Τα πάντα για τη σύνδεση κουζίνας & μονοφασικη γεφύρωση

 

Η σύνδεση μιας ηλεκτρικής κουζίνας σε μια πρίζα 220V είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί τη συμμετοχή ενός επαγγελματία. Εάν δεν είναι δυνατό να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό, πρέπει να εργαστείτε προσεκτικά, τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες ασφαλείας.

Στα σπίτια στα οποία είναι εγκατεστημένη η ηλεκτρική κουζίνα, είναι απαραίτητο να υπάρχει καλωδίωση με χαλκό, η διατομή της οποίας θα είναι τουλάχιστον 4 mm2. Επιπλέον, εάν η ισχύς του φούρνου είναι υψηλότερη από τη συνηθισμένη (φτάνει τα 2000 watt), η διατομή του καλωδίου πρέπει να είναι από 6 mm2. Οι ειδικοί συνιστούν την τοποθέτηση χωριστής καλωδίωσης για τροφοδοσία, έτσι ώστε το σπίτι να μην υποφέρει από υπερφόρτωση ηλεκτρικής ενέργειας.


Απαιτήσεις καλωδίωσης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία είναι να κλείσετε την παροχή ρεύματος στο δωμάτιο όπου θα εγκατασταθεί η σόμπα. Οι σύγχρονες επιλογές για ηλεκτρικές σόμπες εφαρμόζονται συχνότερα χωρίς καλώδια. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί όχι από την απληστία των κατασκευαστών, αλλά από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, η σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας στο διαμέρισμα θα πρέπει να πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο πράγμα όπως ένα καλό μπλοκ ακροδεκτών, η πρίζα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Δηλαδή, εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος σύνδεσης χωρίς πρίζα. Μια τέτοια λύση καθιστά δυνατή την αύξηση του μήκους του καλωδίου τροφοδοσίας και εκτός από το μηχάνημα για πιο ισχυρές λύσεις, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν εύτηκτο σύνδεσμο.
 
Ο διακόπτης κυκλώματος πρέπει να αντέχει τα φορτία της ηλεκτρικής κουζίνας. Η καλωδίωση πρέπει, από την άποψη της πιθανής ισχύος της, να υπερβαίνει εκείνη που απαιτείται από τη συσκευή κατά τουλάχιστον μία βαθμολογία. Η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον πίνακα διανομής που θα τροφοδοτεί το φούρνο. Για παράδειγμα, εάν η σόμπα καταναλώνει ρεύμα 20 Α, η ισχύς του μηχανήματος πρέπει να είναι 25 A.
Δεν θα είναι περιττή η εγκατάσταση πρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού. Αυτές περιλαμβάνουν συσκευές αποσύνδεσης, διακόπτες διαφορικού.
Το βύσμα και η πρίζα πρέπει να τροφοδοτούνται. Έτσι μπορούν να εργαστούν με μεγάλα φορτία.
Η γείωση πραγματοποιείται στην ασπίδα. Ένα τερματικό μπλοκ πρέπει να χρησιμοποιείται με μια συσκευή υψηλής ισχύος.

Για να συνδεθείτε στο ηλεκτρικό δίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο με διατομή 4 τετραγωνικών χιλιοστών, εάν το μήκος δεν υπερβαίνει τα 12 μέτρα. Εάν το σύρμα είναι μακρύ, τότε η διατομή μπορεί να αυξηθεί στα 6 τετραγωνικά χιλιοστά. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ξεχωριστά το μηχάνημα για τη συσκευή.

Μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιήσετε και μια σύνδεση plug-in. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι η συσκευή είναι ονομαστική για ρεύμα 32 αμπέρ. Η κατανάλωση ηλεκτρικών σόμπων είναι αρκετά μεγάλη, γι 'αυτό μια συνηθισμένη οικιακή πρίζα 220 volt απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φορτίο. Γενικά, αν συνοψίσουμε τα παραπάνω, τότε λαμβάνουμε μια λίστα απαιτήσεων που πρέπει να πληροί η καλωδίωση:για να συνδέσετε τη συσκευή, χρησιμοποιήστε ένα χάλκινο σύρμα 3 πυρήνων με διατομή 4-6 τετραγωνικών χιλιοστών, ανάλογα με το μήκος του καλωδίου.
 
πρέπει να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση ενός RCD.
η ίδια η πλάκα πρέπει να γειώνεται με μια προσιτή μέθοδο.
πρέπει να εγκατασταθεί ξεχωριστό αυτόματο μηχάνημα στον ηλεκτρικό πίνακα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Για να συνδέσετε μια ηλεκτρική κουζίνα, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η πρίζα με βύσμα, καλωδίωση ή μπλοκ ακροδεκτών ταιριάζουν μεταξύ τους. Το ρεύμα που απαιτείται για την πλάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό που είναι δυνατό για την ασπίδα.

Το πιο σημαντικό μέτρο ασφάλειας είναι η επιλογή του καλωδίου καλωδίωσης, η διατομή του οποίου θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μεταφέρει το ρεύμα.

Πρέπει να χρησιμοποιείται προστατευτικός εξοπλισμός.

Η ισχύς ρεύματος της συσκευής υπολειπόμενου ρεύματος, καθώς και αυτή της σόμπας, δεν πρέπει να υπερβαίνει την ονομασία της ασπίδας.

Κατά τη σύνδεση εξαρτημάτων, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα συνδεδεμένα με ασφάλεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν χαλαρά μπουλόνια ή βίδες. Αυτό είναι απαράδεκτο όταν συνδέετε ηλεκτρική κουζίνα. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το RCD, η καλωδίωση, η πρίζα και το μηχάνημα είναι σωστά συνδεδεμένα.

Μονοφασική σύνδεση

Σε διαμερίσματα πολυώροφων κτιρίων, αυτός ο τύπος σύνδεσης της σόμπας με την πρίζα βρίσκεται πιο συχνά. Οι ακροδέκτες 1-5 πρέπει να συνδέονται με χάλκινα άλματα με διατομή 6 mm2. Συνήθως, όταν αγοράζετε νέα μοντέλα, οι άλτες περιλαμβάνονται ήδη στο κιτ. Ένας αγωγός φάσης συνδέεται με τον τερματικό αριθμό 1, 2 ή 3. Ένας μηδενικός πυρήνας συνδέεται με 4 ή 5. Μετά από αυτό, το καλώδιο γείωσης συνδέεται στην τιμή 6.

Κάθε μπουλόνι σφίγγεται στη στάση. Εάν τα μέρη δεν έχουν βιδωθεί σωστά, μπορεί να υπάρξει πυρκαγιά.

Τριφασική σύνδεση

Η τριφασική τροφοδοσία συνδέεται συχνότερα σε ιδιωτικές κατοικίες. Το σύρμα αποτελείται από 4-5 πυρήνες. Η τάση μεταξύ των φάσεων είναι στην περίπτωση αυτή 380 βολτ και μεταξύ μηδέν και φάσεων - 220 βολτ.

Σε μια τριφασική σύνδεση, ο αλγόριθμος έχει ως εξής: οι αντίστοιχες φάσεις A-C πηγαίνουν στους ακροδέκτες 1-3, στη συνέχεια οι ακροδέκτες 4-6 συνδέονται σύμφωνα με τον μονοφασικό αλγόριθμο σύνδεσης.

ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ
Πληροφορίες για την σύνδεση ηλεκτρικής κουζίναςΠως γίνεται η σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας? Τι πρέπει να προσέξετε? Τι χρειάζεται? Η σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας είναι απαραίτητη εργασία που χρειάζεται να γίνει όταν κάποιος νοικιάζει ή αγοράζει ένα σπίτι για να κατοικήσει. Υπάρχουν κουζίνες που περιλαμβάνουν τις εστίες (τα μάτια) και τον φούρνο. Ενώ υπάρχουν σπίτια που έχουν τα μάτια χωριστά από τον φούρνο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας πρέπει να γίνει από ηλεκτρολόγο.
Συνδεσμολογία και σωστή διατομή καλωδίωνΣε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και συνήθως παλιότερες, η παροχή της κουζίνας σε σπίτι (το καλώδιο δηλαδή που υπάρχει στον τοίχο για την σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας) πρέπει να έχει διατομή 6mm2 (τετραγ. χιλιοστά). Με απλά λόγια πρέπει να έχει ένα πάχος συγκεκριμένο που στην ηλεκτρολογική ορολογία ονομάζεται 6 καρέ ή τετ. χιλιοστά. Αν η κουζίνα είναι μονοφασική, θα πρέπει να υπάρχουν 3 καλώδια των 6 καρέ. Αν είναι τριφασική θα πρέπει να υπάρχουν 5 καλώδια των 6 καρέ.Η σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας με καλώδιο 6 καρέ ασφαλίζεται στον πίνακα με ασφάλεια 20Α και διπολικό διακόπτη. Συσκευές μεγάλου φορτίου πρέπει να ασφαλίζονται με ασφάλεια και διπολικό διακόπτη. Ο λόγος είναι ότι ο διπολικός διακόπτης “διακόπτει”την φάση και τον ουδέτερο. Αντίστοιχα με τον θερμοσίφωνα, ηλιακό, συσκευές και πρίζες σε εξωτερικό χώρο.
Απαιτούμενα υλικάΚαλώδιο εύκαμπτο 2 m, διατομής 3*6 τχ ή 5*6 τχ ανάλογα με το αν είναι μονοφασική ή τριφασική
Μία κλέμμα διατομής 6 – 10 τχ για να ενώσουμε το καλώδιο της κουζίνας με το καλώδιο της παροχής μας

Διαδικασία για την σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας
  • Κόβουμε το ρεύμα από τον πίνακα. Από τον διπολικό διακόπτη και την ασφάλεια
  • Ελέγχουμε τα σχέδια αν η κουζίνα είναι καινούργια. 
  • Σε περίπτωση παλιάς κουζίνας, ελέγχουμε τις ενδείξης για το που πάνε τα καλώδια. 
  • Συνήθως υπάρχουν γράμματα όπως L1, L2, L3, N και το σήμα της γείωσης. 
  • Τα 3 πρώτα είναι οι φάσεις. Ν είναι ο ουδέτερος και η γείωση έχει το χαρακτηριστικό σήμα σαν τρίγωνο με γραμμές.
  • Ενώνουμε το καλώδιο στην παροχή που βγαίνει από τον τοίχο με μια κλέμμα για καλώδια 6 καρέ αφού πρώτα ελέγχουμε με πολύμετρο ότι δεν έχει ρεύμα! (Μπορεί να έχουμε κατεβάσει λάθος ασφάλεια)
  • Συνδέουμε την άλλη πλευρά του καλωδίου στον φούρνο ή εστία. Υπάρχουν 3 ειδών συνδέσεις. (Τριφασική, Διφασική, Μονοφασική). Οι αγωγοί των φάσεων έχουν συνήθως καφέ,κόκκινο,μαύρο χρώμα. Τα καλώδια του ουδετέρου μπορεί να έχουν γκρι η μπλε αγωγούς. Ο αγωγός της γείωσης είναι πάντα κίτρινος η πρασινο-κίτρινος. 
  • Προσοχή, μπορεί να υπάρχουν μεταλλικά ελάσματα που χρησιμοποιούνται ως γέφυρες.
  • Ανάβουμε από τον πίνακα και ελέγχουμε με πολύμετρο στις επαφές ότι έχουμε σωστή τάση.

Ο ρόλος της γείωσης στην σύνδεση της κουζίνας
Όσον αφορά την σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας, το σημαντικότερο από όλα είναι να υπάρχει αγωγός γείωσης. Δηλαδή ένα από τα καλώδια να έχει πρασινοκίτρινο χρώμα και να συνδέεται με την γείωση στον πίνακα του σπιτιού. Συνήθως τα 3 καλώδια σε οικιακή εγκατάσταση έχουν χρώματα καφέ ή μαύρο ή κόκκινο που είναι η φάση, μπλε ή γκρι που είναι ο ουδέτερος και πρασινόκιτρινο που είναι η γείωση. Η έλλειψη αγωγού γείωσης είναι πολύ επικίνδυνη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο χρήστης από ηλεκτροπληξία. Σε ότι αφορά την σύνδεση ηλεκτρικής κουζίνας, στις εγκαταστάσεις τις δεκαετίας του ’80 του ’70 αλλά και παλιότερα, η εγκατάσταση της γείωσης γινόταν με την σύνδεση σε σωλήνα του νερού που συνήθως βρισκόταν κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Έτσι από εκεί ένα καλώδιο έφευγε και πήγαινε στο χαλύβδινο κουτί διακλάδωσης της κουζίνας και στη συνέχεια στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτού του είδους εγκατάστασης, το καλώδιο γείωσης που συνδέεται με την κουζίνα είναι λεπτότερης διατομής από τις σημερινές προδιαγραφές του ΕΛΟΤ. Συνεπώς μην επιχειρήστε μόνοι σας την σύνδεση της κουζίνας! Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να κάνει έναν έλεγχο της γείωσης. Να τονίσουμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να διαθέτει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού, την απαραίτητη γείωση. Επιπρόσθετα να υπάρχει ρελέ διαρροής ή ρελέ διαφυγής στον ηλεκτρικό σας πίνακα. Το τονίζουμε διότι πολλά παλιά σπίτια δεν έχουν γείωση από τον πίνακα προς την ηλεκτρική κουζίνα.


Διαγράμματα σύνδεσης
Φανταστείτε ένα σχέδιο για τη σύνδεση της εν λόγω συσκευής στο ηλεκτρικό δίκτυο για ένα διαμέρισμα ενός δωματίου. Σημειώστε ότι οι τυπικές ιδέες δεν θα εξαρτηθούν από τη μέθοδο που έχει επιλέξει ο καταναλωτής για τη σύνδεση της συσκευής στο οικιακό δίκτυο. 













Σχέδια - Εντοιχιζόμενες