Τα πάντα για την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

 




Γεγονός: Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζει για πάντα…

Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια σοφή επιλογή για ένα νοικοκυριό, γιατί παρέχει ζεστό νερό με πολύ χαμηλό κόστος, το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και για πολλά χρόνια.

Οι περισσότεροι από εμάς όμως ξεχνάμε πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια ηλεκτρική – υδραυλική συσκευή που διαχειρίζεται μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει άλατα και εκεί που βρίσκεται είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο πρέπει να θυμόμαστε ότι αξίζει την κατάλληλη φροντίδα. ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια ηλεκτρική – υδραυλική συσκευή που διαχειρίζεται μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει άλατα και “εκεί πάνω στα ψηλά που βρίσκεται” είναι εκτεθειμένος και στις καιρικές συνθήκες. Έτσι θυμόμαστε πως χρειάζεται συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, όταν ο ηλιακός μας δεν ζεσταίνει πια το νερό όπως πριν ή και καθόλου.

Προχωρώντας στη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, επιτυγχάνεις 
  • Αδιάκοπη παραγωγή ζεστού νερού, λιγότερες βλάβες
  • Καλύτερη απόδοση της συσκευής, καθώς και 
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα. προστασία απο γρήγορη διάβρωση
  • Μειωμένος λογαριασμός ρεύματος αφού αυξάνομε την απόδοση δηλαδή θέλουμε λιγότερο ρεύμα για να παράγομε ιδικά θερμοκρασία σε ένα καλοσυστημένο ηλιακό 

Επίσης, ο ηλιακός θερμοσίφωνας διαθέτει εγγύηση από τον κάθε κατασκευαστή. Για να ισχύει η συγκεκριμένη εγγύηση πρέπει να τηρείται ευλαβικά η συντήρηση του ηλιακού έτσι όπως συνιστάται στο αντίστοιχο φυλλάδιο χρήσης. 
Η συντήρηση του θερμοσίφωνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο επαγγελματία, ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να προξενηθεί βλάβη στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η οποία μπορεί να είναι τέτοιου μεγέθους που να απαιτήσει και την ολική αντικατάσταση αυτού. Γι’ αυτό το λόγο σου συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή για τον ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση της συσκευής σου.

Η συχνή συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι καλό να γίνεται πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου ή μετά το πέρας αυτής. Η περίοδος Μαΐου – Ιουνίου θεωρείται ιδανική διότι δεν έχουν ξεκινήσει οι υψηλές θερμοκράσιες ακόμα. 
Μία άλλη επιλογή για τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί η περίοδος μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσει ο χειμώνας και οι ψυχρές θερμοκρασίες. Η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα μειώνεται εξ’ ορισμού εξαιτίας της απουσίας ηλιοφάνειας και των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τους χειμερινούς μήνες. Άρα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο ηλιακός μας αποδίδει τα μέγιστα μέσω μιας σχολαστικής συντήρησης.

Μέσω της τακτικής συντήρησης εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε αδιάκοπη και συνεχή παροχή ζεστού νερού. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ένας καλά συντηρημένος ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση. Τι σημαίνει αυτό; Παράγει περισσότερο ζεστό νερό, άρα δεν θα χρειάζεται να ανάβεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με αποτέλεσμα να εξοικονομείς ακόμα περισσότερα χρήματα από τον μηνιαίο λογαριασμό σου!

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν είναι μια τυποποιημένη διαδικασία. Η εταιρεία μας πριν αναλάβει την οποιαδήποτε εργασία ρωτάει τους πελάτες της λεπτομέρειες όπως το μέγεθος του ηλιακού θερμοσίφωνα, το πότε ήταν η τελευταία φορά που συντηρήθηκε, ποιος είναι ο κατασκευαστής, αν είναι διπλής ή τριπλής ενέργειας, κ.α.. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζουμε τις εργασίες της εκάστοτε συντήρησης αποκλειστικά στις ανάγκες του πελάτη μας, οι οποίες είναι μοναδικές. Έτσι επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή συντήρηση της συσκευής. Εκτός από την αντικατάση του ανοδίου μαγνησίου ή τη συμπλήρωση με αντιψυκτικό υγρό πρέπει να γίνεται ένας γενικότερος έλεγχος της λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται έλεγχος και συντήρηση του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;
Από τεχνικό υδραυλικό πρέπει να γίνεται το πολύ κάθε 2 χρόνια και ιδανικά κάθε 1 χρόνο. Κάθε ιδιοκτήτης όμως ηλιακού θερμοσίφωνα ακόμα και αν δεν παρατηρεί κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του ηλιακού του θερμοσίφωνα, καλό είναι να τον εξετάζει 2 φορές τον χρόνο. Παρακάτω εξηγούμε αναλυτικά το γιατί και το πώς.

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική;
Ναι! Μετά από κάθε νέα εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, υπάρχει και μια διαδικασία συντήρησης την οποία συνιστούν οι κατασκευαστές και υπάρχει και στο φυλλάδιο κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα που εγκαθιστάται.

Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν χρειάζεται μόνο για να εξασφαλίσουμε την αδιάκοπη παραγωγή ζεστού νερού, την ασφάλειά μας και την μεγάλη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα. Η συντήρηση είναι απαραίτητη για να ισχύει και η εγγύηση του κατασκευαστή (5 ή 10 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση).

Έτσι οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν κάθε 1 ή 2 χρόνια (αναλόγως τον κατασκευαστή), να γίνεται έλεγχος από αδειούχο τεχνικό και να αντικαθιστάται οπωσδήποτε το ανόδιο μαγνησίου καθώς και να συμπληρώνεται αν χρειάζεται το αντιψυκτικό-αντιδιαβρωτικό υγρό του κλειστού κυκλώματος του συλλέκτη. Μόνο τότε ισχύει η εγγύηση που μας δίνει ο κατασκευαστής.

Το ανόδιο μαγνησίου προστατεύει την δεξαμενή νερού (μπόιλερ) από την διάβρωση λόγω ηλεκτρόλυσης και το αντιψυκτικό υγρό από το πάγωμα του νερού και την συσσώρευση αλάτων στο κύκλωμα του ηλιακού συλλέκτη.


Συνοπτικά  η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα περιλαμβάνει
Οι εργασίες οι οποίες γίνονται είναι οι ακόλουθες:

  • Ολοκληρωμένος έλεγχος σε σημεία όπως η φλάντζα, η ασφαλιστική βαλβίδα, η ηλεκτρική αντίσταση, ο θερμοστάτης και οι μονώσεις του θερμοσίφωνα.
  • ΠΑΝΤΑ Καθαρισμός του boiler εσωτερικά για να απομακρυνθούν οι λάσπες και τα άλατα που συγκεντρώνονται. 
  • Αλλαγή του αντιψυκτικού υγρού για να προστατεύεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας από τις χαμηλές θερμοκρασίες ή και τον πάγο.
  • Αλλαγή ανοδίου ( Αν χρειάζεται ) για την αποφυγή ηλεκτρόλυσης και διαρροής του boiler, σε όλα τα boiler εκτός από τα χάλκινα. Η Αντικατάσταση του ανοδίου γίνεται για την αποφυγή ηλεκτρόλυσης ή και διαρροής του boiler, με εξαίρεση τα χάλκινα.
  • Αποκατάσταση αντιψυκτικού υγρού, για προστασία του θερμοσίφωνα από παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Έλεγχος ασφαλιστικής βαλβίδας κλειστού κυκλώματος, φλάντζας, ηλεκτρικής αντίστασης, θερμοστάτη, μονώσεων.
  • Καθαρισμός βαρελιού – boiler εσωτερικά για την απομάκρυνση αλάτων και λασπών που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου.
  • ΠΑΝΤΑ Αντικατάσταση φλάντζας αντίστασης 

Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση;

Το πιο καλό και σωστό για τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα είναι, η συντήρησή του συστήματος να γίνει στο τέλος του δεύτερου έτους λειτουργίας του και έπειτα κάθε 2 χρόνια. Κάνοντας την συντήρηση του ηλιακού μας θερμοσίφωνα στην ώρα της, το συνεργείο ελέγχει την λειτουργία του συστήματος, την αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής και αλλάζει το ανόδιο που περιέχει το μπόιλερ.
Πότε είναι η καλύτερη εποχή για την συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;Η τακτική συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι καλύτερο να γίνεται Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, δηλ. πριν μπει ο χειμώνας. Αυτό, γιατί η μειωμένη ηλιοφάνεια και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μειώνουν την απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα και εκ των πραγμάτων παράγεται λιγότερο ζεστό νερό με τη βοήθεια του ήλιου. Αν είμαστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά, εξασφαλίζεται αρχικά η αδιάκοπη και ασφαλής λειτουργία του θερμοσίφωνα ώστε να αποφύγουμε μια βλάβη που θα μας αφήσει ξαφνικά χωρίς ζεστό νερό.


Γιατί απαιτείται να κάνουμε service στον ηλιακό μας;
Έκθεση σε καιρικά φαινόμενα
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μόνιμα εκτεθειμένος στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υποστεί φθορές είτε στο μπόιλερ είτε στους συλλέκτες από ακραία -ή και όχι- καιρικά φαινόμενα, από κεραίες, από πουλιά, καθώς και από απροσεξίες ανθρώπων. Αυτές οι ζημιές ορισμένες φορές είναι ορατές κι αντιμετωπίσιμες από τον καθένα, ενώ κάποιες άλλες χρειάζεται η συνδρομή ειδικού προκειμένου αρχικά να τις επισημάνει και στη συνέχεια να τις επιδιορθώσει.

Υγεία
Πάνω απ’ όλα η υγεία δεν λέμε; Τότε μάλλον είναι κακή ιδέα να έχεις έναν παλιό και παρατημένο ηλιακό θερμοσίφωνα, διότι με τα χρόνια μαζεύει πολλά άλατα, σκουριές και άλλες ουσίες που μπορεί να αναμειχθούν με το νερό. Έπειτα από κάποιο διάστημα καταλήγεις να χρησιμοποιείς νερό με όλο και αυξημένη περιεκτικότητα σε αυτές τις επιβλαβείς ουσίες, το οποίο αν συμβαίνει για πολύ καιρό μπορεί να αποδειχθεί πολύ κακό για την υγεία σου. Μάλιστα, σε έναν παλιό ηλιακό θερμοσίφωνα που δεν έχει συντηρηθεί υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη η πιθανότητα παρουσίας μικροοργανισμών και βακτηρίων.
Γιατί όμως ο ηλιακός μπορεί να δημιουργήσει θέματα στην υγεία μας;
Η απάντηση η είναι απλή, το θερμοδοχείο λειτουργεί σαν ένα μεγάλο φίλτρο νερού. κάνει συγκράτηση όλων των σωματιδίων, που είναι πιο βαριά από το νερό. Το εσωτερικό του θερμοδοχείου, ο χώρος που βρίσκεται το νερό, αρχικά είναι πεντακάθαρος. Τα θερμοδοχεία της Ηλιοθέρμ είναι κατασκευασμένα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για πόσιμο νερό με πιστοποίηση ISO. Έχουν 2 επιστρώσεις με σμάλτο, γνωστά ως GLASS. Το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι πόσιμο, αρκεί το θερμοδοχείο να φέρει την ανάλογη σήμανση CE και πιστοποίηση ISO. Μπορεί να γίνει άφοβα χρήση ζεστού νερού και εκτός της χρήσης του μπάνιου, (στο μαγείρεμα για παράδειγμα) κάνοντας έτσι, έξτρα οικονομία.
Στο νερό χρησης, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, εξοντώνεται το μεγαλύτερο μέρος τυχόν μικροβίων, με αποτέλεσμα να έρθει στην παροχή μας πιο καθαρό από την αρχική του μορφή.
Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε να είναι τόσα πολλά τα μικροσωματίδια στο εσωτερικό του, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το αντίστροφο. Δεν είναι τυχαίο, που οι εταιρείες κατασκευής φίλτρων νερού, επισημαίνουν, πως πρέπει να γίνονται στο χρόνο τους οι αλλαγές των φίλτρων, διαφορετικά έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αποδοτικότητα – οικονομία
Ο βασικός λόγος που επένδυσες σε ηλιακό θερμοσίφωνα και δεν αγόρασες έναν φθηνό ηλεκτρικό είναι κατά πάσα πιθανότητα η οικονομία που θα κάνεις μακροπρόθεσμα. Για να είναι όμως ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποδοτικός και να αποσβέσεις την επένδυσή σου, πρέπει να συντηρηθεί. Τα υλικά του με το χρόνο φθείρονται κι έτσι πέφτει και η αποδοτικότητά του στην ικανότητα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε θερμική.

Διάρκεια ζωής
Τα υλικά του θερμοσίφωνα δεν είναι φτιαγμένα για να ζουν για πάντα, είναι όμως σίγουρα φτιαγμένα για να αντέξουν πολλά χρόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει να τα κρατάς σε καλή κατάσταση ανά πάσα στιγμή, διότι αν δημιουργηθεί μια έστω μικρή και φαινομενικά ασήμαντη βλάβη, η οποία δεν θα διαγνωστεί γρήγορα, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη διάρκεια ζωής του θερμοσίφωνα.

Ισχύς εγγύησης
Στους όρους της εγγύησης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα συνήθως αναγράφεται πως πρέπει να τηρούνται τα service, ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργικότητα. Άρα…

Πώς θα κάνουμε service στον ηλιακό μας;
Τι σημαίνει service και κάθε πότε πρέπει να το κάνεις; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την ποιότητα κατασκευής του, τα χαρακτηριστικά του νερού, τη χρήση του, την έκθεσή του σε ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα. Μια συχνότητα πάντως που είναι ενδεδειγμένη για τους περισσότερους είναι κάθε δύο χρόνια.



Τι περιλαμβάνει ένα service αναλυτικά ;
Αντικατάσταση του ανόδιου μαγνησίου προς αποφυγή της ηλεκτρόλυσης και των διαρροών στο μπόιλερ. Απαιτείται να γίνεται ανά δύο χρόνια χρήσης
Καθαρισμός του πυθμένα του μπόιλερ από τα άλατα που το φθείρουν, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του και υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού χρήσης
Καθαρισμός της χάλκινης αντίστασης από τα άλατα για μέγιστη αποδοτικότητα στη θέρμανση του νερού
Αντικατάσταση της φλάντζας στεγανότητας για αποφυγή διαρροών
Πλήρωση διαλύματος αντιψυκτικού υγρού του κάθε συλλέκτη, για μέγιστη απόδοση και προστασία σε περιόδους παγετού
Έλεγχος μόνωσης σωληνώσεων που φθείρονται με το χρόνο και βρίσκονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να σπάσουν οι σωλήνες του ηλιακού θερμοσίφωνα σε ενδεχόμενο παγετό κι εξασφαλίζεται η απόδοση του κυκλώματος για το ζεστό νερό χρήσης, που έρχεται στη βρύση του σπιτιού μας, στο μπάνιο ή σε οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση
Όπως εύκολα καταλαβαίνεις, η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο, σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να προστατέψεις την επένδυσή σου ή αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε μια αντίστοιχη στο μέλλον. Πάνω απ’ όλα όμως είναι θέμα προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής, γεγονός που δυστυχώς πολλοί αμελούν με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε άδικη ταλαιπωρία και περιττά έξοδα, όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.

Βήματα που κάνουμε εμείς αναλυτικά

1) Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν ένα κοινό, το εξωτερικό γυαλί. Ελέγξτε το με έναν οπτικό έλεγχο για να διαπιστώσετε πιθανές ρωγμές.

2) Ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. Αποφύγετε την περίπτωση να σκιάζεται από θάμνους, δέντρα ή άλλες κατασκευές που έχετε στο σπίτι σας.

3) Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να είναι πάντοτε καθαροί. Γι’ αυτό, καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον καθρέφτη. Ένας σκονισμένος ή γεμάτος χώματα ηλιακός θερμοσίφωνας δεν θα αποδώσει όπως θα έπρεπε. Αρχικά, με το ξεκίνημα του φθινοπώρου χρειάζεται να πλένουμε τα τζάμια των συλλεκτών με σαπούνι και νερό έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που κατακάθεται πάνω τους όλο το καλοκαίρι.

4) Ελέγξτε την περίπτωση διαρροών στο υδραυλικό δίκτυο, στις ηλεκτρικές συνδέσεις που πιθανόν να έχουν χαλαρώσει ή υποστεί φθορά. Τέλος, ελέγξτε αν υπάρχουν χαλασμένες μονώσεις στις σωληνώσεις.

5) Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στα ασφαλιστικά του.

6) Επίσης, στον ηλιακό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ελέγξετε τη βάση, τη θεμελίωση του, και του δικτύου σωληνώσεων.

7) Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι καλό να σκεπάσουμε τους συλλέκτες με διάφανο μουσαμά ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών. Ακόμη, μπορούμε να καλύψουμε ένα μέρος των συλλεκτών καθώς λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή ποσότητα ζεστού νερού με μικρότερη επιφάνεια συλλέκτη. Τέλος, σε περίπτωση μεγάλης απουσίας μας για διακοπές οι ειδικοί προτείνουν να καλύπτουμε πλήρως τους συλλέκτες προστατεύοντάς τους από φθορές.

Εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει βλάβη σε κάποιο από τα παραπάνω συστήματα, τότε πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε εξειδικευμένο συνεργείο και υδραυλικό για άμεση συντήρηση.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες είναι:

Διετές Service


Η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα διαχωρίζεται σε δύο μέρη: την έκπλυση της δεξαμενής ή του πάνελ και την επιθεώρηση ολόκληρου του συστήματος. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο, αν ο ηλιακός θερμοσίφωνα είναι νέος. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται τα χρόνια χρήσης του συστήματος, η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα αποκτά συντομότερο κύκλο ζωής. Η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συνεπώς, εξαρτάται από τη συχνότητα και τα έτη χρήσης του και είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για να εξασφαλίσεις άριστη ποιότητα λειτουργίας.

Έλεγχοι

  • Eλέγχονται οι σωληνώσεις, οι συνδέσμοι, καθώς και οι φλάντζες για τυχόν διαρροές νερού, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αντικαταστάσεις αν απαιτούνται.
  • Το boiler και η αντίσταση ελέγχονται για το αν έχουν συσσωρευτεί άλατα και λάσπες. Για ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίοι έχουν να συντηρηθούν πάνω από 5 έτη θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι πρέπει να γίνει καθαρισμός από τα άλατα και τις λάσπες που έχουν μαζευτεί. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή με τα άλατα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της διάβρωσης.
  • Η βαλβίδα ασφαλείας πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς για τη συσσώρευση αλάτων και για το αν λειτουργεί ορθά. Αν δεν λειτουργεί σωστά πρέπει να αντικαθίσταται.
  • Μετά από 2-3 έτη οι μονώσεις στους σωλήνες νερού φθείρονται και απαιτείται η αντικατάσταση αυτών. Οι μονώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί προστατεύουν τους σωλήνες από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Το ηλεκτρικό κύκλωμα του ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να ελέγχεται και αυτό με τη σειρά του ώστε να διαπιστωθεί η αδιάκοπη λειτουργία του θερμοστάτη και της ασφάλειας και να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις αν απαιτείται.

  • Αλλαγές

    1) Συμπλήρωση του αντιψυκτικού υγρού. 
    Είναι σύνηθες με την μακροχρόνια χρήση να υπάρχουν κάποιες διαρροές/απώλειες αντιψυκτικού υγρού. Αυτό συνεπάγεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας να μην ζεσταίνει το νερό επαρκώς ή να κρατά για πολύ λίγο. Συμπληρώνοντας αντιψυκτικό, επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.
    Όμως ο ανεφοδιασμός με αντιψυκτικό υγρό, ως μέτρο για τη συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα, πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αν έχεις κάνει σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα με καλοριφέρ, ώστε να εξασφαλίζεται μέγιστη απόδοση και προστασία των συλλεκτών. Η έλλειψη αντιψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που οι θερμοκρασία κυμαίνεται κατλα βάση σε υψηλά επίπεδα, ή σπάσιμο των σωληνώσεων, όταν η θερμοκρασία είναι μειωμένη.
    Μπορείτε να το κάνετε και εσύς νια φορά το χρόνο , είναι εργασία συντήρησης που έχει μεγάλη βαρύτητα και βελτιστοποιεί την απόδοση του θερμοσίφωνα είναι η αποκατάσταση σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο του αντιψυκτικού υγρού, ούτως ώστε να προστατεύεται από παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες. Το αντιψυκτικό υγρό (αιθυλενογλυκόλη) πρέπει να συμπληρώνεται περίπου μια φορά το χρόνο και συνήθως μετά το καλοκαίρι λόγω του ότι τους θερμούς μήνες από τις υψηλές θερμοκρασίες τα υγρά εξατμίζονται. Αποτέλεσμα μη πραγματοποίησης της παραπάνω εργασίας, είναι να μην θερμαίνεται ο ηλιακός, να έχει πολύ μειωμένη απόδοση ακόμα και σε μέρες με ικανοποιητική ηλιοφάνεια ή μπορεί τους χειμερινούς μήνες να σπάσουν εσωτερικές σωληνώσεις συλλέκτη από τις χαμηλές θερμοκρασίες.


    2) Αντικατάσταση ράβδου μαγνησίου όποτε κρίνεται απαραίτητο.
    Η συντήρηση του θερμοσίφωνα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει αντικατάσταση στο ανόδιο μαγνησίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να συμπληρώνεται αν απαιτείται και το αντιψυκτικό υγρό του κλειστού κυκλώματος του συλλέκτη.
    Συνοπτικά το ανόδιο μαγνησίου και το αντιψυκτικό υγρό θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του ηλιακού θερμοσίφωνα. Το ανόδιο μαγνησίου συνεισφέρει στην προστασία της δεξαμενής νερού (boiler) από τη διάβρωση λόγω ηλεκτρόλυσης, ενώ το ανταγωγικό υγρό από το πάγωμα του νερού και τη συσσώρευση αλάτων στο κύκλωμα του ηλιακού συλλέκτη.
    Αναλυτικά ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε τη συντήρηση θερμοσίφωνα είναι η αντικατάσταση του ανοδίου, γνωστού και ως ράβδος μαγνησίου. Η αλλαγή ανοδίου είναι μια διαδικασία που χρειάζεται οπωσδήποτε ανά δύο χρόνια για να μην γίνεται ηλεκτρόλυση στο καζάνι και τρυπήσει. Το ανόδιο βρίσκεται σε όλα τα boiler οποιουδήποτε υλικού κατασκευής, εκτός του χαλκού. Η ηλεκτρόλυση είναι ένας κίνδυνος που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του γεγονότος ότι οι σωλήνες του δικτύου ύδρευσης έχουν αντικατασταθεί από πλαστικούς. Παλαιότερα που οι σωλήνες ήταν μεταλλικοί δεν παρατηρούνταν τόσο έντονα το φαινόμενο αυτό και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες άντεχαν περισσότερο καιρό, χωρίς την συγκεκριμένη εργασία συντήρησης. Σήμερα είναι απαραίτητη σε όλες τις εταιρίες κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων και αποτελεί απαραίτητο όρο για την ισχύ της εγγύησης των εργοστασίων. 
    ΔΕΙΤΕ Παράδειγμα: 

    3) Έλεγχος λειτουργίας των βαλβίδων.
    Επίσης, σε μια συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να ελέγχονται τα ασφαλιστικά (όπως λέγονται) και να αλλάζονται αν κριθεί απαραίτητο με σκοπό να μην σκάσει το καζάνι σε μια πιθανή υπερθέρμανση και να προστατευτεί το υδραυλικό δίκτυο του σπιτιού σας. 
    Ένα φαινόμενο, αρκετά σύνηθες, που παρατηρείται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι να στάζει η βαλβίδα ασφαλείας. Η συγκεκριμένη βαλβίδα τοποθετείται στην είσοδο του κρύου νερού και ο κυριότερος ρόλος της είναι η προστασία της συσκευής από ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης του νερού στο εσωτερικό της δεξαμενής. Μια τέτοια αύξηση, χωρίς την ύπαρξη της βαλβίδας, θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού το υλικό μπορεί να μην άντεχε την υπερβολική πίεση και να έσκαγε. Η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα θα σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα, όπως είναι το στάξιμο της βαλβίδας ή η φασαρία και η καταπόνηση των σωληνώσεων και των βρύσεων.
    Πρέπει να ελέγχονται ακόμα οι μονώσεις των σωληνώσεων που φθείρονται με τον χρόνο και βρίσκονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να σπάσουν οι σωλήνες του ηλιακού θερμοσίφωνα σε έναν ενδεχόμενο παγετό ή στην καλύτερη περίπτωση, να μειωθεί κατά πολύ η απόδοση του κυκλώματος στο ζεστό νερό που έρχεται στη βρύση του σπιτιού μας ή οποιασδήποτε εγκατάστασης.

    4) SOS - Αλλαγή φλάντζας της αντίστασης. ΠΑΝΤΑ - SOS , Ποτέ δεν κρατάμε την παλιά φλάντζα σε όσο καλή κατάσταση και αν είναι. Η αντικατάσταση της φλάντζας αντίστασης είναι μια εργασία που μπορεί να κάνει μόνο ένας έμπειρος τεχνικός και είναι απαραίτητη σε μια ολοκληρωμένη συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα για να αποφευχθούν διαρροές, οι οποίες θα κάψουν και ηλεκτρικά μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα, όπως κάποια αντίσταση ή το θερμοστάτη.

    5) Απομάκρυνση των αλάτων που υπάρχουν στη δεξαμενή νερού.
    Ο καθαρισμός του boiler εσωτερικά απομακρύνει άλατα και λάσπες που συσσωρεύονται από την καθημερινή χρήση του ηλιακού. Τα Boiler έχουν διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια, έτσι τείνουμε να τα ξεχνάμε και να αμελούμε την συντήρησή τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει από μια μικρή μείωση της θερμότητας που τραβάει ο ηλιακός μέχρι μια μεγάλη βλάβη σε όλο το σύστημα μας. Οπότε εάν το δικό σας είναι παλιό και έχει υπερβεί αυτό το χρονικό διάστημα τότε η αντικατάσταση boiler ηλιακού θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη.

    Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων, γι’ αυτό οφείλουμε να φροντίζουμε την τακτική συντήρησή τους. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φτάσει και τα 25 χρόνια. Φροντίζοντας λοιπόν τον ηλιακό μας, φροντίζουμε εμάς αλλά και το περιβάλλον μας.


    Τι πρέπει να ξέρετε για τα σκέπασμα συλλεκτών
    Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι απαραίτητο να καλύπτεις τους συλλέκτες του ηλιακού θερμοσίφωνα με πανί ή χαρτί ώστε να εμποδίζεται η έκθεση στην ακτινοβολία του ηλίου. Επίσης, αν η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι περιορισμένη για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο χρόνο, πρέπει και πάλι οι συλλέκτες να σκεπάζονται ώστε να μην σημειώνεται υπερθέρμανση του boiler. Αυτή η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανάγκη για συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα συγκριτικά με την προβλεπόμενη. Ιδανική και ασφαλής λύση για την κάλυψη των συλλεκτών είναι τα τεντόπανα, αφού οι οπές τους επιτρέπουν το δέσιμο τους με σχοινί για να είσαι σίγουρος-η ότι δεν υπάρξει πρόβλημα ακόμη και αν έχει πολύ αέρα.

    Αρθρογράφος : Θεοδωράκης Γιάννης Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος - Συντηρητής & Τεχνικός Ασφάλειας βιομηχανικών και Ξενοδοχειακών μονάδων

    Βιβλιογραφία