Αντικατάσταση πίνακα διαμερίσματος-Πως γίνεται

Μπορεί ο πίνακας του σπιτιού μας να βρίσκεται ακόμη σε τέτοια καταστάση, όπως στις δύο παρακάτω εικόνες και να χρειάζεται αντικατάσταση...


Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε πως αλλάζουμε τον παλιό πίνακα στο σπίτι μας. Τι χρειάζεται ένας ηλεκτρολόγος για την εργασία του. Επίσης θα απαντήσουμε στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ένας πελάτης στον Ηλεκτρολόγο. Ο Ηλεκτρολόγος που θα έρθει για την αντικατάσταση πρέπει να του αρέσει αυτό που κάνει, διότι όσο εύκολο και να ακούγεται η αλλαγή ενός μονοφασικού πίνακα σε κατοικία που ήδη κατοικείται, άλλο τόσο δύσκολο είναι να μην αφήσουμε σημάδια ότι έγινε αντικατάσταση ! Δηλαδή, όσο το δυνατόν προσεκτικά να γίνουν οι εργασίες ώστε και να μη σπάσει ο τοίχος παραπάνω από το νέο, να μη φαίνεται το μερεμέτι περιμετρικά του νέου πίνακα κλπ. όπως στον άθλια τοποθετημένο πίνακα της παρακάτω φωτό...

Σε μια κατοικία του 1980 και ίσως παλαιότερης, οι τοίχοι είναι σε κακή κατάσταση. Ειδικά σε πολυκατοικίες που πάντοτε ένας κατασκευαστής (ή τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων) σε τέτοιες εργολαβίες χρησιμοποιούσε τα φθηνότερα υλικά και εργατικά χέρια.
Μερικά πραγματάκια για τον Ηλεκτρολόγο
Γενικά...
Κατ αρχήν ο Ηλεκτρολόγος πρέπει να είναι ευγενικός, υπομονετικός, όχι ατζαμής δηλαδή: πήραμε το κομπρεσέρ και όποιον πάρει μπροστά!!

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα σε μια τέτοια εργασία είναι να μην ξετρυπήσουμε στην πίσω πλευρά του τοίχου, σκάβοντας να αφαιρέσουμε το παλιό κουτί ή να μεγαλώσουμε το σκάψιμο δεξιά - αριστερά και πάνω κάτω, για την τοποθέτηση του νέου. Με αποτέλεσμα και επειδή συνήθως οι πίνακες τοποθετούνταν στον τοίχο του μπάνιου, να πετάγονται και τα πλακάκια εντός του μπάνιου και άντε μετά να μπαλώσει ο πελάτης το μερεμέτι.

Σε μια τέτοια απλή ηλεκτρολογική εργασία, ο πελάτης υπολογίζει μόνο το κόστος του πίνακα με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Δε μπορεί ο τεχνικός να του φορτώσει ....σοβατζή, πλακά και άλλου είδους εργασίες. Οπότε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν προσεκτικότερος ο Ηλεκτρολόγος.
Πως πάω στον πελάτη; Τι έχω μαζί μου;
Πρέπει να σκεφτούμε μερικά απλά πράγματα (που σημαίνει επίσκεψη πριν πάμε να τοποθετήσουμε πίνακα) όπως: Πρέπει να μετρήσουμε το πάχος του τοίχου που θα τοποθετηθεί ο νέος πίνακας. Δε μπορούμε να αγοράσουμε κουτί πίνακα με βάθος 10cm ή παραπάνω και να τον τοποθετήσουμε σε ένα τοίχο πάχους 12cm !! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανοίξουμε παράθυρο μεταξύ μπάνιου και διαδρόμου (αν ο πίνακας είναι εκεί)
Ένα καλό φανάρι, ή φακό κεφαλιού, ή κάποιο αυτόνομο φωτιστικό, να έχει μαζί του σκούπα, φαράσι, σακούλες μπάζων, σφουγγάρι - vittex - χαρτί κουζίνας.

Τέλος πάντων, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε πρώτα επίσκεψη στο σπίτι του πελάτη ώστε να δούμε προσεκτικά τι θα χρειαστούμε.
Σκάψιμο
Προσέχουμε όπως είπαμε να κάνουμε τη λιγότερη δυνατή ζημιά στο σπίτι ή το κατάστημα που θα τοποθετήσουμε πίνακα.

Οπότε σφυράκι - καλεμάκι και ξεκινάμε προσεκτικά για την αποξήλωση του παλιού πίνακα. Αφού ξηλωθεί ο παλιός, παίρνουμε το κουτί του νέου πίνακα, το τοποθετούμε ανάποδα επάνω στην τρύπα που άφησε ο παλιός, ώστε να σημαδέψουμε γύρω γύρω για το νέο σκάψιμο.

Συνήθως επειδή οι παλιοί πίνακες ήταν τοποθετημένοι με γύψο, υπολογίζουμε (πάντα) ο νέος πίνακας να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις (τουλάχιστον σε ύψος) ώστε να κρυφτεί και το μερεμέτι που αναγκαστικά γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από την πάνω πλευρά, επειδή οι σωλήνες ήταν στηριγμένες με γύψο, με αποτέλεσμα, με το που χτυπήσουμε λίγο το καλεμάκι μας, θα παρατηρήσουμε ότι σε όλο το σημείο που υπάρχει γύψος από την πάνω πλευρά, θα σκάσει, οπότε θα φαίνεται το μερεμέτι.
Αφού σκάψουμε περιμετρικά για το νέο κουτί, προσέχουμε πολύ στο εσωτερικό του σκαψίματος. Εκεί και ειδικά στη βάση της τρύπας, το πιο πιθανό να έχει μείνει το ένα ''μάτι'' του τούβλου ή ακόμη και το μισό και από πίσω είναι ο σοβάς και τα πλακάκια.

Ξεκινάμε προσεκτικά με το καλέμι ή το χοντρό ίσο κατσαβίδι μας να έχει φορά ή προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ποτέ να μη κοιτάει προς το μπάνιο, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε αλουμινά να τοποθετήσει παράθυρο με σήτα !!!
Ο νέος πίνακας, πρέπει να έχει το μικρότερο δυνατό βάθος, αυτό θα βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέραμε πιο πάνω,
Τι οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώ για την τοποθέτηση του νέου πίνακα στον πελάτη;
Ποτέ σκέτο γύψο !! Παλαιότερα συναντούσαμε εργασίες οι οποίες γίνονταν μόνο με γύψο. Με την πάροδο του χρόνου ο γύψος σκάει και έχουμε ρωγμές στους τοίχους στα σημεία που έχει τοποθετηθεί σκέτος. Πάντα επιλέγουμε και δεύτερο ή και τρίτο υλικό. Μπορούμε πχ να έχουμε γύψο σε μικρή αναλογία και μπόλικο μάρμαρο! Σε αυτή την περίπτωση δεν σκάει ποτέ και επειδή το μάρμαρο είναι λεπτό υλικό, φτιάχνεται ωραία το μερεμέτι. Πολλές φορές έτοιμο για βάψιμο κιόλας.
Ένα άλλο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι: άσπρο τσιμέντο, μάρμαρο οπωσδήποτε και δύο μυστράκια γύψο ώστε να ''τραβήξει'' γρηγορότερα το μερεμέτι. Ο γύψος έχει την ιδιότητα να ''τραβάει'' (σφίγγει) γρήγορα. Με συνέπεια τη γρήγορη τοποθέτηση του πίνακα.
Ένα άλλο υλικό είναι ο έτοιμος σοβάς σε σκόνη, απλά θέλει πάλι κάτι άλλο ώστε να τραβήξει γρήγορα και να κολλάει, όπως ένα - δύο μυστράκια γύψο. Ο γύψος σε τέτοιες εργασίες χρειάζεται ότι και να λένε κάποιοι. Δηλαδή η αναλογία 1-2 μυστράκια γύψου ώστε να βοηθήσει στην εργασία, δε θα βλάψει ποτέ τον τοίχο.
Μετά την τοποθέτηση του κουτιού και αφού έχει ''τραβήξει'' το υλικό στήριξης, τοποθετούμε τα εξαρτήματα εντός του πίνακα και ξεκινούμε το μοντάρισμα. Προσέχουμε χρώματα καλωδίων, πχ: κίτρινο και μπλέ δε χρησιμοποιούμε πουθενά αλλού παρά μόνο για γείωση και ουδέτερο αντίστοιχα. Σφίγγουμε καλά όλες τις βίδες ώστε να μην έχουμε ARC με τον καιρό. Δοκιμάζουμε την εγκατάσταση και κατόπιν κλείνουμε το καπάκι.

Γράφουμε τον πίνακα, στα ειδικά ταμπελάκια ή βάζουμε αυτοκόλλητα και γράφουμε με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι
Παρακάτω απαντήσεις, σε μερικές απορίες του πελάτη που είναι οι πιο συνήθεις σε τέτοιες εργασίες...
Πόση ώρα θα διαρκέσουν οι εργασίες αντικατάστασης του πίνακα μου;
Βασικά ξεκινάμε πάντα από το μέγεθος του πίνακα, πόσων σειρών είναι και τι εξαρτήματα περιέχει. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για την αποξήλωση του παλιού και την τοποθέτηση του νέου. Αλλά στο παρόν θα μιλήσουμε για μονοφασικό πίνακα διαμερίσματος έως τριάρι, ο οποίος περιέχει 1 γραμμή θερμοσιφώνου, 1 κουζίνας, 1 πλυντηρίου ρούχων και 3 - 6 γραμμές φωτισμού πριζών.

Συνήθως η διαδικασία (χωρίς να κάνουμε κόντρες) διαρκεί περίπου στη μιάμιση με δύο ώρες. Και το περισσότερο από αυτό το διάστημα το παίρνει η αποξήλωση του παλιού και η τοποθέτηση του νέου πίνακα. Η διαδικασία μονταρίσματος μετά είναι σχετικά γρήγορη, ειδικά εάν ο πίνακας είναι προ μονταρισμένος (έτοιμος).
Τι μάρκα πίνακα να διαλέξω;
Εκτός από διαδικτυακές τοποθεσίες που πουλάνε κάτι ρελέ με 10 ευρώ και συνολικά θα σας κοστίσει το υλικό κάνα σαραντάρι, αφήστε το όλο στον Ηλεκτρολόγο που θα έρθει, απλά από μόνοι σας μπορείτε να του πείτε: Θέλω πίνακα επώνυμο (από γνωστές εταιρείες της Ελληνικής αγοράς) που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τις δημοφιλής εταιρείες και αυτός θα σας δώσει προσφορά για το πόσο θα κοστίσει η όλη διαδικασία.
Διότι το βασικότερο δεν είναι θέμα μάρκας, είναι θέμα προδιαγραφών των υλικών, ώστε να μην αρπάξετε φωτιά (συχνό φαινόμενο από no name υλικά) και το βασικότερο, το ρελέ διαρροής που περιέχει, να σας προστατεύσει από ηλεκτροπληξία σε περίπτωση διαρροής.
Τι είδους τεχνικό πρέπει να καλέσω για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού μου πίνακα;
Εννοείται έναν Αδειούχο Ηλεκτρολόγο, ο οποίος είναι εξοπλισμένος πλέον με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και ειδικά όργανα, ώστε με την αντικατάσταση, να σας μετρήσει και το ρελέ διαρροής και την υπόλοιπη εγκατάσταση. Τώρα αν επιμένετε να καλέσετε υδραυλικό που κάνει και κάποια ηλεκτρολογικά.... περαστικά σας.

Πόσο θα μου κοστίσει η αντικατάσταση του ηλεκτρικού μου πίνακα;
Αυτό θα κριθεί από πολλούς παράγοντες. Κατ αρχήν, ζητάτε πάντα απόδειξη όπου θα αναγράφεται και η αιτία πχ: Αντικατάσταση ηλεκτρικού πίνακα σε διαμέρισμα στην παρακάτω διεύθυνση, τάδε όροφος , τάδε διαμέρισμα. Μόνο με την απόδειξη είστε καλυμμένοι σε περίπτωση σφάλματος ή πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας, ώστε να ζητήσετε ευθύνες από οποιονδήποτε.

Μη ξεχνάτε ότι, ο Αδειούχος Ηλεκτρολόγος έχει αυτοκίνητο, φόρους , ασφάλεια, υλικά, εργασία, χρόνος. Όμως, μόνο με αυτά είστε όλοι καλυμμένοι !! Καταλαβαίνω ότι οι εποχές είναι περίεργες, αλλά τα έξοδα τρέχουν ίδιο για όλους. Οπότε μπορείτε να πάρετε μια σοβαρή προσφορά πριν αποφασίσετε για την εργασία.
Μήπως να μη βάλω ρελέ να γλυτώσω χρήματα;
ΌΧΙ !! Καλύτερα να μπει ένα ρελέ μόνο στον πίνακα , παρά οτιδήποτε άλλο. Αφορά καθαρά και μόνο την ασφάλειά σας από ηλεκτροπληξία.
Τι άλλο μπορώ να ζητήσω από τον Ηλεκτρολόγο να κοιτάξει, μιας και θα είναι που θα έιναι στο σπίτι μου;
Τα βασικότερα και πολύ απλά, να μετρήσει τη γείωσή σας με το ειδικό όργανο (ώστε αν δεν είναι καλή να σας προτείνει τι θα κάνετε σε επόμενη κίνηση) καθώς και μια οπτική ματιά τουλάχιστον, σε όλη την εγκατάσταση, πρίζες, φώτα, ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνο, πλυντήριο, πολύμπριζα κλπ.

''Ευαγγέλιο'' του Ηλεκτρολόγου μερεμετιών:
Απαγορεύεται το στυλάκι, υφάκι, σαγιονάρα, σορτσάκι, μαύρο νύχι, φανελάκι με ράντες και την τρίχα έξω, χρυσούς σταυρούς και καδένες πλατινένιες .... επίσης, Απαγορεύεται να κάνουμε χρήση της τουαλέτας του πελάτη!! Ας έχουμε κάνει τα ''κουμάντα'' μας από πριν........ γενικότερα να μην είναι άξεστος. Βασικό προτέρημα σε κάθε επαγγελματία είναι, να είναι Ευπρεπής, να μην αφήνει καν σημάδι ότι πέρασε από κάπου πέραν της νέας εργασίας που έκανε !!
Συμβουλή
Άσχετο με το αν θα συμφωνήσει ο πελάτης ή όχι, απαραίτητο μετά από τέτοια παρέμβαση στην εγκατάσταση, ο Αδειούχος Ηλεκτρολόγος θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη, ότι για την ασφάλειά του, κανονικά,  θα πρέπει να του παραδώσει και νέα ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) από τη στιγμή που έκανε τέτοια τροποποίηση στην ηλεκτρολογική του εγκατάσταση. Βέβαια εδώ θα ανέβει το κόστος, αλλά για να είναι όλοι καλυμμένοι, η ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) θα πρέπει να εκπονείται. Πρέπει κάποια στιγμή σ αυτή τη χώρα, όλοι μας να λειτουργούμε όπως πρέπει.
Και τέλος...
Τα ίδια πράγματα ισχύουν και για αντικατάσταση μεγαλύτερου πίνακα, ή τριφασικού, απλά εδώ θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο.
Διαβάστε σχετικά άρθρα: