Ακριβός όπως το εμπορικό marketing στίς τηλεοράσεις ( super HD Ultra HD Ultimate HD 4K 5K 6K 70K ) σας πασάρουν αναλύσεις τηλεοράσεων που Δεν προκειτε να δείτε ποτέ αλλά δεν εχει σημασία σημασία εχει να πουλάνε τα προιόντα , ετσι και στον καφέ η μαγική λέξη δεν είναι τα 5Κ
6Κ αλλά τα BAR 9BAR 15BAR 20BAR
Ετσι όταν Καποια εταιρία έθεσε τα πολλά BAR ιδανοκό κριτίριο αγοράς καφετιέρας Espresso για λόγους marketing και εμπορικής ανταγωνιστικότητας οι αλλες εταιρίες τσίμπισαν και όλοι έβγαλαν καφετιέρες με πολλά BAR
Μήπωε όμως ετσι ετσι τωρα στον πλανήτη πίνουμε χάλια καφέ πικρό και με ουσίες που ΔΕΝ επρεπε να περάσουν στον καφέ ??? τι λένε οι ειδικοί ???
Understanding Espresso: Pressure
Ο ρόλος της πίεσης στην εκχύλιση του εσπρέσο
Η πίεση παίζει βασικό ρόλο στην παρασκευή καφέ, καθώς επηρεάζει τον ρυθμό με τον οποίο το νερό ρέει μέσα από τους αλεσμένους κόκκους. Με την σωστή τιμή της,παράγει την κρεμώδη υφή του εσπρέσο και, το πιο σημαντικό, την ίδια την παχιά κρέμα.
Ηλανθασμένη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή υπερβολική εκχύλιση εσπρέσο, η οποία επηρεάζει την ποιότητα και γεύση του τελικού προϊόντος. Σεπιέσεις μικρότερες από 9 bar (θεωρώντας αυτή την τιμή ως νοητό όριο), ο καφές γίνεταιπιο υδατώδης και η κρέμα μειώνεται.
Η προετοιμασία του μπουμπουκιού του καφέ ή η σωστή θερμοκρασία παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην εκχύλιση του εσπρέσο. Γι' αυτό σας συνιστώ να παρακολουθήσετε το βίντεο σχετικά με την ίδια την προετοιμασία.
Επηρεάζοντας τον εσπρέσο με την αύξηση της πίεσης
Εάν έχετε την ευκαιρία, δοκιμάστε την ακόλουθη δοκιμή.
Αν δώσετε την ίδια παρτίδα καφέ στο μια σταθερή ρύθμιση χονδρότητας αλέσματος και εκχύλιση σε 7- 8- 9- 10 και bar, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι καθώς ηπίεση αυξάνεται, διαφορετικές ποσότητες υγρού θα περάσουν μέσα από το puck. Υποθέτοντας, βέβαια, ότι ο χρόνος παραγωγής είχε τονίδιο καθορισμένο χρόνο για όλα τα , ας πούμε 30 δευτερόλεπτα.
Ηροή αυξάνεται, μέχρι να περάσετε το όριο των 9 bar. Η υψηλότερη πίεση αρχίζει να συμπιέζει το μπουμπούκι του καφέ, καθιστώντας τη ροή του νερού πιο δύσκολη. Όχι μόνο ο ρυθμός ροής αρχίζει να μειώνεται ξανά, αλλά και ο ίδιος ο εσπρέσο είναι πολύ δυνατός και πήζει.
Έτσι η φανταστική μέγιστη πίεση είναι 9 bar. Ας το μεγεθύνουμε αυτό στο επόμενο σημείο.
Γιατί τα 9 bar θεωρούνται μια τυπική τιμή;
Το ιδανικό επίπεδο πίεσης που περνάει μέσα από τους κόκκους του καφέ θα πρέπει να είναι περίπου 7-11 bar πίεσης, αν και ορισμένες μηχανές εσπρέσο είναι σε θέση να επιτύχουν υψηλότερες τιμές.
Έτσι, η απάντηση στην ερώτηση είναι η εξής - όχι μόνο επειδή 9bar βρίσκονται στη συντριπτική πλειονότητα των μηχανών καφέ, αλλά και επειδή αυτή η πίεση είναι επαρκής για τη βέλτιστη εξαγωγή όλων των αρωμάτων και ελαίων που περιέχονται στους κόκκους καφέ.
Αξίζει τον κόπο η πίεση των 15 ή 19 bar;
Καμία από τις δύο τιμές δεν είναι κατάλληλη για τη γεύση του τελικού προϊόντος. Ρεαλιστικά, αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση, θα συνεχίσει να βελτιώνεται ο εσπρέσο μας; Η απάντηση είναι: δεν θα βελτιωθεί. Τόσο υψηλές πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη πικράδα ή οξύτητα.
Μάλλον, αυτό έχει οδηγήσει σε μια στρατηγική μάρκετινγκ για φθηνότερες μηχανές καφέ, όπου μια μηχανή με περισσότερες μπάρες είναι καλύτερη από μια μηχανή με λιγότερη πίεση.
Στην περίπτωση αυτή, ησχέση μεταξύ της πίεσης και τηςροής νερού είναι συγκρίσιμη με μια καμπύλη Gauss. Αρχικά, ηροή αυξάνεται με τηναύξηση της πίεσης μέχρι ένα σημείο όπου, από μια ορισμένη τιμή ,αρχίζει να μειώνεται και πάλι. Αυτή η μέγιστη ροή είναι ακριβώς σε αυτό το 9bar.
Προσωπικά, μπορώ να φανταστώ υψηλότερες τιμές bar όταν πειραματίζομαι με την εκχύλιση. Διαφορετικά δεν έχει πολύ νόημα, εκτός αν είστε εσείς αυτός που κάνει τα πειράματα με τα φίλτρα.
Το βίντεο που κατευθύνεται προς τις πληροφορίες για την πίεση από τη σειρά "Understanding Espresso" του διάσημου James Hoffmann αξίζει σίγουρα να το παρακολουθήσετε.
Σταθερή ή μέγιστη πίεση
Ησυνεπής πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης του εσπρέσο συμβάλλει στο συνεπή αποτελέσματα. Η σταθερή πίεση εξασφαλίζει ότι κάθε φλιτζάνι εσπρέσο έχει παρόμοια γεύση και ποιότητα, κάτι που είναι σημαντικό γενικά, όχι μόνο σε επαγγελματικό περιβάλλον.
Η μέγιστη πίεση που μπορούν να επιτύχουν οι μηχανές καφέ μπορεί να φαίνεται ωραία στα χαρτιά, αλλά η διατήρηση μιας σταθερής πίεσης είναι πολύ πιο ουσιαστική για την παρασκευή εσπρέσο.
Περιστροφική έναντι δονητικής αντλίας
Ηποιότητα και η εξέλιξη της προώθησης νερού μέσα από τους αλεσμένους κόκκους καφέεπηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τοντύπο αντλίας που επιλέγεται.
Η διαστάσεων μικρότερη και φθηνότερη δονούμενη αντλία είναι θορυβώδης και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε μικρές καφετιέρες με δεξαμενή. Μόλις ξεκινήσει, πίεση του νερού αναπτύσσεται σταδιακά και το πόσο καλά αλέθετε και πατάτε τον καφέ θα καθορίσει την τελική πίεση του νερού.
Αντίθετα, η σημαντικά μεγαλύτερη και ακριβότερη περιστροφική αντλία δεν θα σας τιμωρήσει για κακώς προετοιμασμένους κόκκους καφέ. Η πίεση του νερούδεν σταδιακά, αλλά αμέσως μετά την εκκίνηση είναι σταθερή ανεξάρτητα από την ποιότητα του παρασκευασμένου εμποδίου που πιέζει το νερό. Αυτές οι αθόρυβες αντλίες με μεγάλη διάρκεια ζωής βρίσκουν εφαρμογή σε μεγάλες καφετιέρες με σταθερές συνδέσεις νερού.
Οι καλύτερες καφετιέρες στη σχέση "τιμής/απόδοσης" όσον αφορά τη σταθερότητα της πίεσης
Αξίζει να εξετάσετε αν έχει νόημα να αγοράσετε μια μηχανή καφέ με αντλία αντί για μια χειροκίνητη μηχανήμε μοχλό, καθώς αντιπροσωπεύουν τηνκαλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης από αυτή την άποψη.
Αν ψάχνετε για μια μηχανή καφέ που παρέχει σταθερή πίεση σε μια αρκετά λογική τιμή για την απόδοσή της, φτάστε σίγουρα στην μάρκαLa Pavoni ή στην μάρκαFlair.
Πιο συγκεκριμένα, δεν θα κάνετε λάθος αγοράζοντας μοντέλα με χειροκίνητο μοχλό της La Pavoni ή της Flair, συγκεκριμένα την Flair 58 ή την La Pavoni Europiccola Lusso.
Μάθετε πώς να φτιάχνετε σωστά εσπρέσο σε μια καφετιέρα Flair.
Καφετιέρα Flair 58 με χειροκίνητο μοχλό.
Πιάστε την μπάρα των 9 ράβδων
Εάν έχετε την ευκαιρία, δοκιμάστε την ακόλουθη δοκιμή.
Αν δώσετε την ίδια παρτίδα καφέ στο μια σταθερή ρύθμιση χονδρότητας αλέσματος και εκχύλιση σε 7- 8- 9- 10 και bar, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι καθώς ηπίεση αυξάνεται, διαφορετικές ποσότητες υγρού θα περάσουν μέσα από το puck. Υποθέτοντας, βέβαια, ότι ο χρόνος παραγωγής είχε τονίδιο καθορισμένο χρόνο για όλα τα , ας πούμε 30 δευτερόλεπτα.
Ηροή αυξάνεται, μέχρι να περάσετε το όριο των 9 bar. Η υψηλότερη πίεση αρχίζει να συμπιέζει το μπουμπούκι του καφέ, καθιστώντας τη ροή του νερού πιο δύσκολη. Όχι μόνο ο ρυθμός ροής αρχίζει να μειώνεται ξανά, αλλά και ο ίδιος ο εσπρέσο είναι πολύ δυνατός και πήζει.
Έτσι η φανταστική μέγιστη πίεση είναι 9 bar. Ας το μεγεθύνουμε αυτό στο επόμενο σημείο.
Γιατί τα 9 bar θεωρούνται μια τυπική τιμή;
Το ιδανικό επίπεδο πίεσης που περνάει μέσα από τους κόκκους του καφέ θα πρέπει να είναι περίπου 7-11 bar πίεσης, αν και ορισμένες μηχανές εσπρέσο είναι σε θέση να επιτύχουν υψηλότερες τιμές.
Έτσι, η απάντηση στην ερώτηση είναι η εξής - όχι μόνο επειδή 9bar βρίσκονται στη συντριπτική πλειονότητα των μηχανών καφέ, αλλά και επειδή αυτή η πίεση είναι επαρκής για τη βέλτιστη εξαγωγή όλων των αρωμάτων και ελαίων που περιέχονται στους κόκκους καφέ.
Καμία από τις δύο τιμές δεν είναι κατάλληλη για τη γεύση του τελικού προϊόντος. Ρεαλιστικά, αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση, θα συνεχίσει να βελτιώνεται ο εσπρέσο μας; Η απάντηση είναι: δεν θα βελτιωθεί. Τόσο υψηλές πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη πικράδα ή οξύτητα.
Μάλλον, αυτό έχει οδηγήσει σε μια στρατηγική μάρκετινγκ για φθηνότερες μηχανές καφέ, όπου μια μηχανή με περισσότερες μπάρες είναι καλύτερη από μια μηχανή με λιγότερη πίεση.
Στην περίπτωση αυτή, ησχέση μεταξύ της πίεσης και τηςροής νερού είναι συγκρίσιμη με μια καμπύλη Gauss. Αρχικά, ηροή αυξάνεται με τηναύξηση της πίεσης μέχρι ένα σημείο όπου, από μια ορισμένη τιμή ,αρχίζει να μειώνεται και πάλι. Αυτή η μέγιστη ροή είναι ακριβώς σε αυτό το 9bar.
Προσωπικά, μπορώ να φανταστώ υψηλότερες τιμές bar όταν πειραματίζομαι με την εκχύλιση. Διαφορετικά δεν έχει πολύ νόημα, εκτός αν είστε εσείς αυτός που κάνει τα πειράματα με τα φίλτρα.
Το βίντεο που κατευθύνεται προς τις πληροφορίες για την πίεση από τη σειρά "Understanding Espresso" του διάσημου James Hoffmann αξίζει σίγουρα να το παρακολουθήσετε.
Σταθερή ή μέγιστη πίεση
Ησυνεπής πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης του εσπρέσο συμβάλλει στο συνεπή αποτελέσματα. Η σταθερή πίεση εξασφαλίζει ότι κάθε φλιτζάνι εσπρέσο έχει παρόμοια γεύση και ποιότητα, κάτι που είναι σημαντικό γενικά, όχι μόνο σε επαγγελματικό περιβάλλον.
Η μέγιστη πίεση που μπορούν να επιτύχουν οι μηχανές καφέ μπορεί να φαίνεται ωραία στα χαρτιά, αλλά η διατήρηση μιας σταθερής πίεσης είναι πολύ πιο ουσιαστική για την παρασκευή εσπρέσο.
Περιστροφική έναντι δονητικής αντλίας
Ηποιότητα και η εξέλιξη της προώθησης νερού μέσα από τους αλεσμένους κόκκους καφέεπηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τοντύπο αντλίας που επιλέγεται.
Η διαστάσεων μικρότερη και φθηνότερη δονούμενη αντλία είναι θορυβώδης και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε μικρές καφετιέρες με δεξαμενή. Μόλις ξεκινήσει, πίεση του νερού αναπτύσσεται σταδιακά και το πόσο καλά αλέθετε και πατάτε τον καφέ θα καθορίσει την τελική πίεση του νερού.
Αντίθετα, η σημαντικά μεγαλύτερη και ακριβότερη περιστροφική αντλία δεν θα σας τιμωρήσει για κακώς προετοιμασμένους κόκκους καφέ. Η πίεση του νερούδεν σταδιακά, αλλά αμέσως μετά την εκκίνηση είναι σταθερή ανεξάρτητα από την ποιότητα του παρασκευασμένου εμποδίου που πιέζει το νερό. Αυτές οι αθόρυβες αντλίες με μεγάλη διάρκεια ζωής βρίσκουν εφαρμογή σε μεγάλες καφετιέρες με σταθερές συνδέσεις νερού.
Οι καλύτερες καφετιέρες στη σχέση "τιμής/απόδοσης" όσον αφορά τη σταθερότητα της πίεσης
Αξίζει να εξετάσετε αν έχει νόημα να αγοράσετε μια μηχανή καφέ με αντλία αντί για μια χειροκίνητη μηχανήμε μοχλό, καθώς αντιπροσωπεύουν τηνκαλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης από αυτή την άποψη.
Αν ψάχνετε για μια μηχανή καφέ που παρέχει σταθερή πίεση σε μια αρκετά λογική τιμή για την απόδοσή της, φτάστε σίγουρα στην μάρκαLa Pavoni ή στην μάρκαFlair.
Πιο συγκεκριμένα, δεν θα κάνετε λάθος αγοράζοντας μοντέλα με χειροκίνητο μοχλό της La Pavoni ή της Flair, συγκεκριμένα την Flair 58 ή την La Pavoni Europiccola Lusso.
Μάθετε πώς να φτιάχνετε σωστά εσπρέσο σε μια καφετιέρα Flair.
Καφετιέρα Flair 58 με χειροκίνητο μοχλό.
Πιάστε την μπάρα των 9 ράβδων
Για να ακουστεί κάποια σαφής και περιεκτική απάντηση στον τίτλο του άρθρου - πίεση τωνεννέα βαρελιών είναι πραγματικά η ιδανική επιλογή. Αν έχετε τη δυνατότητα να "παίξετε" με την πίεση της καφετιέρας, τότε (όπως αναφέρθηκε) ακόμη και τιμές μεταξύ 7-11 bar μπορεί να είναικατάλληλες για εσάς . Εξαρτάται από την προτίμησή σας για τη γεύση και τη συνοχή του καφέ.
Εξάλλου, μπορείτε να δοκιμάσετε και το λεγόμενο Turbo shot, το οποίο απαιτεί μόνο 6 bar πίεσης και 15 δευτερόλεπτα εκχύλισης.
Διαβάστε επίσης το άρθρο για τα δέκα λάθη στην παρασκευή εσπρέσο.
Ξεμείνατε από κόκκους καφέ; Μαζί μας μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα: κόκκοι εσπρέσο.