεί να προκαλέσει διαρροή νερού, ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά. (Στη Βόρεια Αμερική, η εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξουσιοδοτημένο προσωπικό και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Εθνικού Κώδικα Ηλεκτρισμού (NEC) και του Καναδικού Κώδικα Ηλεκτρισμού (CEC)).

3. Για τη συντήρηση και επισκευή της μονάδας επικοινωνήστε με εξουσιοδοτημένο τεχνικό.

4. Για την εγκατάσταση χρησιμοποιήστε μόνο τα παρεχόμενα παρελκόμενα, εξαρτήματα και ειδικά εξαρτήματα. Η χρήση μη συμβατικών εξαρτημάτων μπορεί να επιφέρει διαρροή νερού, ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά και να προκαλέσει βλάβη στη μονάδα.

5. Εγκαταστήστε τη μονάδα σε σταθερή θέση που μπορεί να υποστηρίξει το βάρος της μονάδας. Αν η επιλεγμένη θέση δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος της μονάδας ή αν η εγκατάσταση δεν γίνει σωστά, η μονάδα ενδέχεται να πέσει και να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και υλικές ζημιές.

6. Μη χρησιμοποιείτε μέσα για να επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης, εκτός από αυτά που συνιστώνται από τον κατασκευα- στή.

7. Η συσκευή θα πρέπει να φυλάσσεται σε δωμάτιο χωρίς συνεχόμενες πηγές ανάφλεξης (για παράδειγμα: ανοιχτή φλόγα, συσκευή αερίου σε λειτουργία ή ηλεκτρικός θερμαντήρας σε λειτουργία)

8. Μην τρυπάτε ή καίτε.

9. Η συσκευή θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο όπου το μέγεθος του δωματίου αντιστοιχεί σε χώρο δωματίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας.

10. Βεβαιωθείτε ότι τα ψυκτικά δεν περιέχουν καμία οσμή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σημεία 7 έως 10 απαιτούνται για τις μονάδες που χρησιμοποιούν το ψυκτικό υγρό R32/R290.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

11. Για όλες τις ηλεκτρολογικές εργασίες, τηρήστε όλα τα τοπικά και εγχώρια πρότυπα και κανονισμούς καλωδίωσης και το Εγχειρίδιο Εγκατάστασης. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανεξάρτητο κύκλωμα και μονή πρίζα για την τροφοδοσία. Μην συν- δέετε άλλες συσκευές στην ίδια πρίζα. Το ανεπαρκές ηλεκτρικό δυναμικό ή τα ελαττώματα των ηλεκτρολογικών εργασιών μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.

12. Χρησιμοποιήστε τα καθορισμένα καλώδια για όλες τις ηλεκτρολογικές εργασίες. Συνδέστε σφιχτά τα καλώδια, αγκυρώστε τα με ασφάλεια για να αποτρέψετε την καταστροφή του ακροδέκτη από εξωτερικές δυνάμεις. Οι ακατάλληλες ηλεκτρικές συνδέσεις μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση και πυρκαγιά, καθώς και ηλεκτροπληξία.

13. Όλα τα καλώδια πρέπει να έχουν τη σωστή διάταξη, για να εξασφαλιστεί το σωστό κλείσιμο του καλύμματος του πίνακα ελέγχου. Αν το κάλυμμα του πίνακα ελέγχου δεν κλείσει σωστά, μπορεί να πάθει διάβρωση και να προκληθεί υπερθέρμαν- ση των σημείων σύνδεσης, πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία.

14. Σε κάποια περιβάλλοντα λειτουργίας, όπως κουζίνες, αίθουσες ηλεκτρονικών κ.λπ., συνιστάται η χρήση ειδικά σχεδιασμέ- νων μονάδων κλιματιστικού.

15. Αν το καλώδιο παροχής είναι φθαρμένο, θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον κατασκευαστή, από τον αντιπρόσωπο σέρβις ή από ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό, για την αποφυγή τυχόν κινδύνων.

16. Αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιείται από παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω και από άτομα περιορισμένης σωμα- τικής, αισθητικής ή νοητικής ικανότητας ή στερούμενα της κατάλληλης εμπειρίας και γνώσης, εφόσον βρίσκονται υπό την επίβλεψη ή έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση της συσκευής με ασφαλή τρόπο και κατανοούν τους κινδύ- νους που εμπλέκονται. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με τη συσκευή. Ο καθαρισμός και η συντήρηση από τον χρήστη δεν πρέπει να διεξάγονται από παιδιά χωρίς επίβλεψη.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για τις μονάδες με βοηθητικό ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα, μην εγκαταστήσετε τη μονάδα σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου (3 ποδιών) από οποιαδήποτε εύφλεκτα υλικά.

 Μην εγκαταστήσετε τη μονάδα σε θέση που ίσως είναι εκτεθειμένη σε διαρροές εύφλεκτων αερίων. Αν γύρω από τη μονάδα συσσωρευτεί εύφλεκτο αέριο, μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

 Μην λειτουργείτε το κλιματιστικό σας σε υγρό δωμάτιο, όπως λουτρό ή πλυσταριό. Η υπερβολική έκθεση στο νερό μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα των ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

1. Το προϊόν πρέπει να γειωθεί σωστά κατά την εγκατάσταση, διαφορετικά ενδέχεται να σημειωθεί ηλεκτροπληξία.

2. Εγκαταστήστε τους σωλήνες αποστράγγισης τηρώντας τις οδηγίες αυτού του εγχειριδίου. Η λάθος αποστράγγιση μπορεί να προκαλέσει ζημίες από το νερό στο σπίτι και την περιουσία σας.

3. Η συσκευή θα πρέπει να φυλάσσεται για την αποφυγή μηχανικής ζημιάς.

4. Κάθε άτομο που εμπλέκεται με εργασία ή επέμβαση στο κύκλωμα του ψυκτικού θα πρέπει να είναι κάτοχος ενός έγκυρου πιστοποιητικού από μια βιομηχανικά διαπιστευμένη αρχή, που εξουσιοδοτεί τις ικανότητές τους να χειρίζονται ψυκτικά με ασφαλή τρόπο σύμφωνα με τις προδιαγραφές αξιολόγησης αναγνωρισμένες από τη βιομηχανία.

LG Air Conditioner - Quick & Easy Installation

Σημείωση για τα αέρια φθορίου

1. Αυτή η μονάδα κλιματιστικού περιέχει αέρια φθορίου. Για ειδικές πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα του αερίου, ανατρέξτε στην αντίστοιχη ετικέτα επάνω στη μονάδα. Θα πρέπει να τηρείται συμμόρφωση με τους εθνικούς κανονισμούς για το αέριο.

2. Η εγκατάσταση, το σέρβις, η συντήρηση και η επισκευή αυτής της μονάδας πρέπει να πραγματοποιηθεί από πιστοποιη- μένο τεχνικό.

3. Η απεγκατάσταση και η ανακύκλωση του προϊόντος πρέπει να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο τεχνικό.

4. Αν το σύστημα διαθέτει σύστημα ανίχνευσης διαρροών, πρέπει να ελέγχεται για διαρροές τουλάχιστον κάθε 12 μήνες. Κατά τον έλεγχο της μονάδας για διαρροές, συνιστούμε να τηρείτε αρχείο με όλους τους ελέγχους.


NYLOG ΜΠΛΕ ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΟ ΦΛΑΝΤΙΣΑΣ ( GASKET & THREAD SEALANT )


Το Nylog Blue είναι ένα ελαστικό ρευστό κατασκευασμένο από συνθετικό λιπαντικό συμπιεστή ποιότητας ψύξης. Το Nylog Blue είναι πλήρως αναμίξιμο και συμβατό με όλα τα ψυκτικά και τα λάδια του συστήματος. Οι φλάντζες επικαλυμμένες με Nylog δεν θα στεγνώσουν ποτέ ή δεν θα σταθεροποιηθούν θερμικά στην επιφάνεια. Οι συνδέσεις με σπείρωμα επικαλυμμένες με Nylog θα μπλοκάρουν τις διαρροές υψηλής πίεσης σχηματίζοντας ένα υδραυλικό σφράγισμα. Το Nylog μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό συναρμολόγησης κατά την εγκατάσταση στεγανοποιητικών άξονα, δακτυλίων ο, βαλβίδων schraeder, σφαιρικών βαλβίδων ή άλλων εσωτερικών εξαρτημάτων του συστήματος.
  • Δεν θα μολύνει τα συστήματα
  • Σφραγίδες φωτοβολίδες και συνδέσεις με σπείρωμα
  • Λιπαίνει O-Rings και παρεμβύσματα
  • Εγκεκριμένο από κατασκευαστές OEM