διαβάστε επισης
Όλα είναι θέμα εξάτμισης του υγρού που κυκλοφορεί μέσα του!
Αν βάλουμε επάνω στο χέρι μας νερό, αυτό θα εξατμιστεί και θα δροσίσει ελάχιστα το χέρι μας. Αν όμως βάλουμε οινόπνευμα, θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα και θα κρυώσει πολύ περισσότερο το χέρι μας!
Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά πως λειτουργεί το ψυγείο και παράγει ψύξη.
Θα δούμε τη βασική αρχή λειτουργίας του ψυγείου, χωρίς να μπούμε σε περιττές λεπτομέριες.
Τώρα, μέσα στα σωληνάκια υπάρχει ένα υγρό που ονομάζεται φρέον.
Κατά τη διαδικασία υγροποίησης, συμβαίνει το αντίθετο: παράγεται θερμότητα και το υγρό είναι ζεστό. Αυτό το υγρό τώρα κυκλοφορεί στα εξωτερικά σωληνάκια (βλέπε το 1 στην πάνω εικόνα) του ψυγείου και σταδιακά κρυώνει φυσικά (από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Και αυτός ο κύκλος συνεχίζεται! Το φρέον είναι ειδικό υγρό που όταν εξατμίζεται - αεριοποιείται, το αέριό του έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Με αυτόν το τρόπο λοιπόν λειτουργεί το ψυγείο. Κάτι ακόμα το οποίο παραλείψαμε, είναι το εξής:
Αν αυτή η διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω γινόταν χωρίς σταματημό, θα παγώνανε μέσα τα πάντα. Γι' αυτό λοιπόν, μέσα στο ψυγείο, υπάρχει ένας θερμοστάτης που μπορούμε να ρυθμίσουμε κι εμείς οι ίδιοι την ψύξη - τι θερμοκρασία θα θέλαμε.
Όταν λοιπόν επιτευχθεί η επιθυμητή ψύξη - θερμοκρασία, ο θερμοστάτης διακόπτει το κύκλωμα και ο επάνω κύκλος υγροποίησης - αεριοποίησης του φρέον διακόπτεται.
Έτσι λοιπόν λειτουργεί το ψυγείο, η λογική είναι πολύ έξυπνη και σχετικά απλή!
Το ψυκτικό υγρό περνώντας από την βαλβίδα εκτόνωσης «ψεκάζεται» με δύναμη προς τις εσωτερικές σωληνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η πίεση του, αυξάνεται ο όγκος του και η θερμοκρασία του ελαττώνεται.
2. Στο εσωτερικό του ψυγείου, η διαδρομή του γίνεται σε σωλήνες που βρίσκονται μέσα στα τοιχώματα του ψυγείου. Εκεί, ως γνωστόν, η θερμότητα μεταφέρεται από τα θερμότερα σώματα στα ψυχρότερα, το ψυκτικό υγρό απορροφά ενέργεια από τα τρόφιμα και η θερμοκρασία του αυξάνεται (με αποτέλεσμα να γίνει αέριο). Φυσικά, τα τρόφιμα αφού χάνουν θερμότητα, ψύχονται!
3. Στη συνέχεια, το ψυκτικό φθάνει στον συμπιεστή-κομπρέσσορα ο οποίος το συμπιέζει, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την πίεσή του, μετατρέποντάς το σε υψηλής πίεσης αέριο.
4. Το ψυκτικό αέριο περνά τώρα από λεπτές σωληνώσεις που βρίσκονται στην πλάτη του ψυγείου, στο εξωτερικό μέρος. Λόγω φαινομένου Joule, εκπέμπεται θερμότητα προς το περιβάλλον και κατά συνέπεια μειώνεται η θερμοκρασία του και μετατρέπεται πάλι σε υγρό.
5. Το ψυκτικό πλέον υγρό φθάνει πάλι στην βαλβίδα εκτόνωσης κλείνοντας έτσι τον κύκλο κι ακολουθείται πάλι η ίδια διαδικασία.
Όταν θέλετε να μεταφέρετε ένα ψυγείο, καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας κάποια σημαντικά πράγματα σχετικά με τη μετακίνηση και τη λειτουργία ψυγείου μετά από μεταφορά.
Μια μεγάλη, βαριά οικιακή συσκευή, όπως είναι το ψυγείο σας, είναι απολύτως απαραίτητη, ακόμα και σε ένα σχεδόν άδειο σπίτι. Αν δεν γίνει προσεκτικά η μετακίνηση, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παρουσιαστεί έστω και μία από τις πιο συχνές βλάβες ψυγείου.
Προετοιμασία ψυγείου για μεταφορά
Πριν από κάθε μεταφορά ογκώδους οικιακής συσκευής, χρειάζεται να προηγηθεί μια προετοιμασία. Η προετοιμασία γίνεται για είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των ανθρώπων που θα εμπλακούν στη μεταφορά, αλλά και την προστασία της ίδιας της συσκευής.
Η προετοιμασία του ψυγείου σε 9 βήματα
- Αφαιρέστε όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται εντός ψύξης και κατάψυξης.
- Σκουπίστε τις πιο ψυχρές επιφάνειες με λίγη μαγειρική σόδα και ζεστό ή χλιαρό νερό.
- Κάντε απόψυξη.
- Αποσυνδέστε το ψυγείο, τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν τη μεταφορά, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
- Δέστε την πόρτα καλά με ταινία.
- Αποσυνδέστε και μαζέψτε τα καλώδια στο πίσω μέρος του ψυγείου. Μπορείτε να τα κολλήσετε στην πλάτη του ψυγείου για να μην κρέμονται.
- Για έξτρα ασφάλεια, μπορείτε να αφαιρέσετε τα αποσπώμενα ράφια και συρτάρια.
- Τυλίξτε το ψυγείο με bubble wrap (περιτύλιγμα με φυσαλίδες), αν δεν έχετε στη διάθεσή σας την αρχική συσκευασία.
Πώς μπορείτε να μεταφέρετε ένα ψυγείο με ασφάλεια
Πριν από όλα, σας συνιστούμε να μην είστε μόνος ή μόνη σας σε αυτήν τη διαδικασία. Να έχετε έναν ή δύο βοηθούς και αν είναι εφικτό, να υπάρχουν επαγγελματίες μεταφορείς.
Από εργαλεία καλό θα ήταν να υπάρχουν:
- Ταινίες πολλαπλών χρήσεων & σχοινιά
- Μεζούρες για να μετρήσετε το ψυγείο και τους χώρους όπου θα διαπεράσει.
- Dolly (ράγες με λουριά) ή φορίο
Πριν απ’ όλα, ελέγξτε το χώρο από τον οποίο θα περάσει το ψυγείο και καθαρίστε τη διαδρομή από εμπόδια. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να γνωρίζετε τις διαστάσεις της συσκευής, για να ξέρετε πώς να τη χειριστείτε ανάμεσα στις πόρτες. Προσέξτε αν υπάρχουν σκάλες. Χρειάζεστε πάντα δύο άτομα γι’ αυτήν την περίπτωση∙ ένας που θα κρατάει την κορυφή κι ένας που θα είναι στη βάση της συσκευής.
Η μετακίνηση του ψυγείου καλό θα ήταν να γίνεται σε όρθια θέση. Έχοντας αυτό υπόψη, μπορείτε να το γείρετε ελαφρά δεξιά κι αριστερά. Κάθε κίνηση, όμως, πρέπει να γίνεται ομαλά και με προσοχή. Σε αυτήν τη φάση, μία dolly ή ένα ειδικό φορίο, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο.
Φορτώστε το ψυγείο στο φορτηγό με σχοινιά και σανίδες, ή αν υπάρχει ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα, όπως συνηθίζεται να έχουν οι μεταφορικές. Για να είστε σίγουροι, ζητήστε να ασφαλιστεί το ψυγείο κατά τη μεταφορά του με έξτρα ιμάντες στην κορυφή και τη βάση, και να βρίσκεται σε σε όρθια θέση.
Τι πρέπει να κάνετε πριν συνδέσετε ξανά το ψυγείο
Μετά την ασφαλή μεταφορά του ψυγείου σας στη νέα του τοποθεσία, πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος για να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να μείνει σε όρθια θέση και χωρίς να είναι στην πρίζα για τουλάχιστον 4 ώρες. Αυτό βοηθάει ώστε να κατακαθίσει το λάδι του συμπιεστή.
Αφού περάσει αυτή η ώρα, μπορείτε να το βάλετε στην πρίζα. Επιλέξτε την κατάλληλη θερμοκρασία ψυγείου με τη βοήθεια του θερμοστάτη. Μην αρχίσετε, όμως, να βάζετε τρόφιμα μέσα από τώρα. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για το πόση ώρα μετά μπορείτε να προσθέσετε τρόφιμα. Συνήθως είναι από 12 μέχρι 24 ή 72 ώρες.
Αν δείτε ότι δεν ψύχεται ή για κάποιον λόγο δεν τροφοδοτείται, τότε πρέπει να έρθετε άμεσα σε επικοινωνία με έναν ειδικό στην επισκευή ψυγείου.
Επισκευάστε ή κάντε συντήρηση στο ψυγείο σας εύκολα και άμεσα.
Το ψυγείο σας χρειάζεται ανθρώπους με την κατάλληλη τεχνογνωσία, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη του για πολλά χρόνια.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ψυγεία, μπορείτε να δείτε τα άρθρα μας με θέμα Πότε το ψυγείο θέλει φρέον ή Γιατί το ψυγείο βγάζει νερά.
Επικοινωνήστε με έναν από τους ειδικούς μας για περισσότερες πληροφορίες και ξεφορτωθείτε κάθε άγχος επισκευής, μεταφοράς ή συντήρησης.
Ακολουθήστε μας στους λογαριασμούς μας σε Facebook και Instagram για να ανακαλύψετε προσφορές και χρήσιμες συμβουλές.
Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό με απλά λόγια
Ο Συμπιεστής
ο Εἶναι ἡ μηχανή που αναρροφά το ψυκτικό μέσο χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας και το συμπιέζει σε μια ὑυψηλή πίεση, ὦστε ἡ θερμοκρασία κορεσμού του να γίνει μεγαλύτερη από του περιβάλλοντος.
Ο Συμπυκνωτής
Είναι το στοιχείο που αποβάλλει τη θερμότητα που μετέφερε το ψυκτικό μέσο ὑψηλής πίεσης πλέον, στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα το Ψψυκτικό να υγροποιηθεί σταδιακά.
Είναι το στοιχείο που απορροφάθερμότητα από το περιβάλλον (πχ. τοθάλαμο του Ψυγείου), με αποτέλεσμα: να ατμοποιείται το ψυκτικό μέσο και να μειώνεται ἡ θερμοκρασία του θαλάμου.
Που βασίζεται η λειτουργία του κλιματιστικού
Αυτό το καυτό αέριο περνάει μέσα από ένα σετ σωλήνων Συμπυκνωτής και το φυσάει ουσιαστικά ο εξωτερικός ανεμιστήρας ώστε να το κρυώσει (όσο ζεστός και αν είναι ο εξωτερικό αέρας, είναι πάντα πολύ πιο κρύος από την θερμοκρασία του καυτού αερίου).
Πως παράγεται ο κρύος αέρας
Έτσι, κατά τη διαδρομή που διανύει το καυτό αέριο, μετατρέπεται σιγά σιγά σε υγρό.
Στο τέλος όμως αυτής της διαδρομής το υγρό αυτό καταλήγει και περνάει από μία βαλβίδα εκτόνωσης, όπου από κει και μετά, βρίσκονται άλλοι σωλήνες
Κατά την εκτόνωση, το υγρό αυτό εξατμίζεται. Κατα την εξάτμιση, γίνεται κρύο και μετατρέπεται ουσιαστικά ξανά σε παγωμένο αέριο με χαμηλή πίεση, κυκλοφορώντας ουσιαστικά μέσα στους "μπλε" σωλήνες που βρίσκονται μετά την βαλβίδα εκτόνωσης (στο διάγραμμα αναπαρίστανται ως μπλε σωλήνες).
- α)να ρυθμίζουν την απαραίτητη και αναγκαία ποσότητα του υγρού του ψυκτικού μέσου, που ρέει προς τον εξατμιστή, με ελεγχόμενο τρόπο,
- β) να αλλάζουν τα θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά του ψυκτικού μέσου, έτσι ώστε από ψυκτικό υγρό υψηλής πίεσης στην έξοδο του συμπυκνωτή να μετατρέπεται σε ψυκτικό υγρό σταθερής χαμηλής πίεσης
2) Που βασίζεται η λειτουργία των εκτονωτικών διατάξεων;
Απ: Βασίζεται στην αλλαγή της τιμής μιας ιδιότητας του ψυκτικού μέσου που μπορεί να είναι :
- α)η θερμοκρασία του,
- β)η πίεση του,
- γ)η παροχή του και
- δ)συνδυασμός 2 ή περισσότερων από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά μεγέθη.
- α)ο τριχοειδής σωλήνας (capillary tube),
- β) η εκτονωτική βαλβίδα με πλωτήρα ελέγχου στην πλευρά της υψηλής πίεσης,
- γ) η εκτονωτική βαλβίδα με πλωτήρα ελέγχου στην πλευρά της χαμηλής πίεσης
- δ) η θερμοεκτονωτική βαλβίδα (thermal expansion valve),
- ε)η πρεσσοστατική βαλβίδα ή βαλβίδα σταθερής πίεσης,
- ζ) η ηλεκτρονική εκτονωτική βαλβίδα (electronic expansion valve)
4) Που χρησιμοποιείται ο τριχοειδής σωλήνας σαν εκτονωτική διάταξη; Από τι υλικό κατασκευάζεται και τι διαστάσεις έχει συνήθως;
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στις ψυκτικές εγκαταστάσεις μικρού μεγέθους, όπως
- α)τα οικιακά ψυγεία,
- β)τα μικρά επαγγελματικά ψυγεία,
- γ)τις μικρές κλιματιστικές μονάδες. Είναι ένας χαλκοσωλήνας πολύ μικρής εσωτερικής διαμέτρου (0,8-1,4mm) και μήκους που κυμαίνεται από 30-40cm.
5) Τι πλεονεκτήματα παρουσιάζει ο τριχοειδής σωλήνας σαν εκτονωτική διάταξη;
Απ :
- α)Δεν έχει κινούμενα μέρη, άρα δε παρουσιάζονται βλάβες και φθορές λόγω τριβών,
- β)δεν απαιτείται καμία συντήρηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του,
- γ)έχει μικρό κόστος προμήθειας,
- δ)δεν απαιτείται η εγκατάσταση συλλέκτη, καθώς η ποσότητα του ψυκτικού μέσου είναι καθορισμένη με ακρίβεια,
- ε)όταν σταματήσει ο συμπιεστής, το ψυκτικό συνεχίζει να ρέει προς τον εξατμιστή μέσα από τον τριχοειδή σωλήνα, μέχρι να εξισωθούν οι πιέσεις κατάθλιψης και αναρρόφησης. Έτσι στην επόμενη εκκίνηση ο λόγος συμπίεσης θα είναι 1:1 και η απαιτούμενη ροπή εκκίνησης του ηλεκτροκινητήρα θα είναι μικρή.
6) Τι μειονεκτήματα παρουσιάζει ο τριχοειδής σωλήνας σαν εκτονωτική διάταξη;
- α)πρόβλημα μερικής ή ολικής απόφραξης από διάφορα μικροσκοπικά σωματίδια. Γι’ αυτό τοποθετείται φίλτρο – ξηραντής στην είσοδο του τριχοειδούς σωλήνα,
- β)δε δέχεται καμία ρύθμιση μετά την τοποθέτηση του,
- γ)πρέπει η ποσότητα του ψυκτικού μέσου να υπολογισθεί με ακρίβεια,
- δ)πρέπει να ληφθεί μέριμνα αν έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα ψυκτικού υγρού στην είσοδο του εξατμιστή, γιατί αλλιώς μπορεί να έχουμε προβλήματα κατά την εκκίνηση του συμπιεστή,
- ε)περίπτωση σπασίματος ή τσακίσματος του τριχοειδή σωλήνα.
7) Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τριχοειδή σωλήνα από τους πίνακες των κατασκευαστών;
Απ:
- α)αν αυξήσουμε τη διάμετρο του τριχοειδή σωλήνα, πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσουμε και το μήκος του για να έχουμε το ίδιο ψυκτικό αποτέλεσμα,
- β)αν αυξήσουμε τη διάμετρο ή μειώσουμε το μήκος του τότε αυξάνεται η θερμοκρασία εξάτμισης,
- γ)αν μειώσουμε τη διάμετρο του τριχοειδούς σωλήνα ή αυξήσουμε το μήκος του, τότε η θερμοκρασία εξάτμισης μειώνεται
8) Τι ονομάζουμε κρίσιμο φορτίο ψυκτικού μέσου; Που αναγράφεται;
Απ: Ο τριχοειδής σωλήνας λειτουργεί με μια καθορισμένη οριακή ποσότητα ψυκτικού μέσου, το κρίσιμο φορτίο ψυκτικού μέσου. Αυτό συνήθως αναγράφεται στην πινακίδα των τεχνικών χαρακτηριστικών του ψυκτικού συγκροτήματος.
9) Περιγράψτε τη λειτουργία της εκτονωτικής βαλβίδας με πλωτήρα στην πλευρά της υψηλής πίεσης.
Απ: Το ψυκτικό υγρό καθώς βγαίνει από το συμπυκνωτή εισέρχεται στο σώμα της εκτονωτικής βαλβίδας, ανεβάζει τη στάθμη του ψυκτικού υγρού μέσα στο σώμα του πλωτήρα. Ο πλωτήρας ανέρχεται, όσο περισσότερο ψυκτικό υγρό εισέρχεται, ανεβαίνει η στάθμη του και αφήνει περισσότερο ψυκτικό υγρό να περάσει προς τον εξατμιστή. Απαιτείται πλήρωση με την ακριβή ποσότητα του ψυκτικού μέσου για τη σωστή λειτουργία.
10) Που εγκαθίσταται η εκτονωτική βαλβίδα με πλωτήρα;
Απ: Συνήθως εγκαθίσταται πολύ κοντά στον εξατμιστή. Αν εγκατασταθεί μακριά, έχουμε το πρόβλημα της πιθανής εξάτμισης του υγρού στο σωλήνα διασύνδεσης, πριν μπει στον εξατμιστή. Αυτό αντιμετωπίζεται με
- α)καλή μόνωση του σωλήνα διασύνδεσης,
- β) με εγκατάσταση στην είσοδο του εξατμιστή μιας ειδικής βαλβίδας μέσης πίεσης, όπου αυτή η μέση πίεση είναι συνήθως 1,7 bar μεγαλύτερη από την πίεση αναρρόφησης.
11) Από ποια μέρη αποτελείται η θερμοεκτονωτική βαλβίδα ;
Απ: Αποτελείται από
- α)το κύριο σώμα της βαλβίδας που περιέχει : τη μεμβράνη (διάφραγμα), το σύστημα ελέγχου, το ρυθμιστή υπερθέρμανσης,
- β) το θερμοστατικό βολβό ,
- γ)τον τριχοειδή σωλήνα που συνδέει το κύριο σώμα της βαλβίδας με το θερμοστατικό βολβό.
Απ: Υπερθέρμανση ονομάζεται η διαφορά θερμοκρασίας στην έξοδο του εξατμιστή (αναρρόφηση συμπιεστή) και της θερμοκρασίας εξάτμισης του ψυκτικού μέσου στον εξατμιστή.
Απ: Το σημείο Χ καθορίζεται από τη διαφορά (υπερθέρμανση) μεταξύ της θερμοκρασίας του ψυκτικού αερίου στο σημείο τοποθέτησης του θερμοστατικού βολβού και της θερμοκρασίας εξάτμισης, και όχι από τη θερμοκρασία εξάτμισης μόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ανεξάρτητα από τις μεταβολές στη θερμοκρασία εξάτμισης ή αναρρόφησης, το ποσό της υπερθέρμανσης παραμένει περίπου σταθερό, για να εμποδίσει, έτσι υγρό ψυκτικό να εισέλθει στη γραμμή αναρρόφησης.
14) Πως πρέπει να γίνεται η ρύθμιση της υπερθέρμανσης στις θερμοεκτονωτικές βαλβίδες;
Απ: Είναι σκόπιμο να κρατιέται η υπερθέρμανση σε λογικά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται το μέγιστο δυνατό τμήμα του ψυκτικού στοιχείου για το σκοπό που προορίζεται.
Απ: Όλες οι θερμοεκτονωτικές βαλβίδες που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά στοιχεία, πρέπει να έχουν εξωτερικό εξισωτή όταν η πτώση πίεσης είναι μεγαλύτερη από
- α)15mbar για κλιματιστικές εγκαταστάσεις,
- β)10mbar για ψυκτικές εγκαταστάσεις 0οC έως -18οC,
- γ)3,5mbar για ψυκτική εγκατάσταση χαμηλών θερμοκρασιών -18οC έως-40οC.
17) Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υπόψυξης;
- Απ: α)σωστή επιλογή εκτονωτικής βαλβίδας,
- β)αποδοτικότερη λειτουργία του ψυκτικού συστήματος, λόγω της αυξημένης απόδοσης του υπόψυκτου υγρού ψυκτικού μέσου.
Απ: Η εκτονωτική βαλβίδα πρέπει να εγκαθίσταται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εισαγωγή του εξατμιστή. Προτιμάται η εγκατάσταση της βαλβίδας σε κατακόρυφη θέση.
- α)πλήρωση με υγρό ψυκτικό (ομογενές προς τον εξατμιστή ρευστό),
- β)πλήρωση με αέριο ψυκτικό (μερική πλήρωση), γ)πλήρωση με ψυκτικό διαφορετικό από αυτό της ψυκτικής εγκατάστασης.
Απ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο θερμοστατικός βολβός να εγκατασταθεί σε τμήμα σωλήνας στο οποίο μπορεί να παγιδευτεί υγρό ψυκτικό μέσο.
- α) όταν είναι αναγκαία η άμεση αντίδραση της εκτονωτικής βαλβίδας σε συνθήκες χαμηλής υπερθέρμανσης,
- β) όταν είναι εγκατεστημένα πολλά μεταλλικά εξαρτήματα στη γραμμή αναρρόφησης, άρα αργεί η ανταπόκριση της βαλβίδας.
Απ: Ο εξατμιστής είναι μια συσκευή εναλλαγής θερμότητας, με την οποία η ψυκτική μηχανή απορροφά θερμότητα από το χώρο από τον οποίο θέλουμε να ψύξουμε. Μέσα στον εξατμιστή το ψυκτικό υγρό απορροφά θερμότητα και εξατμίζεται. Για αυτό ο εξατμιστής ονομάζεται και εξαεριωτής.
Απ: Μέσα στον εξατμιστή, το ψυκτικό υγρό, απορροφά θερμότητα και εξατμίζεται. Η εξάτμιση γίνεται σε μια κατάλληλη πίεση που συντηρείται από το συμπιεστή και ονομάζεται πίεση αναρρόφησης (χαμηλή πίεση). Η απόδοση (ικανότητα) του εξατμιστή είναι ίση με τη διαφορά ενθαλπίας εξόδου-εισόδου h2-h1.
- α)εξατμιστές που ψύχουν αέρα ή αεροψυκτήρες,
- β) εξατμιστές που ψύχουν υγρά.
- α)εξατμιστές με φυσική κυκλοφορία αέρα,
- β)εξατμιστές με εξαναγκασμένη κυκλοφορία αέρα.
Ο αέρας που έρχεται σε επαφή με τον εξατμιστή ψύχεται και γίνεται πιο πυκνός (άρα και πιο βαρύς) με αποτέλεσμα να κινείται από πάνω προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα καθοδικό ρεύμα, φυσικής κυκλοφορίας γύρω από τον εξατμιστή.
Απ: α)οι σωληνωτοί, β)οι πτερυγιοφόροι εξατμιστές, γ) οι πλακοειδείς εξατμιστές
Απ: Η απόδοση ενός εξατμιστή φυσικής κυκλοφορίας αέρα είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας ατμοποίησης από τη θερμοκρασία του αέρα.
Ισχύει Q = K x A x Δθ.
Απ: α)απλή κατασκευή και μικρό κόστος, β)μπορούν να έχουν όποιο σχήμα απαιτείται, γ)αθόρυβη λειτουργία, δ)δεν καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, ε)λειτουργούν σχεδόν χωρίς βλάβες και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.
- α)η απόδοση τους είναι σχετικά μικρή σε σχέση με το μέγεθος τους,
- β) η απόδοση τους μεταβάλλεται σημαντικά, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες λειτουργούν.
Απ: Η κυκλοφορία του αέρα επιτυγχάνεται με 1 ή περισσότερους ανεμιστήρες. Αποτελούνται από ένα πτερυγιοφόρο σωλήνα (στοιχείο) και ένα τουλάχιστον ανεμιστήρα που φυσά τον αέρα ανάμεσα στα πτερύγια του εξατμιστή. Το είδος αυτό του εξατμιστή ονομάζεται και στοιχείο κατευθείαν εκτόνωσης. Το ψυκτικό υγρό εισέρχεται στον εξατμιστή είτε α)μέσω πλωτήρα, εξατμιστής κατακλυζόμενου τύπου (flooded type coil), β) είτε μέσω εκτονωτικής διάταξης, στοιχείο ξηρής εκτόνωσης (dry expansion coil).
Απ: Όταν ψύχουμε ένα χώρο, αφαιρούμε από αυτόν θερμότητα και συμβαίνουν 2 φαινόμενα : α)ελαττώνεται η θερμοκρασία του χώρου, κάτι το οποίο αισθανόμαστε (αισθητή θερμότητα), β) οι υδρατμοί μέσα στο χώρο συμπυκνώνονται(γιατί αφαιρούμε θερμότητα), κάτι το οποίο δεν αισθανόμαστε αλλά ξέρουμε ότι συμβαίνει (λανθάνουσα θερμότητα)
Απ: Ο λόγος της αισθητής θερμότητας προς την ολική, ονομάζεται παράγοντας αισθητής θερμότητας και ισούται με : SHR = Qs/QT
Απ: α)εξατμιστές διπλών σωλήνων, β)εξατμιστές γυμνών σωλήνων, γ)εξατμιστές με κέλυφος και σωλήνες
Αποτελούνται από ένα σωλήνα διπλού τοιχώματος( 2 σωλήνες ο ένας μέσα στον άλλο). Στον εσωτερικό σωλήνα κυκλοφορεί το ψυχόμενο υγρό (νερό,κρασί,πετρέλαιο) και στον εξωτερικό το ψυκτικό μέσο, που εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα από το ψυχόμενο υγρό. Μειονέκτημα τους είναι ότι παρουσιάζονται διαρροές, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ανάμειξης του ψυκτικού υγρού και του ψυχόμενου μέσου.
- α) Επίπεδοι εξατμιστές γυμνών σωλήνων. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων, πχ για το γάλα.,
- β) Εξατμιστές γυμνών σωλήνων μέσα σε δεξαμενές. Χρησιμοποιούνται για ψύξη κρασιού, νερού, λαδιού,
- γ)Εξατμιστές γυμνού σωλήνα που περιβάλλουν δοχεία. Χρήση στη βιομηχανία τροφίμων.
- α)Εξατμιστές με κέλυφος και σπειροειδή σωλήνα. Χρήση για ψύξη πόσιμου νερού,
- β) εξατμιστές με κέλυφος και παράλληλους σωλήνες (πολυαυλωτοί). Χρήση σε ψυκτικά συγκροτήματα κλιματισμού.
42) Παράδειγμα λυμένο (σελ.353)
43) Παράδειγμα λυμένο (σελ.354)
http://apothesis.teicm.gr/
https://eclass.hmu.gr/pdf
Βλάβες Ψυγείων: 5 Βασικότερα Προβλήματα και η αντιμετώπισή τους
Για μικρούς και μεγάλους το ψυγείο στο σπίτι είναι μια από τις αγαπημένες μας οικιακές συσκευές.
Το ψυγείο είναι η μοναδική συσκευή που είναι συνέχεια σε λειτουργία και μας εξυπηρετεί.
Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και το ψυγείο είναι λογικό μετά από κάποια χρόνια αδιάκοπης χρήσης, να παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα. Κάποια από αυτά υποδεικνύουν σοβαρή βλάβη και απαιτούν τη συνδρομή ενός έμπειρου τεχνικού, ενώ ορισμένα άλλα λύνονται εύκολα και άμεσα από εσάς.
Ας δούμε πέντε από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στο ψυγείο μαζί με τις πιθανές αιτίες και λύσεις τους.
1. Τρέχει νερό από το ψυγείο
Όταν το ψυγείο βγάζει νερά, θα πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα, γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρό.
Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει είναι είτε επειδή το σωληνάκι παροχής νερού έχει τρυπήσει (αν πρόκειται για ψυγείο που βγάζει νερό ή παγάκια) ή οφείλεται στην αποστράγγιση της απόψυξης από υπολείμματα τροφίμων.
Στην πρώτη περίπτωση το ιδανικό είναι να αντικαταστήσετε πολύ εύκολα το σωληνάκι που συνδέει το ψυγείο με την παροχή του νερού.
Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε τα συρτάρια της κατάψυξης ή το τελευταίο συρτάρι στη συντήρηση (διαφέρει η θέση από ψυγείο σε ψυγείο), να εντοπίσετε την οπή αποστράγγισης και να την καθαρίσετε.
Επίσης, στα ψυγεία με παροχή κρύου νερού μπορεί να παρατηρήσετε διαρροή νερού στο κάτω μέρος, εκεί όπου φυλάσσονται τα λαχανικά ή ακόμα και στο πάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρχει διαρροή στη βαλβίδα ή στην δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Θα το καταλάβετε αν δείτε ότι το νερό τρέχει την ώρα που βάζετε νερό στο ποτηράκι. Πρόκειται για κάτι απλό που μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα.
Τέλος, ελέγξτε και τη στεγανοποίηση της πόρτας καθώς αν δεν σφραγίζει σωστά ο ατμοσφαιρικός αέρας που μπαίνει μέσα υγροποιείται και τρέχει χαμηλά στο ψυγείο σας.
2. Το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα
Πολλές φορές ανοίγοντας το ψυγείο για να πάρετε κάποιο φαγητό αντικρίζετε παγωμένα τρόφιμα.
Η έλλειψη στεγανοποίησης της πόρτας αποτελεί ένα βασικό παράγοντα συνεχούς λειτουργίας της συσκευής με αποτέλεσμα το ψυγείο να παγώνει τα τρόφιμα.
Ελέγξτε περιμετρικά το λάστιχο της πόρτας και βεβαιωθείτε ότι πατάει παντού σωστά χωρίς κενά. Αν όχι πρέπει να φροντίσετε για την άμεση αντικατάστασή του.
Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο της ποσότητας τροφίμων που υπάρχουν εντός του ψυγείου. Ιδανικά πρέπει να αποφεύγετε να βρίσκονται στα ράφια υπερβολικά πολλά τρόφιμα ή πολύ λίγα και ιδανικά να μην βρίσκονται κολλημένα στην πλάτη του ψυγείου.
Όμως οι έλεγχοι δε σταματούν εκεί. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι μια δυσλειτουργία στον θερμοστάτη. Αν σε όλες τις θέσης επιλογής της θερμοκρασίας τα τρόφιμα παγώνουν τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αντικατάσταση του θερμοστάτη.
Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν άμεσα στην οικονομία ρεύματος όταν λειτουργούν σωστά οπότε καλό θα ήταν να μην τα παραβλέπετε.
3. Το ψυγείο κάνει θόρυβο
Συχνά, πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι το ψυγείο κάνει κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο. Είναι λογικό το ψυγείο, όταν λειτουργεί, να κάνει έναν χαμηλό και μονότονο ήχο, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να φανερώνει σοβαρή βλάβη. Πριν φυσικά ανησυχήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο πατάει καλά στο δάπεδο και δεν κάνει συντονισμό με κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό αντικείμενο.
Οι κυριότεροι λόγοι θορύβου στο ψυγείο είναι ότι κάποιος ανεμιστήρας (του συμπιεστή ή του εξατμιστή) έχει σπάσει ή περιβάλλεται από πάγο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η αλλαγή του πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά ο κρύος αέρας δεν θα κυκλοφορεί αποτελεσματικά στο ψυγείο, ενώ ενδέχεται να υπερθερμανθεί και ο συμπιεστής.
Δυστυχώς, αν ο θόρυβος είναι πολύ λεπτός και σε υψηλή συχνότητα, συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με δυσλειτουργία του μοτέρ ή της κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού. Με την έγκαιρη επέμβαση τεχνικού, μπορεί να προλάβετε τη βλάβη πριν οδηγήσει στην ολική καταστροφή του.
4. Το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει
Ακόμη ένα συχνό πρόβλημα που αρκετοί χρήστες αναφέρουν είναι τα γεγονός ότι το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει μόνο του.
Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα αφού το ψυγείο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία να σταματάει και να ξεκινάει εκ νέου μόλις η θερμοκρασία ανέβει ξανά.
Αν όμως αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει η επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο τότε η αντικατάσταση του θερμοστάτη είναι αναγκαία.
5. To ψυγείο δεν έχει ψύξη
Τι συμβαίνει λοιπόν και το ψυγείο σας δεν έχει ψύξη; Συνήθως το πρόβλημα βρίσκεται είτε στον ανεμιστήρα του συμπυκνωτή είτε στον θερμοστάτη είτε σε παγοφραγμό. Ο ανεμιστήρας και ο θερμοστάτης μπορεί να έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω βλάβης και συνήθως χρειάζεται η παρέμβαση τεχνικού για την αντικατάστασή τους. Όμως τον παγοφραγμό είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσετε μόνοι σας.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βγάλετε το ψυγείο από την πρίζα και να του κάνετε μια πολύ καλή απόψυξη! Οι φραγμοί που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί από τον πάγο θα λιώσουν και το ψυγείο σας θα επανέλθει ξανά στην κανονική του λειτουργία.
Ένα αρκετά κοινό πρόβλημα προκύπτει και στην περίπτωση που δε βγάζει παγάκια και συνήθως λύνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο της απόψυξης!
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι το πρόβλημα είναι η σκόνη που συσσωρεύεται πίσω από το ψυγείο και είναι ικανή να εμποδίσει την λειτουργία του αεραγωγού ο οποίος ψύχει το μοτέρ και τον συμπυκνωτή. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με ηλεκτρική σκούπα ένας καθαρισμός της σκόνης τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ακόμη και με ένα βρεγμένο πανί!
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.
Ελεγχος καμένου συμπιεστή
Ηλεκτρικός έλεγχος συμπιεστήSiemens ψυγείο , αλλαγή στο λάστιχο της κατάψυξης, Part 1
Πώς να αλλάξετε τον ελαττωματικό θερμοστάτη θερμοκρασίας ψυγείου