Εξασφαλίζοντας την Υγιεινή στις επιχειρήσεις εστίασης

Η υγιεινή του φαγητού ξεκινά με μια εξαιρετική προσωπική υγιεινή. Χρησιμοποιήστε αυτούς τους δείκτες για να σας βοηθήσουν να παρακολουθήσετε & να ελέγξετε καλύτερα την προσωπική υγιεινή των υπαλλήλων σας με σκοπό την αποφυγή της επιμόλυνσης του φαγητού.

-Προσωπική υγιεινή
Η προσωπική υγιεινή είναι συνήθως ο λόγος μόλυνσης πολλών φαγητών. Παρόλα αυτά, τείνει να μην είναι σε προτεραιότητα όταν αναφερόμαστε στην ασφάλεια φαγητού. Το να παρακολουθείτε και να ελέγχετε την προσωπική υγιεινή του προσωπικού σας να είναι κρίσιμο στο να αποφευχθεί μόλυνση του φαγητού. Παρακάτω μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο τι πρέπει να φοράνε οι υπάλληλοι σας.

-Ένδυμα


*Στολές – Φορέστε μια καθαρή στολή καθημερινά μόνο στο χώρο εργασίας
*Ποδιά – Χρησιμοποιήστε την ποδιά για τα διάφορα στάδια προετοιμασίας (π.χ θαλασσινά και λαχανικά)
*Γάντια – Διαφορετικά γάντια μιας χρήσης για το ωμό και το μαγειρεμένο φαγητό.
*Παπούτσια – Φορέστε αντιολισθητικά παπούτσια που να καλύπτουν ολοκληρωτικό το πόδι
*Σκούφος - Φορέστε καθαρούς σκούφους καθημερινά για να αποφευχθούν τρίχες στα πιάτα
*Κοσμήματα - Απομακρύνετε όλα τα κοσμήματα απο τα χέρια και τα δάχτυλα- όπως για παραδείγμα τα δαχτυλίδια

-Εφαρμογές υγιεινής
Σε συνδιασμό με τα κατάλληλα ενδύματα, υπάρχουν απλές πράξεις που μπορούν να έχουν τεράστια επιρροή στην ποιότητα και στην υγιεινή του φαγητού. Επιπλέον προτείνουμε να διεξάγετε συχνούς ελέγχους κάθε πρωί για να είστε βέβαιοι ότι το προσωπικό σας είναι πειθαρχημένο στην τήρηση της προσωπικής υγιεινής.

--Τι να αποφύγετε: 
-Συμμετοχή στην παρασκευή φαγητού ενώ είστε κρυωμένοι (αποφυγή σταγονιδίων)
-Να ακουμπήσετε/ ξύσετε το σώμα σας ενώ μαγειρεύετε/ σερβίρετε
-Να τρίβετε το πρόσωπο σας/ μύτη σας πάνω στον ώμο σας +Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά με νερό και σαπούνι
-Nα καθαρίζετε τα αυτιά σας με τα δάχτυλα σας +Να δουλεύετε σε καθαρή επιφάνεια
-Να φοράτε αξεσουάρ
-Να καθαρίζετε τον ιδρώτα σας με γυμνά χέρια 
-Να έρχεστε στη δουλειά ενώ είστε άρρωστοι

++Tι να κάνετε: 
+Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά και καθαρά
+Κρατήστε τα μαλλιά σας και τα μούσια σας καθαρά και περιποιημένα - τα μακρυά μαλλιά πρέπει να είναι δεμένα
+Να χρησιμοποιείτε διαφορετικές πλαστικές επιφάνειες κοπής και μαχαίρια για ωμό και μαγειρεμένο φαγητό


-Συμβουλές Ασφάλειας στην Κουζίνα
H δουλειά είναι αρκετά κουραστική και το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος είναι να τραυματιστεί μέσα στην κουζίνα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικούς τρόπους να μειωθεί το ρίσκο και να αποφευχθούν τέτοια ατυχήματα.

-Οδηγίες για την ασφάλεια της κουζίνας
Μη βιάζεστε: Μη βιάζεστε και μην τρέχετε στο χώρο της κουζίνας. Όταν θέλετε να σερβίρετε τα πιάτα σας στην ώρα τους, μείνετε ψύχραιμοι και συγκρατημένοι κι αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία- έτσι θα αποφευχθούν η ακαταστασία και τα ατυχήματα.
Πάντα να έχετε το νου σας στα μάτια της κουζίνας: Μην αφήνετε ποτέ μάτια κουζίνας ακάλυπτα- ένα αναμμένο μάτι μπορεί να εξελιχθεί σε φωτιά μέσα στην κουζίνα
Να προσέχετε το υγραέριο: Θα πρέπει να κλείνετε τα μάτια με υγραέριο όταν δε χρησιμοποιούνται για να αποφύγετε πιθανή φωτιά ή έκρηξη
Αποθηκεύστε επικίνδυνα αντικείμενα σε έναν ασφαλή χώρο: Μην τοποθετείτε κοφτερά ή καυτά αντικείμενα σε εκτεθειμένα ή κρυμμένα σημεία. Κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, το προσωπικό στην κουζίνα μπορεί να μη γνωρίζει τον κίνδυνο. Διατηρήστε αυτά τα αντικείμενα σε ασφαλή σημεία.
Να έχετε τα σωστά εργαλεία: Χρησιμοποιήστε το σωστό εξοπλισμό και εργαλεία για τους αντίστοιχους λόγους.
Να έχετε πάντα ένα κουτί πρώτων βοηθειών: Πάντα να έχετε κουτί πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρα σε εμφανή σημεία. Να προσέχετε και τα δύο να είναι ανανεωμένα ως προς τις ημερομηνίες λήξης

Όλοι μέσα στην κουζίνα έχουν ένα ρόλο. Το να είστε σε επαγρύπνηση και πειθαρχημένοι δε βοηθάει μόνο στην αποφυγή ατυχημάτων αλλά πιθανώς να σώσει τη ζωή ενός συναδέλφου.

--Απαραίτητη λίστα ελέγχου καθαρισμού του εστιατορίου

-Βεβαιωθείτε ότι η υγιεινή και η ασφάλεια στην κουζίνα σας είναι η πρώτη προτεραιότητα με βάση τη λίστα ελέγχου καθαρισμού κουζίνας και του χώρου φαγητού του εστιατορίου
Όσον αφορά τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, η υγιεινή στην κουζίνα θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Χρησιμοποιείστε αυτή τη λίστα ελέγχου καθαρισμού κουζίνας και του χώρου φαγητού του εστιατορίου για να βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας πληροί όλες τις συνθήκες υγιεινής.

--Λίστα ελέγχου Κουζίνας:

Λίστα ελέγχου του χώρου του εστιατορίου:

-Καθημερινά:
*Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες (όπως επίσης τα ξύλα κοπής και τον εξοπλισμό)
*Καθαρίστε τις παγωτομηχανές και τις άλλες συσκευές
*Σκουπίστε τις φριτέζες
*Καθαρίστε τα δάπεδα (καθώς και τους προσιτούς χώρους)
*Αντικαταστήστε τα φύλλα αλουμινίου της σχάρας
*Πλένετε στο πλυντήριο τις ποδιές, τα πανιά και τα υφασμάτινα καπέλα των chef
*Καθαρίστε τις σχάρες
*Αδειάστε και καθαρίστε τους κάδους
*Βάλτε ετικέτες και καλύψτε όλα τα τρόφιμα
*Πλύνετε το κάλυμμα φίλτρων στο πλυντήριο πιάτων
*Καθαρίστε τα τραπέζια
*Καθαρίστε τις αντλίες νερού και αναψυκτικών, τις βρύσες και τους νεροχύτες. 
*Καθαρίστε κάθε επιφάνεια όπως καρέκλες, τραπέζια, μπαρ και ξεχωριστούς χώρους του εστιατορίου (σεπαρέ)
*Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο
*Σφουγγαρίστε και καθαρίστε τα δάπεδα
*Καθαρίστε τις τουαλέτες αρκετές φορές ανά βάρδια
*Καθαρίστε τους καταλόγους
*Σκουπίστε τις αλατιέρες καθώς και τα δοχεία που εμπεριέχουν σάλτσες
*Ξεσκονίστε τα ράφια και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα
*Αφαιρέστε και αντικαταστήστε τα μπαρ ματ

-Εβδομαδιαία:

*Καθαρίστε και απολυμάνετε τα ψυγεία, τους ψύκτες και τους φούρνους (σύμφωνα με τις *οδηγίες του κατασκευαστή)
*Καθαρίστε τους τοίχους (αν είναι απαραίτητο)
*Καθαρίστε την είσοδο (γυάλινη πόρτα, πόμολα της πόρτας και κουφώματα)
*Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο και τα χαλιά
*Απολυμάνετε τις μηχανές παρασκευής καφέ
*Καθαρίστε τα σιφόνια δαπέδου με το κατάλληλο καθαριστικό Καθαρίστε τα πλαίσια [κορνίζες], ανεμιστήρες οροφής (αν είναι απαραίτητο)
*Καθαρίστε τα σοβατεπί
*Σκουπίστε τα πόδια από τις καρέκλες και τα τραπέζια

-Μηνιαία:

*Καθαρίστε όλα τα λίπη (φριτέζες, επίπεδες επιφάνειες, φούρνος και ηλεκτρική κουζίνα)
*Σκουπίστε τους καταψύκτες
*Αδειάστε και καθαρίστε το δοχείο πάγου
*Καθαρίστε τα ταβάνια
*Καθαρίστε και ελέγξτε τον εξοπλισμό κουζίνας (την αιχμηρότητα των μαχαιριών, τη θερμοκρασία του ψυγείου, τον φούρνο και τη βαθμονόμηση των θερμομέτρων

http://www.microkat.gr/files/lista_kindynwn_estiatoria.pdf
https://polykarpouhrd.com/wp-content/uploads/2020/06/Reopening_Guide_GR_A5_for_web.pdf