ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

« ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ »
Προσωρινό ή κινητό εργοτάξιο, που στο εξής αποκαλείται γενικά «εργοτάξιο» νοείται : Κάθε εργοτάξιο όπου πραγµατοποιούνται εργασίες οικοδοµικές ή και πολιτικού µηχανικού και γενικά εκτελείται τεχνικό έργο (Π.∆. 305/96, άρθρο 2 ).

Στο παράρτηµα Ι του άρθρου 12 του ίδιου Προεδρικού ∆ιατάγµατος (Π.∆.) περιλαµβάνεται ενδεικτικός κατάλογος τέτοιων εργασιών :
  1. Εκσκαφές
  2. Χωµατουργικές εργασίες
  3. Κατασκευές
  4. Συναρµολόγηση και αποσυναρµολόγηση προκατασκευασµένων στοιχείων
  5. ∆ιαµόρφωση ή εξοπλισµός
  6. Μετατροπές
  7. Ανακαινίσεις
  8. Επισκευές
  9. ∆ιαλύσεις 
  10. Κατεδαφίσεις 
  11. Έκτακτη συντήρηση
  12. Τακτική συντήρηση – Εργασίες βαφής και καθαρισµού
  13. Εξυγίανση.
Τονίζεται ότι ο ορισµός του εργοταξίου στα οικοδοµικά έργα δεν περιλαµβάνει µόνο το κτίριο αλλά και το οικόπεδο, τα υλικά και τα µηχανήµατα, δηλαδή γενικά όλες τις κινήσεις που λαµβάνουν χώρα στον συγκεκριµένο χώρο. Εργοτάξιο επίσης είναι και τα έργα οδοποιϊας, υδραυλικών, ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων, υπόγειων έργων κ.α., τα οποία νοούνται ως έργα πολιτικού µηχανικού ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή µη κατασκευής κτιρίου σε αυτά.

Πριν από την έναρξη των εργασιών στο εργοτάξιο πρέπει να λάβουν χώρα οι παρακάτω ενέργειες :

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • Προµήθεια του Ηµερολογίου Μέτρων Ασφαλείας (Η.Μ.Α.), το οποίο έχει συγκεκριµένο τύπο και θεωρείται από την έδρα των ΚΕ.Π.Ε.Κ. ή τα περιφερειακά Τµήµατα Τεχνικής και Υγειονοµικής Επιθεώρησης Εργασίας, που είναι αντίστοιχα αρµόδια στην περιοχή που θα εκτελεστεί το έργο. Στους νοµούς όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχα τµήµατα, το Η.Μ.Α. θεωρείται στην έδρα των ΚΕ.Π.Ε.Κ. που ανήκουν οι παραπάνω νοµοί.
  • Απαιτείται για έργα που εκτελούνται σε οικισµούς άνω των 10.000 κατοίκων ή σε έργα µε συµβατικό προϋπολογισµό µεγαλύτερο από αυτόν που αντιστοιχεί σε οικοδοµή όγκου 1000 µ3 και εφ’ όσον για την εκτέλεση τους απαιτείται άδεια από την αρµόδια αρχή ( Ν. 1396/83 άρθρο 8 # 1).
  • Με το Π.∆. 305/96 άρθρο 3 # 14 επεκτείνεται η υποχρέωση τήρησης του σε όλα τα εργοτάξια, που απαιτείται εκ των προτέρων γνωστοποίηση ανεξαρτήτως θέσεως και όγκου (Ιδιωτικά και ∆ηµόσια Έργα ).
  • Η εκ των προτέρων γνωστοποίηση απαιτείται όταν η προβλεπόµενη διάρκεια των εργασιών θα υπερβεί τις 30 εργάσιµες ηµέρες και θα απασχολούνται ταυτόχρονα πάνω από 20 εργαζόµενοι ή ο προβλεπόµενος όγκος εργασίας θα υπερβαίνει τα 500 ηµεροµίσθια. Αυτή διαβιβάζεται από τον Γενικό
  • Εργολάβο ή ελλείψει αυτού από τον Κύριο του Έργου στην αρµόδια έδρα των ΚΕ.Π.Ε.Κ. ή τα τµήµατα Τεχνικής και Υγειονοµικής Επιθεώρησης πριν την έναρξη των εργασιών. Το περιεχόµενο της εκ των προτέρων γνωστοποίησης (στοιχεία του έργου και των παραγόντων της κατασκευής ) δίδεται στο παράρτηµα ΙΙΙ του Π.∆. 305/96.
  • Σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81 άρθρο 113 Η.Μ.Α. τηρείται µε την φροντίδα του Εργοδότη σε όλα τα εργοτάξια (Ιδιωτικά και ∆ηµόσια Έργα)
  • Το Η.Μ.Α. ενηµερώνεται από τον Επιβλέποντα Μηχανικό µε τις υποδείξεις του για τη λήψη και τήρηση των µέτρων ασφαλείας ( Ν. 1396/83 άρθρο 8 # 2 ). Στο Η.Μ.Α. µπορούν επίσης να γράφουν και οι Επιθεωρητές Εργασίας.
  • Το Η.Μ.Α. τηρείται στο χώρο του εργοταξίου µε ευθύνη του Εργολάβου ή του Υπεργολάβου ολοκλήρου του έργου και όταν δεν υπάρχουν αυτοί µε ευθύνη του Κυρίου του Έργου.
  • Στο Η.Μ.Α. αναγράφονται οπωσδήποτε τα παρακάτω, όπως και όποιες άλλες απαιτήσεις προκύπτουν από συναφείς διατάξεις ή κανόνες ασφαλείας :
  1. Οι έλεγχοι των ανυψωτικών µηχανηµάτων
  2. Οι έλεγχοι των συρµατόσχοινων
  3. Οι έλεγχοι των πρανών των εκσκαφών και ο έλεγχος των αντιστηρίξεων τους.
  4. Οι έλεγχοι προ της επαναλήψεως των εργασιών που διεκόπησαν εξ’ αιτίας θεοµηνίας.
  5. Η βεβαίωση πληρότητας και ευστάθειας, από τον Επιβλέποντα Μηχανικό, για την καταλληλότητα των ικριωµάτων .
  6. Η άδεια του Επιβλέποντα Μηχανικού για την εγκατά- σταση ανυψωτικής µηχανής σε ικρίωµα (Π.∆. 1073/81, άρθρο 113 ).
ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ

Ο χώρος εργασίας και εναποθήκευσης των υλικών θα πρέπει να περιφράσσεται έτσι ώστε να ελέγχεται η είσοδος στο χώρο αυτό ( Κτιριοδοµικός Κανονισµός άρθρο 5  2 σε συνδυασµό µε το Π.∆. 305/96 , παρ. IV, µέρος Α παρ. 18 ). Επίσης θα πρέπει να τοποθετείται η κατάλληλη σήµανση, όπως φαίνεται στις παρακάτω πινακίδες ( Π.∆. 105 / 95 ).




ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι εκτελούντες το έργο ( Εργολάβος ολοκλήρου του έργου ή Υπεργολάβος τµήµατος του έργου ή Κύριος του έργου ) θα πρέπει να παρέχουν τα απαιτούµενα κατά περίπτωση ατοµικά µέσα προστασίας, τα οποία πρέπει να είναι πιστοποιηµένα κατά CE (Π.∆. 396/94, άρθρο 9

 
γ ) και να φροντίζουν για τη χρήση τους από τους εργαζόµενους. Οι εργαζόµενοι µε τη σειρά τους θα πρέπει να χρησιµοποιούν τα µέσα ατοµικής προστασίας, εφαρµόζοντας τα στις ανατοµικές τους αναλογίες (Π.∆. 1073 /81 , άρθρο 102 ).
Κράνη προστασίας της κεφαλής φορούν όλοι οι εργαζόµενοι, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν (Π.∆. 1073/81 , άρθρο 103 ).



Απαγορεύονται οι σαγιονάρες, τα τακούνια, τα πέδιλα και γενικά τα ακατάλληλα υποδήµατα. Τα υποδήµατα πρέπει να είναι τύπου µποτίνι µε γερή και αντιολισθητική σόλα και σκληρή άνω επιφάνεια για προστασία από την πτώση βαρέων αντικειµένων (Π.∆. 1073/81 , άρθρο 106 ).


Θα πρέπει να χρησιµοποιούνται ζώνες ασφαλείας, όταν δεν υπάρχει άλλος αποτελεσµατικός τρόπος προφύλαξης από την πτώση ( Π.∆. 1073 / 81, άρθρο 107 ).

Πιστοποιημένη Ζώνη ασφαλείας με δυο γάντζους για εργασία σε ύψος


Θα πρέπει να χρησιµοποιούνται προσωπίδες ή κατάλληλα Γιαλιά ασφαλείας ανάλογα με την εργασία σε εργασίες που µπορεί να βλάψουν τα µάτια και κατάλληλα γάντια εργασίας για τα χέρια ( Π.∆. 1073/81, άρθρα 104 και 105 ).
           

Όλα τα χρησιµοποιούµενα ατοµικά µέσα προστασίας πρέπει να είναι τα απολύτως κατάλληλα για την αποφυγή του συγκεκριµένου κάθε φορά κινδύνου. Επίσης πρέπει να συντηρούνται, να καθαρίζονται και να αποθηκεύονται µε ιδιαίτερη φροντίδα ( Π.∆. 1073/81, άρθρο 102 ).

Απαγορεύονται οι ζώνες, οι γραβάτες, τα µαντήλια λαιµού και γενικά ρούχα που προεξέχουν, καθώς και τα δακτυλίδια, οι αλυσίδες, οι ταυτότητες κλπ. ∆ιαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυµατισµού, όταν κάτι από τα παραπάνω κάπου ‘’ πιαστεί ‘’ (Π.∆. 1073/81 άρθρο 108 ).

Στο χώρο του εργοταξίου πρέπει να υπάρχει φαρµακείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, το οποίο θα πρέπει να είναι τοποθετηµένο σε εύκολα προσιτό σηµείο και να επιβλέπεται µε µέριµνα του εργοδότη, ώστε να παρέχει επαρκείς ποσότητες φαρµακευτικών ειδών (Π.∆. 1073/81, άρθρο 110 # 1 ).

 

Σύνταξη Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ ) και
Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ ). 

Το ΣΑΥ+ΦΑΥ λαµβάνουν χώρα για τα ιδιωτικά έργα κατά την έκδοση της οικοδοµικής αδείας, µια και αποτελούν αναπόσπαστο τµήµα των δικαιολογητικών που υποβάλλονται σύµφωνα µε τις κείµενες πολεοδοµικές διατάξεις, ενώ για τα δηµόσια έργα και εφ’ όσον δεν απαιτείται έκδοση οικοδοµικής άδειας κατά την εκπόνηση της τεχνικής µελέτης που υποβάλλεται για έγκριση , αποτελώντας αναπόσπαστο τµήµα αυτής. Κατά την εκτέλεση του έργου το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται στο εργοτάξιο µε ευθύνη του εργολάβου ολοκλήρου του έργου και εάν δεν υπάρχει του κυρίου του έργου και να είναι στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών (Π.∆. 305/96 άρθρο 3 # 8 ,10 ).
  • Πριν την έναρξη των εργασιών ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναπροσαρµογή του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας, ενώ
  • Μετά το πέρας των εργασιών στην αναπροσαρµογή του Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (Π.∆. 305/96, άρθρο 3 # 9 ).
Στις γενικές υποχρεώσεις των εργοδοτών, εκτός από τη λήψη των αναγκαίων µέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων και την πρόληψη των επαγγελµατικών κινδύνων , είναι η ενηµέρωση και η κατάρτιση των εργαζοµένων σε σχετικά θέµατα (Π.∆. 305/96, άρθρο 8 σε συνδυασµό µε το Π.∆. 17/96, άρθρο 7 ).

Σε περίπτωση ατυχήµατος, οι κατά το νόµο εργοδότες και οι εκπρόσωποι τους θα πρέπει να αναγγέλουν το

περιστατικό (ατύχηµα), εντός 24 ωρών στην αρµόδια έδρα του ΚΕ.Π.Ε.Κ. ή τα περιφερειακά τµήµατα Τεχνικής και Υγειονοµικής Επιθεώρησης και στους νοµούς που δεν υπάρχουν αντίστοιχα τµήµατα στην έδρα του ΚΕ.Π.Ε.Κ..

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  •  Προστατευµένα πέρατα πλακών και ξυλοτύπων, σύµφωνα µε το Π.∆. 778/80, άρθρο 17.
  •  Χρήση φορητών καλωδίων ηλεκτρικού ρεύµατος σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81, άρθρο 81.
  • Τα δάπεδα εργασίας των ικριωµάτων θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 60 εκ. (τρία µαδέρια) υγιούς ξυλείας και πλευρική προστασία µε χειρολισθήρα σε ύψος 1,00 µ. και µεσοδιάστηµα.

Προστασία έναντι πτώσης στα φρεάτια του ανελκυστήρα σύµφωνα µε το Π.∆.778/80, άρθρο 20 και το Π.∆. 1073/81, άρθρο 40.

Κατακόρυφα ανοίγµατα, προστασία έναντι πτώσης σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81, άρθρο 41 )

Ράµπες προσπέλασης θα πρέπει να έχουν προστασία έναντι πτώσης σύµφωνα µε το Π.∆. 778/80, άρθρο 16.

Οι σταθερές κλίµακες θα πρέπει να είναι βατές µε ασφάλεια σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81, άρθρο 43 # 1.

Οι σταθερές κλίµακες θα πρέπει να φέρουν πλευρική προστασία έναντι πτώσης σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81, άρθρο 43 # 2.
 

Οι κινητές κλίµακες θα πρέπει να χρησιµοποιούνται σύµφωνα µε το Π.∆. 22/33
 
Οριζόντια ανοίγµατα, προστασία έναντι πτώσης σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81, άρθρο 40 ).

  • Ο ηλεκτρολογικός πίνακας (προσωρινή παροχή ρεύµατος) πρέπει να είναι κλειδωµένος όταν δεν εκτελούνται εργασίες (Π.∆. 1073/81, άρθρο 77), να είναι γειωµένος και να ελέγχεται ότι υπάρχει αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, ώστε σε περιπτώσεις βραχυκυκλώµατος να σταµατάει η παροχή. Επίσης πρέπει στον πίνακα να είναι σηµειωµένα τα στοιχεία 17 (όνοµα , δ/νση ) του αδειούχου ηλεκτρολόγου (Π.∆./81, άρθρο 76 ). 

  • Εναέριοι αγωγοί ηλεκτρικού ρεύµατος, ελάχιστες απαιτούµενες αποστάσεις και απαραίτητες ενέργειες σύµφωνα µε το Π.∆. 1073/81 , άρθρα 78 & 79.



Ισχύουσα Νοµοθεσία

Π.∆. 22/1933 ‘’ Περί ασφαλείας εργατών και υπαλλήλων εργαζοµένων επί φορητών κλιµάκων ‘’.
(τ.ρ. Π.∆. 17/1978) ( ΦΕΚ 406/Α133-ΦΕΚ 20/Α/17-2-1978 )
  • Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών (άρθρα 1, 2) και οι απαιτούµενες προδιαγραφές για ασφαλείς κλίµακες αναλόγως του είδους αυτών (απλές φορητές, ολισθαίνουσες, αρθρωτές, µηχανικές κλίµακες ).

Π.∆. 778/1980 ‘’ Περί µέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση οικοδοµικών εργασιών ‘’. ( ΦΕΚ 193/Α/26-8-1980 )
  • Αναφέρεται στις απαιτήσεις της νοµοθεσίας για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας επί των ικριωµάτων. Πριν την έναρξη εκτέλεσης εργασίας επί των ικριωµάτων απαιτείται βεβαίωση του επιβλέποντος µηχανικού σε ότι αφορά την πληρότητα και ευστάθεια του ικριώµατος (άρθρα 3 και 2 ). Ακόµα τα ικριώµατα επιθεωρούνται από τον επιβλέποντα µηχανικό : α)προ της εγκατάστασης κάθε συνεργείου β) άπαξ της εβδοµάδας γ) σε περίπτωση θεοµηνίας προ της επαναλήψεως των εργασιών.
  • Προδιαγραφές για την ασφαλή συναρµολόγηση στεγών (άρθρο 18 ).
  • Εργασία επί στεγών µόνο µε την εξασφάλιση των εργαζοµένων έναντι πτώσης (άρθρο 19 ).

Π.∆. 1073/81 ‘’ Περί µέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση εργασιών εις- εργοτάξια οικοδοµών και πάσης φύσεως έργων αρµοδιότητος Πολιτικού Μηχανικού ‘’
( ΦΕΚ 260/16-9-1981 )

  • Τµήµα Ι – Εργασίες εκσκαφών
  • Τµήµα ΙΙ – Εργασίες κατεδαφίσεων
  • Τµήµα ΙΙΙ – Ικριώµατα
  • Τµήµα IV - Μηχανήµατα οικοδοµών – Εργοταξίων
  • Τµήµα V - Ηλεκτροδότηση εργοταξίων
  • Τµήµα VI – ∆ιακίνηση υλικού
  • Τµήµα VII –Χώροι ή εγκαταστάσεις µε ειδικούς κινδύνους – πυρκαγιά
  • Τµήµα VIII – ∆ιάφορες εργασίες – Ατοµικά µέσα προστασίας (άρθρο 102 έως 108 ) – Υγιεινή εστίασις – Α’ Βοήθειες (άρθρα 109 έως 110) – Υποχρεώσεις εργοδοτών , εργαζοµένων (άρθρα 111, 112 ).

Ν. 1396 / 1983 ‘’ Υποχρεώσεις λήψης και τήρησης των
µέτρων ασφαλείας στις οικοδοµές και τα λοιπά ιδιωτικά έργα ‘’.
( ΦΕΚ 126/Α/15-9-1983 )
  • Αναφέρονται λεπτοµερώς οι υποχρεώσεις του κυρίου του έργου, εργολάβου, υπεργολάβων, µελετητή και επιβλέποντα µηχανικού.
  • Τήρηση Η.Μ.Α. σε Ιδιωτικά Τεχνικά Έργα σε οικισµούς άνω των 10.000 κατοίκων ή σε αυτά που έχουν όγκο 1.000 κυβικά µέτρα και άνω. Το Η.Μ.Α. ενηµερώνει ο επιβλέπων µηχανικός µε τις υποδείξεις του για τη λήψη και τήρηση των µέτρων ασφαλείας.

Υ.Α.136646/84 ‘’ Ηµερολόγιο µέτρων ασφαλείας (ΗΜΑ)’’.
( ΦΕΚ 154/Β/19-3-84 )
  • Τρόπος έκδοσης, θεώρησης, τύπος, τρόπος τήρησης και περιεχόµενο του Η.Μ.Α..

Ν. 1430/1984 ‘’ Κύρωση της υπ’ αριθµ. 62 ∆ιεθνούς σύµβασης Εργασίας, που αφορά τις διατάξεις ασφαλείας στην οικοδοµική βιοµηχανία και τη ρύθµιση θεµάτων που έχουν σχέση µε αυτήν ‘’. ( ΦΕΚ 49/Α/18-4-1984 )

Ν. 1568/1985 ‘’ Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων ( συµπληρώσεις και τροποποιήσεις Ν. 1769/88 και Ν. 1682/87 )’’. ( ΦΕΚ 177/Α/18-10-1985 )
  • Τεχνικός Ασφαλείας (ΤΑ) και Γιατρός Εργασίας (ΓΕ) (άρθρο 4,5,6,7,8 ). Σε όλα τα εργοτάξια ο εργοδότης έχει υποχρέωση να χρησιµοποιεί υπηρεσίες Τ.Α.. Στα εργοτάξια µε αριθµό εργαζοµένων 50 και άνω ο εργοδότης έχει υποχρέωση να χρησιµοποιεί και υπηρεσίες Γ.Ε.. Τα προσόντα και οι ώρες απασχόλησης του Τ.Α. και του Γ.Ε. ορίζονται από το Π.∆. 294/88 σε συνδυασµό µε το άρθρο 5 του Ν. 1568/85 και του Π.∆. 17/96.
Υ.Α.131325/87 ’’ Σύσταση µεικτών επιτροπών ελέγχου σε
Οικοδοµές και εργοταξιακά έργα ‘’. ( ΦΕΚ 467/Β/28-8-1987 )


Π.∆.315/1987 ‘’ Σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας (Ε.Υ.Α.Ε.) σε εργοτάξια οικοδοµών και εν γένει τεχνικών έργων’’.
( ΦΕΚ 149/Α/25-8-1987 )


Ν. 294/1988 ‘’ Ελάχιστος χρόνος απασχόλησης ΤΑ + ΓΕ, επίπεδο γνώσεων και ειδικότητα ΤΑ για τις επιχειρήσεις, εκµεταλλεύσεις και εργασίες του άρθρου 1 παρ.1 του Ν.1568/85 ‘’Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων ‘’.
( ΦΕΚ 138/Α/1988)


Π.∆.225/1989 ‘’ Υγιεινή και ασφάλεια στα υπόγεια τεχνικά έργα ‘’.
( ΦΕΚ 106/Α/2-5-1989 )
  • Αυξηµένες υποχρεώσεις του κυρίου του έργου, του εργολάβου, των υπεργολάβων, του επιβλέποντος µηχανικού και των εργαζοµένων σε όλες τις φάσεις του έργου.
  • Αναγκαιότητα σύνταξης Σχεδίου Υγιεινής και Ασφάλειας (Σ.Υ.Α.)(άρθρο 27 ) από τον υπεργολάβο κάθε τµήµατος.
  • Μελέτη Μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας (Μ.Μ.Υ.Α.) από τον εργολάβο ή τον υπεργολάβο ολοκλήρου του Έργου(άρθρο 2 και 26).
  • Σχέδιο αντιµετώπισης έκτακτης ανάγκης (άρθρο 28 ).
  • Συντονιστική σύσκεψη υπεργολάβων των τµηµάτων του έργου, Τ.Α., Γ.Ε., µελών Ε.Υ.Α.Ε. κάθε µήνα. Υποχρέωση να καλούν τους παραπάνω σε σύσκεψη έχει ο γενικός εργολάβος ή υπεργολάβος. Υποχρεωτική η τήρηση πρακτικών.
  • Επικεφαλής εργοταξίου υπογείου έργου – ∆ιπλωµατούχος µηχανικός µε ανάλογη τεκµηριωµένη εµπειρία. Επικεφαλής κάθε βάρδιας διπλωµατούχος µηχανικός ή τεχνικός γεωλόγος συνεχώς παρών στο έργο (άρθρο 10 # 8).

Π.∆. 31/1990 ‘’ Επίβλεψη της λειτουργίας, χειρισµός και συντήρηση µηχανηµάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων ‘’.
( ΦΕΚ 11/Α/5-2-1990 )


Κ.Υ.Α.16440/ ‘’ Κανονισµός παραγωγής και διάθεσης στην Φ.104/445/93 αγορά συναρµολογούµενων µεταλλικών στοιχείων για την ασφαλή κατασκευή και χρήση µεταλλικών σκαλωσιών ‘’
( ΦΕΚ 756/Β/28-9-1993 )


Κ.Υ.Α.4373/ ‘’ Συµµόρφωση της Ελληνικής νοµοθεσίας µε 1205/11-3-93 την 89/686/ΕΟΚ οδηγία του Συµβουλίου της ως τροποπ. 21-12-89 για την προσέγγιση των νοµο- µε Κ.Υ.Α.8881/ θεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα 3-6-1994 µέσα ατοµικής προστασίας ‘’.
( ΦΕΚ 187/Β/93 ), ( ΦΕΚ 450/Β/94 )


Π.∆. 395/1994 ‘’ Ελάχιστες προδιαγραφές Α+Υ για τη
χρησιµοποίηση εξοπλισµού εργασίας από τους εργαζόµενους ‘’.
( ΦΕΚ 220/Α/19-12-1994 )


Π.∆.396/1994 ‘’’Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζόµενους εξοπλι- σµών ατοµικής προστασίας κατά την εργασία σε συµµόρφωση προς την οδηγία του Συµβουλίου 89/656/ ΕΟΚ ‘’ .
( ΦΕΚ 220/Α/1994 )

 
Π.∆ 397/1994 ‘‘ Ελάχιστες προδιαγραφές Α+Υ κατά τη χειρωνακτική διακίνηση φορτιών που συνεπάγεται κίνδυνο ιδίως για τη ράχη και την οσφυϊκή χώρα των εργαζοµένων σε συµµόρφωση προς την οδηγία του Συµβουλίου 90/269/ ΕΟΚ ‘’. 
( ΦΕΚ 221/Α/19-12-1994 )


Π.∆. 105 / 95 ‘’Ελάχιστες προδιαγραφές για τη σήµανση ασφάλειας ή και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την οδηγία 92/58/ ΕΟΚ ‘’.
( ΦΕΚ 67/Α/ 10-4-1995 )


Π.∆. 305 / 96 ‘’ Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που Πρέπει να εφαρµόζονται στα προσωρινά ή κινητά Εργοτάξια σε συµµόρφωση προς την οδηγία 92/ 57 / ΕΟΚ ‘’.
( ΦΕΚ 212/Α/ 29-8-1996 )
  • Συντονιστής σε θέµατα ασφάλειας και υγείας κατά την εκπόνηση της µελέτης του έργου (άρθρο 2,3,4,5 ).
  • Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας ( ΣΑΥ ) και Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας ( ΦΑΥ ) ( άρθρο 3 ).
  • Επέκταση της τήρησης του Η.Μ.Α.(βλ. Ν. 1396/83 ) σε όλα τα έργα (δηµόσια και ιδιωτικά ) που απαιτείται η εκ των προτέρων γνωστοποίηση (άρθρο 3, παρ. 12,13,14 ).
  • (Αν η προβλεπόµενη διάρκεια των εργασιών > 30 εργάσιµες και ταυτόχρονη απασχόληση περισσοτέρων των 20 εργαζοµένων ή προβλεπόµενος όγκος εργασίας > 500 ηµεροµίσθια ).

Π.∆. 175 / 97 ‘’ Τροποποίηση Π.∆. 70α/88 (ΦΕΚ 31/Α/17-2-1998 ) ‘’ Προστασία των εργαζοµένων που εκτίθενται στον αµίαντο κατά την εργασία ‘’ (31/Α ) σε συµµόρφωση µε την οδηγία 91/382/ ΕΟΚ. ( ΦΕΚ 150/Α/ 15-7-1997 )


Γιατί Το Κράνος Ασφαλείας Έχει Διαφορετικό Χρώμα;

Γιατί το κράνος ασφαλείας έχει διαφορετικό χρώμα;

Στο εργοτάξιο, μπορούμε να δούμε τους εργαζόμενους να φορούν κράνη ασφαλείας. Αλλά τα χρώματα είναι διαφορετικά. Τα κοινά χρώματα που μπορούμε να δούμε είναι το κόκκινο, το μπλε, το λευκό, το κίτρινο, σε ορισμένες χώρες, υπάρχει πράσινο, καφέ χρώμα κράνος ασφαλείας!

Τι σημαίνει' το διαφορετικό χρώμα;


Το κίτρινο χρώμα είναι οι εργάτες, οι μετακινούμενοι χειριστές ή οι εργάτες βαρέως τύπου που εργάζονται σε εργοτάξια.
Το κόκκινο χρώμα είναι για τους πυροσβέστες, άλλοι υπάλληλοι με εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης φορούν συχνά κόκκινο κράνος.
Το μπλε χρώμα είναι οι ηλεκτρολόγοι ή οι ειδικευμένοι εργάτες όπως οι ξυλουργοί και οι προσωρινοί εργαζόμενοι.

Το λευκό χρώμα είναι μηχανικοί, διαχειριστές, επόπτες, αρχιτέκτονες.


Επιθεωρητές ασφάλειας πράσινου χρώματος.

Το καφέ χρώμα είναι συγκολλητικό ή άτομα με υψηλή ζώνη εργασίας.