Το συνοπτικό λεξικό της Ηλεκτρολογίας ( Ηλεκτρολογικό λεξικό )




Αντισταση


Η ηλεκτρική αντίσταση ενός αγωγού είναι η δυσκολία (αντίσταση) που παρουσιάζεται στη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος δια μέσου ενός αγωγού. Η αντίθετη έννοια ονομάζεται ηλεκτρική αγωγιμότητα, η οποία αναφέρεται στην ευκολία διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ηλεκτρικές αντιστάσεις μπορούν να παραλληλιστούν με την ιδέα της μηχανικής τριβής. Στο Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) η μονάδα ηλεκτρικής αντίστασης μετριέται σε Ωμ (και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα Ω), ενώ η ηλεκτρική αγωγιμότητας μετριέται σε μονάδα siemens (S). Όλα τα υλικά παρουσιάζουν κάποια μορφή αντίστασης εκτός από τα υπεραγώγιμα υλικά τα οποία έχουν αντίσταση μηδέν. Η αντίσταση (R) είναι μια μονάδα η οποία ορίζεται ως το κλάσμα της τάσης του υλικού (V) προς το ρεύμα (I). Η αγωγιμότητα (G) ορίζεται ως το ανάποδο: R = V / I
Για πολλά είδη υλικών και συνθήκες, τα V και I είναι έχουν άμεση και γραμμική συσχέτιση, έτσι το R και G θεωρούνται σταθερές (παρόλο που μπορούν να επηρεάζονται από άλλες παραμέτρους όπως την θερμοκρασία). Αυτή η αναλογία ονομάζεται νόμος του Ωμ και τα υλικά που ικανοποιούν αυτή τη σχέση ονομάζονται Ωμικά υλικά. Περρισότερα »




Αντιστάσεις σε σειρά 
Όταν δυο αντιστάσεις συνδέονται σε σειρά η συνολική αντίσταση είναι ίση με το άθροισμα των δυο επιμέρους αντιστάσεων R=R1+R2. Ohms Law Calculator  edu.gr






Αντιστάσεις παράλληλα

Όταν δυο αντιστάσεις συνδέονται παράλληλα η συνολική αντίσταση είναι ίση με το πηλίκο του γινόμενου των δυο αντιστάσεων προς το άθροισμα τους R=R1*R2/R1+R2. Ohms Law Calculator  edu.gr






Ασφαλεια Τήξης
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(2)
Είναι ο παλαιότερος και απλούστερος τύπος ασφαλειών. Σε ένα μονωτικό περίβλημα (από πορσελάνηγυαλί ή πλαστικό) εγκλείεται ένας μικρός αγωγός, του οποίου τα φυσικά χαρακτηριστικά είναι προϋπολογισμένα έτσι, ώστε να αντέχει μέχρι μια ορισμένη ένταση ρεύματος. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, η ένταση του ρεύματος αυξηθεί, ο αγωγός τήκεται (λιώνει), διακόπτοντας έτσι το ρεύμα στο κύκλωμα. Όταν αυτό συμβεί, η ασφάλεια χρειάζεται αντικατάσταση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρικά κυκλώματα οχημάτων, αλλά έχει και ευρεία οικιακή χρήση. Μια ασφάλεια θα καεί αν το ρεύμα που την διαπερνά υπερβεί την προκαθορισμενη τιμή της. Περρισότερα »



Αυτόματοι διακόπτες κλειστού τύπου MCB
Οι αυτόματοι διακόπτες κλειστού τύπου βασίζονται στις  αρχές λειτουργίας των ασφαλειών και αποτελούν τον συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο τύπο διακόπτη. Βρίσκονται στα σπίτια, τα μεγάλα κτίρια γραφείων και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι μικροί διακόπτες στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα των σπιτιών είναι αυτόματοι διακόπτες κλειστού τύπου. Τα ρεύματα που μπορούν να διακόψουν μπορούν να κυμανθούν από ένα ως χιλιάδες amperes. Αναγνωρίζονται από το απλό ορθογώνιο πλαστικό τους περίβλημα.Οι αυτόματοι διακόπτες κλειστού τύπου είναι σχεδιασμένοι για να ανοίγουν και να κλείνουν ένα κύκλωμα με μη αυτόματα μέσα (χειροκίνητα) και παράλληλα να αποσυνδέουν αυτόματα το κύκλωμα όταν ανιχνεύσουν μια προκαθορισμένη τιμή υπερρεύματος. Ακριβώς όπως οι διακόπτες ισχύος και οι διακόπτες αέρα, έχουν μια ονομαστική τάση και ένα ρεύμα διακοπής. Παρέχουν προστασία κατά της υπερφόρτισης των γραμμών καθώς και προστασία από ρεύματα σφάλματος κατά τη διάρκεια ενός βραχυκυκλώματος. Περρισότερα »


Αμπερομετρο 
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(8)
Το αμπερόμετρο είναι ένα όργανο μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αγωγό και τοποθετείται πάντα σε σειρά με αυτόν. Αμπερόμετρα που χρησιμοποιούνται για μέτρηση χαμηλών ρευμάτων ονομάζονται συνήθως μιλιαμπερόμετρα ή μικροαμπερόμετρα. Οι συνηθέστεροι τύποι ηλεκτρομηχανικών αμπερομέτρων είναι: Τα αμπερόμετρα κινητού σιδήρου, τα οποία χρησιμοποιούν ένα τεμάχιο σιδήρου που κινείται όταν επενεργεί επάνω του το μαγνητικό πεδίο ενός πηνίου που διατρέχεται από το μετρούμενο ρεύμα. Αυτός ο τύπος αμπερομέτρου αποκρίνεται στο συνεχές και στο εναλλασσόμενο ρεύμαΤο αμπερόμετρο κινητού πηνίου (πλαισίου) D'Arsonval, το οποίο λειτουργεί μόνο στο συνεχές ρεύμα. Για να μετρηθούν μεγαλύτερα ρεύματα, ένας αντιστάτης ακριβείας μικρής τιμής συνδέεται σε διακλάδωση (παράλληλα) με το αμπερόμετρο. Το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος διέρχεται μέσω της διακλάδωσης, και μόνο ένα μικρό μέρος διέρχεται από το αμπερόμετρο.
Σήμερα διατίθενται και ψηφιακά αμπερόμετρα τα οποία χρησιμοποιούν ένα μετατροπέα αναλογικού σήματος σε ψηφιακό (ADC) για να μετρήσουν την πτώση τάσεως πάνω σε μια αντίσταση ακριβείας μικρής τιμής που παρεμβάλλεται στο κύκλωμα.Ένα πρόβλημα κατά τη χρήση του αμπερόμετρου είναι η ανάγκη να παρεμβάλλεται στο κύκλωμα. Σε κυκλώματα εναλλασσόμενου ρεύματος αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την χρήση ενός μετασχηματιστή ρεύματος, ο οποίος μετατρέπει το μαγνητικό πεδίο γύρω από έναν αγωγό σε ένα μικρό ρεύμα, το οποίο μπορεί να μετρηθεί εύκολα με ένα συνηθισμένο αμπερόμετρο σε αρκετή απόσταση από τον αγωγό ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ηλεκτρική απομόνωση. Με παρόμοιο τρόπο, αμπερόμετρα χωρίς επαφή, κατάλληλα για συνεχές και για εναλλασσόμενο ρεύμα, κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας αισθητήρες μαγνητικού πεδίου (Hall). Περρισότερα »



Ατσαλίνα
Στην άκρη της δένουμε τα καλώδια που θέλουμε να περάσουμε στην κάθε σωλήνα και αρχίζουμε το τράβηγμα! Άλλο βασικό εργαλείο είναι το σαπούνι, ή η πούδρα. Το χρησιμοποιούμε ώστε τα καλώδια να περνάνε στις σωλήνες χωρίς παίδεμα, αλλά και για να μην τρίβονται οι μονώσεις με το τράβηγμα. Το καλύτερο πάντως (κατ εμέ) είναι τριμμένο πράσινο σαπουνάκι, με καυστική ποτάσα ή μη, σε μπουκάλι 1 + 1/2 λίτρου, με τρυπούλα στο καπάκι και βρέχουμε στο χεράκι μας στα δύσκολα σημεία.Ντουφέκι πάνε τα καλωδιάκια μας στις σωλήνες και χωρίς καμία δυσκολία. Το πράσινο σαπουνάκι το προτείνω γιατί γλυστράει αρκετά, ακόμη και στεγνό δε κολλάει το καλώδιο!! Ενώ το απορυπαντικό πιάτων κολλάει μόλις στεγνώσει!! Περρισότερα »



Βολτομετρο 
Το βολτόμετρο (Αγγλ. Voltmeter) είναι ένα όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της διαφοράς δυναμικού (ηλεκτρικής τάσης) μεταξύ δύο σημείων ενός ηλεκτρικού κυκλώματος. Το βολτόμετρο λειτουργεί με βάση τα μαγνητικά ή τα θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος.Αποτελείται από δύο ακροδέκτες Κ και Λ, οι οποίοι συνδέονται με τα σημεία του κυκλώματος μεταξύ των οποίων θέλουμε να μετρήσουμε τη διαφορά δυναμικού. Τα βολτόμετρα συνδέονται πάντα παράλληλα (σε διακλάδωση) σε ένα κύκλωμα και για τον λόγο αυτό έχουν μεγάλη εσωτερική αντίσταση σε σχέση με τά άλλα στοιχεία του κυκλώματος, ώστε να μην επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του. Ιδανικό ονομάζεται το βολτόμετρο το οποίο έχει άπειρη εσωτερική αντίσταση και η σύνδεσή του δεν επιρεάζει καθόλου το κύκλωμα. Υπαρχουν αναλογικά (ηλεκτρομηχανικά) βολτόμετρα κινητού πηνίου (D'Arsonval) και ψηφιακά βολτόμετρα. Ειδικός τύπος είναι τα ηλεκτροστατικά βολτόμετρα για υψηλές τάσεις. Σε κυκλώματα εναλλασσομένου ρεύματος μέσης και υψηλής τάσεως τα βολτόμετρα συνδέονται μέσω μετασχηματιστή τάσεως. Περρισότερα »


Bατώρα
είναι πρακτική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ίση με την ενέργεια που καταναλώνει σε μια ώρα ένας αγωγός, που διαρρέεται από ρεύμα με ισχύ 1 βατ. Βατ είναι η μονάδα που μετράει την ηλεκτρική ισχύ, δηλ. την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει μια συσκευή σ' ένα δευτερόλεπτο. Το κιλοβάτ είναι ίσο με 1.000 βατ. 
από / σεJouleβατώρεςΗλεκτρονιοβόλτΘερμίδες
1 J = 1 kg m2 s-2 =10,278 × 10−36,241 × 10180,239
1 W·h =360012,247 × 1022859,8
1 eV =1,602 × 10−194,45 × 10−2313,827 × 10−20
1 cal =4,18681,163 × 10−32,613 × 10191


Γείωση
Ειναι η συνδεση προς την γη. Σε διαφορα κυκλωματα ειναι πολυ σημαντικη. Η γείωση χρησιμοποιείται για την προστασία ενός ατόμου από ζημιές. ηλεκτροπληξία. Κατά την κανονική λειτουργία της συσκευής, η θήκη της είναι αξιόπιστα απομονωμένη από τα ενεργά μέρη. Αν η συσκευή σπάσει, τα ενεργά μέρη ενδέχεται να αγγίξουν το περίβλημα και, στη συνέχεια, να είναι υπό τάση. Ένα άτομο που έχει αγγίξει μια τέτοια συσκευή θα χτυπήσει με ένα ρεύμα.Περρισότερα »





Διακόπτες πίνακα ( Ραγοδιακόπτες φορτίου  )

Οι διακόπτες πίνακα είναι διακόπτες ισχύος οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διακοπή και την επανασύνδεση των κυκλωμάτων των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Είναι υλικό ράγας και έχει συγκεκριμένες διαστάσεις (κάθε απλό στοιχείο έχει διαστάσεις ύψους 53mm, πλάτους 17.5 mm). Οι επαφές του διακόπτη είναι κλειστές όταν ο μοχλός χρήσης τους είναι στο άνω σημείο (ένδειξη Ι) και ανοικτές όταν ο μοχλός χρήσης τους είναι στο κάτω σημείο (ένδειξη Ο). Οι διακόπτες πίνακα χαρακτηρίζονται από:
• Τη μέγιστη ένταση λειτουργίας σε αμπέρ (Α).
• Την τάση λειτουργίας σε βολτ (V).
• Τον αριθμό των αγωγών που διακόπτουν (μονοπολικοί, διπολικοί, τριπολικοί, τετραπολικοί). Περρισότερα »


Διακόπτη Διαφυγής Έντασης (ΔΔΕ) ή ρελέ διαφυγής ή ρελέ διαρροής ή αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ)
Ο Διαφορικός Διακόπτης Διαφυγής ΄Έντασης (Δ.Δ.Ε.) ή αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, Εικόνα 6.19 είναι η συσκευή, η οποία όταν συμβεί για οποιοδήποτε λόγο διαρροή ρεύματος προς γη, αυτόματα προκαλεί τη διακοπή του. Προστατεύει λοιπόν από την ηλεκτροπληξία, μιας και αυτή είναι μία διαρροή ρεύματος προς γη μέσω του ανθρωπίνου σώματος. Ο διακόπτης αυτός, συγκρίνει συνεχώς την ένταση των αγωγών φάσεως και ουδέτερου και όταν η διαφορά τους γίνει μεγαλύτερη από 30 mA, τότε «υποθέτοντας διαρροή προς γη» μέσω ενός ρελέ προκαλεί γενική διακοπή. Για να είναι αποτελεσματική η λειτουργία ενός τέτοιου διακόπτη Δ.Δ.Ε πρέπει αυτός να βρίσκεται στην αρχή του κυκλώματος που προστατεύει. Για το λόγο αυτό τοποθετείται στην αρχή του πίνακα διανομής μίας ΕΗΕ αμέσως μετά το γενικό διακόπτη και τη γενική ασφάλεια και έτσ προστατεύει και το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα. Περρισότερα »





Διακόπτες φωτιστικών σημείων


Οι διακόπτες φωτιστικών σημείων είναι διακόπτες που εξυπηρετούν κυκλώματα φωτισμού. Κατασκευάζονται, από τις διάφορες εταιρίες, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζουν αντοχή στο χρόνο και ανθεκτικότητα σε μηχανικές καταπονήσεις. Επίσης, παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας, αποκλείοντας οποιαδήποτε επαφή με αγώγιμο μέρος.Οι διακόπτες ελέγχου των φωτιστικών σημείων συνδέονται πάντα στη φάση και ποτέ στον ουδέτερο του κυκλώματος τροφοδοσίας των φωτιστικών σημείων.
Συνδεσμολογία διακόπτη φωτισμού κομιτατέρ.
Συνδεσμολογία διακόπτη αλέ ρετούρ (aller retour)




Δίοδος
images+(5)
 Η δίοδος επιτρέπει στο ρεύμα να περάσει προς μια κατεύθυνση από την άνοδο στην κάθοδο. Η άνοδος είναι τυπωμένη πάνω της με μια λευκή γραμμή. Η δίοδος είναι ένα στοιχείο που περιορίζει τη κατευθυντήρια ροή των φορέων αγωγιμότητας (charge carriers). Ουσιαστικά, η δίοδος επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει από τη μια κατεύθυνση, αλλά μπλοκάρει την κίνηση από την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, η δίοδος μπορεί να θεωρηθεί ως μια ηλεκτρονική εκδοχή της βαλβίδας, η οποία, για παράδειγμα, σε ένα σωλήνα νερού, δεν επιτρέπει ροή αντίθετη από την επιθυμητή. Οπότε, τα κυκλώματα που απαιτούν ροή προς μία μόνο κατεύθυνση περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες διόδους στη σχεδίαση του κυκλώματος. Οι πρώτες δίοδοι περιλάμβαναν κρυστάλλους cat’s whisker και λυχνίες κενού. Σήμερα, οι περισσότερες δίοδοι είναι κατασκευασμένες από υλικά ημιαγωγών όπως πυρίτιο ή γερμάνιο. Περρισότερα »



Δίοδος LED
images+(6)
Ειναι διοδος που μετατρεπει την ηλεκτρικη ενεργεια σε φωτισμο οταν διαρρεεται απο ρευμα. Η λειτουργια της στηριζεται στο φαινομενο LASER . Εχει την ανοδο [+] στο μακρυ ποδι και την καθοδο [-] στο κοντο. Στοιχεία Βιομηχανικών Αυτοματισμών - ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ





Διαιρετής ρεύματος
Σχηματίζεται από δυο η περισσότερες αντιστάσεις συνδεδεμένες παράλληλα. Το ρεύμα που διαρεει κάθε κλάδο είναι ίσο με το πηλίκο της τάσης στα άκρα του δια την αντίσταση του κλάδου I1=V/R1 I2=V/R2 I=I1+I2.




Διαιρετής τάσης

Σχηματίζεται από αντιστάσεις συνδεδεμένες σε σειρά. Η τάση στα άκρα κάθε αντίστασης είναι ίση με το γινόμενο της τάσης της πηγής επί το πηλίκο της αντίστασης αυτής προς την συνολική αντίσταση. Η συνολική τάση είναι ίση με το άθροισμα των επιμέρους τάσεων των αντιστάσεων. V1=V*R1/R1+R2 V2=V*R2/R1+R2 V=V1+V2.

Ηλεκτρονόμος- Ρελέ 
Ο ηλεκτρονόμος είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη που είναι ενσωματωμένος στον μηχανισμό του (όταν του δοθεί ηλεκτρική εντολή) και είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κυκλωμάτων αυτοματισμού. Η ονομασία που έχει επικρατήσει για τους ηλεκτρονόμους είναι <<ρελέ>> από τη ξένη λέξη relay. Μια άλλη ονομασία που χρησιμοποιείται είναι <<τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος>>. Σε ηλεκτρονόμους με πηνίο συνεχούς ρεύματος το σταθερό και το κινητό μέρος του σιδηρομαγνητικού υλικού είναι συμπαγή, ενώ σε ηλεκτρονόμους με πηνίο εναλλασσόμενου ρεύματος αποτελούνται από ελάσματα για αποφυγήδινορευμάτων. Περρισότερα »


Ζενερ
images+(8)
Η δίοδος ζενερ έχει την ιδιότητα να διατηρεί μια συγκεκριμένη τάση στα άκρα της. Συνήθως η τάση είναι τυπωμένη πάνω της. Στοιχεία Βιομηχανικών Αυτοματισμών - ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ wikipedia




Θερμιστορ
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(4)

Μετατροπέας που μετατρέπει την θερμοκρασία [θερμότητα] σε αντίσταση. Χωρίζεται σε PTC [αυξάνεται η αντίσταση ανάλογα μα την θερμοκρασία] και NTC[μειώνεται η αντίσταση τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία]. Τα θερμίστορς ή θερμοαντιστάτες ανήκουν στην κατηγορία των παθητικών αισθητήρων και μεταβάλλουν την ωμική τους αντίσταση ανάλογα με τη θερμοκρασία τους. Παθητικά είναι τα αισθητήρια τα οποία δεν χρειάζονται τροφοδοσία ρεύματος για να λειτουργήσουν, και απλώς παράγουν μία μεταβλητήΠερρισότερα »






Θυριστορ

images+(9)

Το θυριστορ αποτελειται απο τεσσερα στρωματα πυριτιου ΡΝΡΝ και τρια ηλεκτροδια την ανοδο [Α] την καθοδο [Κ] και πυλη [G] .Οταν η πυλη σκανδαλιστει απο εναν παλμο μεταγεται απο την κατασταση μη-αγωγης στην κατασταση αγωγης και ειναι ικανο να χειριζεται μεγαλα ποσα εναλλασσομενης ισχυος χωρις να καταναλωνει σχεδον καμια ισχυ. 
wikipedia


Καλώδια τύπου ΝΥΑ
ΝΥΑ : καλώδια με απλή μόνωση, τα χρησιμοποιούμε στις εσωτερικές εγκαταστάσεις μόνο για χωνευτή τοποθέτηση και πάντα εντός σωλήνα.Απαγορεύεται το Καλώδιο τοίχων (ΝΥΑ) να τοποθετείται εντός πατωμάτων, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εισχώρησης κάποιας υγρασίας εντός σωλήνα και αυτό γιατί ποτέ κανείς δεν κάνει τέλεια τη δουλειά που πρέπει (δεν υπάρχει τέλειο) και δε μιλώ μόνο για τον ηλεκτρολόγο που μπορεί ας πούμε να έχει ενώσει τη σωλήνα στο πάτωμα χωρίς κατάλληλο υλικό, μιλώ και για άλλα συνεργεία τα οποία μπορούν να σπάσουν κάποια σωλήνα και να μην ενημερώσουν και πολλοί άλλοι λόγοι. Περρισότερα » Χρώματα καλωδίων ισχύος, βάση ΕΛΟΤ HD 308 S2




Καλώδια τύπου ΝΥΜ ή ΝΥΥ.


ΝΥΜ : καλώδια με πρόσθετη εξωτερική μόνωση PVC. Να στο πω πρακτικά, ένα καλώδιο ΝΥΜ έχει μέσα του (αν είναι 3x1.5mm2) 3 καλώδια ΝΥΑ... δες π.χ. μια μπαλαντέζα, αυτό το λευκό καλώδιο είναι ΝΥΜ. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε ορατές εγκαταστάσεις.
ΝΥΥ : καλώδια επίσης με ενισχυμένη εξωτερική μόνωση PVC κατάλληλα για χρήση σε ΚΑΙ σε εξωτερικούς χώρους, κήπους κλπ. (είναι αυτά καλώδια με τη μαύρη μόνωση αν έχεις δει..δεν μπορώ να στο πω πιο απλά. ..Αν ανοίξεις ένα ΝΥΥ 3χ1.5mm2 θα δεις μέσα εκτός από τη μόνωση και 3 αγωγούς ΝΥΑ. Περρισότερα » Χρώματα καλωδίων ισχύος, βάση ΕΛΟΤ HD 308 S2



Κεραία
images+(10)
Η κεραία είναι διάταξη από αγωγούς η οποία μετατρέπει την ηλεκτρική ενεργεία σε ηλεκτρομαγνητικό κύμα κατά την εκπομπή, ενώ στην λήψη το ηλεκτρομαγνητικό κύμα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενεργεία. 
Η κεραία αποτελείται από τρεις τομείς:
1) Κατευθυντήρας. Δουλειά του είναι να ενισχύει το σήμα που δέχεται ή εκπέμπει.
2) Ανακλαστήρας. Ανακλά το σήμα που ενισχύθηκε από τον κατευθυντήρα και αποτρέπει παρεμβολές από την αντίθετη πλευρά της κεραίας.
3) Δίπολο. Είναι ο συντονιστής της ταλάντωσης για την λήψη ή την εκπομπή . Περρισότερα »




Κουτιά διακλάδωσης, κουτιά διακόπτών
Χρησιμοποιούμε κατάλληλα κουτιά διακλάδωσης, άλλου είδους σε εγκατάσταση τοίχου και βαρέως τύπου σε εγκατάσταση ψευδοροφής. Σε εγκατάσταση ψευδοροφής προβλέπουμε όσο είναι δυνατόν, τα κουτιά να βρίσκονται κοντά σε κάποια θυρίδα επίσκεψης ώστε να είναι προσβάσιμα για οποιαδήποτε αλλαγή ή σφάλμα προκύψει στην πορεία του χρόνου. Σε εγκαταστάσεις πατώματος δεν χρησιμοποιούμε κουτιά. Οι σωλήνες πρέπει να οδεύουν μονοκόμματες από το ένα σημείο τοίχου (όπου μπορούμε να βάλουμε κουτί για διακλάδωση) ως το απέναντι. Όσο για τα κουτιά διακόπτου, εδώ έχουμε φυσικά αυξημένες απαιτήσεις. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει αποφασίσει τι είδους διακόπτες και ρευματοδότες θα βάλει στο χώρο, οπότε και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα κουτιά. Πλέον, έχουμε συναντήσει διπλά και τριπλά κουτιά, ακόμη και εξάδες. Αυτοί οι συνδυασμοί απαιτούν άλλου είδους υλικό, που η κάθε εταιρεία έχει και διαφορετικό κουτί για τα στοιχεία της. Ενιαία πλαίσια στο διακοπτικό υλικό και πολλά άλλα. Περρισότερα »


Κρύσταλλος
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(5)
Ο κρύσταλος παρουσιάζει το πιεζοηλεκτρικο φαινόμενο* , δηλαδή την μετατροπή μηχανικής ενεργείας σε ηλεκτρική η το αντίθετο. Έτσι όταν πιεστεί, δίνει ηλεκτρική τάση η το αντίστροφο όταν εφαρμοστεί ηλεκτρική τάση δονείται. 
* Ο πιεζοηλεκτρισμός είναι η ιδιότητα κάποιων υλικών (κυρίως κρυσταλλικών υλικών αλλά και μερικών κεραμικών υλικών) να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική τάση/πίεση ή ταλάντωση Περρισότερα »



Μετασχηματιστης 
images+(12)
Δυο τυλίγματα από πηνία "ενώνονται" μεσώ ενός πυρήνα σιδήρου. Χρησιμοποιουνται για να αυξάνουν η να μειώνουν τάση AC. Ενέργεια μεταφέρεται ανάμεσα στα δυο τυλίγματα μεσώ μαγνητικοί πεδίου στον πυρήνα, χωρίς να υπάρχει ηλεκτρική επαφή μεταξύ των τυλιγμάτων. Ο μετασχηματιστής είναι συσκευή η οποία μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ δύο κυκλωμάτων, διαμέσου επαγωγικά συζευγμένων ηλεκτρικών αγωγών. Οι μετασχηματιστές έχουν μεγάλο εύρος μεγεθών, που κυμαίνεται από μέγεθος νυχιού (όπως αυτοί που βρίσκονται μέσα σε ένα μικρόφωνο) έως τεράστιες μονάδες με βάρος εκατοντάδων τόνων που χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση τμημάτων των εθνικών δικτύων ηλεκτροδότησης. Όλοι λειτουργούν με βάση τις ίδιες αρχές, αν και υπάρχει πληθώρα διαφορετικών υλοποιήσεων. Περρισότερα »




Μπάρα ουδετέρου - Μπάρα γείωσης 
Είναι μέσα στον Ηλεκτρικό πίνακα και είναι πολύ σημαντικά εξαρτήματα του ηλεκτρικού πίνακα και βοηθάνε στη σωστή διευθέτηση των συνδέσεων
(χρώμα μπλε) εκεί συνδέονται όλοι οι αγωγοί του ουδετέρου της εγκατάστασης.
(χρώμα κιτρινοπράσινο) συνδέονται όλοι οι αγωγοί προστασίας της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Παλαιότητα Βλάβες και κακές συσφίξεις στίς μπάρες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα μέσα στον πίνακα λόγο υπερθέρμανσης 
Περρισότερα »





Παλμογράφος
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(6)
Ο παλμογράφος χρησιμοποιειται για να προβάλει γραφικά την μορφή ηλεκτρικών σημάτων καθώς επίσης μετράει την τάση και την περίοδο τους. Είναι δηλαδή σαν ένα βολτόμετρο με την ιδιότητα να μετράει την τάση σε συνάρτηση με τον χρόνο.
decibel [db] 
Είναι μια λογαριθμική μονάδα μέτρησης ενός λογού, όπως ο λόγος σήματος προς θόρυβο [S/N, signal to noise ratio]. Τα decibel είναι βολικά καθώς χρειάζεται πρόσθεση και αφαίρεση των συντελεστών κέρδους και απωλειών, αντί του πολλαπλασιασμού τους. Αν μια συσκευή αυξάνει ένα μέγεθος [όπως τάση, ρεύμα η ισχύ] με έναν συντελεστή χ τότε με λογάριθμους μπορούμε να υπολογίσουμε ότι έχει κέρδος 10log10xdb [decibels οπού το deci σημαιωει δέκατα τουBell] Επειδή η κλίμακα είναι λογαριθμική, κάθε αυξηση/μειωση κατά 3 db αντιστοιχεί σε διπλασιασμο/ υποδιπλασιασμό του σήματος Έτσι αύξηση κατά 10 db σημαίνει αύξηση της ισχύος κατά δέκα φόρες ενώ αύξηση κατά 20 db σημαίνει αύξηση της ισχύος κατά 100 φόρες. Το κέρδος υπολογίζεται σε db από τον τύπο db=10log [p2] / [p1] οπού Ρ1 είναι η ισχύς αναφοράς και Ρ2 είναι η ισχύς που συγκρίνεται με την αναφορά. Περρισότερα »


Πυκνωτες σε σειρα

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(7)

Όταν δυο πυκνωτές συνδέονται σε σειρά η συνολική χωρητικότητα είναι ίση με το πηλίκο του γινόμενου των δυο χωρητικοτήτων προς το άθροισμα τους C=C1* C2/C1+C2 edu.gr






Πυκνωτες παραλληλα
Όταν δυο πυκνωτές συνδέονται παράλληλα η συνολική χωρητικότητα είναι ίση με το άθροισμα των δυο χωρητικοτήτων C=C1+C2. edu.gr





Πυκνωτης 
images+%252813%2529
Ο πυκνωτής αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Χρησιμοποιείται μαζί με τις αντιστάσεις στα χρονοκυκλωματα αλλά και σαν φίλτρο, κοβωντας τα DC σήματα και επιρτεποντας τα AC. Μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε τρόπο στο κύκλωμα. Δεν καταστρέφεται από την θερμότητα εκτός από τον πολυεστερικό και έχει μεγάλη τάση λειτουργίας. Αναλυτικότερα είναι ένα σύστημα δύο γειτονικών αγωγών ανάμεσα στους οποίους παρεμβάλλεται μονωτικό υλικό. Αυτό το μονωτικό υλικό μπορεί να είναι αέραςπλαστικόμίκα κ.α. Οι δύο αγωγοί ονομάζονται οπλισμοί του πυκνωτή, ενώ το παρεμβαλλόμενο υλικό ονομάζεται διηλεκτρικό του πυκνωτή. Βασικό χαρακτηριστικό κάθε πυκνωτή είναι η ιδιότητά του να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο, επομένως ηλεκτρική ενέργεια. Όταν ένας πυκνωτής είναι φορτισμένος, οι οπλισμοί του έχουν ηλεκτρικά φορτία κατά μέτρο ίσα και αντίθετα. Ονομάζουμε φορτίο του πυκνωτή (Qc) το φορτίο του θετικά φορτισμένου οπλισμού του. Περρισότερα »




Πυκνωτης ηλεκτρολυτικος 

Αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Χρησιμοποιείται μαζί με αντιστάσεις σαν φίλτρο κοβωντας τα DC σήματα και επιτρέποντας τα AC. Πρέπει να συνδεθεί με την σωστή πολικότητα στο κύκλωμα. Η τάση λειτουργειαςτου είναι σχετικά χαμηλή. Μονάδα χωρητικότητας είναι το FARAD [F] Στην πράξη χρησιμοποιούνται υποπολλαπλάσια της όπως μF nF pF. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές οπού υπάρχει απαίτηση μεγάλης χωρητικότητας, και χαμηλές συχνότητες. Επίσης να σημειωθεί πως οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές έχουν πολικότητα, δηλαδή το ένα άκρο είναι το θετικό και το άλλο το αρνητικό. Το αρνητικό είναι πιο μικρό σε μήκος. Επίσης στην πλευρά οπού είναι το αρνητικό πάνω στον πυκνωτή υπάρχουν κάποια βέλη τα οποία υποδεικνύουν πως πρόκειται για τον αρνητικό ακροδέκτη.





Πηνίο
images+(15)
Πηνίο είναι ένα τύλιγμα καλωδίου που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο όταν περάσει από μέσα του ρεύμα. Μπορεί να έχει πυρήνα από αέρα σίδερο η φεριτη. Η ηλεκτρική του ιδιότητα λέγεται \\και η μονάδα μέτρησης της είναι το henry [H] Χρησιμοποιούνται για συντονισμό κυκλωμάτων και αποκοπή σημάτων AC υψηλών συχνοτήτων [chokes]. Το πηνίο είναι ένα από τα κύρια εξαρτήματα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Πρόκειται για ένα συρμάτινο τύλιγμα που έχει την ιδιότητα να αναπτύσσει μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό του όταν διαρρέεται από ρεύμα. Οι ιδιότητες των πηνίων και το φαινόμενο της αυτεπαγωγής μελετήθηκαν από τον Αμερικανό φυσικό Τζόζεφ Χένρι το 1823. Περρισότερα »





Πίνακας - Ηλεκτρικός πίνακας
Ο ηλεκτρικός πίνακας είναι το ηλεκτρικό εξάρτημα που χρησιμοποιείται στις Ε.Η.Ε. για να δίνει τη δυνατότητα αφενός της διακοπής της τάσης και απομόνωσης της εγκατάστασης, αφετέρου ασφάλισης των γραμμών που ξεκινούν από τον πίνακα και καταλήγουν στις καταναλώσεις. Ο ηλεκτρικός πίνακας είναι το σημείο εκείνο της Ε.Η.Ε. στο οποίο τελειώνει η ευθύνη του παροχέα ηλεκτρισμού και αρχίζει η ευθύνη του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.Ο πίνακας περιέχει:
• Διαφορικό Διακόπτη Διαφυγής Έντασης, Δ.Δ.Ε . (Αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης): αποτελεί διακόπτη διαρροής, που προστατεύει την εγκατάσταση και τους ανθρώπους έναντι της ηλεκτροπληξίας σε περίπτωση διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος.
• Γενικό διακόπτη.
• Γενική ασφάλεια.
• Μερικούς διπολικούς διακόπτες: για διακοπή του ρεύματος σε μία μόνο γραμμή.
• Μερικές ασφάλειες: για την προστασία κάθε γραμμής από βραχυ-κύκλωμα.
• Ενδεικτικές λυχνίες.• Μπάρα ουδετέρου: (χρώμα μπλε) εκεί συνδέονται όλοι οι αγωγοί του ουδετέρου της εγκατάστασης. 
Περρισότερα »



Ράγες πινάκα
Είναι η βάση πάνω στην οποία κουμπώνουν (κλιπσάρουν) τα διάφορα εξαρτήματα του πίνακα , οι σύγχρονοι οικιακοί πίνακας περιλαμβάνουν όλες τις ράγες τους, Σκέτες θα τις χρησιμοποιήσετε σε ειδικούς βιομηχανικούς πίνακες και σε ανακαινίσεις παλαιών πινάκων. Επίσης θα βρείτε και Βιομηχανική Ράγα Πίνακα "τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας" (plug-andplay) κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με υαλοΐνες, για δύο ή τέσσερα δομοστοιχεία για ειδικές βιομηχανικές χρήσεις Περρισότερα »


 



Ρελε Ενας διακοπτης ηλεκτρικα ελεγχομενος. 
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(10)

Το ρεύμα [περνάει] από το πηνίο και δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που έλκει έναν μοχλό και αλλάζει επαφή στον διακόπτη. 
Δείτε Περρισότερα »




Ταση DC ή Συνεχές ρεύμα
images+(16)

Η τάση DC παρέχει στο κύκλωμα ηλεκτρική ενεργεία DC=Direct Current και πάντα το ρεύμα ρέει προς μια κατεύθυνση Περρισότερα »






Ταση AC ή Εναλλασσόμενο ρεύμα
images+(17)

Η ταση AC παρεχει στο κυκλωμα ηλεκτρικη ενεργεια AC=Alternating Current με συνεχη εναλλαγη κατευθυνσης της ροης του ρευματος. Περρισότερα »









Τρανζιστορ
images+(18)

Το τρανζίστορ κάνει ενίσχυση τάσης και ρεύματος. Αποτελείται από 3 επαφές γερμανίου πυριτίου. Οι επαφές ονομάζονται Βαση [Β] Συλλεκτης[C] Εκπομπος [Ε]. Περρισότερα »






Φωτοδιοδος
images+(19)Ειδικη εκδοση διοδου ευαισθητη στο φως. Φωτοδίοδος είναι διάταξη ημιαγωγών που μετατρέπει το φως σε ρεύμα. Το ρεύμα παράγεται όταν τα φωτόνια απορροφούνται στην φωτοδίοδο . Μια μικρή ποσότητα του ρεύματος παράγεται επίσης όταν δεν υπάρχει φως. Οι φωτοδίοδοι μπορεί να περιέχουν οπτικά φίλτρα, ενσωματωμένους φακούς και μπορεί να έχουν μικρές ή μεγάλες επιφάνειες. Οι φωτοδίοδοι έχουν συνήθως πιο αργό χρόνο απόκρισης όσο αυξάνεται η επιφάνεια τους. Το κοινό, παραδοσιακό φωτοκύτταρο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ηλιακής ενέργειας είναι μια φωτοδίοδος μεγάλης επιφάνειας.


Φωτοτρανζιστορ 
images+(21)
Στο φωτοτρανζιστορ προβλέπεται η δυνατότητα φωτισμού της επαφής βάσης-συλλεκτη. Υπάρχουν κάποια που είναι εθαισθητα συην υπεριώδη, την υπέρυθρο και στις ακτίνες Χ. 
LDR μπορεί και μετατρέπει την φωτεινότητα σε αντίσταση. Η αντίσταση του ελαττώνεται όσο ο φωτισμός που προσπίπτει πάνω του γίνεται πιο έντονος. Τυπικές τιμες¨¨σκοταδι [1ΜΩ] και στο έντονο φως [100Ω].


Ωμόμετρο
Το Ωμόμετρο (Αγγλ. Ohmmeter) είναι μια ηλεκτρική συσκευή που μετρά την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος που περνάει μέσα από μία ηλεκτρική αντίσταση. Συνήθως εμπεριέχεται σε ένα πολύμετρο και δε συναντάται ως ξεχωριστό όργανο μέτρησης.
Το αρχικό σχέδιο ενός ωμόμετρου παρείχε μια μικρή μπαταρία εφαρμόζοντας μια τάση σε μια αντίσταση. Ένας ακριβέστερος τύπος ωμόμετρου έχει ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα από το οποίο περνά σταθερό ρεύμα (Ι) μέσω της αντίστασης, και ένα άλλο κύκλωμα που μετρά την τάση (V) πέρα από την αντίσταση. Περρισότερα »



Χρονοδιακόπτες


Οι χρονοδιακόπτες είναι μηχανισμοί διακοπτών οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτόματα και συνδέουν ή διακόπτουν κυκλώματα φωτισμού ή άλλων συσκευών, όπως ηλεκτρικούς κινητήρες, συστήματα εξαερισμού, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής θέρμανσης κ.λ.π. Λειτουργούν κατόπιν προγραμματισμένης λειτουργίας με διάφορα χρονικά προγράμματα σε ωριαία, ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση.
Οι χρονοδιακόπτες κατασκευάζονται από τις διάφορες εταιρίες σε δυο τύπους, οι οποίοι μπορούν να έχουν ή όχι εφεδρική λειτουργία, δηλαδή, δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας ακόμη και σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και για 100 ώρες.
Αυτοί οι τύποι χρονοδιακοπτών είναι: Οι αναλογικοί χρονοδιακόπτες και οι ψηφιακοί χρονοδιακόπτες Περρισότερα »



Inverter Αντιστροφέας
Ο αντιστροφέας (επίσης μετατροπέας ή αναστροφέας) (inverter) είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που μετατρέπει τη συνεχή τάση σε εναλλασσόμενη. Ο αντιστροφέας είναι δυνατόν να υπάρχει ως αυτόνομη ηλεκτρονική συσκευή, ή ως βαθμίδα άλλης ηλεκτρονικής συσκευής. Ως αυτόνομη συσκευή, χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, αυτόνομα συστήματα ενέργειας με συσσωρευτές, και όπου αλλού χρειάζεται να μετατρέψουμε συνεχή τάση 12 V ή 24 V (συνηθέστερες τιμές), σε εναλλασσόμενη 220 V. Ως τελική βαθμίδα, υπάρχει στα UPS (συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος). Η κυριότερη διάκριση των αντιστροφέων όσον αφορά τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. είναι σε αντιστροφείς "διασυνδεδεμένων συστημάτων" και "αυτόνομων συστημάτων". Όσον αφορά την τεχνολογία κατασκευής αντιστροφέων "αυτόνομων συστημάτων", η κυριότερη διάκριση είναι ανάμεσα σε αντιστροφείς "καθαρού ημιτόνου" και "τροποποιημένου ημιτόνου". Οι μετατροπείς καθαρού ημιτόνου έχουν υψηλότερο κόστος αλλά επιτυγχάνουν υψηλότερο βαθμό απόδοσης, είναι συμβατοί με όλες τις συσκευές και έχουν γενικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Πρόκειται για ενα πολύ χρήσιμο μετατροπέα ρεύματος που παίρνει 12 Volt απο την μπαταρία και αποδίδει 220 Volt επιτρέποντας την χρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών.


UPS [Uninterrupted Power Supply]
%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82+(13)
Είναι το μηχάνημα που τοποθετείται μεταξύ πρίζας και υπολογιστή. Σε περίπτωση που γίνει διακοπή την παροχή ρεύματος , εξασφαλίζει στο PC την απαιτούμενη ενέργεια για να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να τερματίσει ομαλά την λειτουργιά του. Ακόμη το UPS( αδιάλειπτη παροχή ενέργειας) σταθεροποιεί την τάση του δικτύου σε περιπτώσεις υπερτάσεων η βύθισης προφυλάσσοντας έτσι το PC και άλλα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ότι υπάρχουν δύο τεχνολογίες UPS 1) Stendby 2) Line interactive η οποία και παρέχει συνεχή και καλύτερη προστασία Περρισότερα »





Προγραμματισμένοι Λογικοί Ελεγκτές PLC
PLC είναι ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό σύστημα, σχεδιασμένο για χρήση σε βιομηχανικό περιβάλλον, το οποίο χρησιμοποιεί µια προγραμματιζόμενη μνήμη για την αποθήκευση εντολών, ώστε να επιτελούνται διάφορες λειτουργίες, όπως λογικές, χρονικές, μετρητικές και αριθμητικές πράξεις και να ελέγχονται µέσω αναλογικών/ψηφιακών μονάδων, διάφορες μηχανές ή διαδικασίες • Ο Προγραμματιζόμενος Λογικός Ελεγκτής (PLC) είναι μια ειδική συσκευή, ή οποία έρχεται να αντικαταστήσει στον πίνακα του κλασικού αυτοματισμού όλους τους βοηθητικούς ηλεκτρονόμους, τα χρονικά και τους απαριθμητές Τα PLC ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των ψηφιακών Υπολογιστικών Συστημάτων.Χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν μηχανές και διεργασίες όπου απαιτείται να γίνονται αυτόματες λειτουργίες: κατ’ εξοχήν στη βιομηχανία αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις, στη ναυτιλία, στον έλεγχο κυκλοφορίας οχημάτων, στον φωτισμό αεροδρομίων, σε συστήματα ανελκυστήρων και δεκάδεςάλλους τομείς εφαρμογών Περρισότερα »




ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) (Πιστοποιητικό)

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (Ν. 4483/65), είναι υποχρεωτικός ο επανέλεγχος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από αδειούχους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους, οι οποίοι και εκδίδουν σχετική Υπεύθυνη Δήλωση που υποβάλλεται στο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Ο επανέλεγχος διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία ορίζονται στο άρθρο 5 της Απόφασης Φ.7.5/1816/88/27.02.04 του Υφυπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 470/05.03.2004. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις κατοικίες ο επανέλεγχος πρέπει να διενεργείται τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια, ενώ στους επαγγελματικούς χώρους (χωρίς εύφλεκτα υλικά) κάθε 7 χρόνια. Περρισότερα »



Bιβλία ηλεκτρολογίας

Δωρεάν  Βιβλία ηλεκτρολογίας - Βιβλία Ηλεκτρολόγου - Τεχνικός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΛ, ΤΕΙ, ΑΕΙ, Πτυχιακές κτλ. Η Ελλάδα γενικά είναι ο παράδεισος του δωρεάν βιβλίου , έχει τα περισσότερα δωρεάν βιβλία από οποιαδήποτε άλλη χώρα , και αυτό είναι μια απόδειξη για το υψηλό επίπεδο πολιτισμού που βρισκόμαστε σαν Ελληνες , εκμεταλλευτείτε το λοιπόν και κατεβάστε ή διαβάστε online βιβλία που θα βρείτε στα άρθρα του mixanikos365 Περρισότερα »


Ηλεκτρολογικά Εργαλεία

Είτε είσαι ένας βετεράνος των εργοταξίων ή ένας νέος ηλεκτρολόγος που μόλις βγήκε από τη σχολή, λίγη βοήθεια και καθοδήγηση σχετικά με τα ηλεκτρικά εργαλεία που θα κάνουν τη ζωή σου εύκολη είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Έτσι, αποφασίσαμε να κοιτάξουμε τα καλύτερα ηλεκτρικά εργαλεία στην αγορά αυτή τη στιγμή και να κάνουμε τις προτάσεις μας για τα κομμάτια που θα πρέπει να έχει στη συλλογή του κάθε ηλεκτρολόγος που σέβεται τον εαυτό του. Περρισότερα »

Βιβλία - Books


Διευθύνσεις οργανισμών, φορέων, περιοδικών ηλεκτρολογικού περιεχομένου




Reblog - Resource - Πηγές